Skrivit artikel om månggifte ihop med professor i NT-exegetik

Har nu skrivit en artikel tillsammans med kyrkoherde Gunnar Hyltén-Cavallius och professor emeritus i Nya Testamentets exegetik, Chrys Caragounis, där vi kritiserar den idé som förts fram av Centerpartiets programgrupp om månggifte. Artikeln är publicerad inom ramen för Claphaminstitutet.

Här är länken till texten. http://claphaminstitutet.se/2013/02/15/barn-och-kvinnor-missgynnas-vid-manggifte/

Jag tycker inte alls att vi kristna ska hålla oss helt passiva och neutrala till samlevnadsformer i samhället. En del saker är rent skadliga, och månggifte tycker vi är ett exempel på sådant. Vi kan inte se att det på något sätt gynnar barnen, och det tillämpas bara i reaktionära patriarkala samhällen.

Skulle lagstiftningen mjukas upp finns det radikala muslimska röster som oroar sig för att muslimska män kommer att ta chansen att ha fyra fruar, man kan också tänka sig svenska män som åker till Thailand och hämtar hem fruar.

Idén är inte radikal, den är reaktionär.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jasmine

  Se tvserien ”Big love”, månggifte kan innebära sann kärlek och trohet.

 • gäst & främling

  Ja det är säkert bra för den egoisten som har flera fruar, resultatet blir ännu fler män som inte hittar någon.
  Men jag hörde igår att centerpartiet städat bort dom tankarna.

 • Jasmine

  Det finns en hel del fruar som tycker om detta… att vara ”systerfru” ger en tryghet och djup tillfredsställelse.

  Men de flesta män skulle inte klara detta, som tur är finns det dock några som gör det.

 • gäst & främling

  Statistiken säger att det är kvinnoöverskott i landet, men inte i produktiv ålder, men om 4 år så har det svängt och blir mansöverskott i stället, så som du menar så skulle många män inte kunna hitta en partner utan bli ensamma, det blir ett hårt och kärlekslöst samhälle med mycket ondska, och du kan leva i ett dolt lesbiskt förhållande, för det är väl det som det handlar om.

 • Jasmine

  Jag är inte lesbisk…. Varför så aggresiv? Är det för att ingen kvinna vill ha dig?

  Ang. kvinno-mamsöverskott så kan de som vill gå utanför landets gränser.

  Poligami kan vara fantastiskt fint för oss som upplevt det.

 • Birgit Hedstrom

  Hej Stefan! Håller fullständigt med det ni skrivit i denna artikel!

  Allt gott!

  Birgit

 • Jasmine

  Så du gillar förtryck och fördommar? Skäms!

 • uffe_lundberg

  Det verkar som om alla förutsätter att det bara handlar om män som vill ha flera fruar. I vårt sk. jämlika samhälle måste naturligtvis en kvinna kunna gifta sig med flera män. En för varje behov. 😉

 • Hm…

   Hm…
  Talar vi om äktenskap eller om företagande?

 • Hm…

   Hm…
  Ja, det finns ”fina” små sekter överallt.

 • Hm…

   Hm…
  Tv är ”superverkligt”
  Speciellt amerikanska såpor.

 • Jasmine

  Kallar du familjer sekter?

 • Jasmine

  Uffe: det är väl bra? Det finns redan i vissa kulturer.

 • Hm…

   Hm…
  För att själv slippa undan det ansvar som man har att skapa trygghet med mannen?
  Förstår om de flesta män inte klarar av det.

 • Hm…

   Hm…
  Så du gillar förtryck och fördomar?

 • Hm…

   Kallar du sekter familjer?

 • Hm…

   Hm…
  Inte minst inom kulturer med tvångsgifte, arrangerade saker och sekter

 • Jasmine

  Både och….

 • Jasmine

  Dm….
  Så du gillar förtryck och fördommar?

 • Hm…

   Vore väldigt praktiskt med en sak i taget.

 • Jasmine

  ”Hm” står det för ”homo”?

  Skulke tro att även ni kan ha mer än en partner..,

 • Hm…

  Hm…

  Ja, jag är sådan till naturen…

 • Hm…

   Nej.

 • Hm….

  Hm…

  Ho mo

  Homosexuell…

  Ja då.

 • Hm…

  Hm….

  Och det stödjer jag.

 • Hm…

  Ja

 • Jasmine

  Men okejrå…

 • Hm…

  Familjer är sekter..ö

 • Hm…

   Hitta på ett eget alias.

 • Hm…

   Hitta på ett eget alias.

 • Hm…

  Nej jag trivs bra…

 • Hm…

  är en bra ide.

 • gäst & främling

  Stefan Du får gärna lyfta ut allt, särskilt mitt, jag känner att växeln ligger fel.

 • Wildwest63

  Jag har väl en ganska udda humor, men det var ganska kul med den här knasiga replikväxlingen med alla hm..are, Kanske är för allvarligt att skrattas åt, men jag gjorde det.

  Ska man vara syrlig så tycker jag det finns mer underlag för polygami i Bibeln än homosexualitet… Vad är det förresten för skillnad mellan acceptans för polygami och one-night-stands med en ovetande sambo hemma?

  Jag undrar vad alla teologer – som anser att en stat på nåt sätt ska kränga sej ur sej själv och vara neutral ovanför alla livsåskådningar ochj ismer, alltså även en stat som bygger på kristen tro o etik – anser om polygami? Det var samma avståndstagande mot homosexualitet för 30 år sen. Nu är det polygamin som är på tapeten. Vad blir nästa samlevnadsform som man ska förhålla sej till? Artneutralitet?

