Reserapport från FN-konferensen

Återkommer endera dagen med en text om hur man kan se på och bedöma Bibelns historiska trovärdighet. Tisdag eftermiddag är jag och fru Swärd tillbaka till Sverige, efter nästan två veckor i Qatar. Vi var ju inte där som turister, utan fick möjlighet att lära känna landet lite närmare och vara med på olika evenemang, förutom själva FN-konferensen. Har begränsad erfarenhet av strikt muslimska länder, så det var mycket lärorikt. Qatar står ju Saudi-Arabien mycket nära, båda ländernas medborgare är gamla beduinfolk. Båda tillämpar samma riktning av islam, men Saudi är mycket strängare i religionstillämpningen. Jag försöker annars orientera mig om muslimländerna genom att titta på rapporter från Amnesty International och Human Rights watch, mycket trovärdiga organisationer när det gäller fakta. Det brukar ju hävdas att det finns cirka fem muslimska länder som tillämpar dödsstraff om en muslim konverterar till kristen tro. Men efter samtal med Dohabor tror jag att den siffran är en rejäl underskattning. Hädelse och avfall – apostasi, är förmodligen de värsta synder du kan begå i ett muslimskt land. I Qatar är det dödsstraff för att konvertera, men det är inte säkert att det är myndigheter som utför straffet, utan det görs mer informellt. Man blev påmind återigen om hur förtryckande och totalitär religion kan vara.

Qatar är ett mycket traditionellt muslimskt land, kvinnorna är beslöjade och många har även ansiktena betäckta. Samtidigt har man blivit världens rikaste land på grund av de enorma olje- och naturgastillgångar som finns i det lilla landet. Precis som Saudi-Arabien försöker man utveckla sin ekonomi så att man har ekonomiska muskler även den dagen då inkomsterna från fossila bränslen tar slut. Att se hur man kombinerar traditionell muslimsk livsstil med västvärldens förmögna materialistiska livsstil är märkligt. Den strikta religiositeten leder också till god ordning på många plan. Man tillämpar en betydligt striktare alkoholpolitik än Sveriges under motbokstiden, därför förekommer nästan inte droganvändning eller fylleri, och all brottslighet som hänger ihop med det. Det förekommer knappt heller stölder.

Så några ord om FN-konferensen. Det gick trögt, det blev ett beslut till slut, men en fortsättning av Kyotoprotokollet och fortsatta förhandlingar om en global klimatuppgörelse år 2015. Jag noterar att klimatforskningen har diskuterats här på bloggen. Nu är det ju mycket omfattande forskning som pågår runt om i världen om klimatet, det är granska breda vetenskapliga slutsatser som bekräftar att planeten håller på att värmas upp. Klimatforskningen är betydligt mer välunderbyggd idag än för 15 år sedan. Naturligtvis beror klimatet inte bara på mänskliga faktorer, men det som är nytt i historien är den mänskliga påverkan. Samtliga ledande vetenskapsakademier i världen ger sitt stöd till klimatforskningen. Om nu även länder som Saudi-Arabien och Iran accepterar klimatforskningen och är med i FN:s klimatkonvention, borde det inte vara särskilt kontroversiell forskning. Men som sagt var, det är alltid bra att all forskning diskuteras, kritiseras och nagelfars, det gäller inte minst teologisk forskning.

Det är märkligt hur begränsad den politiska och opinionsmässiga förståelsen är för att bedriva en tuff klimatpolitik. Världen har blivit fullständigt beroende av de fossila bränslena. Det medför både miljömässiga problem, politiska problem och etiska problem. Sverige är ett av de mest medvetna länderna i världen kring dessa frågor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Erik

  Hej Stefan! Du skriver:
  Nu är det ju mycket omfattande forskning som pågår runt om i världen om
  klimatet, det är granska breda vetenskapliga slutsatser som bekräftar
  att planeten håller på att värmas upp. Klimatforskningen är betydligt
  mer välunderbyggd idag än för 15 år sedan. Naturligtvis beror klimatet
  inte bara på mänskliga faktorer, men det som är nytt i historien är den
  mänskliga påverkan. Samtliga ledande vetenskapsakademier i världen ger
  sitt stöd till klimatforskningen.

