Ny ledare i Världen Idag – jag följer upp debatten

Har en ny ledare i Världen idag idag, där jag anknyter till mitt bloggande senaste veckan. Skriver om hur vi som kristna ledare ska hantera undervisning om äktenskap och sexualitet. Det är inte skrivet i polemik mot någon person utan är endast uttryck för min inställning till hur dessa frågor ska hanteras, och detta har jag sagt många gånger förr.

Enligt min mening kan man som kristen ledare inte beröra ämnet sex och samlevnad utan att anknyta till de omfattande samhällsförändringar som inträffat senaste 50 åren på detta område.

Man bör notera att jag har doktorerat på ämnet sexliberaliseringen, det var en avgörande omvärldsfaktor i min doktorsavhandling om varför Sverige fick fri abort, så jag är ganska väl insatt i de paradimskifte som inträffat på dessa områden, och hur det har påverkat kristna kyrkan.

Istället för att tala om ”underlivsfrågor” på ett föraktfullt och nedvärderande sätt, förordar jag en kroppens teologi. Våra kroppar är viktiga, inte bara för oss själva, utan kroppen i Bibelns föreställningsvärld är Andens tempel. Vi ärar Gud med vår kropp, och att använda kroppen fel är att vanvårda Guds tempel. Jag ger exemplifieringar på detta i texten.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Din avslutande kommentar:

  ” I den kristna kyrkan behöver vi frimodigt tala om våra kristna ideal och
  undervisa om hur vi ska leva våra liv i Kristi efterföljd. Därför
  behövs ett kristet ledarskap som pekar med hela handen i riktning mot
  Bibelns standard.”

  Bibelns standard = mönsterbilder är det som måste lyftas än mer i kristenheten i motsats till tal om sänkta trösklar – hur man tolkar – hur man läser.

  ”Läsarna” som bar de tidigare väckelserörelserna hade egna glasögon (om de behövde), inte pådyvlade från predikostolsägare.

 • Ulrika

  Otippat ämne……

  Okej,
  Förklara skillnaden mellan sex och erotik.

  Sedan kanske mina ytterligare 20 frågor om sex och samlevnad kommer. Ämnet samlevnad utan sex får visst vänta ytterligare.

 • Ulrika

  Har börjat fundera lite själv kring frågan nu. Kan sex vara det biologiska begreppet och erotik ett kärleksbegrepp? Jag vet inte, men någon borde?

  Ni får ursäkta om jag börjar sluddra för jag har fastat ganska mycket ett par dagar och börjar bli luddig i luvan. Men jag avbryter den i kväll……%)

 • Ulrika

  Jo, det här med äktenskap o bröllop o så i Bibeln…hur såg Adams o Evas bröllopsfest ut?

  Något par i bibeln, jag minns inte vilka (Jakob?), gick typ in i ett tält o låg med varann o sedan ansågs de vara ett.

  Finns det bibliska äktenskap o bröllop o annat som vi svenskar (svenska församlingar) inte fattar eftersom vi tror så mycket om oss själva? Och i jämförelse ingenting på Bibeln.

 • Ulrika

  Har funderat över det här med Jesus vårt Huvud, mannen kvinnans och att det finns en hemlighet i det, som det står. Vet någon när den hemligheten avslöjas?

 • Uffe L.

  Jaha, där ser man. Tänkte skriva en kommentar men ser nu att du doktorerat i ämnet sexliberalisering. Och då känns det meningslöst att säga nåt, för du vet säker bäst och har säkert rätt. 😉

 • 90-talist

  Bra skrivet! Precis som du beskriver behöver vi fokusera på fördelarna med att leva som Bibeln lär, istället för att döma människor.

 • Birgit Hedström

  Skriv din kommentar Uffe L!

