Ledare i Världen Idag idag om islam- och SEA-debatten

Jag och fru Swärd har tagit ledigt några dagar och idag har jag varit i Sankt Peterskyrkan i Rom. Jag har dock bara varit där som turist så jag är tacksam om jag slipper påklistras en massa synpunkter om att jag håller på att konvertera till katolicismen eller att jag är alldeles för slätstruken i förhållande till Katolska kyrkan. I morgon blir det Colloseum i Rom.

Har en ledare införd i Världen Idag idag där jag spinner vidare i debatten om SEA och islam och där jag försöker föra ett resonemang om hur man kan försvara religionsfrihet utan att hamna hos högerextremisternas hemsidor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Johan Nordenling

  Hej Stefan!
  Jag undrar varför i detta fall du i din senaste ledare i Världen idag, men också i så många andra fall man väljer att kalla rasister höger extrema. Jag som tex röstade på M och KD i det senaste valet och dessa partier är höger partier. Finns det inte rasister på vänster sidan, har i huvudtaget rasism någonting med politik att göra? Extrem vänstern är kommunistisk och staten ska kontrollera allt. Men extrem högern borde snarare bli anarki då individen styr allt, eller? Att kalla rasister extrem högern är att göra extrem vänstern en stor tjänst. Eller? Vänster partier gör man en stor tjänst så länge detta får pågå. Stick hål i bubblan!
  Och dessa höger extrema hemsidor du ej nämner vid namn är förstås avpixlat.se Deras hemsida blir en väckar klocka för många i detta politiskt korrekta floskler samhälle!

  Med vänliga hälsningar
  Johan Nordenling

 • Jonas Rosendahl

  Expressen hade en bra politisk ledare i Söndags där man menade på att invandringsdebatten behöver normaliseras och att inte låta sverigedemokraterna ha patent på denna fråga i debatten. Ledaren skrev om invandrare som hamnar i våra socialförsäkringssystem och blir kvar där över lång tid och de fall där vi nu har en stor invandring av människor med låg utbildningsbakgrund. Det intressanta var att ledaren satte detta i perspektiv med låglönejobben. I Sverige har vi ju velat bli av med produktions och andra låglönejobb och sagt att vi ska ha kvalificerade jobb. Ledaren efterlyste en debatt kring detta eftersom det givetvis inte är en logik som går ihop i den närmaste generationen iaf. Det finns över 82000 familjer med invandrarbakgrund som får socialbidrag till en kostnad av miljardbelopp varje år ( se socialstyrelsens hemsida). Börjar man kolla siffror och statistik som går att få genom myndigheters hemsidor men som media nästan aldrig hänvisar till så tonar en mkt dyster bild upp av den konskevens vi har fått och framförallt kommer att få utav en kraftig invandring kombinerat med en dålig integration.  Denna debatt MÅSTE lyftas och det MÅSTE gå att prata invandring utan att bli kallad rasist ANNARS kommer verkliga rasister att lägga beslag på dessa frågor när problemen hopar sig. Jag tycker mig skönja en svag förändring i debattklimatet som väl är, men mer behövs. 

 • Jonas Rosendahl

  I andra kammaren så kämpade på sitt topp 42 riksdagsmän med frikyrkobakgrund i början av 1900 talet. Kampen var hård när det gällde religionsfrihet och även om den kampen började redan på 1800 talet så var det inte förrän 1951 som den nya religionslagen gick igenom. Frikyrkokristna har varit starkt bidragande till religionsfrihet i detta land, och inte minst USA och England har genom sina påtryckningar haft en stor roll till att man tillslut var tvungen att ändra lagen. 

  Jag tror på en invandring och välkomnande av alla religioner, men inte utan att vara fundersam. Det är bra att hålla människovärdet högt och rättvisefrågan och solidaritet är viktigt. Men när den andliga försvagningen är allt tydligare i svensk kristenhet så måste man samtidigt ha klar för sig att det vi arbetar för genom solidaritet i detta land också på sikt får konsekvenser. Historien är full av exempel på vad som händer när Islam dels når majoritet men också när de blir en stark minoritet. I England är muslimerna procentuellt få men når runt 2030 precis som Sverige runt 10%. I England har kraven på egen myndighetsutövning genom shariadosmtolar redan lett till 5 stycken och den 6 på gång. En del källor på internet menar på att i verkligheten finns redan 85 stycken.
  ärkebiskopen i Engelska kyrkan har uttryckt att detta varit oundvikligt.

  Ser man på de riksdagsledamöter som är muslimer så driver en del av dem liknande frågor, speciellt från Göteborgshållet. Det är inte en integration och anpassning till vår lagstiftning vi kan se som är intresset utan snarare en egen myndighetsutövning för muslimer.  

