SEA-debatten går vidare

Jag och Stefan Gustavsson svarar idag i tidningen Dagen på det andra genmälet från Per Hammarström, Kristian Steiner och Anders Lundberg. Deras genmäle var publicerat i tisdagens Dagen. Man hittar det här.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Carli

    Stefan, tack för bra artikel. Jag läser just nu en kvällskurs i islamologi på SU. Mest för att förstå mekanismerna som vi står inför som församling och samhällsmedborgare, men även för att kunna föra en konstruktiv diskussion med såväl muslimer som kristna om alla märkliga saker vi upplever nuförtiden.
    En sak som gått upp för mig är att ”vi i väst” ser på islam som en religion bland alla andra, någonting för individen att ta ställning till. Man måste se Islam som ett tre-tvinnat rep; en religiös del, en politiskt och en juridiskt. Det går inte att skilja dem åt utan att slita sönder helheten. Islam är lika mycket en politisk ideologi med religiösa inslag som en religion med politiska inslag. Det MÅSTE få vara ok att diskutera och kritisera islam som ideologi utan att uppfattas som fientligt inställd eller t.o.m islamofob. En kapitalist som kritiserar kommunism kallas aldrig kommufob…. 

    Man måste dock skilja på muslimer och islam. Bland muslimer har jag funnit de mest fantastiskt vänliga och generösa människor jag vet. Vi har mycket att lära av varandra, och vi får aldrig låta kritiken av islam vara större än kärleken till muslimerna!

  • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

    Instämmer med Carli. Bra artikel, och bra att ni än en gång slår fast var ni är överens med era kritiker. Viktig utgångspunkt.