Länk till ledare i Världen Idag om homosexualitet

Här är länk till ledare i Världen Idag idag om homosexualitet.

De som läste mitt blogginlägg i ämnet för 1-2 veckor känner nog igen tankegångarna. Det är ett försök från min sida att forma en evangelikal medelväg i ämnet.

Att både hålla fast vid Bibelns tydliga undervisning och kyrkans tradition och samtidigt visa respekt och kärlek för de människor som brottas med sina liv idag, och inse att vi alla på olika sätt brottas med syndafallets konsekvenser. Då kan man hålla fast vid Bibelns undervisning och kyrkans tradition utan att kallas för homofob.

Det är i varje fall min bedömning.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • O P

  Du skriver att det inte framgår att det var det avgörande skälet till Guds dom, för mig står det helt klart när jag läser 1. Mos 19 kapitlet (1917 års) huset omringades av männen i staden som begärde ”för dem ut så att vi får känna dem” att det handlade om att ”känna” sexuellt framgår ju helt klart när Lot erbjöd dom sina döttrar istället som var oskulder, Jag tror att Bibeln är Guds ord och att han genom denna texten vill visa oss alla vilken synd som var avgörande för hans dom.

 • Birgit Hedstrom

  Jag håller med vad O P skriver ang. händelsen i 1 Mos 19. Har läst din artikel Stefan i Världen Idag och jag håller inte med dig om det du skriver under  avsnittet ”Det andra synsättet” att ”…. det finns därför all anledning att avdramatisera frågan en aning..”. Du skriver att homosexualiteten inte var avgörande för domen över Sodom och Gomorra men i Judas brev vers 7 talar Judas om Sodom och Gomorra och hur människor bedrev otukt följde onaturliga begär, och hur detta står som ett varnande exempel osv. Paulus talar allvarligt i 1 Kor 6:9 om bla homosexualitet (utlevd homosexualitet och alltså inte om människor har en dragning till det egna könet), och likaså i 1 Tim 1:8-10. Alla ställen både i Gamla testamentet och i Nya testamentet som tarar om utlevd homosexualitet talar varnande, ingenstans kan man se att det är något som tas lätt på. När man i 3 Mos 18 läser om förbjudna sexuella förbindelser så läser vi om incest, i vers 9, äktenskapsbrott i vers 20, sex med djur i vers 23 och om utlevd homosexualitet i vers 22. Är det någon som försvarar incest, äktenskapsbrott eller sex med djur även fast det står om detta i Gamla testamentet?? Precis som för alla kristna som inte finner någon att gifta sig med och därför får leva i celibat, gäller samma sak även för homosexuella kristna (om de inte får hjälp att komma ut från sin homosexuella läggning och finner någon av andra könet att gifte sig med.) Jag anser att vi kristna bör älska homosexuella människor intensivt, för vi är kallade att älska alla människor oförbehållsamt, men det är en annan sak att säga att det är okey att leva ut sin homosexualiet, två skilda saker alltså. Själv har jag inga som helst problem att bemöta de homosexuella människor jag mött med vänlighet,respekt och kärlek.

  B Hedström

 • Andreas Holmberg

  O P och Birgit, läs http://www.bibeln.se/las/2k/hes#q=Hes+16%3A44-63 ! ”Detta var din syster Sodoms synd: hon och hennes döttrar kunde leva storslaget, i överflöd och ostörd ro, men de hjälpte inte den som var svag och fattig. 50De blev övermodiga och bedrev vidrigheter i min åsyn. Som du har sett gjorde jag då slut på dem. 51Och Samaria syndade inte hälften så mycket som du. Du har begått fler vidrigheter än de gjorde. Med alla dina vidriga gärningar har du fått dina systrar att framstå som rättfärdiga. L Visst kan vi fundera på vad som exakt ingick i ”vidrigheter” (förmodligen saker av både hetero- och homo-typ) – men det som nämns explicit är överflödet som inte kom de svaga och fattiga till del!

