Ledare om upploppen i Stockholms förorter

Skriver en ledare idag i Världen Idag om upploppen i Stockholms förorter. Om arga unga män.

Tycker att det är förenklat att bara skylla på politiker hela tiden. Det finns faktiskt något som heter familj och civila samhället som också har ett ansvar, och har det viktigaste ansvaret för att lokala samhällsmiljön ska fungera. Där spelar kyrkor en mycket viktig roll.

Och jag tenderar att hålla med ärkefeministen Gudrun Schyman, varför är det alltid män som ställer till med en massa bråk och våldsamheter? Hur många fotbollshuliganer är kvinnor? Hur många kvinnor har varit ute på nätterna senaste veckan och tänt eld på bilar och kastat sten på brandbilar?

Ska vi diskutera strukturella samhällsproblem borde vi diskutera varför det är män som i regel spårar ur, blir asociala och våldsbenägna.

Jag var borta en hel del förra veckan så jag har inte funnits på barrikaderna. Däremot har en del medlemmar i Elim funnits med i både böneaktioner i Husby och varit ute på nätterna och bjudit på kaffe och försökt bidra till lugn och försoning.

Visst finns det problem i dessa förorter. Och grundproblemet är enligt min mening att alltför många inte klarar av skolan. Det är sammankopplat med dåliga språkkunskaper. Men politikerna klarar inte själva av att lösa problemen, det behövs mycket bredare samverkan med civila samhället, de boende och familjerna i berörda bostadsområden.

Och vi måste komma ihåg att det var inte länge sedan Zlatan var en jättestökig tonåring i Rosengård i Malmö.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonas Rosendahl

  Stefan – Jag tror det är viktigt också att vi kristna håller oss till sanningen såsom vi uppfattar den och är mer noggranna. Jag hörde på riksdagsdebatten den som var mellan Jimmie Åkesson och Statsministern och Åkesson sa faktiskt inte att allt är invandrarnas fel såsom du skriver i din artikel i världen idag.
  Däremot använde Statsministern den retoriken tillbaka.
  Jag är själv medlem i kristdemokraterna och håller mig där, men det är både min bön och önskan att saklighet ska finnas i debatten kring dessa frågor, därför att vi måste lyckas med invandringspolitiken, oavsett hur många och vilken religion det handlar om annars ser det riktigt illa ut inte bara för Sverige utan även Europa. Vi har ju också bibelord på vad som kommer att hända i sista tiden ” folk ska resa sig mot folk” Matt 24:7 och här har vi som församling en oerhörd stor betydelse att fylla på det sättet att vi kan förenas i Kristus med den frid och fred detta innebär och därmed påverka hela samhället.

 • Cissi

  Jag skulle vilja tillägga att bristande språkkunskaper uppdagas hos fler av de berörda d.v.s. att både dialoger och konflikter uppvisat prägel av språkförbistring, vilket fått till följd att praxis i integrationssträvan och i interkulturell undervisning (värdegrundsarbetet) inte ingett förtroende. Jag ber om ursäkt: jag har kommenterat sådant jag inte vet mycket om utan bara fått glimtar om i texter av Talal Asad och Lovisa Bergdahl – men bland allt viktigt du gett uttryck för här och på ledarsidan i Världen Idag, så är din avhandling, Stefan, av särskild betydelse och jag undrar om du kan skicka en elektronisk kopia hit till Vindelfjällen. Ett par kopior av boken finns enligt uppgift att låna på bibliotek i Ö-sund och Umeå men jag tog modet till mig och frågar nu om ni ombesörjt en e-kopia som jag skulle kunna få läsa.
  Tacksam
  Cissi

 • Hannu Ruokola

  Nu ser vi lite resultat av den ansvarslösa invandringspolitiken. Sjuklövern, Reinfeldt i spetsen verkar inte vidare oroad. Det verkar endast att SD vill ta itu med problemen. Det är typiskt Stefan Swärd att ha förståelse och tro att ”fixa” dessa problem likt PK-politikerna. Men vi vet, att angreppen på rättsamhället ökar och handfallna politiker kan inte snart garantera medborgarnas säkerhet, i synnerhet om du råkar bo i de invandrartäta områden. Multi-kulti och multi-religion har misslyckats, det borde även Stefan Swärd förstå. I synnerhet är islam det största hotet för mänskliga fri- och rättigheter och demokrati. Vi ser antisemitismens resning i vårt land. Vilka, som står för det, vet alla tänkande människor! PK-människor får inte säga hur det är pga att då är man rasist, om man pekar åt något håll. Detta är en svaghet, man konstaterar, att det finns problem, men att ta itu med dem förmår man inte, eftersom ingen ska vara skyldig, utan problemen är hela samhällets fel.
  Som kristen människa ska jag stå för lag och rätt. Det är totalt emot bibeln att försvara det onda, oavsett varifrån det kommer. Vi har inte fri invandring, utan Sverige har rätt att granska vilka som kommer hit och vill flytta hit och göra allt att utvisa dem, som inte ska vara här. Det är fel att sätta sig emot myndigheter, poliser osv. Om vi inte har fungerande rättsväsende i invandrings hänseende, då blir det totalt kaos och den sista tidens händelser visar tydligt, att man måste stävja den kriminella invandringen till vårt land för att skydda landets medborgare från våldsverkare.
  Det är väldigt enkelt att förstå, att den sista tidens våldsverkare är män. I islam är det männen, som är ute i samhället och kvinnorna sköter hemmet.

