Upptagen av flyktingpolitiska debatterna

Jag är ganska upptagen närmaste dagarna av mina ordinarie jobb, pastor i Elimkyrkan och driva mitt internationella konsultbolag.

Allt skrivande närmaste dagarna måste fokuseras på att följa upp den debatt jag hamnat i om svenska flyktingpolitiken. Svenska Dagbladet har erbjudit mig att skriva en till artikel i ämnet och bemöta Migrationsverkets rättschef och språkrör Mikael Ribbenvik. Jag vill också bemöta bloggaren och författarinnan Merit Wager som skrivit en ganska kraftig kritik mot min SVD-artikel på sin blogg, en text som Svenska Dagbladet inte ville publicera. Tidningen Dagen kommer också endera dagen publicera en artikel om flyktingpolitiken vi har skrivit utifrån Claphaminstitutet, där jag finns med som en av undertecknarna.

Att vara en karismatisk och socialt radikal kyrka är mitt motto och vision för Elimkyrkan. Då blir man både indragen i debatter om flyktingpolitiken och profeterar och ber för sjuka – samtidigt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Bry dig inte om Merit Wagers blogg !
  En bloggare som kräver att SvD aldrig skulle publicera din artikel, men som själv stängt av alla kommentarer på sin egen blogg.
  En oseriös bloggare bland många andra – ägna inte energi åt obskyra tyckare, även om de som i detta fall vill premiera sig själv som ”författare”

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Gud välsigne dig verkligen i detta! Du finns i mina böner.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Stefan Swärd visionerar: ”Att vara en karismatisk och socialt radikal kyrka är mitt motto och vision för Elimkyrkan.”

  Jag är oändligt tacksam över att du avstår från att använda begreppet ”kärlek” i din dröm. Bibelns brutala vision att tvinga ”oliktänkande personer” till ett Helvetet, är så kärlekslöst det kan bli.  Och vi vet att du delar den bibliska visionen.

  Den som är strider för ett Helvete, kämpar mot kärleken.

 • Anonym

  Det ska bli intressant att läsa din kommentar till Mikael Ribbenviks och Merit Wagers sågning av din famösa SvD-artikel. Redogör gärna för ditt val att använda dig av halvsanningar i din argumentation (t.ex. när du talar om ”flyktíngar” när dú i själva verket menar asylsökande eller ”tvångsutvisningar” när du menar asylsökande som inte respekterar att lämna landet när de fått sin sak laga prövad).

  Sedan minns jag att du för ett tag sedan ondgjorde dig över att bl.a du schablonmässigt kategoriseras som ”högerkristen” av andra kristna som t.ex.har en annan bibelsyn än vad du har. Hur kommer det sig då att du själv hade så lätt att klättra upp på domarsätet och avfärda mycket av den sakliga kritik som framfördes i kommentarerna mot din dåligt underbyggda artikel som ”främlingsfientlig” och ”högerextrem”?

  Jag har tidigare haft en ganska positiv värdering av ditt omdöme. Nu känns du emellertid bara som ytterligarer en åsiktspolis under PK-flagg som vill inskärpa de lagar som Gud har gett oss att inte överskrida med egna förordningar som du ser det som din privata mission att upprätthålla.

 • Nils

   vilka tramsiga invändningar…

 • Lennart Svensson

  Att tillvita Merit Wager prefixet oseriös bevisar bara att du inte förstår skillnaden mellan oseriös och seriös. Till skillnad mot alla bubblare, som dyker upp i alla sammanhang, är Merit Wager väl insatt i de ämnen hon debatterar.

 • Nils

  Det betvivlar jag.
  Det finns ingen anledning att svara kleti & pleti för Stefan Swärd.
  han har själv ett helt öppet kommentatorsfält för alla sina artiklar.
  hans huvudsakliga sysselsättning är pastorsrollen & sin yrkesprofession som konsult.
  Wager är en allmän tyckare om andra, som påvisar den dåliga sidan att själv stänga sina kommentatorsfält för ALLA sina blogg inlagor.
  Det är ingen som behöver reagera på sådant bloggande !
  Den lilla vindpusten som Wager påresterar med sin blogginlaga kan Swärd låta blåsa förbi & ägna sin tid ått väsentligt serösare sammanhang !