  Bra skrivet, Stefan! Men jag hade gärna sett en appell till förmån för Pride-festivalen i Belgrad som nu (på nytt) ställs in (du kanske inte hann höra om det?). Liksom beträffande asylfrågan är yttrande- och mötesfrihetsfrågan central. Om polisen nekade Jesusmanifestationen möjlighet att genomföras för att ateister eller muslimer kände sej kränkta och hotade manifestationen, eller om 1 maj-tågen fick ställas in p.g.a. hot från högerextremister, skulle det ju bli ett ramaskri. Vi är skyldiga hbt-rörelsen att stå upp för deras möjlighet att uttrycka även åsikter m.m. som vi personligen finner osmakliga och allmänt olämpliga.

  Kul att du kommer till Edsbyn i helgen! Själv spelar jag orgel i Hudiksvalls Missionskyrka kl. 11. Eventuellt (bara ev. – det beror på om familjen hänger på) kan jag vara med på 17-mötet i pingstkyrkan. Allt gott!

 • Wildwest63

  Bra skrivet i Världen Idag. Få se om det blir nån reaktion alls eller bara en allmän gäspning, jasså ytterligare en fundamentalistisk högerkristens bisarra åsikter. Likgiltigheten är ibland värst.

  Håller inte alls med Andreas Holmberg om att vi kristna aktivt ska stödja någon Pridefestival! Här krockar den sekulariserade synen på demokrati, yttrande- o religionsfrihet med Bibelns ord om hur vi ska leva. Det är jätteviktigt med yttrandefrihet, men numera har vi totalt kastat bort Guds ords påverkan i ett samhälle. Det kan innebära att en demokratiskt vald regering kan införa barnamord, åldringsmord eller nånting annat avskyvärt och vi måste applådera detta eftersom det följer demokratiska mönster.

  Det är många frågor där kristna opinionsbildare inte behöva säga nånting. Där tystnaden är tillräcklig. Så ifråga om serbiska Pridefestivaler. VI behöver inte hoppa upp som gubben ur lådan varenda gång nån bisarr organisation vill göra sina röster hörda.

 • Westinbo

  Bra skrivet!

 • O P

  Ser du då inte att Lot ansåg att den synd som männen var på väg att göra var så mycket värre så han var beredd att offra sina döttrar. Den som har döttrar kan ju försöka föreställa sig situationen, försök att sätta dig in i Lots ställe.

 • Andreas Holmberg

  Jo jag ser det, O P, men jag betraktar inte Lot som någon andlig ledare eller omdömesgill person ö.h.t. (rättfärdig av tro var han, och han led av mycket som hände i Sodom, men ändå). Det är mycket möjligt att han faktiskt var homofob. Somliga menar ju att det var den dåtida gästfriheten som ”krävde” detta dotteroffer – vad som helst bara inte gästerna blev föremål för övergrepp – men dessa besynnerliga gästfrihetsregler betraktar åtminstone inte jag som Guds ord. (Undrar om inte det var Lots föga faderliga sätt att bjuda ut sina döttrar som fick dem att senare ge igen genom att supa honom full och skaffa barn med honom).

 • Andreas Holmberg

  I en demokrati behöver vi alls inte applådera allt som beslutas. Inte så länge det är en demokrati. Vi behöver inte heller aktivt stödja allt som yttras, däremot behöver vi stödja rätten även för ”bisarra organisationer” att göra sina röster hörda. I min förra hemstad Bollnäs fick t.o.m. nynazister ha torgmöte under polisskydd, och det är helt rätt, anser jag.

  Står vi inte upp för Pridefestivalerna ska vi inte heller begära att hbt-folk och ateister ska stå upp för möjligheten att arrangera Jesusmanifestationer och dylikt i vare sej Sverige eller Serbien.

 • Westinbo

  Den här idén om att den ena synden inte är värre än den andra, att alla synder och överträdelser har sas samma straffvärde som verkar slå alltmera rot bland tidigare ”rättrogna” evangelikaler, kan den möjligen bero på ett feltänk, en felaktig förståelse av  Paulus ord (minns inte exakta stället) när han säger att den som har syndat mot ett bud i lagen har syndat mot hela lagen och räknas som en lagöverträdare. Men det måste ju inte innebära att alla synder har sas samma straffvärde. Jag tycket att det framgår tydligt utifrån olika bibelsammanhang att så inte är fallet.

