Sveriges kristna råd ordnar klimatseminarium på måndag

Vill bara tipsa om att vi i Sveriges kristna råds miljö- och klimatgrupp på måndag ordnar ett klimatseminarium i St Eugenias katolska kyrka vid Kungsträdgården i Stockholm, klockan 11-16, då bland annat ärkebiskop Wejryd och Anders Blåberg medverkar.

Vi ger då också ut en klimatskrift. All information finns på denna länk, http://www.skr.org/nyheter/kyrkorna-uppmarksammar-klimatfragan-genom-ny-skrift-och-seminarium/.

Läser man Bibeln tillräckligt fundamentalistiskt och biblicistiskt så hamnar man också i att man hittar en kristen skapelsesyn, naturens värde och värdet av att värna om Guds skapelse. (första delen av meningen skriven med en glimt i ögat)

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • gäst

  Man hittar också att ingenting sker utan vår himmelske Faders vilja. Matt 10:29

 • UlrikaJansso

  För mig blir det jätteproblematiskt när ledarna ställer sig med ena foten i kyrksalen och den andra i politiken. Samtidigt.

  Som jag ser det får ni lov att välja en plats i taget.

 • WO

  SKR är suspekt genom så många saker de hamnat fel i…(det räcker med stödet för Charta Ecumeinica för att bli mörkrädd), skulle det bli något att bry sig om, vad SKR tycker om klimathotet?

  Klimatet ändras, det blir varmare. Ingen kan säga emot det, men att kyrkan, lite lagom senfärdigt, ska ställa sig upp och jamsa med klimatreligionens teser, det är ju inte bra.
  Lite i stil med att det mycket snabbt håller på att bli så att majoriteten kristna bekännare underkastar sig evolutionstron, i tron att de då är ”mer med” i samhället etc…
  Det är inte alls klart att människan skapar/skapat uppvärmningen.
  Ändå bör vi givetvis låta bli att smutsa ner, och agera för att vara rädda om jorden. Det är lika viktigt att spara olja och minska användningen av den både pga föroreningar och på att tillgången är på upphällningen, oavsett det påverkar klimatet. Dvs spara olja, gå över till annat, det är sådant vi kan och bör göra ändå. 

  Men just den tro, som nu blivit nästan en mäktigare religion är självaste sekularismen, skulle stödjas av kristna, som om de trodde att de KAN klara av att rädda jorden..det är för långtgående.
  Att bli en del, en stödjare, av ett kommande totalitärt system, som det finns många tecken på, det är bara inte bra…

 • gäst & främling

  Lite varmare vore inte så dumt, då slapp kanske vi här i norden att elda så mycket, och om vi då inte eldar så kanske miljön blir renare.

 • Sward

  WO,
  Dina synpunkter om klimat och miljö, jag hänvisar där till ledare i Världen Idag där jag kommenterat detta.
  SKR – det är ingen egen storhet, det är bara en paraplyorganisation för alla kyrkor och samfund. Uppgiften är inte att bedriva teologi och utforma läror. Pingstvännen Pelle Hörnmark är ordförande i SKR för närvarande, en lite mer avspänd attityd till SKR är nog inte fel, det är inget farligt.
  blesses,
  Stefan Swärd

 • WO

  ”Lite varmare” innebär för hundratals miljoner människor att deras liv kan förändras till katastrof, så om vi ett par tiotal miljoner nordbor skulle tycka ett par grader varmare vore fint kan vi väl som troende inte bortse ifrån hur ”hundra gånger fler” får det oerhört mycket sämre???

  Jag vänder mig inte emot de som påstår det blir varmare, men jag tror inte det är främst en människoskapad klimatförändring (värmning) som är på g.

  Ang elda:
  Om vi nordiska pluttländer eldar lite är inte av särdeles vikt, men önskar vi att andra ska ”elda mindre” bör ju vi också göra det, eller hur?

 • gäst & främling

  Nu är det du som eldar ”på”
  Men jag fryser just nu.

 • uffe_lundberg

  Och i Australien brinner det och hettan slår alla rekord. Olika falla ödets lott. 😉

 • uffe_lundberg

  Vad blir konsekvensen av ett sånt tänk då?

 • gäst & främling

  Varför blir det olika signatur beroende på i vilken ordning jag läser, min signatur som jag haft från början (kjell) byttes ut mot gäst men eftersom flera använde den så la jag till & främling, men den visas olika beroende på hur jag läser

 • WO

  Tar och återläser VG-ledaren.