 • Anonym

  Håller med dig Nils, det är inte seriöst att inte låta folk gå i svaromål. Merit Wager verkar bara ha bestämt sig för en enda sanning, snacka om svart-vit världsbild. Vi andra vet att det finns gråskalor och tillåter att folk säger emot oss. Jag tror man har dåligt på fötterna när man inte tar en debatt.

  Samtidigt bör vi inte lämna fältet fritt för de konspirationsteoretiker som menar att det bevisas att de har rätt i sin främlingsfientlighet eftersom ingen vill debattera med dem. Så svårt att hitta rätt balans. Bön kan vägleda Stefan tror jag, jag tror Gud är med i detta.

 • Nils

   Tack Alma !
  Jag är bara rädd att Stefan spränger sig med allt sitt engagemang. Vi kanske inte alltid delar samma uppfattning ibland, men jag tror vi ska vara värnande & stöttande till de som ställer sig på de offentliga barrikaderna till trons försvar.

 • Anonym

  Precis så tycker jag!

 • Anonym

  Pastor Swärd är ett under av energi o samhällsengagemang och det är verkligen berömvärt. Om ytterligare någon promille engagerade sig så skulle sekulariseringen inte haft så fritt spelrum.
   
  Nu är migrationsdebatten på tapeten. Ett lika tabuiserat ämne som aborter. Med önsketänkande, bristande statistik och politisk korrekthet som länge har förhindrat tillskott av syre i debatten. Särskilt i kristna sammanhang har man bara fått ha en åsikt – alla är välkomna. Jag tycker det är kortsiktigt tänkt.
   
  Flyktingar enligt Genevekonventionen är ett mycket litet antal av de människor som får stanna i Sverige. Bara ett fåtal extremister har problem med detta. Inte heller är ren arbetskraftsinvandring ett problem. De som kan försörja sig genom hederligt vitt arbete från ankomsten till landet, som betalar skatt och bidrar till allmän välfärd är värda samma skyldigheter (!) och rättigheter som etniska svenskar.
   
  Men väldigt många som kommer till landet är varken eller. Här finns en vild blandning av ekonomiska flyktingar, lycksökare, behjärtansvärda fall som inte faller under flyktingdefinitionen, samt rena brottslingar, maffia och de som enbart vill utnyttja det välfärdssystem som är ouppnåeligt i många länder. Vi har papperslösa som av rutin bränner sina dokument pga att det därmed är enklare att få stanna. Vi har s k ensamkommande flyktingbarn som ofta är 10-15 år äldre än de utger sej för att vara och i många fall visat sej vara rena brottslingar.
   
  Ska jag som kristen utan debatt, utan en tanke till, med mina surt förvärvade pengar understödja dessa personer? Det går inte jag med på. Gladeligen betalar jag skatt för de som är behövande. Men i vår allmänna kristna snällism får vi också inse att världen är ond, att många utnyttjar situationen till att på ett enkelt sätt få tillgång till medel de inte är berättigade till. I Bibeln kallas sånt stöld. Det är en synd. Märkligt nog får denna synd inte påtalas när det gäller migranter. Det är på något sätt syndfrihetsförklarade.

 • Anonym

  3 Mos 19: 33.Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. 34.Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud.

  Gud säger inget om undantag för att invandraren kom papperslös.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Du försvarar inte tron som anonym! Bekänn din tro och publicera dig med namn och bild.

  Gud vill nog också veta vem du är?

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Är du Alma Mater?

 • Lennart Svensson

  Jag har ännu en gång läst igenom Merit Wagers inlägg. Om Merit Wager ska betecknas som oseriös måste det grundas på att hennes inlägg är behäftat med overderhäftigheter och osanningar. Jag kan inte se att så är fallet. Sanningssägare har alltid varit illa sedda, men en välunderbyggd sanning kan aldrig ses som oseriös, hur obehaglig den än kan vara.

 • Anonym

  Japp, blev utslängd av disqus och måste krångla mycket innan jag lyckades komma tillbaka, men nu under nytt namn.