 • wildwest63

  Det finns ingen hbt-människa eller ateist som nånsin kommer stå upp för någon Jesusmanifestation! Inte om Jesus verkligen proklameras i den.

  Vi kan indirekt stödja själva tanken med demokrati och yttrandefrihet, men som kristen kan jag inte stödja företeelser i samhället som jag menar i längden raserar det demokratiska o fria samhället. Dit hör Pridefestivaler. Vi ser redan hur yttrandefriheten har urholkast genom att vi som kristna inte offentligt får påpeka att homosexualitet är synd. Då är det hatbrott. Hur var det nu med yttrandefriheten och hbt-folks försvar av den åsikten? Den biten är redan förlorad.

  Om vi nu som kristna inte orkar, har lust, vill motdemonstrera – för då kan ju vanligt folk anse oss som bråkiga och vi vill ju alltid vara jättegulliga – så behöver vi åtminstone inte stödja Pride aktivt genom att skriva det eller propagera för det.

 • Westinbo

  Att står upp för yttrandefriheten kan inte innebära att en kristen ska aktivt uppmuntra och stödja propaganda för (vad somliga bebelläsare anser vara) en syndig livsstil. Där finns en stor skillnad och då har man gått över en gräns. Jag kan inte se att demokrati och yttrandefrihet är ett självändamål ur gudsriktets perspektiv. När Jesus framträder som världshärskare (vilket somliga bibelläsare tror på) kommer han att styra hedningarna med järnspira och inte tillåta att synden i namn av yttrandefrihet får växa till. Demokrati kan leda till kaos och anarki om den inte vilar på en etisk grundval som är hållbar och då tänkar jag på den kristna etiken gestaltad i de tio budorden. Utan lag kan ett land inte byggas.

 • Nils

  Tyvärr måste jag komma med källkritik till din artikel.
  * Du förknippar Forss som medlem i pingst Katrineholm. Han uttrycker själv i bl.a. SvD http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/vagen-ut-som-gay-med-gud_7441438.svd
  att ”Gabriel Forss behöver inte sin barndoms pingstkyrka längre. Han har hittat Gud på annat håll.”
  Så belasta inte församlingsledningen i Katrineholm.

  * Det 2:a och än allvarligare är när du om Homosexualitet i Sodom & Gomorra uttrycker ”det framgår inte utifrån Bibeln att detta var det avgörande skälet till Guds dom över staden”
  Läser man bibeltexten från 1 Mos 19:5 där SFB uttrycker: ”De kallade på Lot och sade till honom: ”Var är de män som kom till dig i natt? För ut dem till oss så att vi får känna dem”
  och samma text enl. Bibel2000: De ropade till Lot: »Var är männen som kom till dig i kväll? Skicka ut dem till oss, vi skall ligga med dem.« Det homosexuella pöbelförfarandet gentemot Lot och hans släkt är entydigt & det avgörande momentet för Gud att utföra sin straffdom.* På ett liknande sätt har Svenska kyrkans representanter velat framhålla att det syndiga är promiskuösa homosexuell livsstil som avvikande men inte trogen homosexuell livsstil.Alla dessa förklaringar är att omyndigförklara bibelordet & ge falsk tillskrivning.

 • Westinbo

  När jag går in här i dag för att läsa står det att det finns 12 kommentarer men jag kan bara se att det finns sex stycken. Vad har hänt med de övriga, däribland mina?

 • ulrikajansson

  Du skriver: ”Då kan man hålla fast vid Bibelns undervisning och kyrkans tradition …”Slutcitat

  Medger du att det är olika saker?

  Din kyrka, fd.pigornas, blir mer och mer obiblisk men mer och mer ”traditionell”?

 • Birgit Hedstrom

  Vill bara göra ett förtydligande så ingen missförstår det jag skrev; jag menade inte att Stefan säger att det är okey att leva ut sin homosexualitet, för det vet ju alla som följt det han skrivit att han inte anser. Men att vilja avdramatisera frågan om homosexualitet anser jag vara fel. Däremot håller jag med om att vi kristna borde bli bättre på att skilja på synden att leva ut sin homosexualitet, med hur vi bemöter de människor som är homosexuella. Och som jag skrev (och som ytterst sällan tas upp i debatten) så är det samma sak som gäller både för ogifta kristna och homosexuella; nämligen att leva i celibat. Varför det nästan alltid skrivs om hur svårt det är att inte få uttrycka sin homosexuella dragning men mycket sällan skrivs/sägs något om celibat är mig obegripligt. 

