IKEA och Saudi-arabien

En intressant detalj med IKEA:s katalog i Saudi-Arabien där kvinnor plockats bort från bilderna, är att det är IKEA som tycks vara i blåsväder. Borde det inte vara förhållandena i Saudi-Arabien som är i blåsväder, och den kvinnosyn som finns där.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Westinbo

  Men om vi nu ska vara lite självkritiska i Sverige, vad är det för familjesyn (inte nödvändigtvis kvinnosyn) som gör att väldigt små barn ska behöva vistas på dagis hela dagarna. Vad har  för ett samhälle där det inte finns rimliga ekonomiska valalternativ för de som kan ge sina barn trygghet och förutsättningar att bli hela människor som inga anställda barnskötare kan göra i överbefolkade dagis?

 • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

  Nja säger jag. Då det var IKEA:s beslut och inte något som kom från Saudi Arabiens IKEA eller regering anser jag att skulden ligger på dem – helt och hållet faktiskt.

  Det är skrämmande att SaudiArabien har en sådan kvinnosyn. Men MER skrämmande är att IKEA, ett företag som skall stå för goda värderingar, ger vika för en sådan människosyn.

  Läs också följande artikel:http://www.expressen.se/nyheter/ikea-laxas-upp-av-saudiarabien/

 • kjell

  Ikea tog väl bort bilder på grund av säkerhetsrisk, det finns antagligen någon fanatiker där också, som vill terrorisera.
  Tråkigt med alla dessa påhopp på företag som försöker gardera sig, nu senast handlade det om att romer inte får hyra bilar, kanske på grund av en hög % av dessa folk luras. Vad jag vet är många romer kristna, men det hjälps inte när dom övriga ”fattiga” tar sig fram med hjälp av bedrägeri.

 • ulrikajansson

  En intressant detalj med Elimkyrkans hemsida i Stockholm, där kvinnor
  plockats bort från pastorsrollen (snart?), är att ingen tycks vara i
  blåsväder. Borde det inte vara förhållandet Elim-Katolicismen som är i
  blåsväder, och den kvinnosyn som finns där.

 • Wildwest63

  Nej, det har blivit tvärtom. Nu säger Saudi-Arabiens representanter i Sverige att IKEA skapar en dålig bild av Saudi-Arabien genom att på eget bevåg ha tagit bort kvinnor ur katalogen. Det är härliga kullerbyttor…

  Å andra sidan är det väl också sååååå typiskt svenskt att vi inte ska stöta oss med någon, inte bråka, hålla in med vår mening till slutna rum o sena nätter på krogen. Detta gäller både inom och utom kyrkan.

 • Wildwest63

  Elimkyrkan är alltså att jämställa med Saudi-Arabien… Men Elimkyrkan skickar inte ut möbelkataloger, det är kanske den enda lilla skillnaden?

 • Nils

  En ointellektuell debatt !
  Krasst handlar det om att IKEA-katalogen måste anpassas till varje marknad.
  IKEA agerade precis som många andra företag med stort exportfokus, med den lilla skillnaden att IKEA har en extremt långt driven  logistikekonomi.
  IKEA tjänade in en helt separat kataloglösning med modeller klädda enl. muslimsk tradition.
  Det skulle kosta tid, modepersonal & specialarrrangemang…
  Inget av denna personal behövdes endast en beslutande chef & en publishredigerare.

  Lite för mycket ankdammsdiskussion, där kristenheten hakar på de progressivt enfaldiga.

  Jag tycker däremot kristenhetens företrädare inte tagit sitt ansvar i beslutsprocesserna för etablering av moskéer i Sverige:
  http://www.dagen.se/opinion/ledare/dags-for-samtal-om-boneutrop/
  http://www.dagen.se/opinion/debatt/ja-till-boneutrop-inte-sjalvklart/
   – se mina efterföljande kommentarer

 • Sward

  Samuel,
  Det är möjligt att IKEA har gjort något rent fel i detta fall, och gjort en lokal anpassning som blev att skjuta över målet.
  Man bör dock komma ihåg att företag som jobbar över hela världen har svåra utmaningar med sina lokala anpassningar. Allt är inte som Sverige.
  Jag vidhåller att det stora problemet är Saudi-Arabien, inte IKEA.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

  Håller med i stort. Men man kan inte skylla det här på Saudi-Arabien helt och hållet heller då de inte begärt något utan det är IKEA som duckat för ett icke-existerande slag. Det kommer alltid förekomma organisationer eller länder som förtrycker och diskriminerar (tills Riket kommer iaf) och det viktiga är att vi inte ger vika för detta så som IKEA har gjort.

  Men ja – kvinnoförtrycket är mycket, mycket allvarligt.

 • Sward

  vilka kvinnor har  plockats bort från pastorsrollen i Elim?
  Vad är Elim-katolicismen?
  Stefan Swärd

 • Bo Lönegren

  En intressant detalj är ministerns upprördhet i sammanhanget. En minister i en regering som för kort tid sedan hade svårt att säga att Saudi Arabien är en diktatur och inte har problem med vapenexport till denna diktatur.

