Fler rapporter från New Wine-konferensen

Micael Grenholm har också skrivit en rapport från New Wine-konferensen. Man hittar den här. David Wellstam har nu också lagt ut ett blogginlägg som man hittar här.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Stig Melin

  Matteus 24

  23. Om någon
  då säger till er: Se här är Messias, eller där är han: så tro det inte 24 ty
  falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora
  tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda 25 jag har nu sagt er
  detta i förväg 26 Om de alltså säger till er: Han är i öknen så gå inte dit,
  eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte……

  Ni skall inte ”springa benen av er” efter falska profeter.

 • stefanswrd

  Stig Melin,
  Vad menar du? Är all undervisning om och praktik av Andens gåvor villfarande? Är hela globala pingstväckelsen i så fall uttryck för falska profeter? Eller är det något särskilt inslag med New Wine du menar är helt fel?
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Stefan!
  Jag menar att den rapportering vi får läsa på din blogg pekar på de bibelord jag refererar till. Den globala pingstväckelsen är inte samma sak som New Wine.
  Det är inte så svårt att känna igen det osunda.
  Hälsningar
  /Stig

 • Kristina

  Hur prövar du om det är en falsk profet? Vi är väl i alla fall överens om att ingen inom New vinge rörelsen har gjort anspråk på att vara messias?

 • Jonas Rosendahl

  En del skiljer också lite på pingstväckelsen såsom den skett inom pingströrelsen och karismatiska yttringar som skett i senare rörelser. Minns jag läste om Lewi Phetrus som hade svårt för vissa yttringar, men han kunde inte förneka det som skedde för hans fru vid ett tillfälle då hon var fylld av glädjerus med vissa följande yttringstecken. :-)

 • Berndt Isaksson

  Jag är övertygad om att av de påstådda helandena i New Wine konferensen nu senast i Stockholm, så är det precis som det var med de påstådda helandeundren under Todd Bentleys sommarkamapanj i Lakeland 2008. Det var otroliga vittnesbörd om helanden och till och med att döda skulle ha blivit uppväckta. Men när journalisterna bad om att få åtminstone ett läkarbevis på en patient som haft en viss sjukdom och som bevisligen blivit helad så kunde Todd Bentley inte plocka fram ett enda sådana bevis. Inte något som gick att vetenskapligt bevisa.

  Dessutom vet vi att i den suggestiva atmosfär som kan bli i dessa möten kan ge människor oerhörda viljekrafter att känna sig bättre, men dagen därpå är de tillbaka på ruta ett i sitt sjukdomstillstånd.

  Tror jag då själv på att Jesus än idag kan bota sjuka? Absolut.

  I övrigt vill jag hänvisa till BibelFokus:

  http://www.bibelfokus.se/toronto_historia

  Mvh

  Berndt

 • stefanswrd

  Stig Melin,
  Jag vill nog pröva om folk har gått snett och är falska profeter genom att titta på att de inte förkunnar bibelstrida läror (t.ex. att hävda att personer av samma kön kan gifta sig, det är heteriskt enligt min mening), inte lever omoraliskt enligt Nya Testamentets riktlinjer och att man inte i övrigt visar dålig frukt, t.ex. genom högmod och överlägsenhet gentemot andra kristna.
  Har aldrig hört talas om sådana saker inom New Wine-nätverket. Men jag vet inte vad du har för informationskällor.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • stefanswrd

  Berndt Isaksson,
  jag hör inte till dem som naivt tror på allting i karismatiska sammanhang. Håller med om att det ofta finns överdrivna vittnesbörd som inte håller för en närmare granskning. I en vanlig församlingsmiljö där folk känner varandra kan man dock ha koll på detta. Sedan finns det många vittnesbörd som uttrycker verkliga Guds ingripanden men som ändå är svåra att verifiera med läkarutlåtanden, jag har själv upplevt flera sådana helanden senaste åren. Det hände dock flera saker denna konferens som jag hoppas följs upp, det är helanden som kan verifieras. jag hoppas att så sker.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Stefan, med all respekt,

  jag tycker nog att din prövningsmall är ganska vek. Gör dom inte fel så är det rätt, dom säger ingenting om samkönade äktenskap enligt dig, eller har något omoraliskt för sig enl NT. Ingen dålig frukt, skriver du också. Det vet vi väl ganska lite om, frukt dröjer ju en tid. Den konkreta frukten vore intressant att ta del av. Inte någon fantasifrukt, alltså

  Dom är, enligt din mening inte högmodiga eller i övrigt överlägsna mot andra kristna och du har aldrig hört talas om något negativt. Sedan frågar du efter mina informationskällor.

