Torsdag kväll

Ursäkta bloggläsare, har varit lite tyst några dagar, på grund av att jag har varit tre dagar på en stor framtidskonferens i Göteborg. Jag är ju inte bara pastor utan jobbar också som internationell konsult med fokus på globala överlevnadsfrågor, framförallt med inriktning på global miljöpolitik, global klimatpolitik och framtidens transport- och energisystem. Ur ett politiskt-statsvetenskapligt perspektiv. Jag är ju ingen tekniker.

Spännande.

Notera också att tidningen Dagen idag talar om att jag har valts som Svenska Evangeliska Alliansens ordförande. Det är ett viktigt uppdrag, Evangeliska Alliansen samlar breda grupper av troende från många olika samfund. Det är inte så dramatiskt, jag har ju varit engagerad i Alliansens styrelse en del år. Det är en person som har hört av sig till mig, och uttrycker glädje för det nya uppdraget och lyckönskar mig i uppgiften som Evangeliska Alliansens ordförande – Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Tack Christer. Ska jag vara riktigt ärlig har jag ibland fått mer stöd från Sveriges ledande ateist, än från många kristna.

Notera också att det har lagts ut reklam på min blogg. Jag ingår sedan jag startade bloggen 2008 i ett kommersiellt bloggnätverk där min blogg är tillgänglig för annonsering. Men det har knappt varit några annonser på dessa fyra år, men helt plötsligt börjar det bli det. Jag avvaktar och ser om det stör för mycket, då får jag ta bort det.

Arbetet med pastor Jean går vidare. Han är gömd i Kongo. Jag jobbar nu med att ordna arbetstillstånd i Sverige, så att han kan komma tillbaka så snart som möjligt. Men i den grundläggande debattfrågan om hur han har hanterats av svenska myndigheter, och den svenska flyktingpolitiken, där ber jag att få återkomma – med full kraft.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Kristoffer Lager

  Grattis till ordförandeskapet. Skulle själv gärna höra mer om ditt konsultarbete, eftersom jag jobbar med vindkraft.
  Angående reklam så hade jag inte ens märkt det. Ett tips: använd webläsaren firefox, http://www.mozilla.org/sv-SE/firefox/fx/, samt tillägget AdblockPlus, http://adblockplus.org/en/, så försvinner all störande reklam.

 • Kristoffer

   Ett förtydligande. Tipset gäller de som går in och läser på den här bloggen.

 • wildwest63

  Grattis till ordförandeskapet! Hoppas Du syns o hörs, så den svenska opinionen inser att en o annan kristen har överlevt bakom nån buske.

  Det där med vänliga ateister har jag också upplevt. Min trevligaste kollega genom tiderna var en ganska rabiat ateist som bl a aktivt gick ut i pressen o motsattse sej återuppbyggnaden av den nedbrunna Katarina kyrka i Stockholm. Han visste mycket väl att jag var kristen, men vi kom ypperligt överens o höll kontakten 8 år efter hans penion då han tyvärr avled. En annan trevlig kollega jag har är en troende muslim som är 20 år yngre men som jag har vettigare samtal med än med många andra.

  Vore ju värt en diskussionsrunda för sej hur det kommer sej att kristna kan döda kristna men bli räddade av ateister, bildligt talat.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Samarbete är bra. 

  Ett oslagbart exempel på samverkan är mellan gud och djävulen: världen styrs av djävulen men under uppsikt av kristendomens gud.  

  Idag samarbetar jag både med gud och djävulen.  Och min samarbetsvilja är god – kan gud samarbeta med Mammon i sakfrågor vill inte jag vara sämre!

  Det handlar om att vara samarbetsvillig med maktens herrar. Eftersom jag är maktlös har jag inget val.

  Detta är kristendom i praktiken och dess värdegrund.

 • enkristensresa

  Gratulerar och lycka till som ordförande!  Jag är övertygad om att du kommer göra ett strålande arbete. Guds rika välsignelse till dig för allt du gör för Guds rike!

  (Kom bara också ihåg att ta hand om dig, bara…:)

 • Hans Jansson

  Välsignelse över dig Stefan i rollen som ordförande i Svenska Evangeliska Alliansen! 

 • B. Hedström

  Skulle verkligen önska att du Bengt slutade använda Stefans blogg till att uttrycka allt negativt och mörkt som du verkar vara så uppfylld av. Låt oss som läser Stefans blogg och som känner honom personligen; som den gudfruktiga och medmänskliga person han är få slippa ta del av detta. Finns det verkligen inget givande och livsbejakande och ljust i ditt inre att dela med dig av till andra människor?

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Som kristen vägrade jag tro på Helvetet. I stället byggde jag ”luftslott” och flyttade in. Jag tolkade bibeln efter eget hjärta: ”Inte talar bibeln om ett bokstavligt Helvete”.

  Det var som att gå på IKEA och köpa möbler och inreda mitt luftslott efter eget tycke och smak.

  Men Stefan lärde mig att bibeln ska tas på allvar, den menar vad den säger. Det finns endast en gud och en bibeln. Och i den bibeln finns helvetet. Jag hade fel.

