Skriver på nytt blogginlägg

Jag skriver nu på ett nytt blogginlägg. Noterar att Pelle Hörnmark har kommenterat debatten och där han kallar mig för ”en kär broder i ett närstående samfund”, det var ju trevligt att höra. Niklas P har också skrivit Dagen och sagt att han menar att vi ska vara välsignande i vårt attityd till de människor vi möter. En del andra bloggar har också skrivit.

Jag vill också kommentera det som skrivits på denna blogg.

Att vi som kristna ska vara vänliga, barmhärtiga, förstående och icke-dömande mot alla människor vi möter – det tycker jag är självklart. Att en kristen far inte skulle hjälpa sin sambo-boende dotter, låter för mig absurt. Jag har aldrig hört talas om något sådant i modern tid.

Det sade jag mycket tydligt i mitt blogginlägg. Det var ju inte de frågorna jag diskuterade.

Har haft kontakt med Niklas P idag och erbjudit honom att skriva ett gästblogginlägg vilket han tackat nej till. Det var synd. Men det verkar som om det kommer något mer i Dagen nästa vecka.

Har en intensiv helg då jag nu har ett dygn med Elimkyrkans/Folkungakyrkans ledarskap, då vi har kyrkoherde Hans Wolfbrandt som gäst. Sedan predikar jag i vår celebration-gudstjänst på söndag 16.00.

Jag ska tala om att vara en församling som är fylld av tro på Gud, jag ser fram emot det.

Den blir i vår systerkyrka Korskyrkan. Vi får låna den, eftersom vi fortfarande håller på och renoverar stora kyrksalen i vår nya kyrka, Folkungakyrkan. Den renoveringen pågår hela hösten


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Dragspelaren

    Har tidigare (tror jag) nosat på Stefans blogg men glömt bort att den existerar. Blev idag påmind via Dagen.

    Niklas P har förtydligat sig på ett bra sätt så jag går förbi den frågan. Det är en annan sak som handlar om åsikt- och yttrandefrihet som rör sig i skallen. Händelserna under VM i Moskva. Svensk press uppvisade en så pass magstark attityd mot oliktänkande att man bara baxnar. Världsmästarinnan i stavhopp tvingades göra avbön på grund av mediatrycket från väst med Sverige i spetsen för kopplet. Aregawi som drog hem den enda guldmedaljen för svensk del öppnade munnen och solen gick ner för kommentatorerna. Det psykologiska trycket över den stackars kvinnan pga hennes bekännelse kan hon bara själv avslöja i sinom tid. Självaste Usain Bolt blev i Sveriges ögon en förrädare pga vägran ta ställning.

    Min fråga lyder – låter vi oss reflektionslöst fostras i samma riktning i kristna sammanhang? Samtalsklimatet och vår historia kan möjligen bekräfta farhågorna.

  • LarsGunther

    Litet memento: Just det du tycker låter absurt och aldrig hört talas om sågs i en kommentar på Dagens webbplats som den korrekta handlingen av en person som därvidlag ger både dig och Niklas Piensoho (och mig) fel…..

  • Ulrika

    Att Niklas tackat nej till ett gästblogginlägg kan vara mycket vist av honom. Kanske har han familj och ett arbete att ta hand om. Ett liv efter predikan om man säger så. Det är inte bara att skriva ett inlägg. Det innebär att stå till svars hundra år efteråt också som det verkar. Du ,Stefan, kan ju tala med er inbjudne gäst om dennes kyrkas traditioner i stället. Har hört en predikan av NP och det var den han höll inför riksdagen. Som jag vill minnas var den mycket bra med rätt sorts anpassning till åhörarna. Mjölk till spädbarnet, fast föda till….ja till vem idag?

  • Ulrika

    Moderatorn,
    Har hittills skrivit som gäst. Tror att det är bättre att logga in med lösenord så att ingen kan plagiera mitt alias. Men jag lyckas inte med den processen. …

  • S-E Sköld

    Stefan Swärd: ”Att vi som kristna ska vara vänliga, barmhärtiga, förstående och icke-dömande mot alla människor vi möter – det tycker jag är självklart. Att en kristen far inte skulle hjälpa sin sambo-boende dotter, låter för mig absurt. Jag har aldrig hört talas om något sådant i modern tid”.
    Niklas P slår in ”Öppna dörrar” och strider mot sådant som knappt existerar, inom kristenheten. Problemet är inte att vara barmhärtig mot sådana som öppet strider mot Guds Ord, mot Guds vilja. Problemet är, att med Guds vishet berätta, helst för alla, vad Guds Ord säger i olika frågor, som t.ex. i homosex -och abortfrågan. Ytterst handlar ju det om omsorg om andra människors eviga välfärd, och det är vad Kristendomen egentligen handlar om.
    JESUS gav Sitt liv för den saken.
    Stefan Swärd, tack f.ö. för Din självständiga hållning, i en tid när vänskapskorruption mella kristna ledare inte är helt ovanlig.

