Lördag

Nu är det lördag och jag ser fram emot en ganska ledig dag. Kommer nog att kika lite på Stockholm marathon live, naturligtvis hade jag velat springa där själv, men man måste också ägna sig åt viss realism och självinsikt.

Kommer att släppa en nyhet nästa vecka om min blogg med tydliga kommentarsregler och offentliggörandet av en moderator som kommer att vaka över att reglerna följs, så det kommer att bli bättre ordning och reda, snart.

Har haft en intensiv arbetsvecka så jag har inte hunnit hänga med och läsa här senaste veckan, men återkommer med kommentar då jag läst kommentarerna om Husbykravallerna.

Söndag den 9 juni har vi vår sista gudstjänst i Elimkyrkan, sedan stänger vi butiken i den kyrkan för gott. Sedan är vi husvilla som församling i ett par veckor då Korskyrkan gästvänligt hyser in oss ett par söndagar. Sedan börjar vi verksamheten i Salem i slutet av juni, som då är renoverat i den bakre delen av kyrkan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • 123456

  Vad är det för skillnad mellan en butik och kyrka, ?

 • Birgit Hedström

  Jaa, viss realism och självinsikt kan vara bra mellan varven…Precis som du har jag insett att det blir nog inget maraton för mig heller detta år :-). Men vi får se Stefan!! Vi kanske kommer starkt nästa år! Då kanske vi även får med oss Eva! Vem vet?

  Birgit

 • Micael Gustavsson

  Det är ju en hel del skillnader! Vad i Stefans bloggpost får dig att undra.

 • 123456

  Hej Micael ” sedan stänger vi butiken för den här kyrkan för gott”
  Du kanske kan börja med att beskriva om det finns några likheter? Det kanske inte finns några.
  mvh B-O

 • Micael Gustavsson

  Är inte det bara ett idiomatiskt talesätt?

 • 123456

  Det stämmer nog, idag använder vi nog ord som vi tar från båda sidorna så att säga.
  Att jag fastnade på ordet butik för kyrkan, är att jag inte inte kan med att kyrkan bara är en lokal, har inte kunnat anpassa mig till den utvecklingen..

 • Micael Gustavsson

  Det kan jag förstå, men jag tror inte att uttrycket i sig implicerar att kyrkan är en vanlig lokal. Försvaret skulle kunna uttrycka sig likadant vid nedläggning av förband, utan att det skulle betyda att det inte var någon skillnad på civilt & miltärt.

 • 123456

  Micael vad tycker du om den utvecklingen, att kyrkorna anpassas till flexibla användnings områden, och byggs om för, lite nya inkomster..

 • Micael Gustavsson

  Jag är inte färdig med den frågan rent teologiskt. Men jag gillar inte om kyrkorna används till något Jesus inte hade kunnat tänka sig att delta i jordisk gestalt. I övrigt ät det frågan om hur sakramentalt (i vid mening) man ska betrakta kyrkorummet.

 • Micael Gustavsson

  Jag är inte färdig med den frågan rent teologiskt. Men jag gillar inte om kyrkorna används till något Jesus inte hade kunnat tänka sig att delta i jordisk gestalt. I övrigt ät det frågan om hur sakramentalt (i vid mening) man ska betrakta kyrkorummet.

 • 123456

  Micael, jag tänker allt som oftast på, bibelstället, när Jesus blev arg och drev ut en del ganska bryskt, från templet. Vet du något annan bibelställe som man kan få svar?

  När jag besöker någon bensinmack, blir jag emellanåt förundrad på utvecklingen.Det mesta som säljs, är allt mindre som det var tänkt för från början, man får leta sig fram för att hitta ”OLJA”.

  Den minsta förtjänsten är drivmedlet.

  Tänk om kyrkan går den utvecklingen…den minsta förtjänsten är ”oljan” och ”drivmedlet” (en bild)

  För mig är det något Heligt som förminskas.

  -vi plockar bort korset, för det stör dem som hyr lokalen.

  -vi tar bort predikstolen

  -vi plockar bort kyrkorgeln

  -vi plockar bort segertoner, in med overheaden

  -vi plockar bort bönekuddarna, och ersätter med radbanden.
  -vi minskar ner förkunnelse tiden, och ersätter med andra inslag, som är mera publikvänliga.

  Vi plockar in moderna uttrycks medel, dans, drama,teater.
  Vi säjer mera en blandad kompott av böcker med en bred av andlighet….med eller utan kors budskap.
  Vi tar in predikanter både pånyttfödda och inte
  Vi tar in i stort sätt allt…som vi medlemmar ska göra en andlig bedömning av, och ta vara på det som är bra.

