Kristna pressen uppmärksammar gårdagens debatt

Noterar att både Dagen och Världen Idag tar upp om gårdagens helvetesdebatt hos Johannelunds teologiska högskola. Dagenreportaget hittar man här och Världen Idag här.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Kristian Ekeroth

  Jag fäste mig särskilt vid en sak som Stefan Swärd sa:

  ”Vad för incitament finns det att bli martyr för Kristus eller kämpa mot synden om det hela tiden är fritt att knalla över till Gud, att dörren från helvete till himlen är öppen?”

  Låt mig för en stund leka amatörteolog här:

  Det verkar som att Stefan är ute efter något slags belöning för sin tro. Men är det inte just det som är grejen, det ÄR inte en belöning, det är en nåd. Ingen ska kunna berömma sig för tron, det är en gåva, som Paulus hävdade. 

  När är det rätta tillfället att be om nåd? Svaret är enkelt: När man inser att man behöver den! Oavsett om detta inträffar vid tio års ålder, trettio eller nitto. Eller för den skull efter döden.

  Fundera på vad det är som ligger bakom Stefans ovilja mot att andra som inte har levt som han skulle kunna få uppleva detsamma efter döden. Anta att Stefan kommer till himmelriket. Drabbar det honom om någon som har levt annorlunda också får komma dit? Blir Stefans upplevelse sämre? Knappast. Vad är då grunden för hans resonerande? Är det kärlek? Nej, det är missunnsamhet. 

  Fenomenet har ju redan behandlats i Jesus undervisning: Liknelsen om den förlorade sonen. Stefan tänker precis som han som stannade kvar. Men spelar det roll om man omvänder sig som ung eller om man gör det som gammal? Nej, och detta kan vi kalla ”den förlorade sonens princip”. Den som blev frälst vid 15 och levde till 95 är inte mer frälst än den som blev frälst vid 94 och levde lika länge. 

  Om nu den förlorade sonens princip gäller i jordelivet, varför skulle den plötsligt upphöra att gälla i samband med döden? Om den som blev frälst vid 94 hade en tvilling som dog ofrälst vid 93, varför skulle det vara så hemskt om den senare fick en chans efter döden? 

  Betyder detta att Stefan hade kunnat vänta till sin dödsbädd? Nej, återigen: det rätta tillfället att be om nåd är när man inser att man behöver den. När han väl hade insett detta måste han välja, oavsett om han var 15 eller 95. Och den insikten kan han inte berömma sig för, den var inte hans förtjänst. Om du fick insikten tidigare än andra, vill du klaga hos Gud för det?

  ”Ska ni ha tack för att ni älskar dem som älskar er? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek. Skall ni ha tack för att ni gör gott mot dem som gör gott mot er? Också syndare handlar så. Och skall ni ha tack för att ni lånar åt dem som ni tror kan betala tillbaka? Också syndare lånar åt syndare för att få samma belopp tillbaka. Nej, älska era fiender, gör gott och ge lån utan att hoppas få igen.”

  Detta citat (Luk 6:32-35) tycker jag fångar kärnpunkten. Det handlar inte om rättvisa enligt någon princip om skuld och förtjänst. Det är lätt att älska och unna den man tycker förtjänar det. Att älska och unna också dem som man tycker inte förtjänar det, det är det verkligt svåra. Men samtidigt också det verkligt rätta. 

  Är det inte vad du tror Stefan, att det Jesus gjorde också var för de som inte förtjänade det? Om du tror det, var då inte som han som blev arg och inte ville gå in till festen. Håll fest och var glad, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen!

   

 • Nils

  Eller liknelsen om vingårdsarbetarnas lön, Matteus kapitel 20. De som anställdes sist och bara arbetat en timme fick samma lön som de som arbetat hela dagen.

 • AlmaM

  Vingårdsarbetarnas lön är ett verkligt relevant svar på detta tomma argument. Den förlorade sonen likaså.

  Jag för min del anser livet med Jesus vara så mycket värt redan nu och här att varken straff eller belöningar spelar någon som helst roll. Hur man kan inbilla sig att det enda som gör det värt att vara kristen nu är att få belöning efter döden och att de andra går miste om den? Redan nu är livet så himmelrikt med Jesus att varje sekund utan honom är en bottenlös sorg. Om någon skulle få nåden i sista stund skulle ju ändå denna person ha gått miste om allt det underbara liv jag fått leva med Jesus fram till dess om man nu vill mäta vem som fått mest.

 • Staffan

  Måste vara en av de mest balanserade kommentarer jag läst i denna fråga. Tack! Och vid den Gud jag inte känner hoppas jag att du är sanningen på spåren.

 • PeJohansson

  Finns det någon konsekvens i evigheten för de präster m.fl som gick förbi den slagna man som den barmhärtige Samariern förbarmade sig över?

 • Nils

  Jag kan inte släppa intrycket att Åhman fortsätter sin vendetta mot Swärd… men vad bottnar den i ?

  Jag kan inte släppa tanken att det är evangelistämbetets haveri & dess konsekvenser.

  Argumentationen som Åhman anför liknar faktiskt den avfälliges argument varför han/hon lämnade sin kyrkliga uppväxtmiljö, där argument som inpyrt, introvert & osund betong anges som skäl för uppbrott.

  I själva verket speglas aldrig riktigt tydligt den egna frälsningen & vad den betyder i nuläget.

  Pss. upplever jag efter att en längre tid följt Åhmans vendettor i detta ämne om helvetet.