  Om jag förstått den teologiska strömningen rätt så ska vi kristna understödja en neutral stat, vi borde alltså vara positiva till Stockholmscentern?

  Men samtidigt ska den kristna kyrkan ta hand om alla som far illa av den neutrala staten, alla otrygga barn som växer upp. Då är kyrkan bra att ha. Men den ska inte påverka det som den senare får städa upp efter. Jättelogiskt. 

 • gäst & främling

  Det blir rätt så dyrt att ha många fruar med många barn, så alla har inte råd med denna lyx utan det blir bara dom rika männen som klarar detta, men då kommer det väl något och påpekar att Jesus säger sälj allt du äger och ge till dom fattiga, men då blir det koppleri. 

 • Magnus

  *Stefan skrev:
  Jag tycker inte alls att vi kristna ska hålla oss helt passiva och
  neutrala till samlevnadsformer i samhället. En del saker är rent
  skadliga, och månggifte tycker vi är ett exempel på sådant. Vi kan inte
  se att det på något sätt gynnar barnen, och det tillämpas bara i
  reaktionära patriarkala samhällen.

  ** Jag delar givetvis ditt synsätt när det gäller vad som är tillbörliga samlevnadsformer men ser inte att kyrkans huvudsakliga uppgift är att söka politiskt påverka det sekulära samhällets inställning till hur fria individer väljer att leva sina liv. Kyrkan skall förvisso stå för sin hållning vad gäller äktenskapet mellan en man och en kvinna och undervisa således bland sina församlingar (märk väl: till kyrkan räknar jag inte längre SvK eftersom hon genom kyrkomötetsbesluten 2005 och 2009 upphört att vara en kristen kyrka). Jag menar dock att detta räcker för att utgöra ett salt och ljus i detta samhälle; nämligen att  med våra liv visa på en alternativ hållning utan att för den skull söka inskränka och påverka våra samhällsmedborgares fri och rättigheter (på gott och ont). Jag anser att en mer passiv hållning utåt mot det profana samhället och en mer rigorös och strängt biblisk hållning inåt (d.v.s. i församlingslivet och hemmet) inbjuder till ett öppnare samtal med oliktänkande utan att motparten upplever att man söker ta ifrån dem dess valfrihet och rättigheter.

  En teokrati och ett enhetssamhälle hoppas jag förblir i historiens skräpkammare.

  mvh Magnus 

 • Tobias

  Men det finns ju dimensioner i detta som man kan argumentera mot oavsett religion, t ex barnenes bästa.

 • Magnus

  Hur vet vi vad som är barnens bästa?

 • Wildwest63

  Det är ganska dyrt redan idag för ett antal män som har barn med många olika kvinnor. Klarar dom inte det ska jag betala genom min skattsedel. Men som en del teologer hävder så får jag fortfarande inte ha nån synpunkt på den stat som har bestämt att det ska vara så. Eftersom staten ska vara neutral och acceptera vilka tokigheter som helst som kommer från människor, som definitivt inte är livsåskådningsmässigt neutrala. Logiken fattar jag fortfarande inte.

 • Göran Andersson

  Hej!
  Inte menar du väl att vi kristna, med okunskap om barnens situation som alibi, ska lämna barnen i samhället åt sitt öde?
  Vill du veta vad somär bra för barnen behöver du bara börja engagera dig för ungdomar, och vuxna, som far illa i samhället, och du kommer att få många berättelser om vad som inte varit bra. Sen är det bara att tänka vidare.
  Många av de stora sociala reformatorerna har hämtat sin motivation och inspiration från evangeliet. Inte menar du väl att de  läst sin Bibel fel, och missförstått vad Jesus sagt?
  Jag är som kristen medlem  en församling, och som medborgare en del av det svenska samhället. Att lämna min övertygelse och min ideologi hemma när jag går ut i samhället, nej det låter rent schizofrent. Och dessutom fel mot min tro och övertygelse.
  Däremot kan det vara väldigt befruktande att diskutera hur vi ska verka i samhället, men att vi ska verka där anser jag vara utom diskussion!

 • Patrick Ölund

  Åk till Pakistan, Saudiarabien och se hur många kvinnor som vill att mannen ska fler än en fru. Bland muslimer får de ha 4 fruar och ofta blir ”nyaste” fruarna hatade av de äldre. Vi har en bekant vars syster bor i Iran och är gift med en iranier och hon är utfryst och hatad av kvinnorna i familjen. 

  Jag tror inte att du har prövat denna typ utav ”familj” under en längre tid och tror inte att du skulle tycka om det. 

 • Jasmine

  Jo det har jag, men inte i en muslimsk kontext….. Det är härligt och befriande, så mycket stöd och kärlek bland oss systerfruar.

  Folk tar alltid upp muslimska samhällen, men de västerlänska då? Där kvinnor väljer detta själva?

  Dessutom är det bibliskt, läs Torah….

 • Hm…

   Ursprungstanken är Guds tanke. Det som händer sedan är pga saker som vi själva trasslat till. Som vanligt…

  1 Mos 2:24″ Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.” Slutcitat

  Det är den här typen av frågeställningar som tex Swärd skulle möta i stället för att fokusera på melodifestivaler o annat. Men du Jasmine förstår att det inte går att bli ett i ett månggifte på det sätt som Guds direkta uppmaning i texten ovan säger?

   

 • Haning Burseryd

  Det verkar så, att centerpartiet är på väg ut ur rikspolitiken och verkar få resesällskap av KD. Vi får hoppas på tillnyktring i rikspolitiken. Glädjande nog verkar Sverigedemokraterna fästa sin ställning och bilda en verklig opposition mot den politiska korrektheten. Om alla partier tycker DETSAMMA i politiken, är det demokrati?