Kommentar om Sverigedemokraterna

Det har varit många kommentarer efter mitt senaste blogginlägg. Jag skrev på DN debatt för fyra år sedan att Sverigedemokraterna säkert kommer att få insteg i kristna sammanhang. Då var det ingen som trodde på mig, fick bl.a. kritik från en känd statsvetare som menade att påståendet inte var verklighetsförankrat. Men bara debatten och kommentarerna efter mitt senaste blogginlägg visar att det är så.

Just nu kan jag inte göra en djupare analys av Sverigedemokraternas försök till anpassning och att bli rumsrena. I rötterna är det ett djupt rasistiskt parti, hade diskussioner med Sverigedemokrater redan för många år sedan. Naturligtvis försöker man tona ned de extrema dragen, men för mig räcker det med att läsa alla officiella dokument som fokuserar invandring som ett huvudproblem, och kan vi minska den dramatiskt så blir det mesta bra.Det är ett tänkande jag som kristen inte kan ställa upp på. Har varit pastor i Stockholm sedan åttiotalet och har alltid byggt församlingar som är mångkulturella, där vi alla är ett i Kristus oavsett etnisk, språklig, nationell bakgrund.

Expressens avslöjande idag om vad Erik Almqvist har sagt, visar ju bara hur värderingarna är i detta parti. Det finns ju massor av exempel på detta.

Men är beredd att återkomma i analysen av Sverigedemokraterna.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Kristen och SD

   Som kristen kan jag se att SD har en restriktivare abort syn än KD, SD
  är det parti som mest försvarar Israel. De har en bra familjepolitik och
  vill fördubbla vårdnadbidraget till 6000kr . KD har sålt ut sitt ide
  arv och kört över de gamla kärnväljarna. KD kommer att åka ur riksdagen
  och SD kommer att få 20 % tror jag, däribland min röst och många andra
  kristnas. SD är inget rasistiskt parti, det kan finnas enskilda rasister
  i partiet, men det finns enskilda rasister i alla partier. 

 • Jonasq

  Tack för din raka hållning i den här frågan, Stefan! Om man läser SDs principprogram noggrant, så finner man de här kopplingarna till nationalsocialismen och rastänkandet. Men den politiska diskussionen i Sverige förs sällan på idéplanet, det är mest realpolitik, pragmatism och det ena eller det andra uttalandet, vilket gör att man lätt missar detta. Att man sedan har anammat folkhemstanken är heller inte särskilt konstigt ur ett historiskt perspektiv, det var ju från början en socialkonservativ konstruktion. Hela SDs agenda går ut på att skapa ett ”rent folkhem” där allt är ungefär som Sverige var på 1950-talet.

  Men jag vill, även om det är lite smärtsamt, påminna om den här diskussionen om SEA och islamismen som vi hade för en tid sedan. Där fanns också de här formuleringarna, idétrådarna, kopplingarna till det högerextrema i vissa texter, men då skulle vi bara prata om det som låg på ytan och försvara oss med att ”den och den är ju en hyvens kille” som aldrig skulle….. osv. Men vi måste läsa texter och lysna på samtal även på denna diskursiva nivå där idéer, retorik och föreställningar finns, det är ingalunda teoretiska konstruktioner utan får effekter på våra liv. Borde vi alltså inte låta kritiken gå inåt också? Särskilt i ljuset av de främlingsfientliga idéer som bevisligen har vunnit insteg även i kristna kretsar. Visa av kommentarerna på din sida de senaste dagarna är ju exempel på det. Men låt oss inte bara skapa ”vi och dem” utan ta ett större ansvar för hur vi uttrycker oss till exempel när det gäller Islam och muslimer. Detta inte sagt för att sätta stopp för religionskritik, jag har enorma problem med Islam som religion betraktat, men för att bidra till fred, samtal, förståelse i samhället. 

  Återigen, tack för ditt tydliga ställningstagande!

  jonasq

 • Wildwest63

  Jag är inte sverigedemokrat, men eftersom kd fallerat helt o tappat sin själ och moderaterna är ett allmänt mittenparti så börjar jag intressera mej för SD’s partiprogram. Jag ser inte något bibelstöd för att vi ska ta emot hur många invandrare som helst. Förakta inte främlingen som bor ibland er står det någonstans. Hur många gör egentligen det? Det är det som möjligen skulle kunna kallas rasism. Allt annat är kritik över en fullständigt havererad invandrings- o integrationspolitik som genererar ghetton o brottslighet.

  Och jag kan då rakt inte begripa hur man som kristen kan vara med i Vänsterpartiet. Det är för mej lika omöjligt att förstå som uppenbarligen för pastor Swärd att se att kristna kan ha sympatier för SD. Under 70talet var det synnerligen populärt för stora grupper av kristna att stödja rörelser o partier som samarbetade med diktaturer, kristendomsförföljare och som underblåste hat o våld i västvärlden. Helt o hållet obegripligt! Men precis som i samhället i övrigt har det aldrig i den kristna sfären gjorts upp med denna företeelse.

 • http://holtter.wordpress.com Leo Holtter

  Stefan, i den här frågan är jag helt enig med dig.

 • Sanningen svider

  Dina Tyska förfäder skulla vara stolta över att du står med i kampen, steg för steg tar vi tillbaka vårt land!

 • Sanningen svider

  Bra att du står med i kampen för ett Sverige åt Svenskarna!

 • he

  Nu behöver ingen längre vare sig klargöra eller neka till att SD är ett djupt rasistiskt parti. En diskussion mindre.

 • UlrikaJansso

  Vem är svensk?

 • vhundai

  Almqvist sa en ”groda” när han var onykter för 2 år sedan, inte alls bra och bra att han fick sluta, men skulle man gå igenom vad folk har uttalat för dumheter genom åren och som inte kommit fram ännu skulle det nog gapa tomt i Riksdagens stolar. För några år sedan kallade dåvarande SSU ordförande en dörrvakt för blatte. Vänsterpartiet har hyllat diktaturer i parti och minut ingen reaktion från PK media. 

 • Nils

   Sluta med att bluddra smörja med ditt ständiga ”heil”

 • Sanningen svider

  Du använder Heil, inte jag…..

  Wildwest ansluter sig till kampen och jag berömmer honom.

  Han är sd:are i handling och ord, även om han säger att han inte är det.

 • stefanswrd

  Bra Jonasq
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Nils

   Jag känner wildwest – men du är ökänd.
  Dessutom har vad jag kan utläsa av wildwets åsikter att de aldrig ansluter sig till SD-åsikter.

  Däremot är du snart känd som hetsare av SD-åsikter.

  Det står dig fritt att uttrycka dina åsikter, men försök att argumentera åtmistone istället för att kleta sympati-invektiv på de som inte acklamerar !

 • Wildwest63

  Men ta och ge Dej! Jag är ingen SD’are och det är inte alls säkert att jag blir det. Såna här kommentarer gör bara att jag backar. Att vi klarar Sveriges ekonomi är viktigast, så länge Anders Borg är finansminister så är jag moderat som jag varit sedan 12 årsåldern.

  Mina tyska förfäder har inget med saken att göra. De drabbades dels av nazisterna, dels av kommunisterna, förlorade allt två gånger om mellan 1940 o 1945. Om jag är något så är det demokrat!