Nu tar helvetesdebatten ny fart, jag och Torsten Åhman möts för debatt vid Johannelund

Jag och Torsten Åhman möts för debatt inbjudna av studentkåren vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Torsdag 12 april kl. 13.15. Alla är välkomna. Jag kommer att ha med mig min bok ”Efter detta” som erbjuds för specialpris och signerad av författaren.

Vi kommer att diskutera vad som händer under evigheten, evig himmel och evigt helvete.

Här är en affisch om tillställningen. Klicka på länken nedan så kommer den fram.

jlund_ debatt_2000


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.facebook.com/people/Gunnel-Bergstrand/100000230511760 Gunnel Bergstrand

  Äntligen! Detta har jag väntat på att ni två skall samtala på samma ställe inte som det varit i var sin Blogg.

 • Nils

  Får man ställa en fråga som inte bör övertolkas utan kan tas med glimten i ögat:

  Om nu Swärd säljer sin bok – vad ska då Åhman sälja för bok ?
  Kanske volymen på det sålda antyder vem som vann debatten…

  Oftast mäts debattörens argument med applådacklamation, men inför detta så kan man ju pröva en annan variant :-)

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Nog skriver man , Torsten Åhman och jag möts i en debatt, inte jag och Torsten Åhman möts…
  Bibeln säger att man skall hålla den andre förmer.
  Det verkar förmätet på något sätt att skriva sig själv först – eller tanklöst bara??

 • Kapten_haddock

  Men att du orkar….

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Jag tror att det är bra om båda parter tar till sej Upp. 22:18-19. Det är allvarliga ord, men behjärtansvärda, inte minst inför ett sådant här samtal. Att säga att helvetet för alla som går förlorade är 1000 gånger värre än den värsta tortyr vi kan tänka ut här på jorden, det är att säga för mycket. (Och Gud sej förbarme över alla ”frommisar” som genom tiderna försökt uttrycka något liknande, så att de inte behöver drabbas av allt lidande som det faktiskt står om i Uppenbarelseboken). Att å andra sidan säga att helvetet innebär ett totalt utslocknande (således även för djävulen och den falske profeten, se Upp. 20:10) är att – ja, Gud sej förbarme över oss alla.

 • Sward

  Nils,
  torsten Åhman säljer nog gärna Bells bok.
  hälsar
  stefan Swärd

 • minsyn

  När jag läser din rubrik ”Nu tar helvetesdebatten ny fart…” blir jag  bara sorgsen. Det verkar som att vissa kristna tycker sig ha svar på alla frågor och på så sätt även en rätt att döma (nervärdera) andra människor?
  Tror inte att det är debatter om helvetet och eviga straff som är  framtiden för kyrkan. Är uppväxte med sådana  predikningar och de har inte för något gott med sig kan jag säga.

 • Sward

  Minsyn,
  det här är en mycket omfattande fråga, som jag har ägnat över 150 boksidor åt. Jag ser helvetet som att Gud har bestämt en tidpunkt i mänkslighetens historia då ondskan inte längre får härja fritt, utan kommer att besegras, omhändertas och slutförvaras.
  Nu får ondskan härja fritt i världen. Helvetet innebär att det kommer en dag då det blir slut på alla krig, mobbing, exploatering, orättvisor, våldtäkter, utnyttjande, kränkningar.
  hälsar
  STefan Swärd

 • Sward

  Det är möjligt, man skriver ganska snabbt på en blogg, det är inte allt som är genomtänkt.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • kjell

  Stefan Swärd står först på affischen, han kunde också skrivit ” undertecknad” så nog tycker jag att Stefan använde rätt form.

 • kjell

  Min uppfattning är att dom predikningarna förde mycket gott med sig, församlingarna ökade och alla sjöng o hur saligt att få vandra,/ saliga visshet osv, men i dag minskar medlemsantalet i våra församlingar. Människor måste få rätt kunskap men idag är det många som vill skriva om bibeln och försöka anpassa den till människan.
  En del människor tar till sig helvetesläran så personligt men den gäller inte den som tror.
  Det finns två fina bibelord. Den rättfärdige faller men står åter upp eller ett tvaget svin vältrar sig åter i smutsen. Eftersom jag tror så tillhör jag dom som ”står åter upp”

 • PeJohansson

  Hur skall den kristne förhålla sig till de som angrips, mobbas, exploateras, blir orättvist behandlade, utsätts för våldtäkt, utnyttjas, kränks tills ”tidpunkten” kommer (inom och utom den formella kristna församlingen)?

 • AlmaM

   Menar du med detta att håna Torsten Åhman för att han inte skrivit en bok i frågan? Dålig utgångspunkt för en sund och givande debatt i så fall.

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Lite som att se när Ingo mötte Floyd!
  Men eran arena täcker ju in lite mer än vad som händer i en boxningsring!

