Inlägg i debatten om fejkade bilder

Jag har varit bloggare i nästan fyra år och publicerat 1238 blogginlägg under denna tid. Jag är också twittrare sedan ett knappt år tillbaka och har under den tiden publicerat drygt 2000 twitter. Hur många tidningsartiklar jag har skrivit har jag tappat räkningen på för länge sedan.  Jag har skrivit minst 30-40 artiklar i våra riksmedier som DN, SVD, Expressen och Aftonbladet. För den som tvivlar på min trovärdighet kan jag bara informera om att jag en gång i tiden publicerade en doktorsavhandling, och under många år bedrivit konsultverksamhet med vetenskaplig inriktning.

Vad jag minns har jag aldrig blivit anklagad för att ljuga, luras eller fejka i en artikel Jag har många, många gånger blivit kritiserad för mina ståndpunkter, men att jag ljuger eller fejkar – jag har inget minne för att jag någon gång blivit utsatt för den kritiken.

Nu  har jag råkat ut för detta för första gången. Vad gäller då frågan. Det handlar om publiceringen av bilder av en misshandlad pastor Jean Kabuidibuidi. Bilderna är fejkade har vi fått höra från ett antal olika håll. Det har varit ett stående tema senaste dagarna på rasistbloggar och högerextrema hemsidor. Men synpunkten har hörts från betydligt fler håll.

När en utsatt, hotad, kongoles, som utvisas av svenska myndigheter till Kongo – när vi visar bilder på att han torterats och misshandlats i Kongo. Då får vi veta att det är fejk. Den berörda pastorn ljuger och luras, och vi som försvarar honom ljuger och luras. När man skriver något för att försvara en hotad och utsatt medmänniska, då ska det tydligen nagelfaras på ett extra noggrannt sätt. Det här budskapet ska tydligen nagelfaras, kritiseras och ifrågasättas mer än något annat man säger.

Märkligt, mycket märkligt. Och det är synnerligen märkligt med tanke på att det i Kongo har mördats fem miljoner människor senaste 20 åren. Att visa upp bilder på en sårad utvisad svensk pastor i Kongo är ju inte särskilt anmärkningsvärt i detta perspektiv.

Nu har vi publicerat fler bilder, eftersom en massa människor inte trodde på de första bilderna. Av säkerhetsskäl kan vi inte avslöja vem som har hållit i kameran människor som vi själva tagit kontakt med och inte har nån koppling till Jean har träffat pastor Jean Kabuidibuidi där han nu håller sig gömd i Kongo.

Nu skriver jag ett brev till Diakonia i Kongo och ber att de också ordnar ett läkarutlåtande för att bekräfta storyn. Eftersom så många vägrar tro på vad vi säger. Men vi kommer att fortsätta lägga fram bevis till dess kritiken har tystnad och då t.o.m. rasist- och högerextrema hemsidorna och bloggarna tröttnar.

Jag har inget emot kritisk granskning. Men det jag har emot är att utsatta och utlämnade flyktingar och deras berättelser, ska ifrågasättas och granskas mycket mer kritiskt än alla andras berättelser. Är inte det en sofistikerad form av rasism?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Bengt Malmgren

  Stefan! De som beskyller dig (ock källorna) för att ljuga borde skämmas. De är mest beklagansvärda själva. Vill man inte se, så tror jag inte det räcker med hur tydliga bevis som helst. Man kan alltid hitta undanflykter. Bemöt endast seriös kritik, föbigå den andra med tystnad som den förtjänar.

 • Sward

  hade synpunkten bara kommit från rasist- och högerextrema bloggar hade jag inte brytt mig. Detta är en diskussion om hur vissa saker granskas mer kritiskt än andra, och detta är uttryck för värderingar som behöver ifrågasättas och granskas.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • https://www.flashback.org/t1808706 anders

   http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/02/27/-Att-en-person-blir-forhord-efter-utvisning-ar-inget-ovanligt/

  Att de uppgifterna kommer från kyrkans män är beklagligt, för de ljuger.
  Det är ett påhitt som jag antar att man tar till för att ställa oss i
  sämre dager. Det har aldrig förekommit pengatransaktioner i de här
  ärendena, varken från oss, Migrationsverket eller kriminalvården.

  va inte så blind..

  klistrar in ett citat:

  Att vara troende är ingen vaccination från att bära falsk vittnesbörd.
  Det är det som gör oss till just människor och inte halvgudar.

