Predikan om att gå genom Röda Havet

Predikade i söndags i Elimkyrkan om vad vi kan lära oss idag av Israels barn vandring genom Röda havet. Här är länken till audiversionen http://www.elimkyrkan.org/infor-roda-havet/

Använder en historisk-allegorisk tolkning av bibeltexten, för att enligt NT:s riktlinjer hitta lärdomar för våra kristna liv idag.

Pekar på hur vi kan hantera förskräckelse, de hade berg på sidorna, Farao bakom sig och hav framför sig. Pekade på stavens symbolik, vi gör det lilla vi kan, på det naturliga planet, och Gud gör det stora miraklet.

Tycker att denna typ av predikan visar skillnaden på att vi tror på att det är sant det som står i Bibeln, eller om det bara är nedtecknade myter med tvivelaktig historiskt värde.

Ska fortsätta denna vecka min genomgång av moderna strömningar inom teologin. Återkommer.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://gunnelsplats.wordpress.com/ Gunnel Bergstrand

  Tack Stefan Swärd! Jag för min del har inte mått bra av debatten om bibelsyn. Ingen kommenterade att jag visade på samma ”debatt” runt år 2000 mellan översättarna Krister Brandt och Seth Erlandsson. Det var ingen debatt utan de hade olika kanaler att presentera sin bibelsyn i – en fick TV tillsammans med den gruppen och bibelsajten. Den andra gruppen har Svenska Folkbibeln. Som jag oskolad i teologi och exegetik uppfattade sagor och myter – det fiktiva i motsats till det reella.
  Bibeln är väv i ett enda stycke och skall inte plockas isär tråd för tråd.

 • PeJohansson

  Tackar, bra kompis du har, han proffessorn, han som verkligen vill!

 • PeJohansson

  Gunnel, din insikt är ett besvärande moment, då blir det inte så många kommentarer.Ingen vill väl bekräfta att det som diskuteras nu redan är diskuterat för inte mer 12-13 år sedan?
  Det är ungefär som när Stefan skriver om tillämpad teologi, dvs te och logi, pannkakor och förbön, det är de inläggen som berättar om människomöten, framgångar i Gudsriket som ger minst kommentarer.

 • Westinbo

  Uppbrottstid

   Jag vill
  dränka hämskokulturen 
  med det levande vattnet,
  som rinner ut ur min själ

  Resa mobila
  tältkatedraler med
  sin osyrade brödkaraktär,
  av uppbrott och exodus

   

 • Pennförare

  Jag gör ett till försök att få ordning på mitt tidigare inlägg (att klippa och klistra blir inte bra).
  Dessutom hoppas jag att redaktören för denna blogg ser till att jag hädanefter kan redigera mina inlägg eftersom jag nu använder en aktiv e-postadress och ny signatur.

  Mvh

  Uppbrottstider

  Jag vill dränka hämskokulturen
  med det levande vattnet,
  som rinner ut ur min själ

  Resa mobila tältkatedraler med
  sin osyrade brödkaraktär,
  av uppbrott och exodus

 • Pingback: Vävd i ett enda stycke « Gunnels plats i rymden()