  Jag har stor förståelse för människor som inte är bevandrade i den kristna terminologin & inte har några band till kyrkomiljö.

  Däremot en person som haft som signum att vara en efterfrågad evangelist – när en sådan ifrågasätter det han/hon ska varna för då blir tjänsten som sådan avtrubbad.
  Man behöver inte alls spekulera utöver vad bibelordet säger.
  Men begreppen som Bibeln använder med beskrivningar om vad som drabbar männsikor som förfelat sitt liv är omistligt det som ska sporra en evangelist att predika ”räddningens budskap” – drivkraften är helt klart att evangelisten har en tydlig bild av att budskapet är vässat för att rädda människor från något. I annat fall så har evangeliet mist sin udd.

  Bibeln har dessutom för den kallade evangelisten ett skarpt kallelseord:
  Hes 33:
  8. Om jag säger till den ogudaktige: »Du ogudaktige, du måste dö»,
  och du då icke säger något till att varna den ogudaktige för
  hans väg, så skall väl den ogudaktige dö genom sin missgärning,
  men hans blod skall jag utkräva av din hand.
  9. Men om du varnar den ogudaktige för hans väg, på det att han må
  vända om ifrån den, och han likväl icke vänder om ifrån sin väg,
  då skall visserligen han dö genom sin missgärning, men du själv
  har räddat din själ.

 • Staffan

  Here we go again! För att vara en sån där hemsk avfälling som redan har köpt biljett till det där varma stället eftersom jag ”vägrar att öppna mitt hjärta, är besatt av en ond kunskapens ande och inte inser mitt behov av Jesu tukt” (citat relativt känd och respekterad pingstpastor) så undrar jag om det känns bra att en sån motvalls som jag nu är åter på ruta ett i mitt försök att närma mig kyrkan igen? Ska jag tacka för det eller ej? Men kunde inte något av det Kristian Ekeroth ur mitt perspektiv så vackert berör här i kommentarsfältet ha fått genomsyra den fortsatta debatten? Kan det inte vara så att ett närmande sanningen baserat på hopp är bättre än ett närmande baserat på rädsla? Och om nu Åhman (om vilken jag inte vet särskilt mycket eller vad han skrivit) ändå för vissa människor något närmare den där oförklarliga Gud jag inte begriper mig på – kan det verkligen vara en ond gärning? Och om du skulle välja att kommentera detta (vilket absolut inte är nödvändigt) är det möjligt att göra det utan bieblcitat och utan att påpeka mitt förmodade frälsningsbehov och antaganden kring min person? Bara ett par stilla frågor från botten av den existentiella ångestens träsk…

 • http://www.facebook.com/people/Gunnel-Bergstrand/100000230511760 Gunnel Bergstrand

  Hur skulle det vara om du Nils med svarta solglasögon ville ta av dem och träda fram och vara lika frimodig som Torsten Åhman var och är?
   
  Jag fick lyssna på en debatt men utan att bli lyckligare. Det är ytterligheter i tolkningar, som jag ser det.

 • Nils

   Hur vet du att denne för människor närmare Gud ?

  Det finns gott om människor som samlar folk i Guds namn – i Sverige är Jonas Gardell omåttligt populär bland ungdomar.

  Men när Jesus reflekterade över konsekvenserna av sitt eget budskap sa han till sina lärjungar:
   Inte vill väl också ni gå bort ? – när han såg att skarorna lämnade honom för de hårda orden…

  Om nu Jesus var knivskarp i sin förkunnelse så att människor vek av pga det svårsmälta – uppfordrar inte det den kallelsemedvetne att efterlikna samma skärpa ?

 • Staffan

  Näpp, det ante mig. Det gick inte. Touché!

 • Nils

   Jag tror knappast det har med glasögon att göra, utan mer vad som präglat ens inre liv.
  Jag har dessutom genom åren erhållit respekt från de som lärt känna vad som finns bakom glasögonen & därför är jag även frimodig gentemot de som förfäktar egna tolkningsglasögon när de läser skriften som i många stycken är etter värre för kändisskapets predikostolar.

  Jag föredrar min pseudonym när Stefan accepterat min argumentation ifråga långt tidigare

 • Nils

   Det var väl inte min mening att avväpna direkt – utan framförallt betona frågeställningarna jag ställer.

  Inför dessa frågor så träffas nog både du & jag med rannsakelse där åtminstone jag inte kan förhäva mig…

 • Nils

  ”Du ogudaktige, du måste dö”. ”….så skall väl den ogudaktige dö genom sin missgärning…..”.
  Att dö eller inte dö……modell Swärd eller Åhman. Är månne Hamlet sanningen på spåret:

  ”Att vara eller icke vara, det är frågan:
  Månn’ ädlare att lida och fördraga
  Ett bittert ödes styng och pilar eller
  Att ta till vapen mot ett hav av kval
  Och göra slut på dem med ens………

  ……..När stoftets tunga skrud vi kastat av,
  Det tål att tänka på. Den tanken skapar
  Vårt hela långa levernes elände;
  Ty vem fördroge tidens spe och gissel,
  Förtryckets vrånghet, övermodets hån,
  Föraktad kärleks kval, senfärdig lag
  Närgången ämbets-högfärd och de sparkar,
  Odågan ger den tåliga förtjänsten,
  Om man själv kunde giva sig kvittens
  Med en tums stål? — Vem gick och släpade
  I svett och möda under levnadsoket,
  Om fasan ej för något efter döden,
  Det oupptäckta landet, varifrån
  Man icke återvänder, skrämde viljan
  Att hellre bära våra vanda plågor
  Än fly till andra, dem vi icke känna?
  Så gör oss samvet till pultroner alla
  Så går beslutsamhetens friska hy
  I eftertankens kranka blekhet över,
  Och företag av märg och eftertryck
  Vid denna tanke slinta ur sin bana
  Och mista namnet handling. — Stilla, stilla!
  Den sköna Ofelia! — Nymf, i dina böner
  Slut alla mina synder in!”

