Hälsning från Qatar

Jag och hustrun reser tillbaka till Sverige måndag natt. FN-förhandlingarna kärvar rejält och ännu är inte en uppgörelse klar, fastän konferensen egentligen skulle avslutas fredag eftermiddag. Noterar att Qatar är världens moskétätaste plats, och också högsta BNP i världen per capita. Qatars olje- och naturgastillgångar är enorma. Ekonomiska tillväxten är enorm, 19 procent senaste året, det byggs lyxbyggnader överallt. Samtidigt är Qatar strängt muslimskt, och står för samma riktning inom islam som Saudi-Arabien, dock betydligt mer moderat än Saudi.

Återkommer i Jona-debatten med ett blogginlägg där jag ska försöka förklara hur jag ser på Bibelns innehåll. Min lärare i kristendomskunskap i grundskolan hävdade att man skulle se på Bibeln som att den framförallt innehåller folksagor. Sådana kan ju vara spännande och lärorika, och fiktiva berättelser kan ju också vara Guds ord, att Gud vill tala till oss genom berättelsen. Hur kan man veta att det faktiskt har hänt det som står i Bibeln? Har profeten Jona funnits? Har Adam och Eva funnits? Har Abraham funnits? Återkommer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonasq

  ”Har profeten Jona funnits? Har Adam och Eva funnits? Har Abraham funnits? 

  Vad kul att du ska reda ut de små detaljerna, Stefan! 😉 Ser fram emot detta!

  Hoppas att vi får en ordentlig genreanalys och en diskussion om hur de bibliska författarna använder andra samtida och äldre källor (till exempel för skapelseberättelsen). För om du hoppar över de sakerna står vi bara kvar på det här bekännelseplanet. Som förvisso har en viktig plats men som inte svarar på den här typen av frågor. Men, som sagt, ser verkligen fram emot din redogörelse för detta. Fast inte på något ”intellektualiserat” sätt förstås, utan rakt på sak. 😉

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Det finns massor av olja i det muslimska Qatar? Men finns det någon sanning? Eller ljuger alla muslimer?

  Naturligtvis ljuger inte muslimerna. Inte heller kristna eller judar.
  Men judendom, kristendom och islam gör väldiga anspråk på att sitta inne med sanningen. Men hur definierar man sanning?

  Hans Rosing i boken ”Vetenskapens logiska grunder” ger klara besked:
  ”En definition innebär bara att man anger betydelsen hos ett ord med hjälp av andra ord.”

  Sanningen är alltså bara ord. vem hade anat detta? Och en del sanningar kräver fler ord än andra — Bibeln är skriven med 845 000 ord!

  Bibeln och Koranen är sanna eftersom dessa heliga skrifter egentligen bara är ord. Men återspeglar Bibeln ett sakförhållande, när den påstår att Jona var i fiskens buk i tre dagar? Går detta påstående att kontrollera om det är falsk eller sant?

  Hans Rosing vet besked:
  ”[…] I själva verket är det mycket enkelt att säga vad som menas med att en sats är sann. En sats är sann om och endast om satsen stämmer överens med verkligheten […].”
   
  Överensstämmer berättelsen om Jona med verkligheten? Ingen såg fisken svälja honom, förutom Jona själv förstås — och Gud. Händelsen kan förstås ha utspelats i en annan dimension, där den mirakulöst blir absolut sanning. Men påstår någon att berättelsen överensstämmer med ”vår” verklighet måste detta bevisas. Så har aldrig skett.
  …….

  Berättelsen om Jona och fisken är förstås sann eftersom ”ord” alltid sanna, och Bibeln är bara ord. På samma sätt är Muhammeds färd till himlen på en häst absolut sanning i en religiös föreställningsvärld.

  Koranen ljuger aldrig för oss människor. Inte heller Bibeln. Inte så länge vi håller oss sig till deras texter. Alla tre världsreligioner är lika
  sanna. Med lite hjälp av vetenskapens logiska grunder förstås. Vem kunde ana detta? Är det inte glada nyheter att alla religioner är lika sanna? Rent logiskt alltså.