  Det finns många forskare som visar att jorden globalt inte alls värms, sedan 2004 har jordens klimat blivit kallare. Sedan stämmer det inte alls att ”samtliga ledande vetenskapsakademier i världen ger sitt stöd till klimatforskning.” Det KAN ingen hävda. För så är det inte. Gav dig (er) denna vetenskapliga bok i ett tidigare blogginlägg. Den är skriven av 1000 st av några av världens mest framstående forskare, de flesta med stark anknytning till klimatforskning. I den har var för sig skrivit varför dem anser att CO2 inte har någon märkbar påverkan på klimatet. För att se denna kan du läsa:

  ”U.S Senate Minority Report: More than 1000 international scientists dissent over Man-made Global warming Claims. Scientists continue to Debunk ”consensus” in 2008″ – detta är titeln.

  Du hittar den på nätet under:

  U.S Senate Environment and Public Works Committee

  Minority Staff Report (Inhofe)

  http://www.epw.senate.gow/minority

  Du kan också läsa ”Handbok för klimattänkare”. Den hittar du från
  Stockholmintiativets hemsida! Den är skriven av Johanna Nova. Chef för
  Klimatforskning i USA innan hon pensionerades. 

  Sluta skriv liknande som ”Samtliga ledande vetenskapsakademier i världen ger sitt stöd till klimatforskningen.” När det inte stämmer. Stefan, har du läst några artiklar från klimatskeptiker? Har du läst några vetenskapliga artiklar som bevisar att ”koldioxiden förstör klimatet”? Om du inte har läst en från klimnatskeptiker, läs gärna den jag länkade ovan. Om du har hittat en som bevisar att ”koldioxiden förstör klimatet”, visa mig den gärna. Ha det gott!

   

 • Erik
 • Jonasq

  Uppskattar verkligen ditt engagemang för miljö och klimatfrågan, Stefan! Fortsätt att vara en väckarklocka för oss andra i dessa frågor som av någon anledning ständigt nedprioriteras. Som du har framhållit flera gånger tidigare, vi har ett ansvar för skapelsen! En av de många viktiga poängerna som vi finner i Skapelseberättelsen är just att vi som Guds avbilder på jorden med uppdraget att vårda och utveckla, inte förstöra och bryta ner. Och för att anknyta till vår diskussion här, det uppdraget – och lydnaden för det – är ju långt viktigare i vilken form/genre Gud har valt att kommunicera genom. Till syvende og sidst står vi som kyrka med Guds Ord över som både nej och ja –  till både dom och frälsning, låt oss hoppas att vi till slut kan landa där. Tillsammans.

  Återigen, tack för dig engagemang, det inspirerar och utmanar!  

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Varför är det logiskt med dödsstraff när man konverterar från islam till kristendom?
  Jo, av samma anledning som att kristna hamnar i helvetet om de lämnar kristendomen.

  Låt mig ge lite bakgrund:
  All synd är en kränkning av Gud. Och den slutgiltiga kränkningen av Gud är att medvetet lämna Gud för avgudadyrkan. All synd är ett lydnadsbrott i Bibeln, detta mästerverk i logiskt tänkande.

  Hårda straff för svek och förräderi är vanligare än man tror: lydnadsbrott i Sverige kan ge livstids fängelse i svensk lagstiftning. Grovt spioneri kan ge samma påföljd.

  Dödsstraff för konvertering är således en (logisk) påföljd för total kränkning av Gud. Denna logik kan verka grym och primitiv för oss moderna upplysta människor, men den utgör likafullt en värdegrund för de tre abrahamitiska religionerna.

  Dödsstraffet finns fortfarande kvar i 69 stater i världen. Både det kristna USA och muslimska Qatar tillhör dessa länder. Rent logiskt är alltså båda befolkningarna lika humana och upplysta. Man dräper sina medborgare på samma värdegrund — den abrahamistiska.

  Jag medger gärna att logik kan vara svårsmält ibland. Bara för en timme sedan vara Qatar en grym regim i mina ögon och Vita huset dess motbild. Nu flyter bilderna ihop — vilken nation som kränker Gud har jag inte en aning om.

  Och bra skrivet Stefan Swärd. Rakt igenom.

