Nu går jag till storms mot svenska flyktingpolitiken igen

Nu har jag skrivit en debattartikel om svensk flyktingpolitik som jag ska försöka få publicerad i någon av de svenska rikstidningarna.

Jag tar då upp hela storyn om pastor Jean. Fem månaders inlåsning, nattliga utvisningsförsök med chartrade flygplan, gripandet vid ankomsten till Kongo. Utsatt för politisk tortyr, vi utsätts för misstro när vi visar bilder på detta. Undersökningen ordnad av Diakonia som gjorts av människorättsorganisationen Nelson Mandelas vänner, som visar att pastorns berättelse stämmer, bilderna var inte fejkade. Räddad genom engagerade kontakter i Sverige som också hade kontakt med Kongo. Nu tillbaka till Sverige och fått uppehållstillstånd på grund av att vi ordnat arbete åt honom som pastor.

Jag hävdar i artikeln att Sverige brutit mot FN:s flyktingkonvention i detta fall.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kjell

  Vad händer med Jeans familj, är dom bara säkra så länge som han har jobb, och vad händer med hans barn när dom blir myndiga, blir dom då utvisade till ett land som dom aldrig varit i.

 • Jonas Rosendahl

  Det är egentligen märkligt att kritisera svensk flyktingpolitik rent generellt sett eftersom den är bland den mest liberala i hela europa. Däremot så är detta fall väldigt märkligt, man får ju en svag känsla av att det beror på att han är kristen. Det finns väldigt många tragiska fall där enskilda individer tycks komma ikläm. Annars hopper jag i övrigt på en mer öppnare debatt kring invandringen i sig, och den lär komma när alltfler kommuner går på knäna ekonomiskt när staten inte skjuter till mer pengar. Dessutom så lär vi kristna få att göra framöver med evangelisation eftersom man räknar med att andelen muslimer av befolkningen är 10% runt 2030 och muslimer är frimodiga till skillnad från en ganska trött och otydlig kristenhet.

 • lagesward

  Felet finns hos handläggarna och politikerna. De ändrar inte på sig, trots alla protester, och
  jag är rädd för,att de kommer att fortsätta med det. De måste handlägga varje fall indivd-
  uelt, samt ha möjlighet att lämna ” amnesti” i ömmande fall. Sluta följa regelverket slaviskt.
  Pratet om liberalare eller strängare regler,är nonsens. Migrationsverket fungerar dåligt,
  och bör omorganiseras, heller läggas ner.

 • Sam

   Det är dock väldigt enkelt att skylla på handläggarna. Handläggare på svenska myndigheter följer den lagstiftning som utformats av politiker och som sedan tolkats av respektive myndighets jurister. Den enskilde handläggaren har således inte särskilt mycket manöverutrymme, och skall inte heller ha det. Att utlämna människor till enskilda handläggares godtycke är inte särskilt rättssäkert och knappast värdigt en rättsstat. Myndighetens jurister kan inte heller själva bestämma vad som skall gälla utan den tolkning de gör är givetvis starkt beroende av den lagstiftning som finns. De kan knappast tolka lagen på ett sätt som skulle innebära att den får en annan utgång än vad lagen säger, något annat vore djupt odemokratiskt. Däremot så har lagstiftarna dvs. våra riksdagsledamöter, ett stort ansvar. Lagstiftningens tydlighet och konsekvenser lämnar ofta övrigt att önska vilket till exempel de omdebatterade sjukskrivningsreglerna är ett ”bra” exempel på. Trots att många remissinstanser påpekade risken för problem körde man på och de påpekade konsekvenserna uppfylldes också. Detta för hos till pudelns kärna nämligen, vem är det som gett lagstiftarna makten och vilka är det som de representerar, Jo alla röstande personer i landet. Det är till synes och sist sådan som du och jag som är ansvariga för den rådande situationen. Vill vi ha annan lagstiftning se då till att ge andra lagstiftare makten, istället för att ge sig på enskilda statstjänstemän som verkställer folkets vilja.

 • lagesward

  Det är rätt, att handläggarna inte kan påverka så mycket. De måste bara vara rädda om sina jobb. Men ett ämbetsver får inte bli en byråkratisk kolloss på lerfötter.Det har jag
  som skattebetalare rätt att protestera emot. Stefans fall med kogolesiske pastorn, visar
  ju vilken okänslg elefanthud Migrationsverket har. Dessutom visar det, att de gjort en felbedömning
  som kunnar kostat en människa livet.

 • En sen reflektion

  Över 90 % av de som söker Asyl i Sverige är sk papperslösa och har förstört sina dokument, varför gör man det? Därför att man saknar asylskäl, vidare betalas det upp till 100,000 kr till de smugglar ligor som tar dessa människor, slutsatsen är att de flesta sk flyktingar inte är det, det tillhör en bättre beställd klass i sitt samhälle som vill ha det ännu bättre. Detta är orättfärdigt och en stor tragedi för svenska samhället som dräneras ekonomiskt eftersom flyktingmottagandet kostar alt mer. Bla de gamla och sjuka får betala priset dvs de svenskar som betalat skatt hela sitt liv och byggt välfärden, vakna svenska folk!!!!!