Forskning och opinionsmätningar i muslimländer

Det är viktigt i diskussioner om islam att man håller sig till fakta och inte underblåser mytbildningar.

Därför är det viktigt att titta på vad forskning och seriös journalistik skriver. Den mycket seriösa amerikanska tankesmedjan och forskningsinstitutet Pew Center har lagt fram en studie om attityder och opinioner i ett antal muslimländer. Här är länken till den intressanta rapporten http://www.pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/.

Det är vanligt att amerikanska institut och tankesmedjor är ganska politiserade. Pew Center uppfattar jag nog som att det mer ligger åt vänster. De har inte minst en mycket progressiv hållning i miljöfrågor, där jag ganska noggrant följt deras verksamhet.

Bl.a. visar studien att 86 procent i Jordanien och 84 procent i Egypten vill ha dödsstraff när någon lämnar islam. I Pakistan är siffran 76 procent. Det varierar dock mycket mellan olika muslimska länder. I Turkiet är det ”bara” 5 procent och i Libanon 6 procent av muslimerna som har en sådan uppfattning.

Jag föreställer mig att siffrorna är mycket lägre bland muslimer i väst, men har inte sett några mätningar på detta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • PeJohansson

  Det är ju upplysande, är det sant så får du gärna också visa vad statistiken säger för exempelvis länder varifrån vi tar emot många flyktingar.
  Det är ju inte helt ointressant att veta av vilken % de som kommer till oss i själva verket vill döda bröder och systrar som väljer en annan livsinriktning och hur vi i Sverige gör dessa medvetna om exempelvis religionsfrihet, frihet att tillhöra eller inte tillhöra. Kanske inte helt oväsentligt i våldsförebyggande?!

 • Nils

  Jag tror inte alls dessa siffror är relevanta !

  Att uppge procentsats om åsiktsbildning, där åsikterna affektueras av masspsykos låter sig inte göras.

  Opinionsundersökningar i denna typ av länder är behäftad av så många parametrar av osäkerhet att resultaten verkligen är irrelevanta.

  Däremot är det höggradigt intressant att ta reda på hur dessa länders befolkningar kan eldas till massiva aggretionsyttringar.
  Vad triggar igång ?
  Hur & varför styrs de triggades yttringar ?
  Hur kommer det sig att maktens män i dessa länder inlåter sig i affärsförhandlingar med väst & dessutom nyttjar västvärldens utbildningssystem, men inte tar ansvar för sina egna landsmäns yttringar när hatet tillåts blomma ut i full kraft ?

  Tankesmedjor i all ära…
  När vuxna människor månar mer om sina religiösa skygglappar, där humanism sätts på undantag för bildhantering av något imaginärt som inte ens får tecknas, då är det nog dags att tankesmedjor blir verkliga smedjor.

 • Wildwest63

  Någon skrev någonstans att ”det kanske bara är 10% av världens muslimer som kan kallas fundamentalister”, alltså är 90% muslimer som antingen är sekulära eller har en mera västligt-demokratisk inställning. Nåväl, enkel matematik visar då att om 1 miljard är muslimer så är det 100.000.000 människor, 10 gånger Sveriges befolkning, som gärna ser att varje konvertit mördas, att det är helt okay att döda de som enligt deras uppfattning skymfar profeten.

  Ibland är ”bara 10%” ganska många potentiella våldsmän…

 • Carl Lindahl

  …och börjar smida om vapnen till plogbillar menar du?

 • Nils

  dock  Inte nödvändigtvis med traditionellt ”vänster”paket för att definiera utveckling…