 • http://www.facebook.com/people/Gunnel-Bergstrand/100000230511760 Gunnel Bergstrand

  Det jag vill betona är att båda glider undan i vissa frågor, där jag skulle vilja ha bibelställen – inte citat ur Bells bok. Vi har inte råd att gräla, när det knappast finns någon bibelkunskap kvar mer än ”gosseversarna”.

 • http://www.facebook.com/people/Gunnel-Bergstrand/100000230511760 Gunnel Bergstrand

  Om man ser på olivträdet Rom kap 11 eller Jesus som vingårdsmannen Joh kap 15, som ansar för att få mera frukt, så brinner det livlösa, torra grenarna upp – de plågas inte i all evighet – en gren som varit utanför kan ympas in igen här och nu – presens som jag uppfattar det.

  Nu är frälsningens dag! Hotet om evig plåga är väl ändå lika farlig som att allt kommer att ordna sig till slut?

 • holger

  Nils!…..solklar analys. Det går inte att säga det bättre. Tack!

 • holger

  Håller med…här är det viktigt att ta av både ”svarta och andra glasögon”. Här gäller att läsa Guds ord och se till att …”ingen bedrar er”!. Det är inte bekvämt att läsa Guds ord som det står. Idag är det väldigt inne att göra egna tolkningar …”skulle Gud ha sagt”. Låt ingen bedra Er…känns den uppmaningen igen?

 • kjell

  Det finns ingen evig plåga för den som tror, men då får man inte missa att (en tro utan trosgärningar är död) och då handlar det inte om att rabbla upp ett antal fadervår.
  Det är mänskligt att fela (synda) och det drabbas vi alla av men vi får inte leva kvar i synden, det står den rättfärdige faller men står åter upp,(den kategorin tillhörde t.e.x Petrus)  men det står också att ett tvaget svin vältrar sig åter i smutsen. 
  Många människor pressar våra pastorer idag och menar att varför får inte min broder komma till himlen fast han är en så god människa men inte klarar av att tro, eller varför får inte min mamma komma till himlen för att hon lever i äktenskapsbrott. Då får vi gå till Jesu egna ord i Luk. 20
  att vi kommer att vara som änglarna i himlen, och då kommer det inte finnas den formen av familjeband, det handlar bara om din egen tro.

 • Staffan

  Så jag förhäver mig alltså? Känns nästan som att den som redan ligger blir sparkad på. Min längtan tillbaka till kyrkan har tagit några rejäla steg tillbaka för det var just detta jag minns. Tack för det! Att folk lämnar kyrkan om de inte möts på sin nivå med sina behov är kanske inte så konstigt. Men, vill ni ha det så, så helt okej för mig!

  I sakfrågan är det faktiskt så att det jag önskar är en mer nyanserad helvetesdebatt där en tro grundad i rädsla inte känns riktigt äkta. Och att en bevisföring rimligen måste utgå från fler perspektiv än ett enda. Att bibelcitat förvisso är centrala ligger i sakens natur men den som bara erkänner en tolkning och en argumentation som det enda rätta har missat något vad avser mänsklig perception och kognition. Men om det nu är så att ett svavelosande scenario är det enda som går att måla upp så är det väl bara att konstatera att den där Gud trots allt inte är en särskilt god Gud. Lite tråkigt kan jag tycka…

 • Nils

   ärligt talat så upplever jag att du talar förbi mig.
  Min intention har inte varit att trampa på någon lekmans personliga tro.
  Därför tillåter jag mig att ställa mig själv först i ledet att prövas inför de frågor jag ställde i min kommentar till dig.

  Här erkänner jag att jag många ggr kommer till korta när jag låter Bibelns ljus riktas mot mig själv.

  – men däremot vill jag försvara Ordet som jag läser det & inte göra omtolkning till att mildra dess syfte.

  ”Svärdet åtskiljer vad det är ämnat till” (svärdet är Guds Ord)

 • kjell

  Tron skall inte grundas i rädsla utan i kunskap,
  ta som exempel att vi alla kör på höger sida av vägen, men om du då tycker att vänster går lika bra, då är det kunskap som du saknar.

 • Staffan

  Gott så. Medan jag för att förstå måste ifrågasätta allt in i minsta detalj och inte köper ”Ordet” rakt av. Den ”kunskapens onda ande” i mig som min pastor nog gärna ville driva ut…

 • Staffan

  Håller helt med. Men pedagogiken i helvetesdebatten handlar
  enligt mitt förmenande inte om en balanserad trafikundervisning utan enbart om
  att visa utstuderade bilder på döda och lemlästade trafikskadeoffer för att få
  mig att köra på rätt sida av vägen. Och riskerar därmed skapa en rädsla som gör
  att jag helt undviker att köra.

 • AlmaM

   Ja det finns en lön för oss alla som inte hjälpte Jesus minsta när vi hade chansen: evig död. För min del har jag bara en sak att hoppas på: att nåden räcker även för mig. De andra får Jesus själv ta hand om.