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Du jagar homosexualtitet men glömmer kanske bort dina egna synder?

  Minns du dessa ord?

  ”Jag vill att min benägenhet till andlig ljumhet konfronteras, jag vill att den själviskhet, girighet och
  materialism som man lätt utvecklar som väletablerad Stureplanskonsult, jag vill bli utmanad i detta i min kyrka. Jag har vid ett antal tillfällen böjt knä vid korset i Söderhöjdskyrkan för att bekänna min synd som gäller ljumhet och materialism.” http://www.stefansward.se/2009/04/21/nu-hojer-jag-rosten/

  Har du sålt allt du äger och gett till de fattiga? Eller ”konsultar” i Jesus namn och låter nån procent av ditt överflöd droppa ned till de fattiga, de minsta och små?

  Homosexuella bekänner sin läggning och står för den. Även du bekänner din läggning som är ”själviskhet, girighet och materialism”.
  Du erkänner öppet dina utomordentligt svåra synder som du lider av. (Jag blir berörd av din kamp, både känslomässigt och intellektuellt, eftersom jag själv har varit i samma situation men blivit helad.)

  Har du nu fått bukt med din egen läggning eftersom du jagar homosexualitet på din din privata blogg? Homosexualitet är faktiskt en mindre allvarlig synd än än att skapa privata förmögenheter i Guds namn:
  ”Se, detta var din syster Sodoms missgärning: fastän höghet, överflöd och tryggad ro hade blivit henne och hennes döttrar given, understödde hon likväl inte den arme och fattige.” (Hesekiel 16:49)

  Den värsta synden i Sodom och Gomorra var just den synd du ärligt och uppriktigt bekänner att du lider/led av. Men om du kan vara medlem i en frikyrkoförsamling — varför slänga dörren i ansiktet på bekännande kristna homosexuella?

  Homosexuella inser inte att deras läggning är en synd. Det har jag inte svårt att förstå. (Jag känner många frireligiösa som tillber Mammon under veckorna och Jesus på helgerna. De har inte en aning om att deras livsstil är en allvarlig synd enligt Bibeln.)

  Hunden jagar sin egen svans. Kanske har den fått vittring på sin egen ”synd”. Min förebild är hunden i dessa sammanhang: det är klädsamt att jaga sin egen synd innan man ger sig ut på jakt efter andras synder.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

   Vad syftar ”fd. pigornas…” på?

  Anar mer än vet. Är nyfiken.

 • ulrikajansson

   Enligt Swärd själv så byggdes den kyrka som han nyligen var med och sålde av bland andra dåtidens pigor i området.

 • kerstin

  Min spontana kommentar…Det viktigaste för dig ”Att inte kallas homofob”.För mig är det viktigast att homosexuella människor får leva sina lliv som den de är och känna sig inneslutna i Guds kärlek. Fundera en stund på biskop Åke Bonniers sätt att se på människor.( citat) Gud skapade inte homosexuella och heterosexuella människor. Han skapade människor.

 • Sam

  Läser man Hesekiel så ser man ganska tydligt vad som var Sodoms synd nämligen främlingsfientlighet och egoism. Den extrema egoism eller ondska om du så vill påverkade även människors sexualitet vilket den text du refererar till visar. Man drog sig inte ens för att  våldta för sin egen höga njutnings skull. I detta fall en väldigt brutal gruppvåldtäkt. Det står ju att ALLA männen i staden samlades och krävde att få ”känna dem”, Det är en ganska stor skillnad på två vuxna personer som av fri vilja väljer att ha en sexuell relation och att att kanske tusentals människor vill förgripa sig på två personer. Blir det inte då lite märkligt att använda den versen som argument för att sexuella relationer mellan samtyckande vuxna personer av samma kön skulle vara så mycket värre än säg girighet, hat eller om vi vill hålla oss till otuktssynder, sexuella relationer mellan kvinnor och män utanför äktenskapet eller det myckna porrsurfandet som även många kristna dessvärre ägnar sig vilket innebär att man gör sig medskyldig till utnyttjande och exploatering av ofta unga kvinnor med en dålig självbild.