  Allt gott! Birgit

 • Gunnel

  Ulrika, du har många bibelfrågor och rätt att få svar. Du skriver bra. Jakob blev lurad av sin blivande svärfar Laban, att äkta den äldsta dottern Lea fast Jakob tjänat sju år för Rakel, som han älskade. Enligt grundtextens ord står det inte, att Laban ordnade bröllop utan en fest för sina vänner – i grundtextens ord finns något om drycker…
  Jag frågar mig fram :-)

 • Ulrika

  Tack Gunnel!
  Nu blir det intressant och verkligt för mig. Och roligt, o sant o…tack!

 • Roland Gustafsson
 • Pingback: Fred och ordning()

 • S-E Sköld

  JESUS säger, att även vår kropp kan vara oss till ”förförelse” och att det t.ex därför är bättre, att rycka ut ögat eller hugga av oss handen, om dessa är oss till förförelse, än att hamna ”i det brinnande Gehenna”. Är det en helt obekant verklighet för dagens Ordets förkunnare?!

 • AlmaM

  Härliga frågor, jag brukar säga till mina elever att det är frågorna som avslöjar vem som är riktigt insatt och smart. Först: Ja, i GT går flera stycken in och ligger hos sin hustru och så är de ett par i biblisk mening. Patriarkerna Isak och Jakob är bara två exempel. Adam och Eva gjorde också så. Paulus menar ju att en man blir ett kött med en prostituerad, själva samlaget är alltså det som konstituerar denna mystiska ( i ordets ursprungliga betydelse) förening.Det verkar som om mannen finner sitt sanna jag i föreningen med kvinnan. Jag antar att det fungerar likadant förkvinnan. Detta förutsätter förstås att båda parter har en viljeinriktning som leder mot denna förening. Ja anser att många äktenskap inte är instiftade i himlen precis. Det går ju också att finna sitt sanna jag utan att leva i par med någon. Men jag tror vi är skapade till gemenskap även om den gemenskapen kan vara en kommunitet eller vänner, släktingar som står en nära. Den andra frågan är ett härligt mysterium. Min teori är att den hemligheten kan skönjas ibland i en långvarig och trofast relation men först när vi ser ”ansikte mot ansikte” (I Kor 13)och får veta vårt sanna namn (Upp. 2:17), det som står på den vita stenen får vi veta det fullt ut. En liten ledtråd tror jag att Jesaja bok är, ja även de andra profeterna återvänder till liknelsen om Gud och Israel som man och hustru. Men just i Jesaja bok kopplas det sanna namnet ihop med metaforen om Gud och gudsfolket som ett älskande par:

  ”Du skall få ett nytt namn,

  som Herren själv förkunnar,

  du blir en praktfull krona i Herrens hand,

  ett kungligt diadem i din Guds händer.

  Du skall inte längre kallas ”den övergivna”,

  ditt land inte längre kallas ”den förskjutna”,

  utan du skall heta ”hon som jag har kär”

  och ditt land ”den äkta makan”.

  Ty Herren har dig kär

  och ditt land skall äktas av honom.

  Som när en ung man äktar en flicka,

  så skall han som bygger upp dig ta dig till äkta,

  och som brudgummen gläds åt sin brud,

  så skall din Gud glädjas över dig.” Jes 62:2-5

 • Ulrika

  Alma,
  Såg inte ditt svar förrän nu, Sorry!
  Tack för svar och underbar näring. Nu har jag inte reflekterat så mycket ännu, ville berätta varför jag inte svarat, men spontant kommer jag att tänka på 1 KOR 11. Ett smakprov ur den texten: ”Men i Herren är det så att kvinnan inte är till utan mannen eller mannen utan kvinnan.”

 • AlmaM

  Kära Ulrika, du ska veta att det är för din skull och några till (Birgitta och Jonasq tex) som jag tittar in här ibland. Ditt textställe hänger väl ihop med det jag börjat ana i denna fråga.

 • Ulrika

  Jaha!
  Precis när jag börjar tappa intresset inför den här bloggen….Vi får välan se:)