 • Lorena Moreno

  Supporta förorten! Gå med i https://www.facebook.com/hoodarmy

 • SefastTronde

  Har läst Stefan Swärds artikel i ViD, och därav kände jag mig även nödgad att lyssna till riksdagsdebatten. Jimmie Åkesson säger faktiskt inte att ”allt är invandringens och invandrarnas fel”, som Stefan skriver i artikeln. Därtill uttrycker Stefan sig mycket subtilt nedsättande om Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, medan han ordagrant använder sig av Fredrik Reinfeldts egna ord och uttryck gällande de tragiska händelserna i Husby m.fl. platser. Detta är ett fult retoriskt knep, medvetet eller inte?, som i regel används för att ställa en part i dålig dager medan man ger stöd för den andre.

  Som jag ser det kan inte Stefan Swärd här med bästa vilja i världen svära sig fri från en partiskhet som tydligt är kryddad med aversioner av känslomässig natur, när han på orätta grunder tar parti mot personen Jimmie Åkesson.

  Även om just politiken ofta syftar därtill, ger Bibelns ord oss tydliga bud mot att inte vara partiska, och då speciellt i personligt avseende.

  Det finns skäl här att söka bedöma rättvist mellan olika politikers strävan att retoriskt söka två sina händer från ansvaret, med en uppenbart misslyckad och kontraproduktiv invandrings- och integrationspolitik å ena sidan, och å andra sidan politiska strävanden att skaffa sig politiska fördelar till följd av de tragiska händelserna i Stockholmsförorterna.

  Jag tror inte att Stefan Swärds uppenbara partiskhet för Fredrik Reinfeldt och mot Jimmie Åkesson på något sätt främjar en lösning av de tragiska händelserna. Snarare verkar dessa uttryck till att polarisera, skapa och förstärka åsiktsmotstånd där det annars inte skulle behöva finnas, och att försvåra för opolitiserade konstruktiva lösningar. Swärds tidigare blogg-artikel i frågan, inkl. kommentarer, ger en tydlig bekräftelse på att kristenheten inte är ett dugg bättre på vare sig analys eller problemlösning i sådana här avseenden, än denna världens sekulära politiker. Trots att den borde vara detta.

  Partiskhet är inget som befrämjar den bibliska vägen om förbrödring, att vända andra kinden till, och att älska sin nästa. Jag anser att Stefan Swärd bör tänka till en gång extra här, och vidga sina ståndpunkter och sin syn på vem som är hans nästa.

 • Micael Gustavsson

  Men älskar du dem? Och om du inte gör det, försöker du åtminstone? Jag kan inte komma ifrån känslan att det finns en latent fientlighet i botten hos många sk kristna som kommenterar, och att det är denna fientlighet, som skulle finnas där utan problem, som nu bubblar fram. Alla borde pröva sig själv; blir ni glada när ni ser en man & kvinna av olika ras hålla varandra i handen. Om inte, så håller ni inte måttet, för Gud gläder sig.

 • SefastTronde

  Ps.
  Vill här även ge en eloge till Jonas Rosendahl som jag sett reflekterat i samma linje som jag avsett i kommentaren ovan. Vi bör hålla oss till sanningen, utan att vara partiska.

 • Jonas Rosendahl

  Tyvärr blir det såhär när kyrkoledare har multipla roller, de ska vara opinionsbildare också men när rätt och sanning överges för att åsikten väger tyngre ja då är det fel väg.

  Jag tror våra kyrkoledare får börja välja snart, är deras uppgift att verka i kyrkopolitik eller opinionsbildare i samhället eller att leda Guds församling. Rollerna blir allt svårare att kombinera.