  • wildwest63

    Jag som läser tyska tidningar och ser tysk tv dagligen har knappt hört ett ljud om svenskans regnbågsnaglar. Det är mest i Ankdammen Sverige som det här har blivit ungefär lika viktigt som inbördeskriget i Syrien. Det är makalöst vad världen är omvänd! Förr kritiserade vi religionsförföljelsen i gamla Sovjet, idag är de mera kristna än vi, även upp på officiell nivå. Och Sverige kritiserar inte längre åsiktsförtryck i Ryssland utan yttrandefriheten i Ryssland som numera på vissa områden är större än hos oss.Inte är man stolt längre att vara svensk.

  • S-E Sköld

    I sin blogg kopplad till Världen idag skriver Tommy Dahlman: ”Jag är därför uppriktigt ledsen att behöva skriva att båda Niklas och Pelle inte har förstått den omfattande kritik som framkommit på olika dialektala sätt. Detta är min slutsats efter att ha läst ett debattinlägg av Niklas på dagen.se idag och även Pelles bloggpost på pingst.se. Det finns nämligen inte ett korn av självkritik i deras texter, vilket jag hade hoppats på”.
    —————————
    Men sanningen är den, vad gäller Pelle Hörnmark, att han är en betydligt bättre talare än lyssnare/hörare. Han har t.ex. inte lyssnat till sina egna, andliga fäder: som Lewi Pethrus, Georg Gustavsson och Bo Hörnberg, vad gäller deras undervisning om ”Den levande Gudens församling”. Tvärt om, har han rivit ned det dessa – och deras samtida församlingsledare inom Pingst – byggt upp. Och leder nu Sveriges största, och kanske mest välorganiserade, samfundskyrka. En styggelse – ett människoverk – enligt hans fäders synsätt, bibelsyn.

  • S-E Sköld

    När Mose fick problem med giftormar i lägret, reste han på Guds inrådan, en stång med en kopparorm längst upp. En förebild på Jesu korsdöd, enligt JESUS själv, och Gud har inte sänt – och inte heller behövt sända – något annat svar på Människans vilsenhet och synd, än den på korset upphöjde Sonen. ”Den Sonen gör fri, han är verkligen fri”, står det skrivet.

  • Inge

    Matt 5:37

    Ert tal skall vara ja, ja, och nej, nej. Allt utöver det kommer från den onde.

    Det skulle vara befriande om Guds folk och kanske då speciellt kristna ledare vågade ta till sig denna sanning i Guds ord! Möjligen skulle man då undvika dessa oändliga diskussioner som tillslut ändå mynnar ut i intet.

  • Stig Melin

    Jag saknar ett ord, ett begrepp i debatten som måste vara viktigt för kyrkan och det är ordet omvändelse, och vad det står för. Det ingår i allas vårt uppdrag att göra det begreppet tydligt. Jag tycker det ordet figurerar i utkanten, på både inlägg och kommentarer. Mestadels blir det omskrivningar, tom att man förbigår det och talar om en annan gemenskap.

    Det ordet måste betyda att man erbjuder någon att vända helt
    om. Att lämna något för något annat, och bättre. Och göra det i en anda av
    kärlek och omtanke.

    I församlingens början, på pingstdagen, avslutade Petrus sin
    predikan med att erbjuda omvändelse efter att först ha konfronterat åhörarna
    med deras synd. Man förstod sin situation, vände om och lät döpa sig, och ökade
    därmed församlingens numerär med över 3000 personer. Det var grunden vi har att
    bygga vidare på. Så blev man församlingsmedlem – då.

    Är det annorlunda i dag, och finns det skäl för det i så fall?

    För judarna var det ett radikalt budskap som gav dem ett styng i deras hjärtan när de såg sin synd och konsekvensen av den.

    För vår tids människor skulle ett sådant budskap vara konsekvent och inge förtroende och säkert resultera i många omvändelser. Jag kan inte se någon annan väg att gå.

    Hur vi skall få ofrälsta inom hörhåll? Tja, någon form av ny kreativitet måste väl finnas –någonstans.

    Förlåt, om det uppfattas som en eftersläng!

  • westinbo

    Ja, det finns ett stort existentiellt vakuum i Ryssland efter både kommunismens, demokratins och kapitalismens mångfacetterade misslyckande i det landet. En reformation av den rysk-ortodoxa kyrkan skulle dock behövas. Den nyfascistiska rörelsen i Ryssland är oroande.

  • Dragspelaren

    Nåja, en sak är i varje fall säker – svensk familjepolitik främjar inte den ryska utvecklingen…