 • PeJohansson

  Har du något förslag på lämplig dos dagis, ålder och mängd?

 • Bratteborg

  Ja, det stora problemet är Saudiarabien och dess människosyn. Lite svårt för oss att påverka den. En liten, om än ganska ringa, möjlighet till påverkan skulle dock kunna vara att inte lägga sig platt för den saudiska ideologin genom att t ex anpassa diverse kataloger efter saudisk kvinnosyn. Av IKEAS reaktioner att döma känner man viss skam över att man låtit vinstintresset väga tyngre än den moraliska övertygelsen. Så kanske inte varit fallet om Saudikatalogen ej uppmärksammats i Sverige?

  Måhända finns lite större möjligheter för oss att påverka IKEA och andra företag med svenska rötter så att de uppträder anständigt och med god moral då de etablerar sig i andra kulturområden. Menar du Stefan att sådan påverkan är felaktig?

  En påverkan utifrån etiska dimensioner bör förstås även gälla svenska myndigheter och dem närstående organisationer och företag. FOI:s stöd till saudisk vapentillverkan är t ex ett exempel.

  Slutsats: Att det finns stora problem i världen innebär väl knappast att mindre problem bör godtas?

 • Bratteborg

  Det låter som ett rasistiskt uttalande av Kjell. Vilket belägg har du för att de icke kristna omerna är bedragare.

 • Bratteborg

  Det låter som ett rasistiskt uttalande av Kjell. Vilket belägg har du för att de icke kristna romerna är bedragare.

 • kjell

  Just nu sitter några husbilsrånare inne som är romer, och vad jag förstått så är det en ”hobby” som spridit sig över hela europa, jag blev varnad för just dessa av polisen när jag var på resa.
  Men jag kanske skulle skrivit dom övriga fattiga tar sig fram ”bland annat” med hjälp av bedrägeri.

 • ulrikajansson

   Läs den lilla parentesen.

  Ja, vad är Elim-Katolicismen?
  Förklara du som driver den.

  För dig är det viktigare att likställa religionen Katolicismen med Bibeltro än att försvara kvinnor på Jesu vis? Spela inte dum Swärd, du vet lika väl som jag att kvinnliga pastorer inte accepteras inom Katolicismen. Ibland låter man en och annan tala, främst hon från OAS,  för att verka rumsren?

 • ulrikajansson

   Förlåt om jag tränger mig in i er dialog men jag skulle vilja föreslå halvdagar vid 4-5 års åldern för att vänja sig vid grupper (12-15 st) inför skolan. Då börjar barnet tycka att det är roligt med kompisar också och förstår vad vuxna säger tillräckligt bra för att börja klara sig lite utan mamma o pappa i andra vuxnas närvaro.

 • ulrikajansson

   Kanske för att de är Saudi-Arabien och inte IKEA som skickar ut katalogerna:)

  Nja, poängen är att det som vanligt är väldigt mycket lättare att prata om allt möjligt DÄÄÄÄÄR borta än vad som rör sig precis här i den sk. kristendomen bland männen och kvinnorna.

 • Bratteborg

  Du ska inte alls generalisera och utmåla en viss folkgrupp som att den skulle ha sämre kvalitet. 

  Just nu sitter flera politiker och höga tjänstemän inne för korruption och dessutom finns flera fall av rättsskandaler som får omvärlden att häpna.

 • Westinbo

  Saudi-arabien sitter på en massa olja och kapital. Vi som representatnter för den så kallade kristna kultursfären ska väl inte inbilla oss att saudierna bryr sig när vi kritiserar dem för deras kvinnosyn. USA hycklar och tiger om förtrycket i S-a så länge de får köpa olja och ha sina militärbaser där. Precis som det oftast brukar vara, är de kulturella banden starka där patriarkaliska strukturer och traditioner med klaner och en religion, Islam, som uppkommit i denna kultur och som tillsammans med alla andra inhemska civilisatoriska komponenter blir ett starkt kitt som håller ihop kulturen. Det behövs andra, mycket starkare incitement för att S-a skulle förändra sina värderingar än kritiska ord från oss. I värsta fall får vi vänta ända tills Jesu återkomst innan världen blir inrättad på ett rättvist sätt. Finns det överhuvudtaget någon kategori av människor som inte lever under ett förtryck. Man skulle nog kunna säga att vi i den sekulariserade västvärlden som tror oss vara mer fria än kvinnor i S-a och taliban-Afganistan, lider under det förtryck som en falsk frihet lägger på oss, individualismens, konsumismens, relativismens och normlöshetens valfrihet som leder till allienation och att människor mår väldigt dåligt. Allla är vi förtryckta i någon mening och för alla gäller att Kristus kan och vill leda oss in i verklig frihet.

 • kjell

  Jag har samma förutfattade mening som dig om politiker.

 • Nils

   märkligt resonemang…
  Till att börja med – kan du utveckla vad du grundar ditt påstående ”Usa hycklar & tiger om förtrycket…” ?
  Sedan påstår du att västvärlden är också förtryckt… – är det USA:s fel det också enl. ditt resonemang ?

