Ida Andersson

Det är sen fredag kväll och jag sitter och förbereder söndagens predikan. Den ska handla om att vara en församling som är mission, en sändande församling, som sänder ut människor. Att vi alla på något sätt är kallade till att vara missionärer. Att vara en församling som planterar och bygger församlingar som planterar och bygger församlingar.

Jag tänker på Ida Andersson. Det finns en viktig tavla på Örebro missionsskola med Ida Andersson. Hon hör till kristenhetens hjältar under perioden 1930-talet och ända fram till sjuttiotalet, då var Ida verksam på Västgötaslätten. Jag är född i ett av Idas kapell, i Jung.

Mina föräldrar var verksamma under en treårsperiod i hennes missionsarbete i Västergötland. Vad jag kan förstå var jag första bebisen i hennes team, när jag anlände till världen i oktober 1954.

Jag vet att Ida bad för mig.

Och det känns som att man håller på med samma sak som Ida gjorde. Hon planterade församlingar systematiskt, startade upp församlingar på den ena platsen efter den andra och byggde bönhus i Västergötland.

Det är ju detta vi försöker göra i Stockholm just nu. Elimkyrkan har senaste året startat en församlingsplantering i Hallonbergen. Vi arbetar med att nå fransktalande kongoleser. Vi arbetar med att nå rysktalande, en växande grupp i Stockholm. Vi arbetar med att nå etiopier och eritreaner. En grupp når kinesiska studenter framförallt. Häromsöndagen döpte vi en nyfrälst muslim. Vi ber över och visionerar om sydöstra Stockholm. Vi har missionärer verksamma i Alby, Norsborg, Vårberg. Vi har just grundat en församling i Skärholmen, Och nu ska vi flytta över hela centrat till Södermalm.

Predikan på söndag ska handla om visionen bakom allt detta.

Och då tänker jag på Ida Andersson. En pionjär, en apostel, en hjälpte, en kivnna som bröt ny mark för Guds rike.

Låt oss göra samma sak.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • PeJohansson

  Hur ser förberedelsen ut i samtidens församling för att möta de människor och de behov som denna utsträckta hand kommer att möta?
  Det skulle vara spännande att nu läsa 120 kommentarer som förutom att man stödjer ELIM i detta också bidrar med exempelvis hur en teologisk högskola i samtiden arbetar för mötet med samtiden.

 • Ulrika Jansso

  Endast Gud och hans Ord kan bryta mark.

 • Ulrika Jansso

  Vi har uppdraget att hjälpa människor att bli Jesu lärjungar. Inte våra egna visionära lärjungar.Vi behöver förstå att det är Gud som ger växten. Inte våra egna visioner och viljor. I vart fall inte utan Guds bifall-beviljat genom bönesvar. De växter som vi planterar på egen hand kommer att dras upp med rötterna.
  Församlingsplantering ur Guds perspektiv:1 Kor 3 (om jag minns rätt)

 • gäst

  Ulrika  Känner du till Ida på slätten? hon både byggde planterade och vattnade,
  här är en länk till slättmissionens hemsida, där du kan beställa en bok.
   http://slattmissionen.se/  

 • Ulrika Jansso

   Hej anonym,
  Nej, jag känner inte till Ida och länken du skickade innehåller, när det handlar om Ida, vad jag kan se endast en bok som jag inte har möjlighet att beställa.  Läs hela 1 Kor 3, men ett klipp:” Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud gav växten. 7 Varken den som
  planterar eller den som vattnar betyder därför något, utan endast den
  som ger växten, och det är Gud.”

 • Tony Malmqvist

  Tänker ibland hur det hade sett ut idag utan dessa pionjärer som en gång bröt ny mark. Men låt oss aldrig glömma av den lilla människan i vår storslagna visioner

 • gäst

  Jag sa inte att Ida gav växten, vi behöver många som henne idag,
  kanske kan Stefan berätta mer för dom som inte hört talas om henne. Vad det gäller anonymitet så har jag skrivit under mitt namn förut, men mitt namn försvinner och kvar står ”gäst” om jag vill ändra på det så måste jag skaffa ny mail adress och starta på nytt , jag har gjort det förut men det blir jobbigt i längden, (just nu bryr jag mig inte.

 • Ulrika Jansso

  Okej!

 • Sverige

  Stefan, är du född i ett kapell!? Hur kom det sej…?

 • Patrick Ölund

  Ulrika, du skriver ofta i en väldigt negativ ton. För att man använder ordet vision eller ”min vision” betyder väl inte att det inte är Guds vision. Gud ger en vision till en lokal församling, dvs. en plan att utföra Hans vilja; för att utbreda Hans rike och göra lärjungar. 

 • Ulrika Jansso

   Okej,
  Ska försöka ta till mig och förstå vad du vill säga.

  Om jag säger: Ofta blir jag negativt/misstänksamt etc bemött när jag försöker visa på Gud i stället för på oss själva.

  Kan du då i din tur förstå det?

 • Patrick Ölund

  Jag förstår det Ulrika men oftast blir det (tycker jag) lite för mycket negativt från din sida. Du menar säkert väl och vill visa på Gud, vad jag vill säga är att Gud använder människor för att göra sitt verk här i världen. Han har valt att göra det och vi kan bara överlåta oss själva och låta Honom göra det Han vill genom oss. 

 • Ulrika Jansso

   Tror att jag förstår dig rätt.

  Dock är ”mitt” problem att jag inte får ihop det som många församlingar gör idag med Guds Ord. Gud vill som du säger få göra det som Han vill för vårt bästa. Och faktisk, blandat med min egen själviskhet, så är det en av mina drivfjädrar: Att människor ska få uppleva Guds bästa för oss.

  Nu får du sista ordet så kanske vi kan fortsätta vid behov i annan tråd.