Debatt med Joachim Elsander m.m.

Vi är ju två EFK-pastorer som konstant debatterar i cyberspace, det är jag och Joachim Elsander i Borlänge. För övrigt är det ganska tyst.

Joachim har nu kommenterat min senaste ledare i Världen Idag, på sin blogg. Man hittar det här.

Jag har också skrivit ett kort svar, eller i varje fall ställt några frågor tillbaka.

För övrigt, en härlig söndag med besök i den av Elimkyrkan grundade församlingen i Skärholmen.

Jag har en passionerad passion för församlingsplantering. Jag är grymt lycklig över de församlingsplanteringar vi håller på med inom ramen för Elimkyrkan, och jag vill göra allt jag kan för att uppmuntra dem, stödja dem, ge goda råd, be för dem, för att de ska lyckas med uppdraget att föra människor till tro på Kristus, och göra dem till efterföljare.

Heja Elim Skärholmen, och tänk i dina förböner på deras pastorsteam, David Svensson, Lotta Aginger och Lovisa Prins.

Som du märker så kryllar det av kvinnor som ledare i Elim, kolla på vår hemsida och beskrivningen av medarbetare.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Patrick Ölund

  Bengt, jag kommer inte så långt ifrån där du bor. Som jag skrev till AlmaM så är jag medlem i Betelförsamlingen i Rosvik men har inte bott i Sverige sedan 2003. Korskyrkan i Luleå, med pastor Richard Hultmar är en mycket bra och härlig församling.

 • Ulrika Jansson

  Enligt mitt id-leg har du rätt. Vill berätta det för att du ska kunna fortsätta att lita på dina tankar/slutsatser. Tantigheten sitter i min subjektiva upplevelse.

  Okej?

 • Patrick Ölund

  Ok, ingen fara Ulrika. Vad roligt att jag hade rätt.

 • Patrick Ölund

  Ok, ingen fara Ulrika. Vad roligt att jag hade rätt.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag älskar dig men inte alla dina slutsatser.

  Jag försvarar Guds ord när det står i Aftonbladet, Vakttornet eller på denna blogg. Men aldrig Aftonbladets värdegrund, ”Vakttornets lära” eller helvetesläran på denna blogg.

  Till sist:
  Låt oss nu koncentrera oss på Guds vilja och inte på oss själva. Då kommer kärleken mellan oss att växa.

  Tack för samtalet!

 • AlmaM

   Ja, det är tragiskt, men det kanske kommer en tid när de städerna återbefolkas ändå.

  Visst stämmer den tolkningen också, men som sagt, det är inte bara det. Jesaja återupprättar också barnlösa kvinnor, fattiga, utlänningar och kastrerade vilket ju är ännu mer direkt och textnära.

 • Micael Gustavsson

  Jag sade inte att båda hade rätt. Låt oss säga att st finns två ateistiska materialister. En av dem tror att jorden är rund, den andre att jorden är platt. Påståendena om jorden kan inte båda vara sanna, där gäller lagen om A och Icke-A. Men det är ingen logisk motsägelse att båda är båda är ateistiska materialister. På samma sätt är det ingen logisk motsägelse att både Stefan och JV är bibeltroende. Däremot skulle det vara en logisk motsägelse att omfatta bådas kristologier samtidigt.

 • Ulrika Jansson

  När alla samtal med JV blivit uttömda tog jag till sist tillfället att berätta om min slutsats av alla samtal: Jesus är och förblir min Herre och det kommer jag aldrig att rubba på. Efter det kommer de inte tillbaka till mig. Om jag måste välja så älskar du den slutsatsen ännu mer än du älskar mig.

  Tack själv.  

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Är du för samkönade äktenskap mellan djupt troende kristna?

  Eller rättare sagt: Är Paulus för det? (Hans auktoritet står ju över ditt och mitt kön.)

  Hur resonerar du här? Hjälp mig är du snäll.

 • AlmaM

   Kära Bengt! Jag ska hjälpa dig på så sätt att när jag reser med elever i franskspråkiga Afrika någon tid framöver, med början i morgon ska jag be för dig. Guds frid!

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Det korrekta ska vara ”käre Bengt”, inte ”kära”. Kära används när man tilltalar en kvinna! Det där med kön är inte lätt… det blir lätt fel. Det kan jag intyga i egenskap av man!

  Bon voyage!

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Är du, Stefan Swärd, för samkönade äktenskap mellan djupt troende kristna?
  Eller rättare sagt: Är Paulus för det? (Hans auktoritet står ju över våra egna kön.) 

  Paulus är glasklar i Bibeln om att kvinnan inte ska undervisa på församlingsmöten.
  Men i klartext betyder orden att han uppmuntrar kvinnan att undervisa, enligt dig Stefan Swärd.
  Är inte detta ren bibelförfalskning? Gör du inte bibelförståelsen till en marknad för bedragare?

  Hur är det med samkönade äktenskap? Om kvinnor kan undervisa på församlingsmöten kan du väl viga djupt troende kristna med samma kön? Vad spelar könet för roll? Bibelns viktigaste budskap är att göra Guds vilja. Och ingen man blir frälst genom att vara kvinnor till lags.

 • Birgit Hedstrom

  ”Jesus är och förblir min Herre och det kommer jag aldrig att rubba på”.
  Underbart Ulrika!