 • Westinbo

  Jag har varit tydlig nog, sen må du tycka vad du vill.

 • Wildwest63

  Jag fattar inte vad Du menar. Man måste kunna diskutera det som händer någon annanstans samtidigt som man diskuterar svenska förhållanden. Så enkelspårig behöver man inte vara så man inte orkar ta två diskussioner samtidigt.

  För övrigt vad gäller kvinnor så har det aldrig i världshistorien funnits ett samhälle som är så feministiskt och så positivt till kvinnor som det svenska o norska. Jag börjar snart få problem att ens i fantasin komma på vad kvinnor härnäst ska kräva.

 • Tea Gustavsson

  Menar du att Elimförsamlingen i Stockholm skulle vara under stark katolsk influens? Har själv lite svårt att se vad du bygger det på så om du har lust vore det intressant att få en lite utförligare genomgång av just det.

 • ulrikajansson

   Vad menar du med ”feministiskt”?
  Vad menar du med ”positivt” och ”kräva.”

  Behöver veta det för att förstå vad du menar.

 • Nils

  Jag kan inte se tydligheten när du inte svarar på min första fråga om USA.
  Det gör det än mer otydligt att koppla ihop USA som nation med textanförarens skriverier om IKEA…

 • ulrikajansson

   Saxat från Elims hemsida:
  ”Även om vi är en utpräglat evangelisk kyrka erkänner vi och samarbetar i
  olika sammanhang även med till exempel katolska och ortodoxa kyrkor. Vi
  har en och samma tro”. Slutcitat

  Hög tid att förklara ”en och samma tro”?

 • Micael Gustavsson

  Om du läser början av meningen så ser du att Elim är en utpräglat evangelikal kyrka. Den gemensamma tron gäller det som evangelikalism och katolicism har gemensamt. Där de skiljer sig åt står Elim på den evangelikala sidan.

 • kjell

  Ja vi har ju 2 fötter men att använda dom på det sättet verkar att vara lite åt pastor Jansson hållet, och det uppfattar inte jag som trovärdigt.

 • Micael Gustavsson

  Att bekräfta att man hör ihop med trossyskln med vilka man delar det väsentligaste är väl knappast pastor Janson beteende. Dvs att människan är andligt död och utan Gud, och att det enbart är Jesus, som både är Gud och människa, som föddes av jungfru, korsfästes, dog och uppstod är vår enda möjlighet att bli andligt levand och förenas med Gud, genom Hans kors och uppståndelse. Detta tror evangelikaler och katoliker på, och det är det väsentligaste. Muslimer och buddister tex förnekar definitivt detta.

 • ulrikajansson

   I teorin kan vi vara överens om det mesta. I praktiken, tex när vi ber, ser vi skillnader som vi inte kan blunda för. Eller ska du och jag börja tala med varandra genom min faster från Borås, hon som dog för ett tag sedan?
  Om Herren har sagt att han är med oss alla dagar,levande hos Fadern i himlen, så är han det. Vi ska tala med honom, den Levande Guden.
  ”Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”
  Matt:28

 • Micael Gustavsson

  Om det är helgonkult du talar om så praktiseras inget sådant i Elim. Sedan är det så att även katoliker, om de verkligen är troende, ber direkt till Jesus även om de angående helgon följer bruk det inte står något om i Bibeln. En sund andlig utveckling ger alltid ett fokus på Jesus, oberoende ab vilka bruk som i övrigt följs. Det är bättre att ha fel bruk, men med Jesus i centrum, än rätt bruk med Jesus i periferin.

 • Anders Gunnarsson

  Att avrätta egentillverkade halmgubbar är en antikatolsk dygd…

 • Westinbo

  Undrra vad Anders Gunnarsson säger om det?

 • ulrikajansson

   Ja,
  jag talar inte om individer utan att vi tillsammans behöver stå upp för den sunda, rätta läran. Ingen människa är rättfärdig och ingen kan leva helt efter den men vi har en skyldighet/möjlighet att söka den. Enligt Elims presentation så kan du och jag lika gärna börja tillbe helgon? Vi kan lika gärna skicka våra barn till KK?

 • PeJohansson

  Jaha

 • Camillaharbochristensen

  Hej allesammen. Undskyld jeg skriver i dette forum, men har et spørgsmål som jeg tror i kan svare på.På nuværende tidspunt er jeg igang med at researche i denne sag omkring IKEA, da jeg skal skrive en opgave i PR (crisis management) som et led i min uddannelse på Aarhus Universitet i Danmark. Dog kan jeg ikke finde IKEA’s officielle pressemeddelse omkring denne sag – kun små udklip i forskellige artikler. Ved i hvor jeg kan finde Ikea’s officielle pressemeddelse (press release) omkring denne sag?? Det ville være en stor hjælp for mig. Tusind tak!! Mvh. Camilla H. Christensen, BA MMC, Aarhus Universitet, DANMARK