 • WO

  ”Raser” kan man inte se något fel om de ”blandas” tex i äktenskap!!!
  (nu finns det ju bara en mänsklig ”ras” men för enkelhetens skull använder jag ordet ändå)
  Däremot har religionen/politiska systemet Islam inget gott att tillföra samhället, och kristendomen har inte anledning till någon ”dialog” med denna sataniskt inspirerade religion.
  Människorna som bekänner sig till Islam är däremot inte ett dugg ondare/sämre än några andra människor, kristna eller vilken tro de må ha.
  Så det är klart vi SKA älska alla människor lika, men deras medförda religion* måste vi inse kan ställa till en hel del elände.

  MEN just det som nu är aktuellt, bilbränningar etc kan med stor säkerhet INTE härledas till Islam! Lika lite som ”buset” i Södertälje skulle ha med stadens invandrares religion (ortodox kristendom) att göra!

  *avser islam, då den, kanske inte nu så mycket, så framöver, riskerar att orsaka mycket tråkigheter i vårt samhälle.

 • SefastTronde

  Hannu säger: ”…man måste stävja den kriminella invandringen till vårt land för att skydda landets medborgare från våldsverkare.”

  – Jag tror visst att det finns kriminella bland invandrargrupperna, men inget talar för att de kriminella i dessa grupper är en större andel än de kriminella bland infödda svenskar. Däremot kan en dålig integrationspolitik i Sverige, där man inte har resurser att ta väl hand om de som kommer, skapa getton av invandrare som ställs i utanförskap. Detta blir som öar av människor i det svenska samhället som inte lär sig svenska och svensk lagstiftning och kultur, och därtill vid ett alltmer ökande utanförskap inte ens vill ha fullständig delaktighet i det svenska samhället. Sådana submiljöer är en grogrund för kriminalitet, och på så sätt kan vissa invandrargrupper komma att få högre andel kriminella än samhället i stort.

  Vi bör hålla i minnet att det i regel inte är något ”fel” på människorna när de kommer hit, utan vi (främst då svenska politiker och migrationsverket) skapar problem hos dem när vi inte förmår integrera dem i de övriga samhället. Därför kan man med fog säga att en invandring som är större än vad vi kan ta hand om är inhuman och främlingsfientlig, vilket märkligt nog inte är politisk korrekt att hävda. Men i exempelvis Finland (m.fl. länder) framhåller man Sverige, och svensk invandringspolitik, som ett avskräckande exempel.

 • Micael Gustavsson

  Jag håller med dig o sak. Det som ger mig obehag är en känsla av grumliga, ev omedvetna, motiv även i inlägg där det inte nödvändigtvis finns några sakfel. Dock behöver det inte gälla dig. Som du skrev finns det bara en mänsklig ras, men det finns sunjektivt upplevda raser. Min fråga, för att utröna hjärtan, var därför inte bara om ”rasblandade” par tolererades , utan om se ingav glädje. P.S. Jag skrev om att hålla hand. Jag håller med om att sex hör hemma i äktenskapet, men när man ser människor på gator och torg är ju frågor om sex & äktenskap svårt att veta något om. D.S.

 • WO

  Aha…fattar bättre. Klart är för min del att ”ras” inte ska vara en faktor överhuvudtaget när vi pratar relationer, vare sig det är fråga om vänskapliga eller mer än så tex äktenskap!
  I min kyrka är det många folkslag som har sin tillhörighet, men det är ganska uppenbart att det inte är så mycket med det privata umgänget dessa ”grupoper” emellan, dvs mellan ”svennar” och invandrade människor.
  Tyvärr.
  Liksom de som kommer från det närstående alkoholistvårdande arbetet inte heller är så värst väl integrerade i församlingen. Med i diverse uppgifter ja, men umgås privat, inte så mycket av det.
  Detta tror iaf jag beror till 90% på de ”vita”/”nyktra” och mindre på de invandrade och de med (eller med fd) drogrelaterade problem.
  Vi behöver skärpa oss…på många områden.
  Mvh

 • Micael Gustavsson

  Jättebra svar; du kan känna dig helt befriad från all kritik i dessa frågor. Jag är inte själv så bra som jag borde vara i dessa frågor, så vi behöver alla rannsaka oss. Egentligen tillhör alla som har Jesus till Herre en ny nation där Han är kung.

