Summering och analys av tre dagars New Wine-konferens

Nu har vi haft tre dagars ledarkonferens, New Wine Sverige ordnade det i samarbete med tre lokala Stockholmsförsamlingar, Citykyrkan, Elimkyrkan och Korskyrkan. Inbjuden gästtalare var Randy Clark från USA. Randy var en mycket vanlig pastor under många år, först baptistpastor i fullständigt icke-karismatiska sammanhang, och hans andliga längtan förde honom sedan till att bli pastor inom Vineyard på åttiotalet. Efter att ha gått i väggen och blivit utbränd så mötte han Gud på ett dramatiskt sätt i mitten av nittiotalet. Under de senaste 10 åren har han framförallt ägnat sig åt att resa runt i världen och undervisa om helande, Andens gåvor, och uppfyllelsen av Helig Ande. Precis som praxis bland predikanter i karismatiska kristna sammanhang, han undervisar biblicistiskt, läser som det står, tolkar Bibeln mycket bokstavligt, och hävdar att detta gäller oss här och nu.

Han är verkligen ingen känslomässig och eldig pingst- eller trospredikant i stilen. Randy Clark står och undervisar på ett rationellt och sakligt sätt. Men hans undervisning ligger väl i linje med klassisk amerikansk helande- och trosundervisning, det går att dra en rät linje från 1800-talet och till femtiotalets helandeväckelse, latter rain-väckelsen, Kathryn Kuhlman, och senaste årtiondenas trosrörelse och Vineyard. Clark ger ett viktigt bidrag genom att visa på gemensamma nämnare i olika rörelser som har varit aktuella under senaste 150 åren. När Randy Clark försöker visa på gemensam nämnare mellan femtiotalets helandeväckelse, latter rain, tidig pingströrelse, karismatiskt sjuttiotal, trosrörelsen och Vineyard, så gör han en betydande insats för att skapa enhet i Kristi kropp.

Torsdageftermiddag under konferensen innebar en påtaglig andeutgjutelse. En luttrad medlem i Citykyrkan menade att man inte sett något liknande i kyrkan sedan sent sjuttiotal när Benny Hinn var en regelbunden gästpredikant. Många människor mötte Gud på ett påtagligt sätt. Det var många som ”föll i Anden”, som skakade, som stod med lyfta händer, som ropade, som grät, eller låg på golvet i mer eller mindre avdomnade ställningar.  En kritisk åskådare borde nog ha undrat vad vi sysslade med på torsdageftermiddagen, folk låg i drivhögar och bara prisade Gud.

Men så blir det när Anden är utgjuten och rör vid bräckliga människor.

Sången i Anden på torsdagskvällen var nog det starkaste jag upplevt på en hel del år. Det är mäktigt när sången och tillbedjan i en gudstjänst lyfter över nivån av vanlig församlingssång, och når nivån av ”änglars tungomål”.

Men när Guds mäktiga Ande uppfyller sköra, enkla och svaga människokroppar, då blir det mäktigt, det är svårt att undvika att inte skratta, gråta eller skaka eller på annat sätt högljutt prisa Gud. Det var ju samma sak på första pingstdagen, de som blev fyllda med Anden, folk undrade om de hade druckit massa vin mitt på dan. Randy Clark uppmuntrade verkligen i den här typen av manifestationer, men han bromsade inte heller, han menade uppenbarligen att människor måste få ta emot av Andens våldsamma kraft, och inte lägga locket på.

En ung tjej kom kom och profeterade över mig på torsdagseftermiddagen, jag har aldrig sett henne tidigare, jag vet inte om hon vet något om mig. Men det var mäktigt, kraftfullt, mitt i prick och mycket trosstärkande och uppmuntrande.

Randy Clarks tjänst handlar väldigt mycket om att förlösa tro bland de närvarande, han drar inte uppmärksamheten till sig själv och sin egen tjänst, utan de som är där får tro för att de kan be för och bota sjuka, höra från Gud, och bli mäktigt använda av Gud. Det hände under denna konferens.

Den här typen av konferenser blir bara en andlig drog om det begränsas till en konferens. Men de flesta som var där var människor som är djupt överlåtna till pionjärevangelisation, församlingsgrundande, socialt kristet engagemang, gatuevangelisation, lokalt kristet församlingsarbete m.m. När den väldiga kraften i den Helige Ande förs vidare i en lokal situation blir det sund kristendom, fokus blir inte upplevelser och manifestationer utan fokus blir att förmedla budskapet om frälsning och befrielse till människor utanför kyrkan som verkligen behöver det.