 • Wildwest63

  Du blandar ihop saker! Bibeln talar om förbud mot främlingsfientlighet – att vi skulle betrakta invandraren som slår sej ner i Sverige som mindre värd, som sämre människa, som en mindervärdig person. Det är inte frågan om det i migrationsfrågan.

 • kjell

  Jag hittade 76 stycken som heter Bengt Wikström.
  det är väl i det närmaste annonymt.
  En del som skriver här har helt unika namn

 • Anonym

  Vad är det då fråga om?

  Jag tycker du smiter från den praktiska kärleken för att föra den till ett teoretiskt globalt plan där du slipper utmanas i din egen bekvämlighet.

 • Anonym

  Kan tycka att ditt argument, en strof från Moseboken är ganska vag.  Kan ju ta en annan strof  
  När du köper en hebreisk slav skall han tjäna i sex år, men det sjunde året skall han friges utan betalning.
  Är detta hur vi ska behandla slavar idag?

  Jag tror att partierna måste vara mer konkreta i sin invandringpolitik. Berätta vilka som kommer få komma och vilka de anser inte ska få komma. 

  Idag tar vi emot knappt 2000 kvotflyktingar. Sedan beviljar vi ca 10000 asylansökningar, vi avslår 20000. Det flyttar 100 000 till sverige förra året och 50000 flyttar ut. Av dessa 100000 är 20000 svenskar som kommer tillbaka. 
  Jag har svårt att finna all statistik men man bör vara ganska precis över vilka som man ska tillåta komma in här.

  Jag kan tycka att 2000 kvotflyktingar är för lite, tiodubbla!. Sedan kan jag vara kritisk till att vi tar emot flyktingar som smugglats hit. De göder en kriminell verksamhet. Det hade varit bättre de sökte sig till något FN-läger i sitt närområde.
  Vad ska vi göra med dem som framför allt kommer hit av ekonomiska själ? De kommer alltid ha något annat argument. Hur många är de idag?

  Tyvärr har jag få råd att ge Stefan.  Att bara säga ja är fel, samtidigt som dagens asylpolitik får oönskade konsekvenser.  Lycka till Stefan

 • Anonym

  Du har alldeles rätt. De flesta som invandrar i Sverige varken söker asyl eller får uppehållstillstånd pga skyddsbehov eller att de är anhöriga till flyktingar. De allra flesta invandrare kommer från Norden och EU eller andra rika länder. Det är människor som gift sig med en svensk, fått arbete här, nästan 27% av alla invandrare 2010 var läkare, studerar eller är barn till någon som gör det.

  Visst finns mycket konstigt i Bibeln, den ska alltid tolkas utifrån det dubbla kärleksbudet. I en tid när slaveri var den vanligaste ”anställningsformen” var den regel du anför en stor förbättring av villkoren. Slaveriet är inte vanligt längre tack och lov.

  Men invandring pågår fortfarande och då finns ingen anledning att glida undan detta mycket tydliga bud. Speciellt för Sverige som en gång  tjänade så mycket på att fattiga massor kunde utvandra till USA, Canada, Argentina och olika afrikanska länder. Vi har alla anledning att minnas att vi själva en gång var invandrare.

  Gränser är inte av Gud givna. Ingen av oss som fötts i Sverige har haft den turen i livets lotteri pga några meriter. Vad ger oss rätten att döma människor till att vara inlåsta i sina länder medan världen i princip ligger helt öppen för oss?

  Jag håller helt med om att vi tar för få kvotflyktingar till Sverige. Jag tycker också man kunde dela ut Per-Albintorp i avfolkade bygder till svenskar och invandrare för att hela Sverige ska få liv och undvika gettoisering av storstadsområden. Det finns mycket som kan bli bättre på migrationsområdet men inget blir bättre av dagens politik som enbart fjäskar för SD.

 • wildwest

  Det finns ingen parallell med svenskar som under 1800talet fick utvandra till USA! Det finns heller inte någon parallell till många av de baltiska flyktingar som kom hit efter andra världskriget.