  Birgit

 • Birgit Hedstrom

  Hej Patrick! Va kul att du också kommer från den berömda staden Piteå! jag är ju också därifrån ;). Har förstått att Betelförsamlingen i Rosvik är en ”levande” (lite lustigt uttryck egentligen…)församling

  Lite speciellt att flera av de relativt få kommentatorer här på bloggen faktiskt är äkta (hederliga.. ;D) norrlänningar

  Birgit

 • Micael Gustavsson

  Enligt de som kan grekiska är Paulus inte alls glasklar. Till korintierna kan han mycket väl ha citerat fariseiska motståndare (citationstecken fanns liksom punkt och komma ej på den tiden). Till Timoteos kan han mycket väl ha gett mycket kontextspecifika instruktioner (ordet authentein förekommer ej någon annanstans i NT).

 • Ulrika Jansson

  Tror att Paulus skulle sagt till dig att tiga. Men om denna tro menar du att jag ska vara tyst. Å andra sidan blir ingen kvinna frälst genom att vara mannen till lags.

 • Patrick Ölund

  Hej Birgit. Vad roligt. Vilken församling tillhörde du?

  Skickat från min iPhone

  10 mar 2013 kl. 21:17 skrev ”Disqus” :

 • Birgit Hedstrom

  Hej igen! Jag var medlem i EFS i Bergsviken, i Bärschikka ;D. Mina föräldrar var EFS:are men ekumeniska så vi var på möten i både pingstkyrkan, baptistkyrkan, församlingen Livets bröd, svenska kyrkan  m.m. Tror helt bestämt att jag även varit till Rosvik i din församling.

  Allt gott!

  Birgit

 • Birgit Hedstrom

  Skrev att mina föräldrar ”var EFS:are”. Min mamma lever och är fortfarande medlem i EFS (det lät som hon var död). Pappa däremot är hos Jesus, på ett mycket bra ställe! Paradiset-Abrahams sköte eller vad det stället heter 

  Birgit

 • Patrick Ölund

  Ok. Har aldrig varit på EFS i bärshicka men alla i Piteå känner ju till den EFS kyrkan. När flyttade du från Piteå och i vilken ålder är du om man får fråga en sådan fråga?

 • Patrick Ölund

  Ok, ingen fara Ulrika. Vad roligt att jag hade rätt.

 • Patrick Ölund

  Ok. Var välsignad

  Skickat från min iPhone

  11 mar 2013 kl. 08:08 skrev ”Disqus” :

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Lyssna nu på mig: Jag personligen vill se kvinnliga församlingsledare! Men vad jag anser är totalt ovidkommande i bibliska sammanhang. Jag måste lyda Gud (Paulus) oavsett vad jag tycker. Guds vilja går före min egen. Därför är min skydlighet (om jag vill följa Gud Fardern, Sonen och den helige Ande) att studera vad Skriften säger och inte ta någon som helst hänsyn till mina egna uppfattningar.

  Läs: ”Kvinnliga Församlingsledare
  Då och Nu
  En litteraturstudie om ämbetsfrågan i
  Svenska kyrkan
  Women in the clergy
  A study of ordained women in the Church of Sweden
  Henny Forsberg”
  https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/26818/1/gupea_2077_26818_1.pdf

 • Ulrika Jansson

   Eftersom jag vill försöka leva i relation med Gud och ta emot
   det som Hjälparen stundom fyller mig med kan jag inte på eget bevåg bara tystna. Men om du anser det rätt för din del att du och jag slutar undervisa varandra får jag respektera det.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Nu säger Paulus i 1 Tim 2:12 att kvinnan inte får undervisa eller utöva myndighet över någon man. http://interlinearbible.org/1_timothy/2-12.htm

 • Birgit Hedstrom

  Hej Patrick! 1987 bar det av till den stora staden STOCKHOLM. Asså! det e ju så att man knappt kan fatta det MEN!!! jag har nyligen nått den ytterst AKTNINGSVÄRDA!!! åldern av 50… 50!!? Huure e det möjligt? Nää, har inget svar på hur det är möjligt ;D. Mycket märkligt är det i alla fall.

  Birgit

 • Birgit Hedstrom

  Hej Patrick! det var 1986 jag drog iväg till Stockholm

  /Birgit

 • Ulrika Jansson

   Enligt Sven Lodins bok ”Paulus-Hans levnad och kamp för evangelium” arbetade det äkta paret (som jag tolkar det) Priscilla och Akvila tillsammans med undervisningen till de första kristna i Efesus. Det där är ju egentligen ett genialt sätt att arbeta på. Kommer å tänka på ett par som besökte mig för några år sedan där kvinnan kom in till mig först medan mannen stannade utanför till en början. Minns hur jag efteråt tänkte hur snyggt och finkänsligt de agerade. Kvinna till kvinna först och hennes medhjälpare tillhands ändå. Priscillas och Akvilas ”elev” som nämns i detta sammanhang är dock en man, Apollos.

 • Micael Gustavsson

  Lägg märke till att Priscilla nämns först, mycket ovanligt i den tidens patriarkala kultur!

 • Ulrika Jansson

   Tack.

 • Anders Gunnarsson

  Vad smidigt att tro så. Allt blir rätt, inget är fel.

  Klipp o klistra är kul i frifräsarlandet!

  Vincit omnia Veritas!

 • Ulrika Jansson

   Men snälla du…är det frifräsigt att undervisa, förmana etc efter verkliga behov?
  Förmanar du barnen med samma mening oavsett hur varje individ agerar i verkligheten?