  Hade Sverige haft en stark kristenhet men några hundratusen medlemmar likt 1918 ( 520 000 ) så hade vi rent andligt kunnat vara förberedda och också medverket till en stark integration från ett andligt perspektiv. Men om ”bara” solidaritetstänket finns där så måste man vara medveten om att utan väckelse, nya ledare de närmaste 40 åren, så är det inte alls omöjligt med en muslimsk majoritet i Sverige runt 2100. Vissa av våra städer kommer att nå en sådan majoritet långt tidigare.
  Detat har med svensk demografi att göra och invandringstakten och barnafödande.
   
  Ska vi titta på historiska exempel, med Turkiet, Libanon etc så kommer kyrkan att komma i ett helt annat läge och få en helt annan roll och utsättas för ett helt annat tryck än tidigare. 
  På ett sätt tycker jag det är bra för tiden när man kunde leva som en världen light med frikyrkolivet kommer inte att fungera.
   
  Men är de flesta av vårt frikyrkofolk medveten om dessa förändringar? Det tror jag inte.

 • ulrikajansson

  På Elimkyrkans (Swärds) hemsida står det under Teologi: ”Även om vi är en utpräglat evangelisk kyrka erkänner vi och samarbetar i
  olika sammanhang även med till exempel katolska och ortodoxa kyrkor. Vi
  har en och samma tro.” Slutcitat

  Varför vill du inte bli påklistrad synpunkter om din egen tro? Det har ju din församling redan gjort?

 • Sward

  Ulrika,
  det beror på vad man menar med påklistrad.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Islam skall kritiseras – men muslimen måste mötas med kärlek. Katolska kyrkan skall kritiseras – men katoliken skall mötas med kärlek.

  Med andra ord, systemen skall fördömas, men inte människan.

  Vi kan inte diskutera vårt uppdrag att sprida budskapet om omvändelse och tro med med andra religiösa system, som har en annan agenda. Inte ens om man kallar det
  ”karismatisk enhet”. Bort det, skulle Paulus sagt.

  Att Ulf Ekman, delar av Ny Generation med sina trosfränder inte ser vart det barkar, är
  väl en sak, men att det finns frikyrkoledare som också bländas av Rom och inte
  sätter ner foten är betänkligt. Jag tycker att delar av Dagens ledning också har
  en hemläxa att göra.

 • Westinbo

  Det beror också på vad man menar med ”Vi har en och samma tro”. Varför går vi då inte unisont med i KK? Jag tycker mig ibland höra en röst som liksom viskar i mitt öra: ”Ska du inte ta steget fullt ut och gå med i KK?” Jag känner att det onekligen finns ett mycket förföriskt tonfall i denna fråga; varför inte manifestera det kristna enheten en gång för allt och sluta tjafsa teologi?

  Detta säger jag som tack och lov inte behöver ta kyrkopolitiska hänsyn, vilket jag förmodar att pastorer och andra officiella kyrkorepresentanter behöver göra.

 • kjell

  Vi är många som undrar var du och Elim står i trosfrågor, vi upplever idag att våra egna församlingsledningar, ”skriver om Bibeln” och den tro som har presenterats för oss inte gäller längre, i många Efk församlingar går det lika bra med barndopet för medlemsskap, på grund av det känner sig våra barnbarn utanför eftersom dom inte är barndöpta, och att ni står kvar i Gf med deras inställningar till t.e.x homosex ger också en oro.

 • Haning Burseryd

  Bra, Johan! Det är verkligen dags att börja samtala mer balanserat om saker och ting och inte fixeras vid ”högerextrema”. Det finns många troende kristna i Sverige, som ger sitt stöd till Sverigedemokraterna och de är ingalunda ”högerextrema” utan de vill endast försvara de kristna, konservativa värden och vår svenska kultur.

  Och dessa vänner accepterar INTE så enkla lösningar som Stefan Swärd: Var kritisk mot islam, men inte mot dessa, som bekänner sej till denna tro. Stefan Swärd och många andra gör frågorna enkla, såsom man lätt kunde skilja åt själva tron från den, som representerar den tron. Därför  är man kritisk till ohämmad muslimsk invandring.

  Allt, det som sker i våra dagar i den muslimska världen, vittnar om det besinningslösa våld, som finns i denna religion. Det är en sak, att det förekommer våld och extremism, som går ut på att skada och döda, men det allvarligaste är dock, att de muslimska teologerna INTE tar tydligt avstånd från detta. Det är inte så underligt, att man vill som kristen svensk försvara vårt land från att islamiseras genom ansvarslös invandring!

  Mvh
  Hannu Ruokola