 • kjell

  1 Mos 1: 26-28

  Gud sa­de: ”Vi skall göra människor som är vår av­bild, li­ka oss. De skall härs­ka över ha­vets fis­kar, him­lens fåglar, bo­ska­pen, al­la vil­da djur och al­la kräldjur som finns på jor­den.

  27  Gud ska­pa­de människan till sin av­bild, till Guds av­bild ska­pa­de han hen­ne.
  ”Som man och kvin­na ska­pa­de han dem”

  28 Gud välsig­na­de dem och sa­de till dem: ”Var frukt­sam­ma och föröka er” upp­fyll jor­den och lägg den un­der er. Härs­ka över ha­vets fis­kar och him­lens fåglar och över al­la djur som myll­rar på jor­den.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Tack! Tänk om ni kvinnor ändå kunde ta över frikyrkan när nu männen visat sig göra fiasko. (Rörelsen tynar sakta bort…)

  Rebecka Swande, kvinnlig pastor, har skrivit en intressant uppsats om kvinnans roll i pingströrelsen:
  https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:gidYZANEELYJ:www.orebromissionsskola.se/bilder/nya_uppsatser/Rebecka%2520Swande.pdf+&hl=en&gl=se&pid=bl&srcid=ADGEESgyHGGbsq1ecojRAsjRGnWqLMk7vmlvqwEuTJ6047q-VOinPdaxALIWaotYcJuZA5n7avwG-ZMv0vVAe3KOWQ20-nL8lEAekiU0h2WOfINVWd8jakJqKyA6zWJwRBrjjeYi6-nt&sig=AHIEtbSj-Qwl5dSPz5_-q2b5rHcBd7D12A

  Jesus Kristus var en man med en kvinnas blick!

 • Wildwest63

  Förmodligen är vi refuserade. Jag skrev nåt som i sin vidaste förlängning och med mycket livlig fantasi i vissa fall, beroende på stjärnornas ställning och månens interaktion med Venus, Mars, Jupiter o Pluto, kanhända kunde tänkas vara någonting som företedde avlägsen likhet med uttryckande av ringaktning inför denna speciellt ömfotade folkgrupp som i denna artikel diskuterats haver.

 • O P
 • ulrikajansson

   Tack för uppmuntran Bengt men jag tror att vi är lika ”bra” på fiaskon. Men visst, ibland behövs vi kanske mer än vi anar, eftersom även vi kvinnor är Guds avbilder vari vi finner förklaringen till att Jesus känner oss lika bra som han känner mannen. Skaparen känner sin skapelse.

  Det finns kvinnor som trycks ned på ett sätt som gör Gud rasande  men det finns även kvinnor som ställer till det rejält. Inte sällan finner vi dem i bakgrunden till populära pastorer där de tycks ha större inflytande än som kanske syns. OBS. Tänker inte på Bloggägarens hustru som jag inte känner men vi behöver inte gå så väldigt långt utanför i kretsarna för att komma till tankarna på det som Paulus troligtvis syftade på när han bad kvinnorna i den församlingen tiga. Det finns helt enkelt tillfällen när vi alla borde varit väldigt tysta, för att höra Gud i stället.

  Du saknar kvinnan i kyrkan och jag saknar mannen i densamma.

 • kjell

  Läs Jer 31:22   (Golda Meir?) Men det visar klart att Gud kan använda kvinnor som ledare över alla, och då handlar det inte om att tiga i församlingen.

 • kjell

  Jer 31:22

  Läs texten i 1917 års bibel, för jag slog upp texten i bibel 2000 och den var inte lika klar i mina ögon.

 • ulrikajansson

   Javisst kan och vill Gud använda kvinnan likväl som mannen till ledning/undervisning osv. Ville bara visa att kvinnan liksom mannen ställer till ”fiaskon” ibland.