För min personliga del valdes jag in i New Wines Sveriges styrelse i samband med denna konferens, och ser fram emot fortsatt samarbete med detta nätverk. New Wine är ett unikt samarbete mellan kristna från olika samfund, som förenas av en stark längtan av andlig förnyelse. Daniel Norburg som är EFK-pastor i Malmö är ordförande i nätverket, en klok och sund kristen ledare. För övrigt är det pastorer från EFK; EFS, Pingströrelsen, Gemensam Framtid och Svenska kyrkan som är drivande i New Wine-nätverket i Sverige. Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Lysekil är vice ordförande i styrelsen. John Derneborg, pingstpastor i Vänersborg, är deltidsanställd och reser land och rike runt och har olika förnyelsehelger. John vittnar om hur många människor upplever Gudsingripanden och helanden, i växande utsträckning, under dessa möteshelger.

Jag uppskattar mycket den ekumeniska bredden inom New Wine.

Vi är många kristna runt om i hela Sverige från alla kristna sammanhang, som bara har en intensiv längtan efter en ny våg av andeutgjutelse, en ny våg av väckelse över vårt land. Vi vill se att det bryter igenom, att stora skaror av människor kommer till tro, att de sjuka blir botade i Jesu namn och att de bundna blir befriade i namnet Jesus. Konferensen den här veckan har bidragit till att uppmuntra till och skapa tro för detta.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kritisk

  Det är tragiskt när människor söker tillfredsställelse i form av religiösa kickar, som suggesteras fram vid stora massmöten snarast att liknas vid manipulativa shower. Det blir en stunds vardagsflykt från den grå vardagen där mirakler, helanden av allvarliga sjukdomar med hjälp av bön och handpåläggning och uppväckande av döda lyser med sin frånvaro. Man längtar efter stor väckelse bland sekulariserade svenskar, och önsketänker att dessa, som i sin vardag i stort sett aldrig går i kyrkan, eller kanske inte ens är troende, ska vilja vara en del av samma religiösa sammanhang som de själva är och där man betonar det övernaturliga och som precis som de själva söker olika religiösa kickar för att fly den grå vardagen.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=665607877 Oscar Thörn

  Hej!

  Eftersom du ganska generaliserande säger att det enda som hörs är ”känslomässiga utbrott, ogrundade motangrepp, innehållslöst pladder…” så ska jag har försöka vissa på de logiska problem jag ser med din bevisföring.

  I din först paragraf ger du visserligen ett visst erkännande för problematiken med ”guilt by association” men du fortsätter därefter med samma argument. Att koppla ihop Randy Clark med icke namngivna rörelser (även om jag förstås inte är så dum att jag inte kan gissa vilka du syftar på) som är ”farliga” är ett cirkelargument. A är dålig så är B det också och vice versa.

  Paragraf två, är inget argument alls. Att referera till andra icke namngivna källor där din tes bevisas är inget argument alls. Jag bad om ett enda konkret exempel och enligt dig är det tydligen inte svårt att finna, bara att ge mig.

  Självklart behöver jag också för mina påstående i bevis.
  http://globalawakening.com/home/about-global-awakening/statement-of-faith
  Ditt argument gör det däremot omöjligt att, om du antar att det som sägs inte betyder det som orden vanligen skulle innebära så finns det inget sätt att diskutera som inte leder till din slutsats. Också ett argumentationsfel, ad hoc.

  Resten av texten implicerar bara att jag är rädd för diskussion, inte bryr mig om vad som är sant, inte är kapable att föra en sansad diskussion etc. Dvs. helt onödiga personangrep.

  Min första uppmaning kvarstår, konkreta exempel…

  I Kristus/
  Oscar Thörn
  För tillfället student på Bethel School of Supernatural Ministry

 • Azaryahu

  Länk från Lakeland med Randy Clark och Todd Bentley. Pröva profetior och bedöm själva om mognad finnes. Har de något ansvar dessa sk. ledare inom NAR (New Apostolic Reformation)? http://www.youtube.com/watch?v=G0zq4SOSYMI

 • Stigacke

  Stefan Swärd: ”Torsdageftermiddag under konferensen innebar en påtaglig andeutgjutelse. En luttrad medlem i Citykyrkan menade att man inte sett något liknande i kyrkan sedan sent sjuttiotal när Benny Hinn var en regelbunden gästpredikant.”

  – Jag fäller inga domar om det jag inte har tillräcklig insikt i, men att som denne medlem ta Benny Hinn som intäkt för att sundhet är inte övertygande. Då har man nog fel måttstock på biblisk andlighet.
  Mvh

 • Azaryahu

  Till Oscar Thörn: Vaktpost kan ju svara för sig själv, men innan det kan du ju läsa detta vittnesbörd från någon som har lämnat Bethel och här har du dina konkreta exempel: http://www.hs.facebook.com/note.php?note_id=160778463948581

 • Birgitta Axelsson

  VAKNA upp till besinning!!
  Jesus säger i Matt 7:21-23
  ”Inte alla som säger Herre Herre till mig, skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja. På den dagen skall många säga till mig: Herre, Herre har vi inte profeterat i ditt namn och drivit ut demoner i ditt namnoch gjort många underverk i ditt namn? Då skall jag säga dom som det är: Jag känner er inte försvinn härifrån ni ondskans hantlangare”.
  Denna villfarelse, som pågår nu drar med sig fler och fler i den så kallade ”ekumeniken”.
  Till Stefan m fl: ” Var inte med och bädda för antikrist !! Dra ut ifrån henne!”