 • wildwest63

  Det är män som är ute och röjer, så är det alltid. I muslimska enklaver är det ändå fler män än om det varit frågan om etniska svenskar.
  Vad jag förstått har man satsat om och om igen på förortsskolorna som har mer resurser än skolor i allmänhet. Trots detta är resultaten urusla. Ska man fortsätta skylla på samhället? Eller är det kanske dags att prata om lata, gapiga, fordrande invandrarungdomar som fått allt till skänks från första dagen de kom till landet och anser att detta ska fortgå? Om skolan är tråkig, skolkar man, sen upptäcker man att man inte kommer nån vart och blir frustrerad över att man inte kan få en framtid som liknar den en småländsk företagare har. Så konstigt!
  Många av de ensamkommande flykting”barnen” har personliga butlers, tänk om svenska ungdomar hade fått såna? T ex de som lider av håglöshet i norrländska småorter. Men de kanske borde bränna ner stan så det blir mer uppmärksamhet?
  Så länge vi inte inser att det finns olika kulturer (inte raser!!!), där man har helt annorlunda syn på demokrati, samhällsansvar, jämlikhet, arbetsförmåga etc, så länge kommer man fortsätta vräka in mina skattepengar i dessa getton.
  Alla som anser att muslimers invandring i Sverige är ett utmärkt tillfälle för oss kristna att omvända dem har nu sin chans! Det är, på kort sikt (mindre än 50 år) enda sättet att få bukt med det här accelererande samhällsproblemet.

 • Micael Gustavsson

  Anser du att du är bättre än dessa ungdomar? Du kanske förtjänar Guds kärlek mer? Även om du skulle ha rätt i sak bör du fråga dug från vilken ande du uttalar dig.

 • Uffe L.

  Nåja, unga arga män finns det även svenskar som är. Men de slåss och förstör i fotbollens namn. Vet inte om det är så mycket bättre. Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till det. Därmed inte sagt att du har helt fel, försöker bara nyansera bilden något.

  Och ja, svenska håglösa ungdomar borde kanske protestera mera.

 • wildwest63

  Det var ett förfärligt tjatande på Dej om kärlek!!! Det är ett urvattnat begrepp som används i kristna sammanhang utan urskiljning till vad som helst så att man till slut inte kan kritisera något utan att få precis denna kommentar kastad i ansiktet. Kan Du förklara vad som får kritiseras i samhälle, kyrka, bland potentater, präster, pastorer, företag, fackföreningar, andra religioner, alternativa sexualiteter utan att det ska betraktas som kärlekslöst? Hur tolkar Du Jesus när han brutalt driver månglarna ur templet med hugg o slag? Var han kärleksfull, förstod han månglarnas taskiga barndom, trasiga familjeförhållanden, deras fattigdom som drev dem att lura andra med sina varor? Jag ser inte ett spår av förståelse där. Och jag har inte heller ett spår av förståelse till upprorsmakare, vare sej i 1917 års S:t Petersburg, 20talets Berlin eller 2013 i Stockholms förorter.
  .

 • Micael Gustavsson

  Jag har inte sagt ett ord pm förståelse, det är din tolkning. Men dina inlägg dryper sv den attityd som sen äldre sonen i liknelsen hade. Du tycket att du till skillnad mot ”de andra” är god. Det är problemet. Vilka kritiserade Jesus? Fariséer (fundamentalister), saddukeer (liberalteologer) och månglare (religiösa affärsmän). Vilka ryter han aldrig åt i evangelierna? Horor, tullindrivare (fosterlandsförrädare), seloter (terrorister) etc. Det betyder inte att han inte uppmanade dem att omvända sig. Men det är skandalöst när kristna i självrättfärdighet låter som de Jesus skällde ut för att kritisera de han åt med. En dag skall Jesus döma alla människor, inklusive vandaler, men syftet kommer att bara att stoppa ondskan, inte att bekräfta de självrättfärdiga. Återigen, och svara ärligt; förtjänar du Guds nåd mer än dessa ungdomar.

 • Micael Gustavsson

  Och angående förståelse kan jag tänka mig att de anständiga affärsmännen i templet var ganska oförstående för Jesu vandalism….

 • wildwest63

  Jag ser det lite mörkare än Du, Sefast. När migranter kommer hit från andra sidan jordklotet är det inte gratis. Många, kanske de flesta, betalar stora summor till kriminella traffickingorganisationer. Vad kostar det att smuggla afghaner och somalier över hela världen och göra ett hopp över EU just till oss? Det är alltså inte de fattiga och behövande vi i första hand får hit. Innan de kommer hit bränner de samtliga sina papper. Kolla historiskt så ser man att detta blev mode vid en viss tidpunkt. Sen kan man ljuga hej vilt om sin bakgrund, det går inte att verifiera bakgrunden. Många som kommer hit är därmed redan brottsligt belastade vid sin asylansökan. Eller gäller här olika lagar för svenskar och migranter?
  Ett land som sväljer vilka fantasifulla förklaringar som helst för att ge uppehållstillstånd lockar självklart till sig en större andel kriminella än länder som är mer noggranna.
  En gång trodde jag att kristna specifikt skulle stå upp för lag och rätt för att undvika anarki, vilket ju innebär att de starka trampar sönder de svaga. Idag undrar jag vilken filtrerad syn kristna företrädare har när det handlar om brott o straff (inte bara invandring).

