Nu har jag skickat in min replik till Svenska Dagbladet, mitt svar på Mikael Ribbenvik och Migrationsverkets artikel. Min artikel kommer att publiceras endera dagen.
Jag håller med Ribbenvik om att det inte vetenskapligt går att belägga att svenska flyktingpolitiken har blivit striktare senaste åren. Det påstår jag inte heller i min SVD-artikel. Jag vidhåller dock att upplevelsen är sådan, bland människor som faktiskt jobbar med direkta kontakter med flyktingar och som försöker hjälpa flyktingar. Det finns också en rad ledande politiker från båda politiska lägren som instämmer i denna upplevelse.
Migrationsstatistiken visar i varje fall tydligt att Sverige har inte blivit mer generöst i att ta emot flyktingar och man kan peka på ett antal år under senaste 20-årsperioden då vi har mer generöst tagit emot flyktingar än senaste åren. Det skulle dock vara intressant att göra en vetenskaplig studie eller närmare utvärdering av trenderna i senaste årens migrationspolitik.
Tycker också att Ribbenvik sprider dimridåer när han talar om att vi beviljar uppehållstillstånd åt cirka 100 000 per år. Men det är ju något annat än det jag diskuterar, att ta emot flyktingar. Flyktingar handlar om människor som flyr från sitt land därför att det är hotade till livet, riskerar att fängslas eller torteras på grund av sin tro, sina övertygelser, sin politiska hållning m.m. Det är bara cirka 10 procent av alla som får uppehållstillstånd som hör till denna grupp. Sedan tycker jag att det är bra med rörlighet över gränserna. Det är bra att folk kommer till Sverige för att jobba, för att studera, man får flytta hit på grund av att familj finns här, adoptioner m.m. På samma sätt flyttar svenskar runt om i världen för att jobba, studera, man bildar familj på annan plats i världen.
Det är väl bra men det har ingenting med flyktingpolitik att göra.
I min replik kommer jag att ytterligare utveckla kritiken mot hur Sverige hanterar flyktingar, och det är Mikael Ribbenviks direkta ansvarsområde.