  Det finns källor som inte alltid stryker somligt av det kristna ledarskapet medhårs utan har en vaksam attityd. En sådan källa är bibelfokus.se. Det finns flera. Bibeln känner inte till någon organiserad verksamhet liknande denna.

  Goda ledare är mänskliga och sårbara, de underkastar sig insyn och vägledning. Dåliga ledare isolerar sig och manövrerar bort sina kritiker. Dessa ledare skapar sina egna regler, och i värsta fall blir människor utnyttjade.”

  De som reser omkring med det nya vinet, vilka är dom ansvariga inför, bortsett från Gud? Har dom personligt ansvar inför någon/något, eller är det bara inför sina kompisar? Låt inte lura er, sa Jesus. Stora
  människor är oftast – bara stora. Och kristna verkar vilja bli bedragna. Redan Paulus upptäckte det.

 • Daniel Norburg

  Stig Melin, Berndt Isaksson – Jag är förvåndad över er veka och ytliga argumentation. Vad jag förstår har ni personligen aldrig mött Randy Clark? Det har jag. Hans tillbedjan av Jesus Kristus som sann Gud och sann människa, död för våra synder men uppstånden igen och lever idag – är tydlig och klar. Han ger alltid all ära till Gud och hans Son Jesus Kristus. Frukten av hans tjänst är god och stor. Miljoner människor har kommit till Jesus genom Randy och andra ledare som genom hans tjänst blivit förnyade i den helige Ande. God frukt är detsamma som att Jesus blir ärad och att människor blir förlåtna, helade, befriade och upprättade. Varför slutar ni inte upp att strida mot syskon i Herren? Varför ägnar ni er inte åt det som Herren har kallat oss till – att proklamera de goda nyheterna om Guds rike som är här, som är nära, som är å färde? De falska profeter och frälsare som Jesus talar om i tex Matt 24:23-28 som ska göra falska under och tecken pekar ju tecknen på faska messiasgestalter. När har Randy och alla de andra ni anklagar gjort det? Här ligger en stor bevisbörda på er!

  Ni är inte bara förvirrade själva. Ni förleder andra. Om jag vore er skulle jag vara omskakad av dessa ord av Jesus själv:

  Markus 3:20-30. Lukas 9:49-50.

  Vänd Om!

 • stefanswrd

  Stig,
  min prövningsmall ovan var ytterst summarisk, som du förstår. Har svårt att se något som Randy Clark sade och gjorde under denna konferens som skulle ge någon anledning till att diskutera i termer av falska profeter. Ska man börja kritiskt granska en person på sådant sätt, vilket jag tycker är motiverat i vissa fall, bör man göra en objektiv granskning av vad faktiskt har sagt och gjort utifrån strikta kriterier.
  hälsn
  STefan Swärd

 • jonasq

  Väl talat, Daniel. Det här talet om falska profeter i detta sammanhang känns illvilligt och osmakligt. Visst kan och ska vi diskutera teologin som ligger till grund för diverse praktiker och föreställningar. Men om vi har något att anföra mot någons förkunnelse och ledarskap så behöver vi ha mycket på fötterna.

  Jag har personligen vissa frågetecken för företeelser och idéer inom den karismatiska rörelsen, men att komma med den här typen av utfall är mig helt främmande. Låt oss istället glädja oss över Guds närvaro och människors förnyelse i tron. Kom helige Ande!

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Den somdricker ur denna källa blir törstig igen, men den som dricker av det vatten jahar, han törstar inte mer, sa Jesus till kvinnan vid Sykars brunn. I dagens
  kristenhet åker det omkring stora predikanter på olika konferenser och talar om
  för oss att vi är törstiga och att det gäller att dricka, och visst. Är man
  törstig dricker man, om man har tillgång till något som släcker törsten. Det är
  inte svårt att uppamma ett törstbeteende hos konferensdeltagarna, man har ju
  kommit av den anledningen, en förväntan att bli otörstig. Och nu finns det något
  nytt, något som dessa predikanter tillhandahåller, vin, wow!

  Vatten släcker törsten, vin berusar. Och är det inte vad vi ser, om vi öppnar ögonen,
  skillnaden på vatten och vin. Någonstans ligger ett undervisningsfel här, och vilka är det som skall undervisa? Jo, församlingarnas herdar. Att lägga ut den viktiga delen i det kristna livet på entreprenad är oroande.

