Nu svarar jag Mikael Ribbenvik och Migrationsverket

Nu har jag skickat in min replik till Svenska Dagbladet, mitt svar på Mikael Ribbenvik och Migrationsverkets artikel. Min artikel kommer att publiceras endera dagen.

Jag håller med Ribbenvik om att det inte vetenskapligt går att belägga att svenska flyktingpolitiken har blivit striktare senaste åren. Det påstår jag inte heller i min SVD-artikel. Jag vidhåller dock att upplevelsen är sådan, bland människor som faktiskt jobbar med direkta kontakter med flyktingar och som försöker hjälpa flyktingar. Det finns också en rad ledande politiker från båda politiska lägren som instämmer i denna upplevelse.

Migrationsstatistiken visar i varje fall tydligt att Sverige har inte blivit mer generöst i att ta emot flyktingar och man kan peka på ett antal år under senaste 20-årsperioden då vi har mer generöst tagit emot flyktingar än senaste åren. Det skulle dock vara intressant att göra en vetenskaplig studie eller närmare utvärdering av trenderna i senaste årens migrationspolitik.

Tycker också att Ribbenvik sprider dimridåer när han talar om att vi beviljar uppehållstillstånd åt cirka 100 000 per år. Men det är ju något annat än det jag diskuterar, att ta emot flyktingar. Flyktingar handlar om människor som flyr från sitt land därför att det är hotade till livet, riskerar att fängslas eller torteras på grund av sin tro, sina övertygelser, sin politiska hållning m.m. Det är bara cirka 10 procent av alla som får uppehållstillstånd som hör till denna grupp. Sedan tycker jag att det är bra med rörlighet över gränserna. Det är bra att folk kommer till Sverige för att jobba, för att studera, man får flytta hit på grund av att familj finns här, adoptioner m.m. På samma sätt flyttar svenskar runt om i världen för att jobba, studera, man bildar familj på annan plats i världen.

Det är väl bra men det har ingenting med flyktingpolitik att göra.

I min replik kommer jag att ytterligare utveckla kritiken mot hur Sverige hanterar flyktingar, och det är Mikael Ribbenviks direkta ansvarsområde.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anonym

  Bra att du tar denna debatt. Skamligt av Ribbenvik att låtsas som om asyl- har med alla uppehållstillstånd att göra.

 • Anonym

  Intressant att vi i Sverige har en alldeles särskild myndighet för bekämpande av korruption, med tanke på indicierna om mutor i samband med tull och gränsvakt etc.
  Hur ser ordningen ut när myndigheterna granskar varandra, eller gäller det endast mutbrott inom gränserna?

 • Gbajohansson

  Bra att du tar debatten Stefan. Lite ledsen dock över inledningen med hänvisning till ”upplevelser och subjektivitet”. Det gör resten till frågetecken för läsaren även om vi båda ”vet” att det är sant. Men jag förstår att det är svårt att hinna allt. Det tar enorm tid och myndigheterna har ju gott om den varan + ett batteri av medarbetare. Bra reaktion. Hoppas han bryr sig om innehållet. I Jesu namn. 

 • Anonym

  Jag önskar Du varit tydligare med att Du pratar flyktingar och inte allmän migration. Flyktingar under flyktingkvoten är en försvinnande liten del av de som kommer till Sverige. De är säkert behövande och de har, försåvitt jag förstår definitionen, all rätt att finnas här. Men det är inte dom som orsakar all debatt i landet om migration. Det är alla andra som får stanna av s k humanitära skäl – där det finns alla möjliga personliga reflektioner. Det handlar om anhöriginvandring som förvisso är behjärtansvärd men inte har med flyktingstatus att göra.

 • Anonym

  Stefan talar om flykting- och asylpolitik inte migrationen i vörgit. Övriga migranter har det betydligt lättare att få uppehållstillstånd i Sverige.

  Humanitära skäl existerar inte längre. Det är flyktingar som får asyl numera. Ganna 92 år kunde ha fått asyl av humanitära skäl-men det har hon alltså inte fått. Du är inte speciellt påläst om du tror att det är lätt att få asyl i Sverige. Ribbenvik dribblar med sanningen när han säger att 100000personer får uppehållstillstånd i Sverige varje år. Ca 11 procent av dessa är asylsökande flyktingar och ytterst få är deras anhöriga (barn under 18 år).ALLA andra är folk som aldrig sökt asyl, det är tyskar, norrmän , finnar , tjecker , amerikaner thailändare mfl. nationaliteter som kommer hit av olika skäl-men de är inte på flykt. Den största enskilda gruppen är svenskar som återvänder hem, ca 25 %. Jag ska kopiera detta svar så jag bara kan klistra in det nästa gång du skriver ovanstående. Kanske går det in någon gång.