 • Birgit Hedström

  Tänkvärda saker det du skriver Micael ang. vem Jesus blev arg och upprörd över! Hans hjärta var mjukt emot syndare, publikaner och prostituerade! Det var det religiösa etablissemanget som Han inte skrädde sina ord när Han mötte dem. Nu dömer jag inte dig Wildwest till att tillhöra den gruppen, men vi bör nog alla rannsaka oss huruvida våra hjärtan är mjuka och barmhärtiga. Detta får jag för egen del ständigt göra i min vandring tillsammans med Jesus. Omvändelse är ordet.

  Birgit

 • SefastTronde

  Du kan väl ha rätt, vad gäller vissa etniska grupper. Men, det har i så fall sina naturliga förklaringar, av vilka du förklarar några.

  Det jag ville poängtera är att invandrare inte är mer kriminella än svenskar i allmänhet för det fakto att de är invandrare. Det finns även etniska grupper flyktingar som bekräftar detta. Det är dessutom en av den ”politiska korrekthetens” tabun att sakligt förklara sambanden som du här gör: Det utpekas allt som oftast som främlingsfientlighet. Se bl.a. senaste debatten mellan Åkesson-Ullenhag… Det är så man häpnar…

 • SefastTronde

  Ps.
  Kristna är inte längre en homogen grupp, som i huvudsak känns igen på Kärleken till Gud och till bröder och systrar i tron. De som i huvudsak företräder kristenheten, pastorer och andra ledare, är en högst disparat grupp som mer eller mindre följer den politiska korrektheten, med mer eller mindre uppenbara orena motiv, inte mindre än världsliga politiska företrädare och mediala frontfigurer.

  Hur långt har inte kristenheten fallit på endast tjugo-trettio år?

 • SefastTronde

  Pps.

  Men av vad jag tolkar kan vi nog säkert vara överens om att Stefan Swärds artikel i ViD, enligt bloggartikeln, är direkt dålig och kontraproduktiv dess underförstådda syfte. Det nyttjar föga att så partiskt ställa sig solidarisk med det etablissemang som främjat det mulitkulturella moraset till priset av anarki och kulturkonflikter. Kristenheten i en av dess sämsta former av karikatyr!

 • PeJohansson

  Jag ”håller säkert inte måttet”, men blir nyfiken på om du har egna barn?

 • westinbo

  Här är länken till en bra och viktig artikel i Corren i detta ämne. Jag hoppas att de som uttalar sig gärna och mycket om dessa frågor också tar till sig vad initerade personer har att säga om detta.
  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/polisen-har-tappat-greppet-6410273-artikel.aspx

 • Micael Gustavsson

  Jag har två barn, 8 & (snart) 10 år. Hur så?

 • Sverige fritt

  Jag vill tacka framförallt wildwest för att han står med i kampen för ett fritt, homogent och vitt Sverige. Men även Sefast förtjänar en eloge!

  När ni kristna ochså ansluter er så är segern nära.

 • Sverige fritt

  Bra sagt! Kanske du skulle kunna tänka dig att skriva lite på en nationell sida? Bra att du kämpar för ett vitt Sverige! Bra att du går i dina fädrers spår, de var ju Tyskar vad jag vet…

 • SefastTronde

  Vi som är kristna har vår lojalitet till Jesus Kristus, som älskar alla människor, och inte till något insinuerat gammal-tyskt inflytande, av kvasi-naziskt ursprung.

  Missbruka därför inte Sanningen och rättfärdigheten gentemot din nästa till främlingsfientliga tongångar. Har du missuppfattat situationen så finner du att detta inte heller har något stöd hos Sverigedemokraterna, om du trodde det. Eller är du kanske ett internettroll som ”under cover” arbetar för den politiska korrektheten genom att söka tysta seriösa kritiker av den förda integrationspolitiken?

  Kom med något som är relevant problemställningen och inte smutsiga politiserande insinuationer är du snäll, så kan vi ta dig på allvar.

 • Birgit Hedström

  Tack Sefast för detta!!

  Mvh/Birgit

 • wildwest63

  Lägg inte ord i min mun jag inte sagt! Ett fritt Sverige vill vi alla ha. Med andra ord en annan försvarspolitik. Men vita och homogena har vi aldrig varit. Och kommer inte att bli försåvitt vi inte börjar ett slags utrotningskrig.