 • Anonym

  Jag skulle vilja låna dina svarta glasögon Nils. De verkar fantastiska som kan ge en tokning som gör alla alternativa tolkningar till ”omtolkningar”. ”Försvara ordet som jag läser det” är för mig en naiv bokstavstolkande bibelsyn som är oerhört främmande för mig. Läser man dessutom hur evangelisterna själva tillåter sig att tolka deras bibel, GT, så ser man att det är väldigt långt ifrån en bokstavsbundet förhållningssätt. Tro inte på bokstaven utan Gud, tycker jag,

 • Ps23enkristens

  Bra Stefan att du vågar stå upp  för sanningen det är bara Guds nåd och kärlek och omsorg om Gud och livet och nästan och dig själv och till Guds ära. Och för Guds skull och till din och din nästas bästa  i tron på Gud och Guds Ord och för livet igenom blott Guds nåd och trots allt…Som för oss alla i tron på Gud och Guds Ord bibeln när och om vi vill…

  För ingen behöver bli dömd till helvetet, av Gud av oss,  fast vi förtjännar det var  en av oss, för våra egna  synders skull, under livet i tankar ord och handlingar  … Bara om vi anser, att vi inte behöver Guds rättfärdighet  och försoning och liv och härlighet och frälsning med Gud . Och pånytt födelse till ett Guds barn  med evigt liv med Gud  igenom tron av bara nåd från Gud enligt Guds Ord bibeln…Som en ny skapelse i kristus Jesus vår Herre ,där allt det gamla är förgånget, och se nått nytt har kommit…Ett nytt liv med Gud får vi om vi tror på Gud som en ny skapelse  … 

  Och som vi får förbli  i med Gud, och i Gud , med Kristus i oss ,som vårt härlighets hopp i oss om denna nåd och kärlek och omsorg och sanning från Gud enligt Ordet bibeln bara …

  Och trots våra synder och problem  före vi blev frälsta , och sen vi blev frälsta ,för Guds nåds skull och Guds fortsatt nåds skull  för endast kristi kors och uppståndelses skull till evigt liv med Gud …För Guds och vår skull  därför Gud älskar oss var och en och livet och vill rädda oss och livet…Och ge oss  nytt evigt liv med Gud, med en försmak av i tron redan på Jorden som en ny skapelse med Gud som pånyttfödda av Gud till hans barn med evigt liv med Gud i Gud …Så om vi vill det och förblir i tron på Gud om det så får vi den nåden av Gud också…Och slipper vår dom för vår synd och får nåd och blir frikänd med ett nytt liv igenom Gud bara som hans barn …Och det livet innebär en naturförändring hos oss människor när vi blir en kristen så att vi får en ny ren natur i Gud  som Gud kan förenas med för evigt som vårt nya liv i oss i honom med…Och vill  vi få nåd och denna nåd av Gud med tro igenom den helige Ande på Gud . För, för människor är det omöjligt att bli frälst, men för Gud är allt möjligt…  När Gud väcker en människa för att Gud finns, och vårt behov av syndernas förlåtelse som ska predikas för alla folk  enligt Guds Ord bibeln …Och tron förklarad för oss så vi kan förstå vad den innebär och vill tro på, att om vi inte vill tro på Gud och Guds Ord bibeln  ,och omvända oss till Gud och få syndernas förlåtelse och bli frälsta ,och leva i fortsatt nåd från Gud, med syndernas förlåtelse, och omvändelse från synd, till Gud och Guds vilja istället ända till livets slut …Då blir vi dömd för vår synd istället ,som straff till eviga plågor utan ände till helvetet för evigt…Och om Gud som älskar oss så mycket så han utger sin son , så att var och en som tror på honom sak inte förgås…Så är ju valet vårt att inte vilja ödmjuka oss under Gud och få nåd med  på nytt födelse  till   ett nytt liv som ett barn till Gud …

  För att vi inte vill ,eller för att vi inte kan godta, att Gud dömmer människor till helvetet, för evigt i eviga plågor som straff  för våra synder … Jag vill säga att det vore verkligen dåraktigt av oss att göra så …För för det första är Gud, Gud endast,  och bestämer vilkoren enligt Guds Ord blott,  och för det andra talar bibeln tydligt om detta …Och för det tredje enligt min subjektiva menning om objektet Gud och Guds Ord och vilja om detta och livet och hans nåd och sanning och välsignelse och frid med Gud igenom tron…Finns inget jämförbart av oss människor och denna värld ,med härligheten i Gud  igenom tron …Och det nya livet i Gud igenom frälsningen…För den kärleken och visheten och kraften och omsorgen Gud har, och  livet härligheten från honom, att  dela med oss fritt och för intet, som jämförelse ,med denna värld och det vi har utan honom…Om Gud och livet och det nya livet igenom frälsningen av nåd igenom tro endast på Gud och Guds Ord bibeln. Och han och hans  Ord och vilja som sanningen om Gud och allt och alla och oss och vårt liv och hela livet…Är ojämförbart mycket bättre och härligare …Jag minns när jag började anna hur dann hans kärlek var som aldrig förgår …Det var som natt och dag  med min och andras och samhällets och kyrkornas …För han älskar verkligen sig själv och livet och dig och alla och mig och sitt Ord och sin vilja Gud…Och har verkligen låtit försonna sig i kristus med os,s så att han inte tillräknar oss våra misggärningar  …Och mannar oss verkligen nu låt också ni försonna er med kristus med Gud och alla och er själva och livet och Guds Ord och församling…Och  ni som inte är en  frälst/ räddad av Gud  pånyttfödd kristen människa , och ett Guds barn med evigt liv i Gud ,eller inte är  helt överlåten till Gud i  tron på Gud om det än …Ta emot den nåden  från Gud och Guds Ords vilja och sanning om det hela… Och läs och  lär i bibeln om  och tro, som om tron i övrigt och lär .och följ Jesus Herren i  tro, och bli och förbli upprättade i trons lydnad som Gud vill i sin nåd och sanning… Och förneka inte er eller andra det, utan uppmuntra till och låt er uppmuntras till…För Guds nåd är oss mer än nog att Gud vill ge oss nåd för sin kärlek skull, till alla och er och mig….Och inte dömma och fördömma  oss till helvetet, som vi förtjännar jag och ni och alla för  våra synders skull Utan benåda oss och ge oss ett nytt liv och trots allt i honom vår Herre och Gud …Som han sa i markus 16:15 Den som tror på mig och blir döpt , blir inte dömd.Men den som inte tror är redan dömd….

