Vem är trospolis?

Det tycks vara en klassisk indelning mellan liberaler och konservativa när man följt diskussion om valet av ärkebiskop i Svenska Kyrkan.  Minst sagt radikalt av Eva Hamberg att hoppa av alla uppdrag och lämna Svenska Kyrkan.

De som uppfattas som konservativa, och som vill försvara kyrkans lära och moralpraktiker, det är intressant att notera med vilka känslomässiga invektiv de blir bemötta. Trospoliser t.ex. Men den etiketten kan man väl klistra på vem som helst som hävdar en konsekvent teologisk ståndpunkt.

Att biskopen i Stockholm Eva Brunne, inte vill prästviga personer som hävdar kyrkans traditionella hållning om äktenskapet, är hon då trospolis?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Bra fråga! Åtminstone en biskop ska väl i varje fall vara ”trospolis” eller ”väktare på Sions murar” http://www.psalmboken.blogspot.se/search/label/V%C3%A4ktare%20p%C3%A5%20Sions%20murar , som man sa förr? Dock bör en biskop inte ha världslig makt och befogenhet att bura in eller utvisa folk för felaktig tro.

  (Däremot är det alltså i princip helt rätt att en biskop har inflytande över vilka som prästvigs eller inte – Eva Brunnes urvalskriterier tål dock sannerligen att diskuteras).

 • Leokvast

  I dag har vi fått en ny ärkebiskop. Hon uppfyller alla krav för att hamna innanför gränserna för de politiskt korrekta normerna. Hur det förhåller sig med teologin är en annan och tydligen inte fullt så angelägen fråga.

 • Rune W
 • Carl_Lindahl

  Är trospolis en sån som sysslar med underlivsteologi?

 • Stefan Swärd

  Carl Lindahl,
  det låter ju mycket logiskt. Frågan är hur man avgör vilka som är trospoliser som sysslar med underlivsteologi, och vem som avgör.
  Är bergspredikan underlivsteologi? Vad säger de predikanter som använder formuleringen?
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Pingback: Jesus är unik | Christian Mölk()