  Jag ska aldrig mer tala illa om religiösa personer som vill ge mig ett sanningens ord. Alla är ju sanningsvittnen i sina egna världar.

 • Ulf Lundin

  Konstaterar att Jesus hänvisar i Luk 11:29-32 till Jona och Jonas tecken. Han kan omöjligt avse något annat än att Jona befann sig i ”en grav” precis som han själv skulle komma att göra. Tvivlar vi på det ena kan vi lika gärna tvivla på det andra. I dessa verser kan jag inte se annat än att Jesus refererar till en historisk händelse. Han talar t.o.m. om att folket i Nineve, som var med om den historiska händelsen, på domens dag, ska agera utifrån ett historiskt faktum. Personligen har jag inget val, jag litar på Jesus som sanningsvittne och på hans hänvisningar till gammaltestamentliga böcker och händelser som självklart pålitliga i alla delar.

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Slutsatsen i det du skriver att det endast är ögonvittnesskildringar som kan vara sanna. Polisen har en helt annan uppfattning.
  Att Hans Rosing vet besked håller du för sant. Varför?
  Summan av ditt ord är sanning, säger bibeln om sig själv. Vad skall vi annars hålla oss till?

 • WO

  Ja, inte är det lätt att ”bara sådär” tänka sig att en pastor (kanske min egen, vad vet jag?) står och predikar över detta, utan att tro det, på riktigt. Den risken finns, så länge det på de skolor där pastorer utbildas lärs ut att det ”kan” vara så att tex Jona bara är fiktiv, om än med ett mkt betydelesfullt budkskap. Det trots Jesu ord, som vilket du visade nu, väldigt klart pekar på en verklig heändelse som grund för boken.

  Värre kanske det är att mycket mer kommer att sättas ifråga. Inte för att det behövs, utan för att det går…vilket är intrycket jag fått av denna diskussion.

 • Carl-Johan Nilsson

  Satsa på att skriva något mer om klimatmötet! 

 • http://www.facebook.com/people/Gunnel-Bergstrand/100000230511760 Gunnel Bergstrand

  Det är människan förelagt att en gång dö. Finns det några ögonvittnen till detta? Om Jesus inte hade uppstått från de döda hade vi varit de mest ömkansvärda…
  Jag innefattas i detta ”vi” och är ett ögonvittne. Den som tror på sonen blir frikänd nu och sen. Jag tror och är ett ögonvittne! I hoppet renar jag mig liksom han är ren. jag är ett ögonvittne!

 • PeJohansson

  Bekännelsen lär vara central i frälsningsbegreppet, fast det är ju på söndagsskolenivån.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Det fanns många ögonvittnen till Jesus återuppståndelse. Utan dessa vittnesmål vore inte kristendomen en världsreligion idag, förmodar jag.
  Polisen lägger pussel men fortfarande är ögonvittnesskildringar oftast avgörande för att lösa brott.
  Att göra vetenskap av Bibeln är en återvändsgränd. Jag plockade fram Hans Rosing för att visa vetenskapen fungerar i vår verklighet men inte i andevärlden. Vetenskap löser problem och döden är inget problem inom forskningen.

  Bibeln är full av uppenbarelser i form av profetior från andevärlden. Bibelns sista profeita finns i Uppenbarelseboken 22:20:
  ”Han som vittnar om detta säger: ”Ja, jag kommer snart.” Amen, kom, Herre Jesus.”

  Detta är en falsk utsaga i vår verklighet men sanning i Bibelns andevärld. Nyckelordet är ”snart” — Jesus lovade återvända inom kort, sanbbt, utan dröjesmål till vår verklighet.

  Är påståendet sant eller falskt? Utan tvekan är det falskt givet att vår verklighet gäller. Jesus kom aldrig tillbaka.
  Två tusen år är inte inom kort eller utan dröjesmål.
  Om Jesus sagt: ”Jag kommer när jag kommer!” vore problemet ur världen (vår). Varför används då det grekiska ordet ”tachy”?http://interlinearbible.org/revelation/22-20.htm

  Jag har slutat leka Gud och har inte en aning.