  Så vi kommer inte undan  Guds dom, annat än igenom tro på Jesus Herren Gud Guds son och dopet till honom av bara Guds nåd .Och insikten om vad det innebär , och  om att vi alla står i skuld  till Gud för vår synd och förtjännar Guds dom till helvetets eviga plågor, utan ände för evigt därför …Men att Gud har ett alternativ till oss alla, och  till bådde den  den bäste och sämste ibland oss människor ,att han ger oss nåd och evigt liv med honom, och i Gud, och trots och genom allt på Jorden … Och tar sin bonning i oss, i sin son Jesus Kristus Herren, som en ny skapelse igenom tron  Om vi vill tro på hans son ,som vår ställföreträdare och rättfärdighet och Herre och frälsare … Och  som Guds försonning med sig själv i Kristus, så att han inte tillräknar oss våra missgärningar…Så om eller när vi vill det under vårt liv…Om vi skulle vilja det… Och om vi förblir i tron till vårt livs slut, trots våra synder bekända, eller obekända, eller glömda , eller om  vi kommer först till tron på Gud helt i slutet av vårt liv…Och oavsett hur allvarlig syndare vi är och alla är vi synder hur stora eller småvåra synder är iord och tankar och handlingar och död och utan Gud för Gud …Och orena så Gud inte kan förena sig med oss ….Annat än igenom sin son Jesus Kristus Herrens försonings död och blod som blev utgjutet tillförsonning på Korset och uppståndelse ifrån de dödda till evigt liv med Gud igen…Endast därför och igenom honom vill Gud födda oss på nytt till  en ny skapels i kristus Jesus vår Herre , där allt det gamla är förgånget och se nått nytt har kommit som det står i 2 kor 5 om …Som är ren och hans barn ,som han kan förena  sig och sin ande den helige Ande  med ett nytt liv igenom Honom…Och endast en människa som i tron tar emot den nåden av Gud är ett barn  till Gud med den helige ande som det nya livet i oss… Nådens Ande som måste fortsätta att igenom Jesus blod helga oss och ledda oss och Guds Ord bibeln på rätt väg hela livet i tron, om eller när  vi vill, ända tills Gud tar hem oss till himlen….Om vi vill det och förblir i tron, annars om vi inte vill det går även vi förlorade och döms till helvetet …Men skulle vi vilja tro på Gud och förbli i tron på Gud och  få nåd för all vår synd, för hans  försonning med sig själv Gud  med oss i kristus…För Kristi  kors och uppståndelses skull till evigt liv med Gud igen…Och leva i tron på Gud och Ordet bibeln och lära som Gud vill, med sinnets förnyelse och helgelse under vårt liv…Och även om vi inte blir Guds bästa barn så får vi det …Rom 5 För där synden överflöddade ,överflöddade nåden ännu mycket mer …

  Och det är som jag ser på det efter skriften bibeln, Guds lösning på problemet, att få slippa dömma nån av oss till helvetet för han älskar oss så mycket … Så han födde sig själv sonnen Gud Jesus Kristus till människa igenom den helige ande igenom Jungfru Maria …Som var i och med det, bådde Gud, som Guds son med Fadern, och Guds Ande den Helige Ande  , och hans enfödde  människoson igenom Jungfru födelsen   … Som levde ett helt rättfärdigt liv utan synd inför Gud och vittnar om Guds rike, och offras tillsist av Gud som Guds Lam som bortager världen synd ,,,Hans offerlam för allas och din  och min försonning med  Gud därför han älskar dig och alla och mig och livet Gud … Rom 8:1 Och så finns igen fördömelse för den som är i Kristus Jesus  Vår Herre,Ty livets Andes lag har gjort mig fri från syndens och dödens lag….