 • gäst
 • http://www.teologicafet.tk Andreas Engström

  Är det inte lite ironiskt att ”en massa folk” flyger till en plats för att tala om miljö? Vore det inte mer miljövänligt att ha en stor fet onlinekonferens? 😉

 • AlmaM

   Du tillhör tydligen samfundet ”rör inte min livsstil” ni är många och vill absolut inte se att REDAN NU dör folk i världen pga klimatförändringar som går för fort för planeten och för de fattiga här.

   Redan nu ökar havsytan. Redan nu torkar Sahel ut. Redan nu drabbas tropikerna av värre stormar än förr pga ett varmare klimat. Redan nu är det svårt att jaga säl på Grönland pga av att isarna smälter så mycket.

  Men du ser bara att somrarna blir längre och tycker det är kul. Nå ta på dig solbrillerna och njut då, Men sluta dissa oss som vill göra något åt detta förstrött överlagda mord på fattiga människor i tropikerna och subtropikerna.

 • AlmaM

  Intressant att Qatars alkoholpolitik gör att det inte finns så många drogproblem. Svenska högern och EU är ju helt övertygade om att restriktiv alkoholpolitik leder till mer missbruk och fler alkoholrelaterade brott.

 • Erik

   Va? Vadå ”rör inte min livstil”? Som jag skrivit innan är anliedningen tillv arför jag skriver om detta inte att jag ”inte vill ändra mig”. NEJ, bara att det inte verkar finns någon anledning att försöka minska koldioxidutsläppen. ÄVEN om det kanske finns anledning att minska utsläpp av andra gaser.

  Fast inget av det du säger händer ju? Världen blir ju kallare. ”Global warming” borde hete ”global colding” fast det har ingenting med människan att göra. Världen har inte blivit värmare sen 2004.

  Jag tycker inte somrarna har blivit längre, tycker du verkligen det?

  Varför ska jag ändra mig om den man vill att jag ska ändra mig ”ifrån” inte stämmer? Varför? För att du vill det? Ge mig fakta istälelt för personpåhopp!
  Ha det gott!

 • Carl

  Hej igen Erik!
  Jag fortsätter här istället för i den gamla tråden.
  Arrhenius experiment är verifierat många gånger och inte bara i ett växt hus. 
  Fakta är ATT CO2 påverkar klimatet till det varmare, kontroversen ligger i hur mycket. Jorden har absolut inte blivit kallare sedan 2004. 
  De senaste åren (tror det var sedan ca 2000) har det publicerats över 13900 artiklar där det står att CO2 påverkar klimatet i betydande grad. Under samma tid har 24 artiklar publicerats som säger att så inte är fallet. Stockholmsinitiativet och Manhattan declaration o.s.v kommer alltid att påstå att det inte skett någon antropogen uppvärmning men det motsäger inte faktum att alla fakultet står bakom att klimatet påverkas till det varmare till följd av ökat CO2 i atmosfären. Det finns folk på flertalet institutioner som inte håller med men de är verkligen inte i flertal och vägrar ofta att följa debatten om den inte får ske på deras villkor. Jag försöker inte övertala dig men om du nu kikar på sidor som stockholmsinitiativet och flashback så bör du också kika närmare på forskning.

  Allt gott / C 

 • Erik

  Hej Carl!

  Vad gäller Arrhenius, om det är som du säger, kan du inte
  skicka en av dessa artiklar så att i kan läsa dem?

  Vad gäller koldioxidens inverkan på växthuseffekten säger
  att det finns 13900 artiklar om. Jag har lagt upp några artiklar som bekräftar
  det jag säger som är skrivna av många forskare med mycket erfarenhet i ämnet.
  Du säger bara att det finns artiklar men lägger aldrig ut dem. Skicka gärna mig
  en enda av dessa. De ska inte vara några HYPOTESER eller TEORIER utan vara
  BEVIS på att koldioxiden har någon versäntlig inverkan på klimatet.