  Ingen av dessa kategorier fick det allt gratis när de kommit till landet! Om personer som kommer hit själva bygger upp sin tillvaro från början har jag inga problem med saken. Så gjorde mina förfäder i Minnesota, så fick min mor göra när hon som flykting kom till Tyskland efter andra världskriget.

  Det står inget i nämnda bibelvers att Israels inbyggare skulle förse främligen med allt denne behövde för att omedelbart få åtnjuta samma standard som de som byggt upp landet. Ganska viktigt, hade det varit meningen, hade det stått.

  Det kan verka utomordentligt kristet och tjusigt att ge allt till någon som kommer hit utan motprestation! Men det skapar avarter som vi även ser i liknande grad med vårt utomordentligt kristna bistånd: mottagarna blir krävande och bekväma, vill inte anstränga sig, känner ingen relation med det de fått eftersom de inte behövt göra något för att få det, de kommer bara kräva mer och bli mer otacksamma.

  Detta handlar alltså inte om rena flyktingar enligt Genevekonventionen utan om många andra. En helt annan fråga är hur flyktingar definieras, om det är en relevant definition.

  Gränser är inte av Gud givna??? Hela Bibeln är full av gränser och gränssättningar. Om det är något som är av Gud givet så är det gränser! Bortsett från den gränslösa nåden.

 • Anonym

  Ja, du behöver bara ta en tur i flygplan för att se att gränser är politiska, Afrikas gränser är till och med dragna med linjal av kolonialmakter på 1800-talet. Nej, inget du säger kan få mig att tro att gränser är givna av Gud och inte politiska och högst temporära.

  Du vill hålla allt detta ifrån dig om du påstår att emigrationen förr var så mycket ädlare än nu eftersom de fick klara sig helt utan hjälp vid ankomsten.

  Fattiga människor som var kvar i Sverige hade inte heller samma välfärdsstat som idag. Du och jag som vuxit upp här har haft allt serverat pga av att man solidariskt byggt upp ett välfärdssamhälle.

   Ska vi också  kastas ut då vi nu kostat landet så mycket under uppväxt och skolgång? En flykting kostar betydligt mindre än du eller jag.

  Men de flesta invandrare börjar arbeta och skatta betydligt tidigare än vi infödingar. Ja större delen av gruppen invandrare börjar jobba direkt, det är därför de är här. Men även de som flytt krig och förföljelse börjar arbeta fortare än en nyfödd svensk.

 • kjell

  Du skrev förut att dela ut Per Albintorp i avfolkningsbyggder, det vore väl en bra test om dom får välja mellan att bo i avfolkningsbyggder eller resa hem, då visar det sig snart vem som är verklig flykting, vid flera tillfällen har dessa människor nekat att bo så, men dom som är verkliga flyktingar nöjde sig säkert med en Friggebod. För övrigt instämmer jag med Wildwest.

 • kjell

  AlmaM
  Mitt svar hamnade för sig själv

 • Anonym

  Jag ser det inte som ett test och jag tror det skulle vara en lösning även på en del av arbetslösheten precis som på trettiotalet. Ett problem för invandrare är att är det svårt för en svensk att hitta anställning är det dubbelt-minst-svårt att hitta det för en nyinflyttad. Att starta eget eller på annat sätt vara självförsörjande är då enda lösningen på att leva i glesbygd. Här finns inga jobb för lågutbildade, svensk som utländsk. Men det finns det i storstadsområdena. Vi skulle alla vinna på att låta hela Sverige leva och då är Per-Albintorpet en idé värd att testa.

  Vid flera tillfällen har familjer som fått placering i glesbygd snabbt blivit integrerade och fått jobb och vänner-men sedan utvisats efter lång tid-det är också sant.

  Eftersom jag bor i glesbygd vet jag att en enda familj betyder mycket, de som flyttar på sig är ofta uppfinningsrika. Här finns till exempel en enda libanesisk familj som kom på 80-talet och nu står bakom fem företag. Invandrare är något oftare egna företagare än svenskar och de anställer betydligt fler än svenska företagare. Sverige skulle inte klara sig utan alla som flyttar hit, så har det alltid varit.