Konstkuppen

Fick veta i efterhand att jag var med i ett klipp ikväll i Lena Philipsons program om Konstkuppen. Tittade i efterhand, det var ett gammalt klipp från en intervju för Aktuellt-nyheterna, för cirka 7 år sedan, då vi var 14 religiösa ledare inklusive judar och muslimer som skrev på DN debatt och argumenterade för att behålla den gamla äktenskapslagstiftningen. Det jag säger i intervjun är att vi i kyrkan försöker hjälpa homosexuella att komma ifrån sin homosexualitet. Det är väl i stort sett kriminellt att säga en sådan sak i dagens Sverige, och i kristenheten blir man mest hånad. Men så har kristna kyrkan jobbat med frågan i alla tider, både protestanter, katoliker, pingstvänner m.fl.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • bema1

  Stefan!

  Man måste ge en rätt infallsvinkel till kristendomen och homosexualiteten och korrigera den ofta negativa bild som förekommer.  Den allmänna debatten blir ofta polariserad i en kyrkan-mot-de-homosexuella diskurs enligt vilken kyrkans/de kristnas människosyn per definition diskriminerar och ser ner på homosexuella. Detta är inte sant.
   Det kärleksbudskap som är centralt i kristen tro gäller alla människor utan undantag. Den kärlek, djupatste längtan efter samhörighet och mening som vi alla känner i vårt hjärta skiljer inte hetero- och homosexuella åt. Det är också vår tro att alla vi människor, utan undantag har syndat och är i behov av förlåtelse, upprättelse och helande. Där är det heller ingen skillnad mellan hetero- och homosexuella.

  Men att det betyder något att människan finns som man och kvinna, det är grundläggande, liksom att barn blir till genom föreningen mellan man och kvinna. I den meningen är ju heterosexualiteten och familjen (inte nödvändigtvis den borgerliga kärnfamiljen) en slags norm som finns inneboende i skapelsen. Det förändras inte av att det finns olika varianter av HBTQ, men på något sätt står ju dessa varianter i relation till normen. Också HBTQ-personer har ju kommit till genom en mor och en far.

  Detta är inte detsamma som att säga att HBTQ skall diskrimineras, men det är inte sagt att en totalrelativistisk queer-norm är det som är den bästa hjälpen för HBTQ-personer att hitta sin identitet i sig själva och i den sociala gemenskapen. Homosexualitet (precis som heterosexualitet) kan se ut på många olika sätt från personer som har denna orientering starkt integrerad i sin person och önskar leva i stabil och socialt accepterad relation till sin partner till personer som är mycket otrygga i sin identitet och önskar hjälp i detta, även att förändra sin sexuella orientering. Påståendena att den enda vägen är att acceptera sin läggning och komma ut som homosexuell och att konversionsterapi aldrig hjälper är inte ett påstående som är överensstämmande med sanning utan snare utslag av en ideologisk dogmatism. Jag skrev för en tid sedan ett par artiklar om detta på min blogg:
  http://bengtmalmgren.wordpress.com/2012/10/13/homosexualitet-och-kyrkan-uppfoljning/

 • JB

  Naturvetenskapen är ganska överens om att sin sexuella läggning är inget man väljer, man föds med den. Sedan kan den i individ-fallet vara starkare åt ena eller andra hållet, men sin sexualitet föds man med.  I livet så kan yttre faktorer påverka en att bli det ena eller andra senare. Med psykologi kan man få folk till det mesta. Om man då är född som homosexuell är det kyrkans uppgift att ”omvända” en till heterosexualitet. Om man är av uppfattningen att all utlevd homosexualitet är synd så kan jag förstå att man vill få dem avhålla sig från det, men att omprogrammera dem till heterosexuella varelse tycker jag snarare är ett övergrepp. 

 • Roland Gustafsson

  Beträffande programmet som sådant, tycker jag att en recension i HD, i stora drag, träffar rätt:

  http://hd.se/kultur/konst/2013/01/09/kapad-av-lena-ph/

 • Sward

  JB,
  Frågan är komplex och innefattar teologiska, sociologiska, psykologiska, medicinska, biologiska dimensioner bland annat. Kan dock inte gå in djupare i den debatten nu, men TV-klippet jag refererar till var 1-2 meningar från en 20-minuters intervju, så inga nyanser kommer fram med den journalistiska metoden, men det är ju inte heller meningen.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • BirgittaB

  Omprogrammering?! Det handlar väl  inte om det – eller? Gud kan väl genom förbön göra under i en människas liv om denna av sitt hjärta vill bli befriad från en felaktig sexualitet (vilket det enligt Guds ord är)

 • uffe_lundberg

  Ja du Birgitta, om det vore så enkelt skulle det nog inte finnas några kristna homosexuella. Jag tror att de flesta homosexuella som vill ta sin tro på allvar har begärt förbön, samtal, ”utdrivning” och allt som finns att erbjuda. Om det nu är så viktigt för Gud tycker jag att han skulle vara mer angelägen om att hjälpa dom som ber till honom. Men i det fallet är han väldigt nödbedd och till slut inser man att det bästa är att acceptera sig som man är. Hur man sedan hanterar själva sexet och kärleken är individuellt, precis som för heterosexuella. 

 • uffe_lundberg

  Tycker inte jag, det var ett kul program. Och vigseln var fin. Men var och en får tycka som hen vill, och det är ju bra. 

 • Magnus

   Det är givetvis inte så enkelt. Däremot kan vi inte förneka att det finns kristna som vittnar om att Gud förändrat deras sexuella läggning. Lovsångaren Dennis Jernigan har ett kraftigt sådant vittnesbörd.

  Frågan varför inte Gud ändrar läggningen hos en kristen homosexuell person, ligger på samma plan som frågan varför inte Gud alltid svarar på våra böner.

  I många fall upplever dock kristna homosexuella att Gud kallar dem till  celibat och ett odelat liv med Herren. Att ett sådant liv är förenat med prövningar och känslor av ensamhet samt saknad av fysisk kärlek är ett faktum.  Utan tvekan är detta dock ett kors som Herren är villig att bära för sådana personer.

  Kallelsen till celibat gäller förvisso också heterosexuella kristna som inte funnit någon att dela sitt liv med.

  mvh Magnus