  Idag är tacksam över att Stefan fått mig att inse att jag inte delar den kristna moralen som den uttrycks tydligt och klart i bibeln. Varje kristen är personligen ansvarig för vartenda ord i bibeln och helvetet kan jag inte bejaka. Därför måste jag avlägsna mig från kristendomens moral.

  Min syn på livet och evigheten är givande och livsbejakande. Helvetet är dess motsats. Men bibeln är en handbok i makt, och fakta är att gud och djävulen har ingått ett avtal, en uppgörelse som upphör på domedagen.

  Jag har Stefan Swärd att tacka för att jag idag är en hel människa som verkligen ser ljust på tillvaron. Som kristen var jag full av motsägelser och tvivel, jag var en halv människa. Jag var en syndare. I dag är jag ingen ”syndare” men inte utan fel och brister. Men jag är beredd att göra upp med mina egna problem precis som gud och djävulen lyckas komma överens i ett slags kompromiss.

  Jag kan bara konstatera att Gud är god och djävulen är ond, och däremellan försöker jag skapa en tillvaro. Just nu är mitt liv en solskenshistoria och jag känner nära gemenskap med många människor: flera är Jehovas Vittnen, min bäste vän är ”helveteskramare” i frikyrkan, min äldste vän är ateist och flera andra är agnostiker. Vi är medmänniskor. Och vi säger aldrig till varandra: ”Jag vill slippa ta del av detta.”

  Jag blir uppriktigt ledsen över din personteckning över mig. Jag vill ju bara väl. Men jag önskar inte att jag sluppit läsa den.

 • Alice

  Det är inte alla som pratar om fördömelse. :)

 • http://twitter.com/DavidbJohansson David Johansson

  Även jag ansluter mig till kören och gratulerar till ordförande-posten! Hoppas att du kan på ett konstruktivt sätt leda org. och att du kan vara med och öka den kristna närvaron i det offentliga rummet. Vi behöver det mer än någonsin.

 • Kapten_haddock

  Du borde uppsöka närmaste psykmotagning. Du uppvisar tecken på personlighetsstörning, klara narcisstiska drag. Du kan inte lösa dina problem här på bloggen. Kanske terapi kan hjälpa dig. Ju mer du skriver hör destu mer gör du bort dig.

  Dina inlägg handlar aldrig om sakfrågan och du har t om mage att driva din agenda trotts att ämnet te x kan handla om en flykting som riskerar livet. För det ska du skämmas riktigt ordentligt!

 • AlmaM

   Käre Bengt!                                                                                                     Det här har ju inte alls med sakfrågan att göra, jag ser det som ett rop på hjälp att du börjat skriva så osammanhängande och irrelevant.

  Sök upp någon psykolog eller själavårdare med god renommé, tex någon ansluten till St.Lukasstiftelsen. Jag vet inte exakt var du finns just nu, men St.Lukaspersonal finns i hela landet. Jag tror du behöver prata med någon utanför den offentliga arenan som den stundom hårdhjärtade bloggosfären är.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag har skrivit på uppropet på Internet för Pastor Jean. Jag hälsar honom välkommen till Sverige.

  Pastor Jean har kritiserat regimen i sitt hemland. Jag kritiserar den hänsynslösa bibliska gud som planerar att plåga oss oliktänkande för evigt. Pastor Jean hotas till livet av regimen i Kongo, men mig hotar bibelns gud med helvetet. Jag ligger mer risigt till än Pastor Jean! Allt enligt bibeln. Jag önskar att Kongos regim var ute efter mig i stället för bibelns allseende gud. Pastor Jean är tack och lov gömd i Kongo. Men var ska jag gömma mig?

  Till Sverige är alla välkomna enligt bilder Stefan Swärd publicerat på sin blogg. Det är en bra utgångspunkt, jag tror på en välkomnande attityd och älskvärd vänlighet.

  Men till himlen är inte alla välkomna! Oliktänkande kommer inte i fråga. Och jag vill inte tränga mig på! Men jag ber er kristna att upphöra med förfölja och hota oss med helvetet. Räcker det inte med att ni kommer till himlen? Varför kan vi inte få dö i frid? Varför måste ni (Jesus) återuppväcka oss och plåga oss?

  Varför måste jag till helvetet för att jag tänker fel? Jag gör ingen medmänniska något ont – jag vill det goda. Varför vill er gud straffa mig när jag tänker kärleksfullt och visar barmhärtighet till oliktänkande?

  Jag är inte sjuk. Bara oändligt trött på er kristna som är så fyllda av hatets ideologi. Denna ideologi kan sammanfattas i två meningar: ”Gå ut i världen och gör alla till mina lärjungar. De som vill gå sina egna vägar och tror på tankens frihet ska brinna i helvetet!”

  I min värld är detta hatets ideologi. För denna uppfattning ska jag brinna i helvetet. Om det här ska kallas kärlek vill jag inte vara med.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag betraktar det som en moralisk plikt att blottlägga och avslöja ondskan i helvetetläran som den framställs i bibeln. Den är ett problem för hela mänskligheten och inte ”mina problem”.