  Och därför väntar oss bara nåd från Gud, om eller när vi vill tro på Gud och ingen  dom till helvetet  som Gud vill enlig bibeln  …Om vi vill leva  i tro på Gud och  hans Ord och vilja och lära och hans nåd och sanning ,dagligen och stundligen i   omvändelse till Gud,och Guds   godda vilja och lära och om livet som Gud vill i Gud   …Rom 5;20 Och där synden överflöddade ,överflöddadee nåden ännu mycket mer  …Så vad vi förtjännar för vår egen synd i ord och tankar under livet…Domen till helvetets eviga straff och plågor som det står skrivet om  i bibeln på flera ställen i bådde gammla och nya testamentet…Och gällades under bådda förbunden…Det vill Gud  låta oss undslippa fast vi inte är värd bättre genom att ge oss  sin nåd istället för sin dom för Jesus blods skull igenom nådens Ande och manning till tron på Gud och Guds Ord och sanning och vilja om det hela i  och igenom Jesus Kristus vår Herre…Att dommen till Helvetet under Guds vrede kan drabba oss för evigt, utan slut och utan återvändo ifrån för evigt , om vi inte omvänder oss, kan skrämma oss, är nog hans menning med …För att vi ska förstå allvaret och vem som är Gud,  och att vi är bara lerkärl och endast han Gud  ,och som en del av  vår fostran och tucktan heb 12:1-5 …Och för  att vi  ska förstå att  vi behöver hans nåd och hur och varför, angående det livet på Jorden, och för evigheten , omvända oss till honom i tron med… Annars går vi förlorade från Gud till helvetet …Och det står Ju i Ordet att Herrens fruktan är vishetens begynnelse…Så vill vi tro och omvända oss till Gud , då sker det igenom Guds nåd i oss med…För han verkar i vår vilja och gärning för att hans godda vilja ska ske  och då får vi nåd med den nåd vi behöver på Jorden…Och så mycket vi vill och Gud är ju inte snål med sin nåd utan ger oss sitt fulla mått som han vill till sin ära och för hans skull och vilja och verk…Så att han kan göra oss helt nöjd och tacksam och förkrossad över sin nåd till oss som Gud vill, och så vi kan vilja det…Och så vi förstår är rätt och bättre och väljer ,och att Guds val för oss är bättre än andra val här i livet …Och  än allt annat som vi skulle kunna vilja och anse om gott och ont … Och vi och andra och  världen eller djävulen skulle kunna erbjuda, istället för Guds nåd och sanning och Goda vilja om det hela…Bådde inom och utom Guds församling och i privatlivet och i skola  och samhället och i arbetslivet och via media… Guds nåd är oss alla och livet mer än nog i Jesus namn ,amen… Gud välsigne er och dig och alla livet  och Guds frid som Gud vill!!! Ronny ps 103

 • Nils

   Jag kan tydligast endast svara med bibelord: ”Ditt ord är mina fötters lykta ett ljus på min stig”.
  Livets väg & vägval blir bättre med Bibeln som vägledare… ganska vilset att leta sig fram utan ljus & vägledning – kan jag tycka.
  Sedan det viktigaste: Att lära känna Gud görs bäst där han själv beskriver sig.

 • Staffan

  Nej, jag vet att man inte ska mata trollen och i vilket
  annat forumsammanhang som helst hade ovanstående inlägg fyllt alla kriterier
  för en trollpost. Ändå inbillar jag mig att det i detta fall faktiskt är på
  riktigt. Det skulle till och med kunna vara en specifik pingstpastor jag har i
  åtanke som skulle kunna ligga bakom det och då blir det liksom betydligt mer
  allvarligt. Det är så pass över gränsen att flertalet kristna borde reagera. Samtidigt
  är det bra om liknande tankegångar offentliggörs eftersom det kanske ger upphov
  till en intern diskussion i kyrkan vilket budskap det egentligen är man står
  för.

 • AlmaM

   Helt rätt det ord som används här på grekiska är alltid Brinna upp inte fortsätta att brinna.

  helt rätt att hotet om evig plåga plågar människor redan nu och hindra många från att vända sig till den himmelska föräldern för en förälder som medvetet torterar i evighet är ju ingen att vända sig till.

 • AlmaM

   Nej, du ska inte svara så om du vill vara bibeltrogen-Jesus dömer, lämna det till honom. Det ska du svara. Dessutom säger Paulus att kärleken segrar till slut det är ingen amerikansk gubbe som sagt det-det är bibelns eget ord på MÅNGA ställen.

 • AlmaM

   Jag ogillar starkt din kommentar men är inte förvånad; Nisse med brillerna har en tendens att elakt avfärda allt och alla som inte håller med honom till punkt och pricka på elakast möjliga vis. Dessutom stöder han alltid de råaste och grymmaste bibeltolkningarna hela tiden och bortser från den stora majoriteten Bibelord som talar för ex.vis Torsten Åhmans syn.  Och alla människor som mött Jesus och fördjupats i sin tro av Torsten Åhmans långa evangelistgärning är väl bara vilseförda får som ska torteras i evighet medan Nisse med brillerna garvar.

  Hoppas ni alla som läser här inte tar honom som sanningsvittne. Kristendomen innehåller mycket mer än dömande blå avatarer.

 • AlmaM

   Tappert gjort att läsa detta långa och illa skrivna inlägg-det har inte jag gjort. Gav upp efter första styckets tredje …

 • O.P

  Alma Klicka på Ronnys profil och läs lite till så kanske du möter personen bakom det skrivna.

 • AlmaM

   Bra uppmaning! Detta var inget troll, men texten behöver redigering, Det gör jag ibland på min blogg för att folk inte ska framstå som troll när de faktiskt inte är det.

 • O.P

  När du skriver här så tänk då på att den du svarar är och kan vara en dessa Herrens ”minsta bröder”

 • kjell

  Det verkar som du inte fattat ett ord av det som jag skrev, för ditt svar var ungefär som ”goddag yxskaft”

 • AlmaM

   Helt rätt! Jag ber Ronny om förlåtelse.

 • AlmaM

   Du menar att vi inte behöver bry oss om att älskade människor går förlorade eftersom vi inte kommer att älska dem längre efter döden på den nya jorden. Jag menar att du inte vet vem som går förlorad-det vet bara Gud och jag tror som Paulus, John Stott och många andra att väldigt många fler kommer att tillhöra Gud än de som väljer bort guds rike i slutändan.

