Det behövs paradigmskifte i kristenheten

Nu är det sen lördag kväll och som många pastorer och präster gör sena lördagkvällar, sitter jag och filar på en predikan för söndagen.

Det känns som att det kanske är den viktigaste predikan sedan jag kom till Elim för 3,5 år sedan.

Vi måste gå igenom ett paradigmskifte i synen på vad det innebär att vara kyrka-församling. Det paradigmskiftet pågår i Elim, men behöver ännu mer bli tydligt.

Det handlar om att en församling är ingen statisk verksamhet, den är dynamisk. En församling får inte vara förvaltande och bara stabilt fortsätta sin verksamhet år efter år, med ungefär samma medlemmar. En församling är en missionsstation.

Det innebär att en församling inte bedriver mission och sänder ut missionärer, det innebär att man är mission och är missionärer.

Det är stor skillnad på det ena eller det andra. Vi har ett missionsuppdrag som församling. Att vara en församling som grundar församlingar, som inte låser in människor i internkristna verksamheter inom ramen för den egna kyrkan utan som utrustar och sänder ut medlemmarna för att bärga den stora skörden.

Det ska predikan handla om i morgon.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://holyspiritactivism.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Åh vad spännande! I Uppsala Mosaik är vi inne på precis samma spår, kyrkan är inte en publik utan en armé, det är inte en förening utan en missionsstation: https://www.youtube.com/watch?v=AIMawiuny_8&feature=youtube_gdata_player

 • http://www.facebook.com/people/Per-Ewert/1643185423 Per Ewert

  Härligt!

 • Jonas Rosendahl

  Ja det är många som talar om vad som ska göras men statistiken talar sitt tydliga språk. Sedan frikyrkans genombrottsgeneration gick till Herren så har frikyrkans medlemmar minskat likt ett brant stup. Hur ska trenden vändas när vi nu även ser ett paradigm inom bibelsynen (väg till liberalteologi ) inom frikyrkan? När ledare tar mer tid med sitt enhetsbyggande – öppnar upp till totalitära kyrkostrukturer som katolska kyrkan exempelvis?
  En ekvation som inte på nåt sätt går ihop. 
  Hoppet tror jag står till: 
  1. Gud som svar på bön reser upp nya ”Rosenius” ledare de närmaste 20-25 åren. 
  2. Bland invandrarna reses upp ledare som missionerar bland sina folk som förhoppningsvis är mer öppna än det svenska folket hittils varit. 
  3. En rörelse bildas vid sidan av den formella frikyrkostrukturen där Andens frihet premieras.

 • Pastor Kopparsjo

  Bra!!!!