Spännande samtal med Adaktusson

Har intensiva måndag och tisdag med möten och samtal nästan hela dagarna.

I går hade vi styrelsemöte och årsmöte för Claphaminsitutet. Jag är ordförande för institutets styrelse och det är ett spännande kristet initiativ som organiserar ett hundratal personer som är kristna läkare, forskare, jurister, journalister, politiker m.m. Alla samfund finns med i institutet. Syftet är att främja den kristna rösten i svenska samhället. Direktor för institutet är Tuve Skånberg, riksdagsledamot för kristdemokraterna som sitter i Konstitutionsutskottet och informationssekreterare är Per Ewert.

Som gäst igår på årsmötet hade vi Lars Adaktusson. Det blev ett spännande samtal om kristen opinionsbildning och opinionsbildningens förutsättningar i dagens Sverige. En fråga vi berörde var i vilken utsträckning vi kan uppmuntra kristna på nyckelpositioner i samhället att bli mer tydliga med sin tro. Adaktusson både utmanade till detta, men problematiserade också kring frågan, det är näst intill omöjligt för vissa yrkesgrupper att gå ut med detta offentligt. Han berättade om sin egen tid på Sveriges television där alla hans kolleger visste att han var kristen, men där det var omöjligt att gå ut i media och tala om kristen tro. Som nyhetsankare i TV eller som programledare för Agenda kan man inte torgföra egna övertygelser, det funkar inte.

Idag ska jag försöka hinna glida förbi riksdagen där det är interpellationsdebatt om pastor Jean. Interpellationsdebatterna börjar kl. 13.00 och denna debatt med Billström blir den sjätte interpellationsdebatten. Börjar cirka 14-15-tiden.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kjell

  Jag håller inte med Adaktusson när han säger att man inte kan torgföra sina egna övertygelser, bland annat så har svordomar ökat, filmer som är inköpta med ett pip där det är svordomar, dom textöversätts med svordomar,programledare har ofta ett grovt språk. Det är dessutom populärt att tala negativt mot det kristna. Då borde väl den som är kristen få uttrycka sin tacksamhet till Gud när det händer något bra.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Ja, det är knepigt. Själv skulle jag aldrig kunna tänka mej att bli journalist om jag inte själv fritt får torgföra mina egna åsikter och värderingar (det blir ju då som att vara kung ungefär, vilket jag inte heller kan tänka mej att bli ;o). En liknande diskussion har ju förts kring oss lärare – får vi visa vad vi tror eller sänker det vår trovärdighet och s.k. objektivitet om vi gör det?

 • Nils

   Det är ändå de facto så att arbetsuppgifter & anställningsförhållanden sätter normer.
  Lek med tanken att någon av programledarna från kristna tv10 skulle ha samma bekännelseprofil i SvT – den personen skulle bli ytterst kortvarig.
  Det är det som Adaktusson säger.

  Själv har jag det omvända perspektivet också:
  Jag vill inte att församlingsmedlemmar & andra kristna från det samfund jag tillhör ska se i nyckelhålet likt de gör på facebook vad jag säger & gör.
  Altför ofta har jag den erfarenheten att huvudsyftet är att klassificera människor.
  Vill man hälsa & ha närkontakt gör man det på kyrktorget.
  Undviker man den kontakten, så ska man inte begära att människor ska bryta sin pseudonym på internet.

  Däremot gäller det givetvis i alla sammanhang att vara trogna sina egna värderingar om socialt samspel.

 • Westinbo

  Jag tror att ett rättfärdigt och rättrådigt liv om än med en viss generell lågmäldhet vad gäller att ”predika”, dock med ett öppet sinne för att ta vara på tillfällena som Gud ger att berätta och vittna om Jesus, utgör den klangbotten som gör kyrkans förkunnelse trovärdig, intressant och hörbar. 

 • http://twitter.com/gbajohansson Gun-Britt Johansson

  Andreas, vem avgör vad vi får? Är det Mamon eller Gud? Vi har blivit så vana att huka för försörjning, samhälle, allmänna värderingar, jantelagar och allt möjligt. Gud är det som ska berätta vad vi får – inte samhället i övrigt. 

 • Westinbo

  Och om vi låter mästaren spela på sitt ”instrument”, församlingen, på det sätt som han vill så kan det sedan uppstå ljuv musik. 

 • kjell

  Vad jag menar är att dom som bekänner sin tro på Satan får lov att göra det, det är vad jag hör när jag än sätter på en tv, varför skall då inte kristna få lov att bekänna sin tro. Det borde gälla lika regler för alla, men det verkar bara finnas regler mot det kristna.

 • Nils

   Jo visst… men i många fall kan det vara självförvållad ovislighet.

  Få reagerar numera på Marcus Birros klara kristna bekännelser som krönikör på Expressen eller Göran Skytte som krönikör på SvD.

  De som klagar är ofta kristna som använder sina egna samfundsmallar…