Brian McLaren i nyheterna igen

Brian McLaren är en välkänd profil och författare i amerikansk kristenhet. Marcus förlag har gett ut ett antal av hans böcker på svenska. Nu har han väckt stor uppmärksamhet i USA genom att han har medverkat i en kyrkligt inspirerad välsignelsehandling av ett homosexuellt par, där hans egen son var inblandad. New York Times skriver om händelsen.

Det som gör att det väcker uppmärksamhet är att McLaren har uppfattats som en evangelikal kristen, något sådant har tidigare varit otänkbart bland amerikanska evangelikaler. De äldre teologiskt liberala protestantiska kyrkorna har ju redan gått i riktning mot samkönade vigslar och välsignelseakter.

Christian Post kommenterar händelsen.

McLaren uppfattas som en ledande företrädare för den så kallade emerging church-rörelsen, ett paraplybegrepp som innefattar en rad olika strömningar.

McLaren hör ju till dem som har gått i bräschen för att problematisera evangelikal kristendom. Evangelikal kristendom står i USA som en bred samlingsterm av kristna som har Bibeln som enda rättesnöre för lära och liv. Man brukar räknar in både pingstvänner, karismatiker och baptister i olika varianter bland evangelikalerna. Billy Graham är kanske den mest berömde evangelikalen i modern tid.

McLaren har ju drivit tesen om att vårt samhälle håller på att förändras, gå från att vara ett modernt till ett postmodernt samhälle. Jag har kritiserat den tesen här på bloggen för några år sedan. Tycker inte att begreppet speglar trender vare sig i global ekonomi, vetenskap, politik eller religion. Postmodernitet är ju också ett samlingsbegrepp som omfattar olika trender. En aspekt är att man har en skeptisk inställning till sanningsanspråk och absoluta sanningar. Perspektiv och förförståelse betonas. Driver man den tesen hamnar man i en allmän och teologisk relativisering som är ödesdiger.

Att McLaren glider bort från evangelikalismen så att han förändrar äktenskapssynen, känns inte särskilt överraskande, utifrån vad man hittills har läst av denna man som försöker relativisera och problematisera det mesta av vad evangelikala kristna står för. Undrar vad svenske förläggaren tycker om McLarens utveckling.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Nils

    Bra att du bevakar detta.
    Någon sa till mig ang. den sekulära anpassningen:

    Församlingen har en tröghet om c.a. 5 – 10  år för sin sekulära anpassning.

    Kanske man inte kan generalisera, men nog finns det en del fog i att observera hur gårdagens avskärmning & distansering nu är inkluderande…

    För mig inställer sig frågeställningarna kring uppmaningen från Bibeln: ”Helgen eder”.
    Blir denna uppmaning utan substans ?

  • Hasse Persson

    Redan för några år sedan
    läte jag något av Brian McLaren som är långt mer kontroversiellt än det här. Han
    skriver om John 14:6, kolla in länken under: 

    http://www.brianmclaren.net/emc/archives/McLaren%20-%20John%2014.6.pdf

    Där har han redan tagit
    avstånd från klassisk kristen tro. Hans text gör mig djupt illa berörd.

    Ett stort problem med, det
    som jag läst av honom, är att han menar att han har upptäckt hemligheter i Jesu
    undervisning som de flesta inte begriper, men som bara han, genom sina
    ”noggranna” studier, har klurat ut. Han gör det dessutom på ett väldigt
    förföriskt sätt.
     

  • Pelle

    Ok, han är sån, han har gått över på andra sidan, han har gått utanför det
    evangelikala staketet. Nej, då ska vi inte lyssna på honom mer…

     

    Detta är ett mycket tragiskt synsätt och djupt obibliskt anser jag. Även
    om ni inte (och inte jag heller) delar hans syn på samkönade vigslar så kanske
    McLaren kan ha viktiga saker att säga oss… eller är det viktigare att ringa in
    vilka som är inne och ute? 

  • http://twitter.com/Gideskog Nicklas Gideskog

    Håller med Pelle i att man kan ju inte dissa någon totalt bara för man inte hålller samma syn som honom i äktenskapsfrågan, McLaren själv har svarat på kritiken om just detta nyss på hans blogg här: 
    http://brianmclaren.net/archives/blog/i-read-recently-about-your.html mycket läsvärt anser jag!
    ”In fact, if we only ”keep ranks” with those with whom we agree, it pretty much guarantees we won’t be challenged to think new thoughts and grow into new areas.”