  Min tanke återgår till Jonas Gardell det fanns ingen tillräklikt kunnig i kristus för att möta honom offentligt i sakfrågan, bara i tyckande och förtryckande.

  Man kan tycka vad man vill om honom och hans bok ”Om Jesus” men inte håller behandlingen mot honom Matt. 7:1, och som många läser Paulus friskrivs nästan allt Jesus sa till oss om vi bara kan tolka på rätt sätt!!??

  Det är inte konstigt att om någon reser sig upp och säger att:
   ”Kjejsaren har inga kläder på sig”. Så blir vi arga!

  Nu behandlas kyrkans paradnummer: Hur ser Piskan och Moroten ut igentligen?

  Man kan fråga sig: När kommer vi att ställa frågan, ”Hur gör vi på bästa sätt,
  för att bejaka livet istället”.  

  /Mikael

 • Nils

  Delar inte alls din negativa syn. Tror istället Swärd menar att om vem som ”vinner” debatten avgörs av antalet sålda böcker så är det mest troligt att Åhman gör det om han säljer Bells bok eftersom den boken sannolikt är mer läst och populär. Men det bjuder Swärd generöst gärna på. Sanningen är ju inte alltid det som gillas mest. Den bör predikas ändå. Att vinna debatter är därför meningslöst och verkligen inget som kan kallas för andligt. Men jag tror själv inte på någon sorts klassisk helveteslära. Jag vet inte och har inget att tillföra debatten.

 • AlmaM

   Finns det vinnare och förlorare i ett sådant här samtal? Det tycker inte jag. Vi sak samtala om viktiga saker, vi kristna, men vinner och förlorar gör vi inte i dessa samtal. Alla vinner om alla som deltar i samtalet fått nytt ljus över sanningen och kommit lite närmare densamma. Den Heliga Ande har ju lovat oss att leda oss till hela sanningen till slut. ”men ingen kan tyda skriften på egen hand.” Därför ska kristna tala med varandra.

  Ett vinnande samtal innebär alltså att både Swärd och Åhman fått nya infallsvinklar.Vad Bell har med saken att göra förstår jag inte. Ska han också vara med i samtalet? I så fall borde det annonseras tydligare. I annat fall borde han lämnas ute, vad jag förstår bygger både Åhman och Swärd på Bibeln och kyrkohistorien i sin argumentation, med eller utan egenförfattad bok.

 • Nils

  Håller med dig om vinnande samtal så jag hoppas på det i mötet mellan Swärd och Åhman (som jag själv tyvärr inte kan bevista). Vad Bell har med saken att göra är ju att han uppenbarligen teologiskt står närmare Åhman än Swärd, hans bok och argument bör ju därför främst vara en tillgång för Åhman.

  För övrigt försöker jag ju säga att det borde inte handla om att vinna och förlora debatter. Får mig att tänka på folk som avbryter, överröstar och försöker vinna poäng med retoriska knep. Oandligt så det förslår. Sen kan man förstås säga att Jesus var en debattvinnare med auktoritet i samtalen med sina motståndare. Men det är en annan sak.

  (Ps. Jag är alltså inte Nils med solglasögon som startade pratslingan, men det framgår väl hoppas jag.)

 • AlmaM

   Håller helt med!

 • Alice

  Denna debatt ser jag gärna online. Går det att ordna på nåt vis?

 • PeJohansson

  Den här helvetesdebatten som pågår västvärlden över, är inte den rätt onödig för troende kristna?
  Viljan att gå till rätta med synd är obefintlig, varför då debattera hotet om ett eventuellt helvete?
  Är du bekänande kristen med hjärtats tro så är du enligt Boken räddad..
  Vad är det som gör att tron och troendeskaran växer i Kina, är det hotet om ett helvete och evig förgängelse?
  När ljudanläggningarna tjänat ut, dansshowerna inte längre överträffar nöjesetablissemangen, när musikarrangemangen låter ganska likt melodifestivalens är det då man tar fram släggan och helvetesdebatten för att hota in betalande till nöjespalatsen?
  Under sker i vardagen, när en hjälpande hand sträcks så är det inte helvetets vara eller inte vara som avgör utan om mottagaren upplevde om den var förmedlad av en troende.

 • Pingback: Live om helvetet imorrn | Amen.se()

 • Dag Blomqvist

  Om vi ska lyssna på Jesus så borde vi inte lova någon att få komma till himlen.
  Jesus lovade nämligen ingen människa att få komma till himlen. Ingen ska tydligen dit!
  Så den som kan hitta ett enda bibelord där Jesus lovar en enda människa att få komma till himlen skall få 1000:- kronor av mig. Ordet himmel i singularis bestämd form skall ingå i det citatet och överensstämma med den grekiska grundtextens text. Inga förfalskningar godtas.
  Så nu när ingen skall till himlen, enligt Jesus, hur blir det då med helvetet? Hur många ska dit? Och ska någon överhuvudtaget, efter sin biologiska död, förvisas till helvetet?
  .