 • Simon

  Jag tror startkt att Gud välsignar det du/ni gör! Bara alla dessa påhopp visar på det. Vi ber för er!

 • http://metanoiablog.wordpress.com/ David Nyström

  Klart det är rasism! Men inte särskilt sofistikerad. Man blir bedrövad…

  Fantastiskt arbete du gjort i den här frågan Stefan. Förstår att det är tufft, men stå på dig. Att stå upp för den svage och skydda den värnlöse är den högsta formen av gudstjänst.

 • Anders

  Beskylller ingen för att ljuga men av vad jag endast kan bedömma av bilderna på Pastor Jean så ser det ut som han råkat ut för moskiter. Har man inte myggnät när man sover i Kongo och andra afrikanska länder kommer man att se ut som Pastor Jean i bästa fall. Det kryllar av moskiter som biter och äter på huden. Tycker de tillsynes lindriga skador sår han har tyder på moskitbett snarare än någon tortyr. Jag har själv arbetat i Kenya och fått erfara vad slarv med att sova utan myggnät innebär.

 • AlmaM

  Bra skrivet Stefan! Keep up the good work ’til he returns!

  Till dem som VILL tro men gripits av tvivel av rasisternas ryktesspridning: en van och ”duktig” torterare lämnar små spår efter sig.

 • Erik Johansson

  Har du tagit bort bilderna?

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Han blev bestulen på allt han ägde, men hade kvar sin guldring på dom första bilderna? Och sin mobil skicka sms till folk med? Sen hade han plåster i ansiktet, som magiskt har läkt på dom nästa bilderna. Bandaget på armen var helt ”nerblodat” med, endå stödjer han sig på den. Och på dessa nya bilder ser armen normal ut.

  Dags öppna era ögon, det handlar inte om vilket parti folk röstar på, bara vanligt förstånd. Ni har att göra med en klassisk Nigeria scammer.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Man behöver inte vara rasist för att vara skeptisk till uppgifter som kommer från en person. Dom skickade en person från Kongo hem igen, det är som att skicka en Skåning till Skåne ^^

 • Anders

  Det som du och många andra tolkar som blod, är nog jod-lösning som används som desinfektionsmedel i en del länder. Håller dock med dig om den mirakulöst läkta ansiktsskadan. 

 • Örjan Hertzell

  Varför hittar jag inte längre inlägget ang Diakonia, med de senaste bilderna?

 • Anders

  Det undrar jag också. Varför försvann bilderna?
  http://www.stefansward.se/2012/03/04/pressmeddelande-diakonia-bekraftar-pastor-jeans-berattelse/ 
  Att ta bort bilderna samtidigt som man kritiserar folk som ifrågasätter bilderna, verkar lite kontraproduktivt. 

 • KurtOhKurt

  Hej. Ert engagemang för Jean är beundransvärt. Kom ihåg att de trångsynta människor som med illa dold rasism ifrågasätter bildernas äkthet är så otroligt få jämfört med alla oss, troende såväl som agnostiker, som följt fallet Jean och stått upp för de mänskliga rättigheterna. (Ibland när en läser kommentarsfält kan en få för sig att de utgör en signifikant del av befolkningen…) Önskar att några intyg inte vore nödvändiga. Fortsätt kämpa!

 • Anders
 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Sluta kalla alla som är kritiskt till viss information för rasister. Måste man tro på varenda ord en Afrikan säger? Är man rasist annars? Hoppas du aldrig får ett Nigeria brev Kurt……

 • Anders

  Det är tydligen nån pastor ”med ansvar för sociala medier i Svenska Missionskyrkan” som är inne och raderar. Han kallar det en liten kris:
  https://twitter.com/#!/NiclasPersson/status/176399795865403392 

 • O.P

  När jag läser vad många skriver så påminns jag om Matt 27 när Jesus stod inför Pilatus, och allt folket skriade korsfäst korsfäst.

 • Petterssonb

  Fast har man pedofilbjörnen som profilbild så tappar man nog all trovärdighet du…,

  Dagens fail?

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Retorik, är en urkraft,  som i gott syfte gör gott!
  Men samma regler som styr vårt lyssnande i händerna på de som vill något annat.

  Ger den demokratiska genomtänkta beslutsordningen väldigt svåra situationer att hantera.

  Exempel: Osmo Vallo blev ihjältrampad av Polismän, vi vet det, och det är utrett men poliserna gjorde inget fel. För lagen hade gett fel grund i vilket våld som människan kan utstå utan en kriminellt förfarande utfört.