  Jag är väl inte helt hysterisk vg SKR, men det med CE räcker som sagt långt nog för att vara lite skeptisk…
  Överdriven ekumenik ”från toppen och ned” är inte vad jag ser som helt lysande…men varje troende som har Jesus som frälsare är ju per automatik syskon med varandra…

  Pelle är bra, men han liksom övriga pingsttoppar har närmat sig RKK alldelse för mkt, liksom inget görs för att gå annan väg än ”Emergent Church”-vägen…
  Det är inte helt gôtt allt Pingst har för sig, men visst är mycket bra också 😉

 • UlrikaJansso

   Jaha!
  Är det där du är:)

 • UlrikaJansso

   Själv kör jag med Pellets. För att Gud gav mig en vrå där det finns en sådan brännare. Är Han miljövänlig då?

 • gäst & främling

  Ja om jag fick behålla en signatur, pröva & läs med äldst/senast osv jag har försökt med att byta mailadress men det blir jobbigt i längden,(ett tag låg min mailadress som signatur)  klicka på mitt ”huvud” så syns den som jag lägger in

 • UlrikaJansso

   Hm…

 • gäst & främling
 • Sward

  Gäst och främling,
  ’jag är teknisk novis, begriper inte hur programvaran fungerar.
  Stefan Swärd

 • Erik

  Stefan,

  Du skriver: ”Läser man Bibeln tillräckligt fundamentalistiskt och biblicistiskt så
  hamnar man också i att man hittar en kristen skapelsesyn, naturens värde
  och värdet av att värna om Guds skapelse…)”

  Jag skriver: Läser man bibeln finner man också att man ska söka det som är sant och bedöma…..

  Jag har skrivit många gånger tidigare i detta ämnet och frågat efter bevis om CO2 påverkan på klimatet. Jag får inga svar. Detta är det absolut första man bör göra inom alla områden, innan man uppmuntrar andra att engagerar sig. Att visa på argumenten och bevisen för att det man vill förändra stämmer och ta en diskussion. Om det är så uppenbart att CO2 påverkar klimatet och att jorden blir varmare, varför kan ingen ge några bevis på det? Och då vill jag, som sagt, ha bevis och inga hypoteser eller teorier. Varför ska vi engagera hos i något som är byggt på hypoteser? Det har som WO skriver, blivit en religion. Ska vi då inte istället engagera oss och lägga resurser på i saker som vi faktiskt vet är ett stort problem?

  Erik

 • gäst & främling

  CO2 är en livsnödvändig gas. Människor i norden reser på olika sätt för att hitta värme, kanske spär dom då på denna förhatliga gas. 
  Mark 13:18 (bed att det inte sker om vintern) kanske håller han på att värma upp jorden för oss nu. Det finns människor som verkligen har det kallt, tänk på dom innan någon önskar mer kyla. http://www.epochtimes.se/articles/2013/01/08/24489.html 

 • UlrikaJansso

   Hej Kjell,
  Kanske är jag ute och cyklar men beskriver inte Markus 13:18 det som skulle hända Jerusalem? Omkring 70 år eKr ?
  (Har redan hänt alltså)

 • Arne Woxlin

  Påminner mig om att på sjuttiotalet var vi – enligt de s k experterna (många gånger samma personer som nu är på G – på väg mot en ny istid….!

  Inte bra att sammanblanda och sätta likhetstecken mellan ”klimat” och miljö det skapar förvirring

  OM CO2 inte påverkar klimatet  lägger vi o samhället mycket resurser på sådant som eljest skulle kunna användas på förhindrande av miljöförstöring, vattenfrågan (bristen) och HIV för att nämna några – det är INTE FÖRVALTARSKAP!?

 • Sward

  Arne,
  Man bör dock komma ihåg att samtliga ledande vetenskapsakademier i världen ger sitt stöd till klimatforskningen enligt IPCC:s hållning.
  allt gott,
  Stefan Swärd

 • gäst & främling

  Det kanske vore bra att cykla, men om du läser hela kapitlet så kan du se vad det handlar om, hela kapitlet beskriver allt både Jerusalems förstörelse och Jesu återkomst, det är bara Fadern som vet dagen eller stunden det står i v 32  Men vad jag menar rent allmänt så är kyla värre än värme när det blir för mycket av ”varan” läs länken. 

 • UlrikaJansso

   Ja, det torde vara enklare att kyla ned sig vid för mycket värme än att värma upp sig vid för mycket kyla.

 • gäst & främling

  På dom platser som det är extremt kallt fungerar det inte ens med glykol i bilarna. Dom varmaste platser kan få närmare 60 grader och då kan du möjligen söka skugga eller gräva ner dig, men dom kallaste kan bli mer än 80 – och där är det svårt att gräva.

