Ledare i Världen Idag om att vara en mångkulturell församling

Notera gärna min ledare i Världen Idag, idag, om att vara en mångkulturell församling. Det är det kristna svaret på samhällets växande främlingsfientlighet och smygande rasism. Lyfter fram det kompendium som Evangeliska Frikyrkan har tagit fram om mångkulturella församlingar. Det är Stockholmspastorer som berättar om sina erfarenheter. Mycket läsvärt. Kan beställas via Evangeliska Frikyrkan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Andreas Holmberg

  Härligt, Stefan! Sund bibeltro ger sunt mångfalds- och miljötänkande (jfr larmet i http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stor-temperaturhojning-befaras_7680302.svd). Jag beundrar ditt ethos lika mycket som ditt pathos (och ditt logos). Och även om aldrig en enskild människa (inte ens du ;o) kan täcka hela bredden av aktuella problem och möjligheter, kan församlingen som helhet så mycket mera. När den får vara just en helhet.

 • O P

  Mångkulturell; menar du då att vi då skall ligga på knä sida vid sida med muslimen, (möjligen före detta)   vem ber han till egentligen?
  Eller som jag har iaktagit den före detta ortodoxe vilket värde han lägger på dom ljusbärare som har kommit in i våra församlingar på senare år, vilken tro har dom egentligen, är det en blandning? 

 • Wildwest63

  Haha, Du twittrar om att ingen bryr sej om den här bloggposten bara ”sagan” om Jona och den stora Medelhavsgäddan. Men snälla, jag jobbar, jag hinner inte med att kommentera allt sekundsnabbt…

  Har inga problem med Din beskrivning av en mångkulturell församling, bortsett från att jag inte tror vi ska vara så blåögda att det går att fira gemensam gudstjänst med alla olika språk o kulturer. Försök till detta har jag sett många av, dom brukar hålla en söndag som längst. I Sverige klarar vi ju inte ens av att vara olika generationer i samma gudstjänst. Är vi mångkulturella så ska församlingen vara mångkulturell, särskilt den. Alla har vi samma värde.
  Men detta utesluter inte att man måste diskutera den katastrofala invandrings- o integrationspolitik som vi har, sämst i Europa läste jag idag. Bara för att jag inte vill vräka ut mina skattepengar på personer som kommer hit av skumma skäl betyder inte det att jag är rasist. Det är visst totalt hopplöst att hålla isär dessa saker i det här landet!

  I den församling jag tillhör finns en arabisktalande, en fransk-afrikansk, en koreansk och en rysktalande grupp (om jag inte missminner mej). Helt underbara människor, känner mej mycket mera hemma hos araberna än hos svenskarna… Att få höra en lovsång till Jesus till arabiska toner är faktiskt en försmak av himlen.

 • Haning Burseryd

  Jag tror, att man ska skilja åt invandringspolitiken från församlingslivet. Som kristen ska man respektera lagar och förordningar och de beslut, som fattas i olika asylärenden. Det är självklart, att vi måste begränsa invandringen och se till vilka, som ska komma och vilka, som inte ska komma in i landet! Det är det politiska och samhälleliga.

  Visst, vi ska välkomna människor med utländsk bakgrund in i församlingar i Sverige och där har vi ansvar att visa hur vi lever i detta land och ta  dem in i gemenskapen. Det kan vara berikande möta olika kulturer, men utländsk födda kristna bör dock inse, att man lever i Sverige och med de svenska värderingarna. Jag själv är också utlandsfödd, men jag har velat anpassa mej till detta land och dess värderingar. Och det är just detta, som en del har problem med.

  Det viktigaste i församlingen är förkunnelsen och bekännelsen. Det är A och O