Att vara grön evangelikal, baptist och karismatiker

På söndag reser jag till Rio de Janeiro för att jobba en vecka med FN:s globala hållbarhetskonferens, som ska ta upp om hur världens miljöproblem ska lösas. Bra extraknäck för en EFK- och Gemensam Framtid-pastor.

Ska försöka skriva ihop ett blogginlägg om att vara grön evangelikal, jag skulle också kunna kalla mig för grön baptist eller grön karismatiker, eftersom jag både är evangelikal, baptist och karismatiker i min teologiska grundsyn och kristna praktik.

Det är ganska naturligt. Som kristna har vi alltid kämpat mot våld och för livet, bland annat genom sjukvård och fattigdomsbekämpning i tredje världen. Därför är jag också abortmotståndare, krigsmotståndare m.m. Men miljöförstöringen skördar också enormt mycket liv, inte minst på längre sikt.

Men miljöfrågorna handlar också om att värna om Guds skapelse. Jorden är Herrens och allt vad som är på den. Har vi då rätt att skövla Amazonflodens djungel, fiska ur världshaven, förstöra korallreven, utrota noshörningarna och tigrarna, smutsa ner floderna och sprida farliga kemikalier i naturen. Nej, nej, nej.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • O.P

  Jesus uppmanar oss att vi inte skall bekymra oss, vi kan inte ”lägga en enda aln till vår livslängd”
  Dessutom står det att inte ett hår skall gå förlorat om det inte är Guds vilja.

 • Andreas Holmberg

  Generalordern är att föröka oss, samt att ”bruka och bevara jorden”. Det är väl bara typ det första vi lyckats hyfsat bra med. Vi ska inte göra (obs!) oss några bekymmer så att vi skär ihop, men att inte bry sej om miljön och miljöförstöringens konsekvenser för medmänniskor och djur är ju bara likgiltighet i stil med den Jesus fördömer i sin berättelse om yttersta dagen. ”Den rättfärdige vet hur djuren känner det.”

 • Andreas Holmberg

  Håller alltså med Stefan här. Mycket bra skrivet – och mycket bra bredd!

 • Christian

  ta det extra försiktigt i Rio bara!

 • Lennart 34

   Då är det Gud som vill att jag blivit flintskallig? Vad har jag gjort för ont?