  Fortsätt hålla dig till Bibelns sanningar och dess andevärld. Den är inte åtkomlig för vetenskapen. Inte heller Koranen, Mormonernas bok, Scientologerna skrifter.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Du har så rätt… ingen människa har sett Gud. Det som återstår är att bli salig på sin tro, hopp och kärlek.

 • gäst

  Jesus sa att jag kommer snart, 2000 år är väl ingen lång tid i förhållande till en evighet, och Jesus vet inte själv dagen eller stunden , det är endast Fadern som vet, Jesus har varit startklar hela tiden, men Fadern håller igen i väntan på att allt skall fullbordas. 

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Din logik är felfri. Givet att evigheten bestäms av Gud, är fullt möjligt att Jesus återvänder om 50 000 år.

  Egentligen får jag inte ställa frågor om Jesus ankomst, då kränker jag er kristna, på samma sätt som Lars Wilks rondellhund kränker muslimer:

  ”I de sista dagarna kommer det hånare, som styrs av sina egna begär och som hånar er och frågar: ”Hur blir det med löftet om hans ankomst?” (2 Pet 3:3-4)

  Jag är lite förvånad att aldrig detta argument tas upp. Men bedyrar att det finns ingent hån i mitt hjärta när jag berör dessa frågor.

 • gäst

  Det står att ingen skall veta dagen eller stunden, men vad jag kan se på tidstecknen så är det nära.
  Jes 66:8 står det om att Israel kommer tillbaka till sitt land, just då ”våndan begynte” (-48) och vad vi kan se så går allt snabbare och snabbare.

  Ifrån fikonträdet mån I här hämta en liknelse. När dess kvistar begynna att få save och löven spricka ut, då veten I att sommaren är nära. Likaså, när I sen allt detta, då kunnen I ock veta att han är nära och står för dörren.
  Om vi ser på ”trädet” Israel och tänker Rot-stam-grenar-kvistar–löv och tänker oss att var del på trädet handlar om generationer, så är vi nära.

 • WO

  Och ändå är det numera så att i många kyrkor talas det mycket, mycket tyst om Israel, och vad som är på G relaterat till Israel, även inom Pingst där det ämnet var väldigt framträdande till för kanske 10 år sen…nu är det i stort tyst.

  Det anses (verkar det som) vara närmast opassande på sina håll att ens ha en måttligt Israelvänlig inställning, och lyfta det perspektiv du tar fram här . Jesajas utsagor har av fler än en (bort)förklarats. Sorgligt…

 • gäst

  För mig är det spännande att se allt som sker i Israel, det handlar inte i första hand om särskild Israelvänlighet, utan om att få se Guds löften fullbordas, det vore intressant att få se vad som händer om Israel ”vänder andra kinden till” då måste Gud handla själv när Israel blir angripet, eftersom Gud har gett löften, (och då ville inte jag vara angriparen) 

 • WO

  I min församling pratas det inte ALLS om Israel, (sen typ 10 år)oavsett vänligt eller inte. Underförstått ”vi ska inte se Israel som så viktigt” men rakt ut sägs….faktiskt inget alls. Har ingen aning om vad ledningen i förs. egentligen tycker, men då noll tas upp i förkunnelsen anar jag att man ser Israel som ointressant, oviktigt, eller kanske det kan vara så att man har svårt för att stå emot det allmänt Israelfientliga klimatet som råder idag. Kanske man tänker sig att medlemmarna idag är såpass influerade av vad media påstår att man inte törs säga ”sanningen”  ???

  Jag vet inte…

 • gäst

  Det finns kanske en rädsla för terror?

  Jag tror att det är ledningen som har dålig kunskap om sanningen.
  Bibeln är ju inte grunden i församlingarna idag, den måste förklaras med en bok som någon känd amerikan har skrivit,det kanske inte märks direkt men det räcker att se alla rekomendationer som visas här på bloggen.

  Det är mycket som saknas i våra församlingar, som har försvunnit dom senaste
  10-20 åren
  Det var länge sedan det var något tungotal och profeterande i min församling, men om Gud vill säga oss något, så går ju inte det i dagens församling för det finns ju inga mikrofoner i bänkarna, (jag kan inte heller tänka mig att Gud behöver sådana), men det tror ledningen.