 • Peter H Bengtsfors

  Om vår Gud vore beroende av att hans barn var 100% renläriga innan han kunde göra något under, skulle aldrig någonsin något under ske! Inte i vårt land och inte någon annan stans heller. Folk som hela tiden letar efter fel på andra kristna kommer att hitta fel, det är ingen bragd direkt. Och de ”fel” som hittas, definieras av felsökarna själva vilket inte per automatik stämmer överens med verkligheten. Att vara rädd för att bli bedragen botas bäst med att älska bröderna läs 1Joh 2:10 ”Den som älskar sin broder förblir i ljuset, och i honom finns inget som leder till fall.”

 • Evelina Lundkvist

  Birgitta,
  Varför så övertygad om att Randy, New Wine-nätverkets ledare står för det onda? På vilken grund? Vad vill du att vi ska vakna upp till? Som Bibelordet säger så är det inte antalet profetior, under och tecken som är garant för inträdet i Guds rike, men att ha en relation med, vara känd av Jesus. Med tanke på den Jesuskärlek jag kan se i många av dessa människors liv är jag säker på att det inte är vad de kommer få höra när de kommer hem en dag..
  Frid!

 • Vaktpost

  Hej Oscar,

  Du skall få svar på detta, men eftersom det med nödvändighet blir ganska omfattande måste du tyvärr vänta lite – jag hinner inte sitta ned och skriva nu.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=665607877 Oscar Thörn

  Självklart, ta den tid du behöver.
  /Oscar

 • Guest

  Jag ska fundera på att skriva ett svar till det där. Men kan direkt säga att det som skrivs är extrema vinklingar och misrepresentationer

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=665607877 Oscar Thörn

  Ops råkade kommentera innan jag var klar…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=665607877 Oscar Thörn

  Jag ska fundera på att skriva ett svar till det där. Men kan direkt säga
  att det som skrivs är extrema vinklingar och misrepresentationer av vad som faktiskt undervisas. Efter som personen inte uppträder med namn så är trovärdigheten inte så stor. Gäller kritiskt tänkande bara för en sida?

 • Azaryahu

  Ok. Visst det får du tycka. Men det är fortfarande en persons berättelse som har varit med i denna rörelse. Och varför skulle dennes historia vara mer vinklad än din? Har inte denna person någon grund för vad den hävdar när det gäller vad som undervisas exempelvis?

 • Mathilda F

  Jag tycker jag känner igen dessa resonemang sedan tigare, mycket tidigare! Det är precis detta som Jesus själv talar om, bl.a i Matteus 12:22-32. Ni har säkerligen koll på vad det handlar om, nämligen att satan ej skulle driva ut sina egna för att göra människor lyckligare och hädelse mot Anden.

  Hur kan vi göra samma fel som fariseerna gjorde när vi redan är förvarnade? Det är en sak att förstå att de kunde tänka dessa tankar om att Jesus var satan, de hade ju aldrig tidigare varit med om den kraft sm Jesus hade (och har!!). Men att vi, som kan läsa om denna händelse också förnekar Gud i nutida situationer som är lika med dåtidens är bara otroligt tragiskt!

  Vakna upp människor, ni placerar Gud i er LILLA box.Gud är så mycket större än vad vi någonsin kan förstå! Det som Bibeln visa oss är inte bara till för att stå i den gamle boksamlingen, utan är till för att praktiseras! Det är vår lärobok!

  ” ”Är det du som skall komma, eller skall vi vänta på någon annan?” Jesus svarade dem: ”Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: att blinda ser och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud.” Matteus 11:3-5

  Glad Påsk!

 • Lennart Jacobson

  Detta sätt att resonera är en slags bokstavstro, som knappast någon tror på idag, tolkning behövs även om den är enkel. Jesus använder ju mängder av liknelser och begrepp för att förklara det andligt. Och vi behöver då hjälp av både Anden och förståndet.

  Dock måste vi alltid återvända till Skriften och fråga oss om vi håller på att skapa något nytt och obibliskt. Det är enda sättet att hålla sig på vägen.

 • Lennart Jacobson

  Jag hörde för länge sedan berättas om att när Branham besökte Sverige. (Det är fritt återgett efter mitt minne.) En dag när han bad för människor och de blev friska etc på löpande band, började han tycka sig vara märkvärdig.

  Han upplevde då att Den Helige ande genast svek honom (kanske bara en tid, tills han bad om förlåtelse). Det var givetvis bara ett resultat av en frestelse, högmod är en allvarlig synd. Vi skall inte inbilla oss att vi manipulera Gud. Vi skall precis som Jesus alltid söka Guds vilja,