  Här är en artikel som också efterfrågar ett enda bevis på
  AVG,

  http://www.theclimatescam.se/wp-content/uploads/2012/07/handbokfrtnkare1.1.pdf

  Angående om klimatet har blivit kallare eller inte sen 2004 har ni här en
  artikel ni kan läsa som visar att klimatet har minskar sedan samma åratal:

  http://beforeitsnews.com/alternative/2012/11/ipcc-computer-models-fail-climate-reality-test-2505376.html

  http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

  I övrigt Carl tycker jag inte att du besvarar på mina frågor alls. Du skriver
  in princip bara att det jag säger, och bekräftar med artiklar, inte stämmer,
  utan att själv bekräfta med några artiklar eller liknande. Du säger bara att
  det finns artiklar. De forskare som har skrivit under artiklarna är alla mycket
  kunnig och erfarna, det kan du ju själv läsa om. Det är ju inte NÅGRA ENSTAKA
  forskare vi snackar om heller.
  Sen har jag ingen aning om hur du fick inte ”stockholmsintiativet” och ”flashback”
  i samma mening. Har jag nämnt flashback någon ända gång?
  Sen hoppar du massor av frågor som jag ställer… T ex hot spot, som jag skrev om
  i förra inlägget…

   

  Allt gott! 

 • Erik

  Rättning:

  ”Du skriver
  in princip bara att det jag säger, och bekräftar med artiklar, inte stämmer,
  utan att själv bekräfta med några artiklar eller liknande. Du säger bara att”

  Det ska vara ”Du skriver bara att det jag säger inte stämmer, utan att bekräfta med artiklar eller liknande”

  ursäkta..

 • Erik

  Inga svar på det här Carl? Fanns det inga artiklar?

 • AlmaM

   Somrarna är längre hos mig, jag har min farmorsmors väderdagbok och har sedan fortsatt med den, medeltemperaturen ökar och havsytan höjs. Glaciären på Kebnekajse, min hemkommuns högsta berg är mycket lägre nu än i början av seklet, snart är nordtoppen Sveriges högsta punkt, för den är inte en glaciär.

  Vi kan möjligen diskutera vad som orsakar dessa förändringar, men det är omöjligt att blunda för fakta. En enstaka snörik vinter kan ändra på dettta på kort sikt, men ingte tyder på att Sydtoppen kommer att nå samma dimensioner som i seklets början iinom överskådlig tid.(som i mina trakter beror på en varm vinter, kalla vintrar ger mindre snö under längre tid). Ta kontakt med väderstationen på Tarfala och forskningstationen i Abisko om du inte litar på mig.

  Vi fick snö väldigt sent i år igen. När Kiruna för lite mer än ett decennium beslöt att lova snögaranti från i oktober gjorde kommunen ett fel, just det året slutade snön att lägga isg i oktober och de har tvingats ta bort snögarantin för det blev så dyrt att tillverka konstsnö varje år.

  Bra några närliggande exempel.

  De stora katastroferna däremot, berör inte oss alls. De sker i Sahel som nu blirmer och mer en del av Sahara. De sker också i Karibien coh Maldiverna hå¨ller på att utplånas tillsammans med många andra tropiska lå¨glänta ö-nationer. I Hplland måste vallar byggas ut osv osv.

  Jag önskar dig bara allt gott, men jag önskar också att vi tog bort skygglapparna. Jesus kanske inte kommer i år och kanske mina barn måste leva på klotet, kanske deras barn också. Gud har alrig bett oss skävla skapelsen i väntan på honom. Gids rike är mitt balnd oss och det ska vi visa med att vi är beredda att leva himmelrikt redan nu och nobba Mammon på alla plan.

  Jag sjunger med psalm 228 (i originalversionen där Tornedalen finns nämnd, men naturligtvis gäller detta överallt i hela världen nu som förr tills han kommer) som hämtat sin inspiration från Mina hemtrakter och vår stora väckelse Leastadianismen:

  ”I tro under himmelens skyar har fäderna skördat och sått och än genom Tornedals byar går väckelseropet de fått: Gå ut i hela världen förkunnande mitt ord, för allt som fadern skapat, för folken på vår jord! Än räckes Guds frälsning, än räckes Guds frälsning till den som sig ångrar och tror. I tro under himmelens skyar vi vandrar i fädernas spår. Vi bidar i Tornedals byar en andens och gudsrikets vår. […]Vår saliga förvissning, vårt fäste och vårt mod är syndernas förlåtelse i Jesu namn och blod.Än räckes Guds frälsning, än räckes Guds frälsning till den som sig ångrar och tror. ”

  Välsignade heliga juldagar önskar jag dig!