  Redan i första Mosebok 24 får vi ett exempel på vattnets välsignade betydelse

  Duger inte det vatten Jesus erbjuder? Att hemlösa predikanter marknadsför något annat vatten, som dom visserligen kallar vin behöver inte lura oss. Av det kan vi
  också sluta oss till att det är ett annat evangelium som predikas. Man frammanar törst som dom sedan fyller med vin, deras eget nya vin och berusningen kommer som ett svar.

  I mitt yrkesverksamma liv arbetade jag en tid som säljare och det fungerar så att om
  det inte finns ett behov, måste det skapas, annars säljs inget. Här förekommer en avancerad behovsjakt.

  När en pingstpastor vill placera skulden för att riket kommer i strid med sig själv,
  tycker jag att han är helt fel ute. Skulden ligger hos vinkompaniet.

 • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

  En man menade att en metallplatta i hans ben försvann under Andens ingripande. Önskar verkligen se läkarbevis på det.
  Kan du som har ett bra kontaktnät fråga mannen om han kan styrka sitt påstående?

 • Evelina Lundkvist

  Stig Melin,
  Menar du att du i din relation till Kristus inte längtar efter djupare intimitet, mer förvandling i ditt eget liv, förnyade tankar, större mod, mer kärlek, mer av hans kraft att leva ett utgivande liv för alla? Det är den törsten som släcks och väcks kontinuerligt i mitt liv. Ingen annanstans än hos Jesus släcks min törst. Men tills jag möter honom i himlen kommer jag längta efter honom som hjorten längtar efter vatten. Högst bibliskt. Läs gärna saligprisningarna igen och begrunda.

  Tror du att det var en slump att Jesus första mirakel var att han gjorde vatten till vin? Att han kallar sin eget blod vin? Att han säger att han inte ska dricka av det vinstocken ger förrän Guds rike kommer? Att han är vinstocken? Vinet beskrivs inte som en motbild till det levande vattnet.

  Dessutom lever resande predikanter som Randy bara ”hemlösa” liv. De jag känner till har i alla högsta grad en församling som de är/har varit fäder för.

  Den strid som förekommer är de skott som alla som jagar falska profeter bland Kristusälskande människor. New Age är fullt av falska profeter som hänvisar till en annan Jesus eller blandar orena drinkar till människor.

  Tänk på att ni kommer stå ansvariga inför Gud för de anklagelser ni riktar mot människor!

 • Daniel Norburg

  Håller helt med dig Jonas! Vi ska pröva allt och behålla det som är gott. Det ska finnas ett utrymme att ifrågasätta olika uttryck och påståenden. Randy och New Wine är knappast felfria. Men det är en helt annan sak att gå omkring och stämpla folk som falska profeter och drivna av demoner. Bibelfokus och Vakna Sverige och andra likasinnade saknar fullständigt denna urskiljning.

 • Micael Gustavsson

  Bra Daniel och Jonasq! Nu har jag ingen direkt erfarenhet av Randy Clark och de amerikanska ledare som gästat från new wine de senaste åren, men brittiska new wine ledare som Bruce Collins har imponerat just genom ödmjukhet och avsaknad av diverse karismatiska later. Jag kan hålla med om skepsis till en del företeelser i torontos spår, men när det gäller tex Collins har jag upplevt honom som stående för en mer balanserad och sund andlighet än de uppjagade känslor man kunde funna i traditionell pingströrelse.

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Jesus säger att vi skall gå ut i hela världen – för att underhålla ”törstiga” kristna
  bröder och systrar? Nej, för att göra folk till lärjungar. När man i stället ägnar
  sig åt att servera ”nytt vin” bland kristna på olika återkommande konferenser tror jag man missar något. Redan detta sakförhållande tycker jag inte är bibliskt, därför att då sker inte utvecklingen på det sätt apostlarna skriver, nämligen i församlingarna tillsammans med det ledarskapet. Det är då det skapas förutsättningar att vinna människor för Gud, och ta ansvar för ”vinsten”. På den platsen.

  Om förnyelsen förväntas ske på olika konferenser, så rinner den ev. välsignelsen oftast av redan när man lämnar lokalen. Kvar i tanken finns påstådda under, som kan ge en euforisk känsla av, att här agerar den helige Ande. Eftersom dessa underverk sällan redovisas som verkliga, infinner sig en ny längtan: nästa gång kanske? Så har det hållit på tidigare och kommer att fortsätta tills man ”kommer till besinning” och upptäcker att den lokala församlingen minsann har en uppgift i detta. Då börjar man närma sig en biblisk utveckling. Jag tror inte att någon annan form, – av nätverkande pastorer, eller någon organisatorisk förändring i form av ekumeniska former kan ersätta detta.

