Ämnet helande engagerar, upprör, skapar debatt bland kristna. Här är några summerande reflektioner.
1. Helande, att Gud botar sjuka, är ett centralt inslag i Bibeln. Jesus ägnade sig ständigt åt att bota sjuka. Det är svårt att tro att evangelieberättelserna fått ett genomslag om de endast var ihopdiktade historier. Det hade lätt kunnat vederläggas. Lukas skrev sitt evangelium efter grundliga efterforskningar. ”Många har sammanställt en skildring av de händelser som har fått sin uppfyllelse ibland oss, enligt vad de som redan från början var ögonvittnen och ordets tjänare, har meddelat oss. Sedan jag noga efterforskat allt från början, har jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, ädle Teofilus, för att du skall vet hur tillförlitlig den undervisning är som du har fått.” Så skriver han i inledningen till evangeliet. En hel del av innehållet handlar sedan om hur Jesus botade sjuka. Lukas var själv en läkare. Lukas sammanfattar Jesu verksamhet i Apg. 10:38 där han skriver: ”Gud smorde Jesus från Nasaret med den Helige Andes kraft, han som gick omkring och gjorde gott, och botade all som var i djävulens våld, ty Gud var med honom”. Exempel på bibeltexter som handlar om hur Jesus botade sjuka: ”Matt. 8:2-4, 5-13, Luk. 7:1-10, Matt. 8:14,15, Matt. 9:1-8, Mark. 10:46-52, Luk. 17:12-19, Joh. 5:1-15, Joh. 9;1,2”.
2. Apostlarna och den första generationen av kristna ägnade sig också ständigt åt förbön av sjuka och bota sjuka. Det var ett viktigt inslag i Jesu träning av sina lärjungar, och att de skulle lära sig att göra samma sak som Jesus. Vi läser t.ex. i Apg. 8 om Filippi att ”de höll sig endräktigt till det som Filippus predikade, när de hörde och såg de tecken som han gjorde. ty under höga skrik for orena andar ut ur många människor, och många lama och lytta botades.” Petrus sade till den lame Eneas i Joppe: ”Eneas, Jesus Kristus botar dig. Stig upp och gör själv i ordning din bädd! Genast steg han upp.” Andra exempel: Apg. 3:1-18, 4:9, 13, 22, Apg. 5:15,16, Apg. 19:11,12.Vi ser också i Nya Testamentet att helande fungerade inte med någon automatik. 1 Tim. 5:23 visar att Timoteus led av svaghet och en dålig mage, Pauli råd bör rimligtvis tolkas som att försöka få hjälp genom dåtidens medicinska kunnande. ”Trofimus lämnade jag i Miletus eftersom han var sjuk” skriver Paulus 2 Tim. 4:20.
3. Bibeln beskriver Andens gåvor i 1 Kor 12, helandets gåvor var ett uttryck för Andens manifestation. Bibelns vittnesbörd är att detta gäller för den kristna kyrkan.
4. En rimlig tolkning av Bibeln är att vi som är kristna i dag har mandat, uppdrag och förmåga att be för de sjuka och bota sjuka.
5. Bibeln ger också viss vägledning hur detta kan fungera.
6. Det är en myt och uttryck för stor kyrkohistorisk okunnighet att tro att helandets gåvor och fokus på helande kom genom pingstväckelsens genombrott 1904. Det har funnits genom hela kyrkans historia, både i den katolska, protestantiska och ortodoxa traditionen. Det förekom också i svenska frikyrkligheten före pingströrelsens uppkomst. En mycket välkänd helandepredikant under sent 1800-tal var värmlänningen Boltzius, missionsförbundare. Ett museum finns uppkallat efter honom i Värmland, fyllt av kryckor och rullstolar och andra saker som folk lämnat, efter att ha blivit botade efter förbön av Boltzius.
7. Helande skapar ofta stora kontroverser. I svensk modern historia var det enorma debatter när Smith Wigglesworth besökte Filadelfia i Stockholm på trettiotalet, samma debatter när amerikanska helandeevangelister besökte Filadelfia i början av femtiotalet.
8. Det svåra med helande är inte att ha en läromässig övertygelse utifrån Bibeln att det är rätt och riktigt, och Guds vilja, det svåra är att få det att fungera i praktiken. Hur kan vi be för sjuka i vår församling så att folk faktiskt blir botade.