  Kanske överdriver……men tendensen, var det går åt……

  Är vi på väg att bi som dagens bensinmackar….vi får febrilt leta oss fram till oljan och tändstiften. Förr luktade det bensinmack, men idag luktar det färska bullar.
  Vad luktar det i våra kyrkor idag?

  mvh B-O

 • Micael Gustavsson

  Nu är ju dina exempel en väldigt blandad kompott. Dels att religiösa symboler tas bort, tex kors. Dels att religiöst neutrala inslag byts mot varandra (orgel mot overhead, eller kanske idag snarare powerpoint). Och slutligen att religiösa redskap från en kristen tradition bytts mot dito från en annan. Man kan väl vara både för och emot en del av dessa saker, utan att vara för och emot andra. den som är emot radband kanske tycker att både korset och ide´n om en helig lokal är för katolsk. Och den som vill ha modernare instrument än orgel, kanske ändå håller med dig om de andra punkterna. Vad får dig för övrigt att tro att det idag skulle tas in ofrälsta predikanter till skillnad mot tidigare?

 • 123456

  Micael Gustavssom

  Nu kommer en liten barnslig tanke.

  Om du visste att Jesus skulle komma och besöka din kyrka (den stängda butiken) och du skulle visa allt den materiellt sett kunde visa.

  Tex böcker, verksamhets dagbok med senaste årets aktiviteter,verksamheter mm
  Vad det något som du skulle plocka bort innan besöket.

  Ställer den frågan till mig skälv, vad skulle jag plocka bort i mitt egna liv och hem.
  Eller är det så att du tycker att det är bra att ”butiken är stängd”

  mvh B-O

 • 123456

  Tänker på sången
  Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, ju mer vi är tillsammans ju gladare vi blir.

  Micael det är bara att titta på bokstånden, och se vilken blandad utbud som erbjuds. Bokstånden speglar talar listan.

  Och sången” ju mer vi är tillsammans ju…. UPPBUNDNA VI BLIR.

  Idag träffas predikanter och ledare i många olika sammanhang, med både två tår och tretår. Ofta är det samma ledare som återkommer i sina träffar, och personliga band knyts. Med Medlemskap i SKR och ordförande skapet som vi har inom pingst(som jag skälv tillhör) är det ofrånkomligt att bromsa det.
  Vem som är pånyttfödd eller inte, kan inte jag bedöma, men jag
  undrar i mitt inre allt som oftast
  Hur skulle det se ut om Pelle Hörnmark skulle få en inbjudan av påven, och skulle säga nej, med ordförandeskapet som stol i SKR.
  Vad jag menar är att ett nej till besök, blir svårare och svårare att säga. Vi är insyltade över.öronen.

  mvh B-O

 • 123456

  Micael
  Som du säger ”nu är dina exempel en väldigt blandad kompott”
  Jag tror att den blandade utspädda källan är det största orsaken till denna utveckling,

  mvh B-O

 • 123456

  Micael

  Så det kan bli.

  När jag var liten, fick jag inte gå till missionskyrkan, för dom var halvfrälsta, ej döpa fick jag mig itutat, Gå på bio fick jag inte, för där satt ”bespottare” Skolfilm i kommunens biolokal, var omöjligt Vi var två elever som allt som oftast fick sitta kvar i klassrummet, en baptist och en pingstvän
  Men men idag undrar jag vad den ohälsosamma miljön finns Kyrkan(butiken) den blandade källan eller den tydliga världsliga miljöerna……den är i alla fall tydlig.

  Ps Förlåt Stefan…det bara bubblade på i mina tankar.
  Guds rika välsignelse över dig och din familj, och välsignelse över er församling och den nya flytten till den nya kyrkan.. .

  mvh B-O

 • Uffe L.

  Vad luktar det i våra kyrkor idag? Bra fråga. Förhoppningsvis sprider sig en Kristusdoft. Och i en välkomnande kyrka ska det också lukta kaffe och färska bullar. 😉

 • 123456

  Hej Uffe L
  Kaffe ock bullar vet jag hur det luktar, men kan du beskriva för mig hur Kristusdoft doftar i en sund Kyrka.

  mvh B-O

 • Uffe L.

  Nä, det kan jag inte. Lånade bara ett uttryck från bibeln. Men förhoppningsvis ska man uppleva Kristus i kyrkan. Det är nog mer så jag tänker. Och hur man upplever honom är ju individuellt. En del gör det i stillhet och eftertanke medan andra vill ha mer fart och fläkt. Själv föredrar jag det första.

 • 123456

  Uffe L
  Funderade, sedan jag skrev frågan…..kunde inte svara på den skälv, blev lite vemodig, att jag inte hade ett klockrent svar.
  Kan man säga så här Om Jesus får en minimal fokus i Gudstjänsten, så förbleknas korsets betydelse.och innehåll.
  När förkunnelsen blir ett nödvändigt ”ont” för att ge plats för annan ”underhållning” då börjar doften ändra karaktär. När doften har ändrat karaktär för mycket, luktar det något annat.

 • Uffe L.

  Ja, så kan det nog vara.

 • Ulrika Jansson

  Det där med att få sitta kvar i klassrummet för att respektera din familjs tro måste jag få säga var väldigt snyggt ändå. Sådant är ju helt otänkbart nu. Att önska bort viss mat i skolmatsalen går relativt lätt men att önska bort sådant som man anser inte vara bra för barnen att äta andligt är nästintill omöjligt idag. Många gånger har jag tänkt att jag skulle kontakta skolan kring saker som de UTSATT barnen för men sällan har jag gjort det. Skolan har själva bestämt sig för vad som är bra och inte.