  Jag undrar vad Jesus menar när ha säger att nytt vin inte kan användas i gamla läglar, då spricker läglarna (vinsäckarna). Nej nytt vin skall hällas upp i nya vinsäckar. Det verkar tillämpligt i detta fall.

  New Wine kunde i stället arrangera väckelsemöten där man predikar omvändelse och dop och presenterade verkliga under, det vore bibliskt. Fast det ekonomiska utfallet blev kanske inte lika fett..

 • wildwest63

  Härligt att höra att Anden inte lämnat Sverige helt. Dock är jag så luttrad att det krävs någon slags kontinuitet i det som påstås ha skett under New Wine för att jag ska se positivt på det. Tillfälliga nedslag är bättre än inga, men det räcker inte. Det behövs frukt som inte leder till inåtvänd karismatik utan utåt, till det svenska folk som vet lika mycket om kristendom som i Birka före Ansgars ankomst.
  Citykyrkan är min släkts gamla hemförsamling, från 1940-talet. Reflektionerna om att positivt jämföra detta med Benny Hinns besök tror jag inte många håller med om. Han var på besök ytterst få gånger och tyvärr lämnade han inga goda bestående intryck, inte ens då, på 70talet. Citykyrkan är som bekant även hemförsamling för den s k latter-rain-väckelsen på 50talet. Även om kyrkan idag är splittrad till oigenkännlighet så finns uppenbarligen fortfarande en ådra för den Helige Andes verk. Det känns bra.

 • SefastTronde

  Stig Melin,
  Kan bara konstatera att Daniel Norburg svarat er bra (Stig Melin och Berndt Isaksson): Det ligger en stor bevisbörda hos er!

  Själv känner jag inte någon av er, och jag har heller inte träffat Randy Clark, såsom Daniel Norburg tydligen gjort. Därför måste jag objektivt sett hålla Daniels vittnesbörd långt mer trovärdig än er kritik, som därtill förs fram på ett obibliskt sätt eftersom den bygger på hörsägner och inte på ett personligt sammanträffande av den ni kritiserar.

  Det har tyvärr blivit en etablerad sjukdom bland många kristna, att man på ett urskiljningslöst sätt anser sig ha rätten att kritisera var och var annan evangelie förkunnare, och då företrädesvis de som har ett karismatiskt budskap. Hur lätt är det inte att detta tangerar ”hädelse av Den Helige Ande”?

  Det är tråkigt att så många ensidigt stödjer sig på Lennart Jaretegs (bibelfokus.se) ständigt rabiata kritiserande av allt karismatiskt som han finner för gott, där han utmålar än den ene än den andre som villolärare i det han blandar riktiga iakttagelser med självpåtagna falska anklagelsegrunder. Även om den gode LJ framför en hel del riktigt är hans högst privata utlåtanden inget som vilar på någon andebedömningens gåva, utan är snarast till skada.

  Till dem som upphöjer LJ:s löst grundade, och i många fall helt ogrundade utsagor, hör bl.a. du och Berndt Isaksson m.fl., att döma av många kommentarer på bloggarna. Har jag fel, så säg gärna ifrån?!

  Personligen anser jag att man ej bör uttala sig så kategoriskt utan egna personliga erfarenheter, eller i vart fall utan rigorös och genomgripande bön ang. person/situation. Det tycks blivit så lättvindigt idag att kritisera, kritisera och åter kritisera, ofta på de mest nedvärderande och förkastande sätt, såväl den ene som den andre. Detta tyder inte på någon Gudsfruktan, och är heller inte Bibliskt !!!

  Med detta kan du inte slingra dig undan med något svammel, eller Bibelcitat som ovan. Tror visst inte på någon illvilja från din sida, men frågan är huruvida du kan ödmjuka dig? Kanske du borde göra dig besväret att söka kontakt med Randy Clark innan du uttalar dig vidare efter den ton du här anslagit?

  MVH / Sefast Tronde

 • Evelina Lundkvist

  Vill förtydliga att jag tänker att du och dina likar är Kristusälskande personer som anklagar andra Kristusälskande personer.

  Jag hör att du inte värdesätter ”konferenserfarenheter” och de möten med Gud som människor har. Det är alltid smärtsamt att se när människor inte förvaltar det de tar emot från Gud, vare sig på stora samlingar eller i det lilla sammanhanget. Låter som om du sett mycket av det i dina dagar, eller? Men tänk om det i alla fall, lågt räknat, är en handfull som fått en bestående eld tänd i sina hjärtan och överlåter sig till Kristuslika liv och för människor till tro (som inte skulle mött Jesus annars). Är det då inte värt det? Jag tror att det är bra många fler som drabbas på djupet än så, men det kanske bara är jag.

