Spännande lunchsamtal med Andreas Jonsson

Ger en släng idag i ledaren i Världen Idag åt Andreas Jonsson, som skrev i Aftonbladet och kritiserade Jesusmanifestationen. Andreas kritiserade mig på twitter idag att jag inte pratar med honom. Vi har dock fått snabb kontakt, vi känner varandra inte alls sedan tidigare. Det blir en lunchträff fredag 8 juni. Det blir mycket spännande att träffa Andreas.

Vi kristna har ju lite olika ingångar i HBT-frågor. Redan i 20-årsåldern i mitten av sjuttiotalet mötte jag vänner som brottades med sin sexuella läggning, så jag jobbade en hel del med frågan under åren 75-85, både teologiskt och själavårdsmässigt. Mitt möte med enskilda människors brottningskamp har medfört att hela gayrörelsen för mig är förenklad och jag menar nog att de representerar bara en del av den berörda kategorin av människor. Sedan fick jag som EFK-ordförande 2002-2010 ta hela smällen från EFK:s sida i den samhällsdebatt som var under den perioden om förändrad äktenskapslagstiftning, där kyrkorna i stor utsträckning var överens, med vissa nyansskillnader.

Så HBT-frågorna står mig ibland upp i halsen, utifrån min bakgrund. Speciellt med tanke på att vi kristna ständigt får kritik för att intressera oss för mycket för ämnet homosexualitet.

Men jag ser fram emot ett samtal med Andreas och vill samtala ödmjuket och nyfiket, inte nedgrävd i min historiska barlast i ämnet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Apropå ditt engagemang i Sthlm för det nämnda.

  Det noterades för några år sedan om initiativet ”medvandrarna” – ett själavårdsinitiativ från Aspnäskyrkan & pastor Sören Perder.
  Det var inget som basunerades ut som ”inkluderande av HBT-frågor”, utan snarare som själavårdsstöd med sund biblisk vägledning…

  Vad blev det av detta ?

  Jag uppfattade initiativet som sunt & evangeliskt riktigt – bara beteckningen ”medvandrare” gav tydlig intention.

 • http://www.jlundstrom.se/ Jonas L

  Stefan. Jag tycker du behöver fundera över varför du har ett ständigt behov av att beskriva dig själv som i en utsatt minoritetsposition, trots att du är en välbeställd, välutbildad, vit, heterosexuell man som tillhör världens mäktigaste religion och har ett stort socialt nätverk och ett jobb som innebär en maktposition. Var kommer det behovet ifrån? Kan du verkligen inte se att du tillhör dom privilegierade, och att lite kritik hör till rollen av offentlig debattör?
  /Jonas L

 • Nils

   Jag måste ta tillfället att fråga:
  Var har du varit de senaste 40 åren ?

  Det du försöker kleta på Stefan kanske du i första hand bör ställa till reell makthavare som Ilmar Reepalu som befinner sig synonymt närmare den uppdiktade problematik du försöker beskriva.

  Sen kan man ju undra om behovet att tillskriva någon som heterosexuell verkligen har relevans för någon utanför Swärds eget familjeliv.

  Du kan lika gärna skriva: du som fötts med fem fingrar på din ena hand.
  Det blir fatalt tröttsamt med påståenden likt människor som använder en kikare felvänd för att beskriva sitt synfält.

 • Pelle

  Dags för Stefan att ta ett lunchsamtal med Jonas Lundström? 

 • 00DaT00

  Det är alltid tråkigt med människor som sin utgångspunkt väljer att se mönster och placera människor i fack istället för som Jesus se olika individer. Alla som har följt bloggen är nog medvetna om att Stefan många gånger hamnat i korselden av åsikter så kritik är nog inget Stefan har undvikit , utan han har stått upp för vad han tror med en geniun ödmjuk ton vilket är vad hans inlägg andas till skillnad mot Jonas L:s kommentar.