  Ditt svar är helt enkelt inte speciellt bra till en som ängslas för sina nära och kära.

 • kjell

  Fortfarande läser du in något helt annat än vad jag skrev, och det är väl inte värt att jag försöker förtydliga för då läser du väl in något annat i det också.
  Att ängslas för nära och kära det bekymmret har vi alla.

 • Ps23enkristens

  Jag förlåter dig intressant samtal det blev kring min bristfällighet och åsikt…Men jag tror ,som jag skrev och om jag varit mer kunnig I ordet .Och bättre på att skriva och en mer skärpt kristen…Skulle jag formulerat mig enklare och kortare och bättre med tydliga hänvisningar bibeln…Så förlåt det som inte var bra skrivet av mig …Men jag tror verkligen  att vi alla kan bli dömda till helvetet  av Gud, i eviga plågor som straff för vår synd  …

  Därför vi inte vill vända om till Gud och få nåd av honom och bli frälsta i tron …Eller om vi gör det och avfaller från tron och lämnar Gud och inte omvänder oss till Gud igen…Då tror jag också vi går evigt förlorad och döms till helvet…Och det är absolut inte Guds önskan , men hans vilja… Om vi inte vill få nåd och bli förlåten av honom  för våra synder och frälst och född på nytt till ett Guds barn med evigt liv i Gud, i tro på Gud och Guds Ord och vilja…Jhon 3:16-17 ,Mark 16:15…Guds frid och Gud välsigne dig er och alla och mig livet som Gud vill och för tid och evighet i Jesus namn ,amen…

  Det är Gud som är Gud och inte vi eller andra eller annat ,och som bestämer vilkoren, och endast efter sitt Ord bibeln…Vare sig vi eller andra anser det eller vill det eller ej…Eller  förstår eller ej vad som står skrivet i Guds Ord bibeln ,om en eller annan fråga, elle rej känner till …Som om helvetet…Det finns många tolkningar och påstående  om skriften Guds Ord bibeln…Men det är bara Guds förklaring som är san och han förmår visa oss det och övertygga oss om det med…Frid Ronny

 • O.P

  Det vore underbart att kunna skriva så fort som du gör,och kanske få med lite mera,ofta har jag förstått att en del inte förstår mig för att jag skriver för lite, men du skriver ibland lite för mycket,det stora inlägget som du har här är fyra gånger så stort som Stefan satte som en gräns, och då är det inte många som orkar läsa det.
  Men om alla förstod så mycket som du om vägen och målet så hade vi inte behövt skriva. 

 • Nils

  Namnet Alma förpliktar – min morfars mor hette Alma & satte kristna spår i generationer.
  Men AlmaM positionerar sig genom att sprida personliga invektiv – ibland återkommer AlmaM med att kalla skribenter för Troll.
  Jag undrar bara försynt vilka som i biblisk mening kan stämplas med karaktärsdrag som Troll ?

  Dessutom gör du ett kardinalfel som också belyser din position när du använder begreppet – ”de råaste och grymmaste bibeltolkningarna”.

  Det om något visar på din egen ställning – inte något om mig som person, hur mycket du än försöker måla in mig i en ringhörna.

   Jag har varit med på internet kanske längre än de flesta & även lärt mig att uppskatta andras åsikter även om de är diametrala – t.o.m. när det enbart fanns debatt på ”skutan” & ”crossnet”.

  Men jag erkänner villigt att när lärare med liberalteologiska läsglasögon framhäver nedtoning av bibelord eller använder vokabulär om Ordet som även du nu påvisade – då försöker jag träda upp till Ordets försvar även om det inte direkt stryker medhårs.
  Jag svarade inte i går då jag inte ville förstöra vilodagen, där vi som familj till att börja med upplevde en märgstark Gudstjänst i Svenska kyrkan…
  Den kristna kartan i Sverige låter sig inte beskrivas så lätt, men klart är att jag kan uppskatta Marcus Birro & Göran Skyttes kristna beskrivningar – såväl Piensoho & Ulf Ekmans budskap som Martin Lönnebo & Arborelius.
  Men det vore mig helt främmande att titulera dessa kristna som Troll.
  Däremot kan förhoppningsvis andra som läst mina inlagor reflektera över vad som driver en missionspastor att skriva fler än 10 blogg-artiklar riktade mot en uppskattad företrädare för evangeliets spridning i Sverige ?

  Att det dyker upp partisympatisörer kan jag förstå, men när argumentationen hemfaller åt personliga invektiv så faller det på sitt eget grepp.

 • AlmaM

   Käre Ronny!

  Tack för din förlåtelse. Precis som med all annan förlåtelse är jag inte värd den och det är en gåva jag är mycket tacksam för.

  Att vi talar om Bibeln och vad den säger i den ena och andra frågan är för att den säger mycket och kan tolkas på olika sätt. Boibelordet är som en djungel där man behöver en machete för att hitta vägen igenom den, som Maria Küchen uttrycker saken. Den machete vi ska använda är kärleken som Jesus visat oss i sin död och uppståndelse.

  Jesus säger till exempel att den som förnekar honom ska han inte kännas vid inför Fadern, ändå får Petrus förlåtelse för sin trefaldiga förnekelse av Jesus. Nåden överflödar alltså.