 • gäst & främling

  Det finns många som har en motsatt uppfattning men dom har svårare att komma fram i media. http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/06/vittnesm-let-som-hotar-tesen-om-global-uppv-rmning

 • http://www.facebook.com/people/Lennart-Svensson/100001254663918 Lennart Svensson

  Knäppa händerna och sätta sig att vänta! 😉

 • gäst & främling

  Konsekvensen av ett sånt tänk ser du om du läser hela kapitlet i Matt 10 som visar på uppdraget som Jesus gav till sina lärjungar, och till oss gå ut i hela världen osv..

  Det som är viktigt för oss som kristna är att sprida evangelium,var och en på den plats som Gud satt oss, jag har dessutom svårt att tro att det är människan som påverkar temperaturen på jorden, när jag i bibeln kan se dom löften som Gud gett oss, och att ett enda stort vulkanutbrott kan kyla ner hela jorden.

 • UlrikaJansso

  Förlåt Stefan (jag menar det) för att jag avviker från ämnet nu men jag kan inte låta bli att dela detta:
  https://www.youtube.com/watch?v=yGVyGB9NA-I

 • gäst & främling

  Detta kanske är närmare ämnet.
  https://www.youtube.com/watch?v=5em_3401UiM

 • UlrikaJansso

   Oj, va gôtt!

 • uffe_lundberg

  Ja, det var den tanken jag också fick. 😉

 • uffe_lundberg

  Jag tänkte mer på ordet ”ingenting”. Gäller det allt som händer oss människor?

 • gäst & främling

  Matt 10:29-31 

  Säljas icke två sparvar för en skärv? Och icke en av dem faller till jorden utan eder Faders vilja. Men på eder äro till och med huvudhåren allasammans räknade. Frukten alltså icke; I ären mer värda än många sparvar.

 • Erik

   Hej Gäst & Främling!

  Jag förstår inte riktigt ditt svar. Var har jag sagt att jag önskar kyla eller en kallare planer? Jag har bara önskar bevis på att CO2 påverkar klimatet.

  //Erik

 • uffe_lundberg

  Jo, jag vet vad det står. Men utifrån det, utgår du från att ALLT som händer oss människor och på jorden sker med Guds vilja? Även det onda? Har vi inte ett eget ansvar också?

 • gäst & främling

  CO2 påverkar klimatet positivt, det gäller bara att plantera mera, men dom s.k experterna menar ju att det blir varmare globalt, och att det beror på människan, men det tror inte jag på, däremot vet jag att en stor vulkan kan istället skapa kyla,eftersom jag oftare tänker på dom som lever på dom kallaste platserna på jorden (kyla är värre än värme) så önskar inte jag att dom skall få det kallare, men dom sk experterna ”som inte är överens” vill ju kyla ner jorden.
  Om nu inte detta stämde med dina tankar så kanske det stämde med någon annans här på bloggen, (men jag gillade dina tankar)
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/06/vittnesm-let-som-hotar-tesen-om-global-uppv-rmning

 • Erik

   Då förstår jag dig. :)
  Stämde med mina tankar också!

 • gäst & främling

  Han sa dessa ord till lärjungarna, som vill göra hans vilja, men hans vilja är inte att du skall sitta med armarna i kors eller ställa dig framför tåget.

  Men Han har gett oss en frihet att handla efter eget huvud, men när jag ser tillbaka på mitt liv så tror jag att Han har styrt mina tankar, och det som jag trodde var min vilja känns idag som Guds plan.
  Jer 1:5 förrän jag danade dig i moderlivet…………

  Han är med andra ord med från första stund och leder oss och våra tankar, om vi ”vill” handla efter Hans vilja,  Psalm 1

 • gäst & främling

  Var hör den dialekten hemma, nära gbg?

 • UlrikaJansso

   Ja, och en hel del i Värmland där jag är uppväxt.

  Numera är jag i Västernorrland. Fråga mig inte hur man säger här:)

  (men huva så vackert kanske)

 • Peter

  många och många? 

  http://www.jamespowell.org/

 • Birgit Hedstrom

  Hej Ulrika!
  huv(v)a eller huv(v)aligen är ett mycket bekant uttryck för mig… Jag kommer ursprungligen från Piteå (=nordens riviera ;D), så huvvaligen så bekant det är för mig… Var nånstans i Västernorrland säger man huva? jag trodde att det bara var DET ÄDLA pitemålet som hade detta speciella ord i sitt vokabulär…

  ;D Birgit

 • UlrikaJansso

   Njaää…jag är så osäker. Kanske är det min vän som är från Umeå och som har arbetat i Kalix som lurat i mig detta.

 • gäst

  ca 11 mil till vännen?

 • UlrikaJansso

   Om du frågar mitt hjärta så är det inte en mm