9. Det finns två kategorier av kristna som inte tror på helande, utifrån en teologisk synvinkel. Dels är det liberalteologer som ”avmytologiserar” Bibeln och bortförklarar övernaturliga inslag och under i Bibeln. En annan grupp som är mycket vanlig i USA kallas för ”cessationist”, det är djupt bibeltroende grupper, vanligt inom amerikansk baptism, som tror att Andens gåvor och mirakler var avsedda för första tidens kristna för att evangeliet skulle bryta igenom. Nu har vi Bibeln som Guds uppenbarelse och rättesnöre, nu behövs inte dessa gåvor längre. Bland annat tolkar man 1 Kor 13 som att det pekar på en tidsbegränsning för Andens gåvor. En tredje grupp är nog sekulariserade västvärldskristna som kanske inte teologiskt tagit ställning mot mirakler och helande som en teoretisk möjlighet, men man lever i praktiken ett sekulariserat liv där man inte räknar med Gud på ett aktivt sätt.
10. Varför är helande viktigt? Det är ett vittnesbörd om att Gud lever och att han bryr sig om mig. Det får ofta en djupgående andlig effekt på en person som upplever helande. Det är en kärna i evangeliet. Sjukdomen är en följd av förbannelsen och syndafallet, helandet är en följd av Jesu seger på korset över alla fördärvsmakter. Helande är ett tecken på att Guds rike bryter igenom. 2 Mos. 15:26 ”Jag är Herren din läkare”. Jesus predikade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar. Jesus tog på sig våra sjukdomar enligt Matt. 8:17.
11. Hur ska vi få detta att fungera i praktiken? När det gäller helande så lever i i försmaken av det upprättade Gudsriket, det är här och nu, men ännu inte tillfullo manifesterat. Det leder till att vi fortfarande lever i en ofullkomlig värld, där Gud verkar, men allt är ännu inte upprättat. Därför kan vi inte fullt ut förklara varför en del blir helade och andra inte.
En omfattande erfarenhet visar att det är lättare att be för sjuka i vissa länder i tredje världen än i västvärldens länder. Det kan visa att allmänna trosklimatet kan underlätta för eller motverka helande. Jesus sade också att han kunde inte göra så mycket under i vissa städer på grund av deras otro. Förmodligen är det så att vi i rika västvärlden så mycket förtröstar på våra sjukhus, våra läkare, och våra fantastiska läkemedel, att vi inte behöver Gud.
Bibeln ger dock hänvisningar och riktlinjer som är till hjälp, även om det inte hjälper för att förklara allt som händer av t.ex. uteblivna helanden. Jak. kapitel 5 ”Är någon bland er sjuk, skall han kalla på församlingens äldste, och de skall be över honom och i Herrens namn smörja honom med olja. Trons bön skall bota den sjuke, och Herren skall resa upp honom. Och har han begått synder, skall han få förlåtelse för dem.” Här talas om en aktiv handling att kalla till sig församlingens äldste. Förbön om helande ska framförallt ske i församlingsmiljön. Det talas om trons bön. Smörja med olja.
I Apg. 4:29-30 talas om intensiv bön om att Guds gärningar skulle bli uppenbarade, det medförde under och tecken, bön leder till genombrott för bland annat helande.
Jesus gav lärjungarna makt och myndighet att bota de sjuka. På de sjuka ska ni lägga händerna, de ska bli friska läser vi i missionsbefallningen. En anledning till varför det inte sker så ofta är att vi inte gör det. Handpåläggning är vanligt vid helande i Nya testamentet.
Bibeln talar också om helandet som särskilda nådegåvor som vissa troende får. Något som kan begränsa helandet är att kristna inte kommer in i sina gåvor, eller inte får erkännande för sina gåvor. Vi ska vara ivriga i att ta emot Andens gåvor läser vi i 1 Kor. 14. Brist på iver kan vara ett skäl till uteblivna helanden.
Tacksägelse är viktigt. Luk. 17 berättar om tio spetälska som blev botade, men endast en vände tillbaka och prisade Gud. Jesus uppmanade dem att visa sig för prästerna, som delvis fungerade som dåtidens läkare. Det är ett exempel på att gå till doktorn för att få ett helande bekräftat.
En mycket kort introduktion i ett stort ämne. Vi kommer att uppmärksamma detta ämne i flera predikningar i Elimkyrkan närmaste tiden.