  Att det skulle vara så självklart med evig pina i stället för förintande ser jag inte utifrån bibeltexterna. Det vanligaste Jesus säger är att det ska brinna upp-dvs förintasav att vi är många som tror på det.

  Bibeln kan inte förstås av oss ensamma, vi behöver varandra och den Heliga Ande därför är bibelsamtal på nätet värdefulla om vi inser att ingen av oss har hela sanningen utan är villiga att lyssna och framföra våra argument.

  Jag lyssnade inte på dig först, men jag har gjort bot och bättring=)

 • O.P

  Upp  14:11 + 20:13-15 Mångas kroppar är förintade här på jorden men Gud skall låta alla uppstå, men som jag förstår det handlar det inte om en jordisk kropp utan en andlig.
   

 • AlmaM

   Men det finns en andra död enligt samma bok. Den beskrivs också som att brinna-upp, tror jag och många, många fler.

 • Ps23enkristens

  Tack syskonnen för uppmuntran AlmaM och O.P och ni andra ..Gud välsigne er och Guds frid !!! Ronny

 • Ps23enkristens

  Gud välsigne er och Guds frid   alla ,och AlmaM och O.P !!! Och tack i Vår Herres Jesus namn  för er uppmuntran !!! Och Guds nåd  Gode Gud  för oss alla och livet, och oss kristna Guds församling ,som Gud vill nu och  för gott och för evigt ?Och ödmjukt  och tacksamma och förnöjda med Guds nåd och Guds Ord och vilja  och godhet  till Guds ära och för Guds skull bara, ber  Jag Gud om ,vi må bli och i tron frälsta och livet för gott och för evigt i Gud .med kristus som vårt härlighets hopp i oss i Gud som Gud vill?

  Genom hans  nåd och sanning, och till, och  i tron blott , med tro hopp och kärlek, dessa tre de största som ska bestå, och störst av dem är kärleken 1kor 13 ,med din vishet och kraft och gott  mod och välsignelse  och frid med dig Gode Gud på rätt väg och till om allt  med Gud? Och med ditt skydd emot allt ont ,och frälsning från allt ont också   ,och  till i din nåd och sanning  i dig Gode  Gud och till helt som du vill  med så vi vill det för eller senare och helst för  ? Ber jag dig om ,att vi må vilja och lära och få i din som du vill, och bli trygg med Gud om och livet och Guds Ord, och   Guds församling som Gud vill, ber jag dig Gud om ,undrens Gud .Som du vill ge nytt liv och upprätta livet och förnya det nu och  alltid och för evigt  med Gode Gud ?

  Och om tron och livet och förklara ,och mänskligheten och Israel..Och Israel och vår värld och sverige angående allt och alla ,och oss och   vårt liv  i sin helhet ? Och Gud välsigna också, och med  Guds frid till din ära och för din skull blott Gode Gud? Och  dig till välsignelse i din frid för din skull , Guds församling, vi kristna, och våra från dig  Gud Kristna sammanhang och församlingar  och verk från dig  Gud?  Som du  vill med ?Och med  det nya du vill världen och livet och Guds församling alltid med också ,Gode Gud? Och med  tron och frälsningen, och  din frihet i sin helhet, och frihet och räddning från allt ont, och fruktan , och dom, och fördömelse, och djävulen, och synd och villfaret och löng ,och liddande och problem   och elände och all du inte vill överhuvudtaget med ? Och så välsignat i frid med dig  Gode Gud som möjligt nu och alltid och hela livet ,och för tid och evighet för din vilja och kärlek och omsorg skull, till din nåd och sanning blott, för din försonning med dig sjävl i Kristus? Så du inte tillräknar oss våra missgärningar ,Gode Gud ?Och som kristus nu mannar oss med?Låt också ni försonna eder själv  ned kristus med Gud ? Som det blir bäst nu och alltid ,och  för tid och evighet, och hela livet, angående dig Gud  och allt och alla och våra egna och deras liv, och oss och vårt liv ?Och Guds Ord ,och Guds församling  vi kristna,  och Herrens tjännare ,och Guds församlingar och våra  kristna liv och kristna sammanhang ? Och samhället  och dess toppar, och hög som låg, och hela vår värld och Israel och Sverige? Helt bara som du vill Gode Gud ber jag dig om  i Jesus namn amen …Frid Ronny Jhon 3:16-17, Jhon 14:6, matt 28:18-20 kol 2:14-15 ps 103  ps 119:105 , 1kor 13 Kärleken förgår aldrig…Ps 136:1 Guds nåd varar evinnerligen…Och Herren är vår frid !!! ps 62:1 Endast i Gud har du din ro min själ…

  .

 • AlmaM

   Välsignelse över dig, Ronny!

 • AlmaM

   Att du avfärdar mig och Åhman som liberalteologer är egentligen bara att vänta från dig Nils. När jag kallade just dig för troll förra våren var det för att du var medvetet grym mot en människa i själanöd. Jag var elak mot Ronny och när jag insåg det bad jag om förlåtelse, du har inte bett Lars eller Bengt om förlåtelse vad jag kan se.

  Jag är stolt över mitt namn som jag fått efter min farmorsmor och jag kan latin dessutom. Jag önskade att du kunde ta av dig brillerna och se att fler kan vara ärliga kristna än de som ser likadant på världen och tron som du. Ja till  och med de som också lägger tid på barn, hundvalpar, kattungar och föl kan faktiskt ha en levande och brinnande tro och en längtan att få presentera Jesus och hans befriande budskap för en värld som längtar efter honom utan att veta om det ännu.