  Man kan tycka vad man vill om vad som hände då, men utredningen som skedde under lång tid har fått vårdare som behandlar människor med Downs syndrom att vara mycket försiktigare än tidigare.

  Det var ett retoriskta grepp som gjorde att polismyndigheter kunde bibehålla metoden till 2000-talet.

  Ingen ifrågasätter experter, och om frågan i grunden handlar om kostnaden för samhället, varför pratar vi inte om det då.

  Var i ligger din utbildning kan inte du Stefan ta upp svart på vitt kvitton på statens kostnad för att ta emot Pastorn!

  Och då ta även med vad kostar ett samhälle utan mänskliga rättigheter ett ställe på jorden där kärlek och omvårdnad har ett pris.

  Ett samhälle som tror att det finns inga uteliggare och gamla, sjuka, och barn
  utnyttjas inte i vinstsyfte.

  /Mikael 

 • AlmaM

  Jag vill påminna om fallet med Mirlinda 6 år och Jeton 9 år som frös i hjäl i skogen utanför Valdemarsvik i januari 1994 eftersom deras föräldrar ifrågasattes och polisen vägrade göra sitt jobb att leta upp de vilsekomna barnen- varför? De var asylsökande på flykt från krigets Balkan. Föräldrarna misstänkliggjordes i media ända tills de små hittades i augusti av en orienterare där de dött medan de höll om varandra för att undkomma kylan som tog deras liv.

  Den bottenlösa ondska och dumhet som visar sig i rasisternas kommentarer är just det som blev Jeton och Mirlindas död. Men också de ”snällares” ifrågasättande av den utsatte har del i att Jeton och Mirlinda frös ihjäl och att deras föräldrar misstänkliggjordes och förföljdes grymt tills de döda barnen hittades.

  Föräldrarna fick ingen hjälp med begravningskonstnaderna av staten. JK menade att polisen handlat korrekt när de inte sökte efter barnen med hundar och värmekamera.

 • Orjan

  ”Vad jag minns har jag aldrig blivit anklagad för att ljuga, luras eller fejka i en artikel”
  Men i en intrevju?
  http://svtplay.se/v/2724404/pastor_om_avvisad_vi_har_kampat_i_fem_manader 
  Vid 4.20 antyder du att även hustrun utvisats. Korrigeras dock av av programledaren.

  Och varför lever hon gömd i Sverige. Vilken typ av hot utsätts hon för här?

 • O.P

  Det är hot nog att utvisas till ett land där alla normala lagar sätts ur spel, misshandel godtyckliga dödsstraff och det snällaste dom kan råka ut för är väl att hamna i fängelse, bara för att dom har flytt från sitt hemland, och då förlorar dom barnen.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

   Då vill jag påminna om den svenska två barns mamman som blev grupp våldtagen av Ali Babba och hans 7 rövare på en flyktingförläggning nyligen. Huvudmannen i gruppen blev nyligen dömd för en annan våldtäkt men undvek utvisning. Kanske nån du vill dejta AlmaM?

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

   Dom flydde samma år som Kongo blev av med sin diktator Mugabe, tydligen så är han kritisk till det nya demokratiska Kongo. Så vad är han? Mugabe anhängare?

 • O.P

  Demokrati är det väl bara på pappret/ dom vet väl knappast hur man stavar till det, i den delen av världen är väl diktatur kultur.

 • Micke

   Mugabe har aldrig varit diktator i Kongo, vad jag vet och han är fortfarande president i  Zimbabwe. Jag antar att du menade diktatorn Mobutu…

 • Joakim Wohlfeil

  Milde tid, vad är detta för muppar som dels smutskastar pastor Jean, men själva inte ens kan skilja på Afrikas länder? Kul tanke med Mugabe i Kongo ;-))  Hoppas Carl Johan kan hitta hem själv där han bor, undrar om han hittar Sverge på en världskarta ??

 • Joakim Wohlfeil

  Fast om CarlJohan lyssnat lite mer på Afrikaner hade han ju kunnat peka ut både Europa och Afrika på världskartan. Det blir ju jobbigt att inte kuna öppna posten allls när man inte vet vad som kan komma från Nigeria (vem styr i Nigera då enligt CJ ?? Sarkozy eller Kjersgard ??)

 • Ludvig Hoffman

   Om detta är sant, varför har man inte berättat det direkt när bilderna publicerats? Alla mindre informerade tror ju sig se blod snarare än jod-lösning.