Nu har det varit 22035 kommentarer på min blogg

Nu har jag bloggat i fyra år. Har skrivit 1313 blogginlägg under dessa fyra år. Hyfsat produktivt. Det är nästan ett inlägg per dag under fyra år. Noterar också att det har varit 22035 kommentarer på min blogg under dessa fyra år. Det innebär i snitt mer än 15 kommentarer per blogginlägg. I snitt har det skrivits 15 kommentarer på min blogg per dag sedan jag började blogga.

Den mest obegripliga kritik jag utsattes för som EFK-ordförande var att jag utövade makt och strypte debatten. Hur kan man strypa debatt när man är aktiv i bloggsfären och genererar 22035 kommentarer, varav mycket är kritik mot vad jag skriver? Mycket man inte begriper.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Westinbo

  När teologistudenterna får lära sig hur Bultmann och andra liberalteologer resonerar så börjar snart en del av dem att resonera på liknande sätt. De högmodiga fastnar i djävulens garn. Man fler frihetsgrader i dogmatiken som t.ex. intuitionen och känslan och den fria fantasin på bekostnad av respekten för det apostoliska ordet och gamla hävdvunna tolkningsprinciper. När detta blir kutym inträder den intoleranta toleransen istället för den gränssättande kärleken och då haglar anklagelserna om översitteri.  Då har de lärda och visa blivit till dårar och orden lever sitt eget liv och estetiken med poesi och konst har blivit de nya pelare som bär upp den nya kyrkan. Och postmodernister och ”modernister”  förstår varandra lika lite som en infödd kines kan förstå svenska. Och det är bara Guds kraft som kan väcka de slumrande ur sin slummer. Låt oss därför söka Guds kraft.

 • PeJohansson

  Hej Stefan, det är mycket som är obegripligt.
  En fråga med tanke på tidigare inlägg;
  Hur många år har pastorsutbildningen i Sverige styrts av högskoleverkets riktlinjer och förutsättningar för att erhålla i förekommande fall högskolestatus och åtföljande ekonomi? (Alltså tjänat mammon)
  En till, hur många årskullar är däremd skolade i ickekonfessionellt ledarskap?
  mvh

 • Sward

  PeJohansson,
  Jag kan tyvärr inte historien om Högskoleverkets styrning. Jag bara vet att Örebromissionen tog ett beslut att inte ta emot statsbidrag till pastorsutbildningen i slutet av sjuttiotalet efter omfattande debatt. Jag kom med i ÖM:s styrelse 1994 om jag minns rätt, och då fanns statsbidragen, så någonstans däremellan togs besluten för ÖM:s del. När det gäller THS och Johannelund vet jag inte när statsbidragen kom in i bilden.
  Allt gott önskar
  Stefan Swärd

 • Westinbo

  JAG UPPDATERAR HÄR MIN FÖRRA KOMMENAR.

  När
  teologistudenterna får lära sig hur Bultmann med flera ”liberalteologer”
  resonerar så börjar snart en del av dem att själva resonera på liknande sätt; de
  som är svaga i tron eller mer eller mindre befogat kritiska mot ”traditionella” frikyrkosammanhang och/eller
  söker efter ”mer intellektuellt utmanande och stimulerande studier”. När man
  kommer in på utmarkerna bortom det av den helige ande inspirerade närs stolthet
  och högmod och binder ännu hårdare i villfarelsen garn.

  Man
  inför fler frihetsgrader i hermeneutiken och dogmatiken; en i praktiken esoterisk
  och förment ”andlig intuition” bortom den helige andes uppenbarelse, känsla och
  fria fantasier på bekostnad av respekten för det apostoliska ordet och hävdvunna
  tolkningsprinciper. När detta blir kutym inträder den intoleranta toleransen på
  arenan istället för den gränssättande kärleken och anklagelser från de
  lättkränkta om maktmissbruk och översitteri haglar. De lärda och visa har blivit
  dårar och orden lever sitt eget liv och humanismen, kulturen, estetiken med
  poesi och konst har i extremfallen blivit de nya pelare som bär upp den nya
  kyrkan. Och postmodernister och ”modernister” förstår varandra lika
  lite som en infödd kines förstår svenska. Och det är bara Guds kraft som kan
  väcka de slumrande ur sin slummer. Låt oss därför söka Guds överbevisande kraft!

 • PeJohansson

  Vad är enligt din uppfattning anledningen till att pastorsutbildningarna strävat efter berömmelsen av högskolestatusen och åtföljande ekonomi när det som jag uppfattar ditt svar ovan ändå funnits en debatt om detta i slutet av 1970-talet?

  Det framgår att du anser dig vara evangeliskt bibeltroende, det står någonstans i NT om predikan som bekräftas av under och tecken av även Jesu efterföljare, hur är det möjligt att följa Ordet i detta avseende på en ickekonfessionell utbildning?

 • PeJohansson

  Gränssättande är inte ett  ord som kan vädras i frikyrkosammanhang så nu är du helt ute! Gå genast in på missionsskolan och lär om!!!
  Swärd är inte heller pastoriserad enligt egen uppgift.

 • Westinbo

  Nej, Swärd är inte pastoriserad och det är väl därför han smakar så gott.

 • http://www.mackanandersson.se/ Mackan Andersson

  Det är kul att se att debatten kring de teologiska högskoleutbildningarna fortsätter, trots att Stefan inte nämner dem med ett ord i sitt inlägg :)

  Stefan – nu är jag ju själv inte del av EFK och var heller aldrig del av ÖM, så jag har helt enkelt inte någon aning om hur den där kritiken såg ut. Men jag konstaterar att i mitt eget samfund är det fullt möjligt för samfundsledaren att ha en personlig blogg och därmed säga ”Jag bloggar privat här – det har inte med samfundet att göra”.

  …och därmed fortfarande kunna (teoretiskt, naturligtvis) i de adekvata, interna forumen tysta kritik, styra vilka som kan/får uttala sig, etc.

  Jag beskyller vare sig dig eller min egen samfundsledare för något av detta. Bara konstaterar. Skriver du som Privatpersonen Stefan Swärd, visar egentligen inte din blogg och dess kommentarsfält speciellt mycket om hur det ser ut internt i samfundet. Just sayin’.

 • Sward

  Bra synpunkter,
  Det avgörande är väl vad man skriver om. Skriver jag om att jag har ätit glass idag, eller har någon synpunkt på Zlatans senaste mål, är det knappast samfundsfråga. Men skriver man om stora tvistefrågor i kristenheten, och viktiga ideologiska frågor, kan man nog inte i en samfundsledande ställning bara vara privat bloggare.
  Kritiken mot mig var att jag agerade i bloggsfären så att jag strypte kritik, känner inte till någon kritik mot att jag strypt någon debatt i andra forum.
  hälsn
  Stefan Swärd