  Tror du inte att pengarna sås in i Guds rike och till befrielse och frälsning för människor? Eller vem ruvar på dem?

 • stefanswrd

  Stig Melin, vill du kritisera kristna konferenser har du ett gigantiskt konferensutbud under sommarperioden, jag förstår inte varför du ger dig på just denna konferens.
  I vilka avseenden är en New Wine-konferens mer fel än Lapplandsveckan, Nyhem och Torpkonferensen?
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Evelina Lundkvist

  En större problematisering kring detta har vuxit fram. Randy Clark med flera uppmanar människor till att få helanden medicinskt bekräftade. De gör också uppföljningar efter tio och hundra dagar med de människor vilkas vittnesbörd de filmar.
  Vi fick under konferensen se på video/höra om helanden som var bekräftade av läkare.

  På samma sätt uppmanades vi upprepade gånger i stil med ”försök inte prestera fram några känslor”, ”var sanna med era vittnesbörd”, ”har ingen förbättring skett så har ingen förbättring skett, säg som det är”..

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Ja Stefan, om jag vill ge mig på de kristna konferenserna har jag ett gigantiskt arbete framför mig. Det tänker jag inte göra. Jag har synpunkter på New Wine-konferensen och jag har motiverat dem, tycker jag i alla fall. Det är ingen som haft något att säga om mina argument, varken om jag hämtat dem från bibeln eller någon annanstans ifrån. Jag har kvar en djupt rotad misstro gentemot Livets ord. Redan från början. Det finns ingen som blivit rätt där. Av det följer att de som samarbetar med trosrörelsen i den förpackningen, åtnjuter samma misstro. Dragningen mor RKK har inte gjort saken bättre, tycker jag. Det är en förklaring. Mina tankar om det är mera sorgsna än aggressiva.

  Av någon anledning kom jag att i dag på eftermiddagen läsa Lausiannedeklarationen och den från Manilla från 1974 resp 1989. Jag hittade dokumentet när jag sökte efter förlorade dokument i min numera utbytta kraschade dator. Någon kanske har en annan uppfattning, men själv tycker jag att mina inlägg i den här frågan harmonierar väl med de gamla dokumenten

  Jag citerar några punkter från Manilladokumentet:

  ”Den privilegierade uppgift som pastorer och lärare har är att leda Guds
  folk (laos) till att bli ’fullvuxna. Pastorer har inte monopol på tjänsterna i församlingen, utan har snarast uppgiften att mångfaldiga dem genom att uppmuntra andra att använda sina gåvor och genom att undervisa lärjungar om hur man kan vinna andra.
  Prästerskapets dominans över lekmännen har varit av ondo i kyrkans historia. Den berövar såväl lekmännen som prästerna/pastorerna deras gudagivna roller, den skapar utbrändhet bland de sistnämnda, försvagar kyrkan och hindrar spridandet av evangeliet.

  Och ännu värre, det är grundläggande obibliskt. Vi som under århundraden insisterat på ’det allmänna prästadömet’, vi insisterar nu på att alla troende är delaktiga i tjänsten för Gud.”

  Jag överlämnar dokumentet för en samlad bedömning. Du har säkert läst dem i något sammanhang, och jag ställer frågan, Misstämmer mina argument helt med vad jag tidigare försökt säga, jämfört med dessa dokument?

 • Alex

  Bra skrivet Bernt! Jag var på ett möte med Daniel Norburg i Klara kyrka för fyra år sedan. Guds Ande talade minsann. Men inte att Daniel Norburg och hans kompisar från New wine skulle vara fyllda av Guds ande. Jag har varit involverad i en församling som har varit fullkomligt besatta av läror från Bill Johnson, musik från Jesus culture etc. Och frukten av detta är andligt högmod, översittarmentalitet, utfrysning och bisarra manifestationer som i Bibeln skulle beskrivas som demonisk påverkan.

  New Wines förespråkare låtsas att vara ”Jesus-Kristus-lika-fyllda-av-Guds-Ande” men avslöjar sig gång på gång. Alla med andlig urskiljning ser igenom detta. All denna personfixering (som alltid bortförklaras) vid dessa förkunnare, är smaklös och obehaglig. Jag säger som David Wilkerson ang. svensk kristenhet. Jesus har en kontrovers med Sverige! Och detta är en del av det!