 • Uffe2

  Vanliga missuppfattningar om homosexualitet som man ofta finner, särskilt inom vissa religiösa grupperingar, är
  – att homosexuell läggning är något man själv väljer, eller att homosexuella kan ”rekrytera” ungdomar som annars skulle ha blivit heterosexuella. Detta är FEL. Man föds med homosexuell läggning. Jag kan förstå att när homosex avkriminaliserades och normaliserades så blev vissa överraskade av det var så många som visade sig vara homosexuella. Man tolkade detta som rekrytering när det egentligen var frigörelse. När Irans president Ahmadinejad besökte USA sade han att det inte fanns några homosexuella i Iran, och jag tror att han uppriktigt trodde på det. I sitt samhälle, som dödar homosexuella, hade han aldrig stött på några, trots att andelen i Iran är precis densamma som i USA.
  – att homosexualitet kan ”botas” med psykologi, böner, askes eller likande. Det är FEL. Många västliga psykologförbund, inklusive det amerikanska, har utfärdat en varning till sina medlemmar att inte försöka ändra läggningen hos homosexuella. Förutom att det i stort sett alltid misslyckas, leder det till höga självmordstal bland de behandlade. Det är inte för att förtreta de kristna som psykologerna gör dessa uttalanden, utan därför att det råder konsensus om att det är skadligt för patienterna.
  Homosexualitet är medfött, omöjligt att förändra och oskadligt för andra. Precis som svart hudfärg.
  OM det hade stått i bibeln att svart hudfärg var syndigt, så hade jag tyckt att det vore skandalöst om kristna idag skulle framhålla detta och kräva att svarta döljer sin hudfärg. Det är nämligen medfött, oföränderligt och oskadligt för andra. Stod det i bibeln att detta var synd så måste man konstatera att något blivit fel när en grupp på detta sätt, oförskyllt och utan acceptabla skäl, pekas ut som syndare.
  OM det står i bibeln att homosexualitet är synd, så gäller rimligtvis precis detsamma. Men den frireligiösa rörelsen, i fint sällskap med katolska kyrkan, tycker att syndabeläggandet är helt OK och kräver av dessa människor att de ska leva i celibat och avstå från förmågan och rätten till att leva i kärlek och lycka med en annan människa. Detta ska framhållas så att man inte uppfattas som ”vindflöjlar”!
  Min fråga är: varför? Utan en förnuftig motivering är det lätt att tro att de frireligiösa, i ett upplyst samhälle som sedan länge sprungit ifrån er, är den sista lilla bastionen som envist, högmodigt och känslolöst till varje pris vill hålla fast vid forna tiders ondska.

 • Sward

  Uffe2,
  jag tror inte att det finns vetenskapligt stöd för homosexuella medföddheten. Det är ju en fråga som diskuteras i olika sammanhang. Det finns ju också en stark strömning inom gayrörelsen som betonar rätten och förmågan att välja sin sexualitet. Så tesen är inte självklar ens bland de som promotar homosexuella livsstilen. Men frågan behöver diskuteras sakligt, både teologiskt och allmänvetenskapligt.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Uffe2

  Är din heterosexualitet medfödd? Eller hur gammal var du när du valde den?

 • kjell

   
  Tror inte att naturvetenskapen, eller någon annan vetenskap, är övertygad om att homosexualitet är ärftlig, tvärtom, många studier på bl a enäggstvillingar, talar emot detta. Och skulle den vara det, måste vi förkasta evolutionsläran som ju säger att de anlag som ger maximal avkomma kommer att spridas i en population och bli allt vanligare. Ju mer avkomma en individ får, desto mer kommer således dennes anlag att utbreda sig. Om nu  homosexualitet vore genetiskt betingad då återstår att förklara varför ett anlag, som inte ger någon som helst avkomma, blir allt vanligare. Borde det inte istället helt försvunnit, enligt evolutionsteorin. Men vi lever i en tid där gränsöverskridande är ett av dagensslagord, där gränser öppnas, flyttas, utplånas, skapas, överskrids hela tiden.För många är homosexualiteten en livsstil, något man byter alltefter vad som känns mest spännande för dagen. Tunnelbanekampanjen i Stockholm bekräftar tydligt detta, skulle det handla om något nedlagt i våra gener, eller ”sexuell läggning”, skulle man knappast ha ett budskap Bli homo nu, eller affischer med en ung man och kvinna som kysser varandra och med texten ”äckligt”