Lysande Birro

Tycker att Marcus Birro har en lysande krönika i Dagen idag. Och ska jag vara lite egocentrisk tycker jag nog att det märks att han just har läst min bok ”Efter detta” och att han har tillägnat sig vad jag försöker säga i boken.

Vad säger ni om denna formulering:

En Gud som aldrig ställer krav är ingen kärleksfull Gud. Att ständigt applådera ett barns ihärdiga och upprepade galenskaper är inte kärlek. Varje gång jag läser eller hör någon hävda att Gud inte dömer, att helvetet inte finns, att det onda är en bluff, att aborter alltid är en rättighet och att livet som växer där inne inte är ett liv utan livmoderinnehåll, när jag hör framträdande läkare tala om aktiv dödshjälp som en rättighet, då inser jag att vi kristna och troende måste börja stå upp för vilka vi är.”

Skulle jag säga samma saker som Birro skulle jag direkt få höra om den extremt antiintellektuella kristna högerstämpeln. Vi får se hur länge Birro kan vara poppis i en slätstruken kristen sektor med denna skärpa.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Kommenterade på Dagen:
  Tack Marcus !

  Du slår med full kraft på den klingande evangeliska
  cymbalen – Det  avger ett klingande dån rakt in i kristenhetens
  dammutrymmen så att dammtussarna ryker.

  Se, hör – ni som lyssnat på de skorrande teologerna som vill ge sin egen analys ”skulle Gud ha sagt…?”

 • Nils

   Det är lätt att gilla Marcus Birros svepande poetiska, konstnärliga sätt att skriva. Man känner nerv och närvaro, men är mer ett uttryck för känslor än för konkreta tankar. För egentligen är det svårt mejsla fram substans och skärpa i texten. Han tror uppenbarligen att Gud dömer det onda (som alltså finns och inte är en bluff) och att helvetet finns (oändligt eller ändligt). Ingen klandrar honom för det. Tolkar honom som att aktiv dödshjälp inte bör vara en rättighet och att inte alltid heller rätten till abort är en självklarhet. Vad han vill med den rätt som finns idag är oklart.

  Marcus Birro är en visionär med ett hjärta som klappar. Han ser vilsna, i grunden andliga, människor med en längtan i behov av vägledning. Jag tror han vill och önskar en upprustad moralisk standard, som dock är svår eller omöjlig att lagstadga. Han vill se mer av vördnad och respekt för livet, en allmän uppvärdering av allt som kan kallas för heligt. Vägen dit är att närma sig Gud. Det gäller för alla. Och för de kristna att mer synas och höras vilket väl är meningen med att radikaliseras. Jag tycker Birro förtjänar bättre än en simpel högerkristen stämpel.

 • Nils

  Tror inte du är rätt man att sätta karaktärsbetyg på Birro !

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Ja, jag har gjort abort.

  Att jag är förlåten denna svåra synd, har varit min övertygelse
  (som bekännande kristen) i många år.
  Men i dag är jag inte längre säker på min sak.
  Ingen katolsk präst har nämligen gett mig ”avlösning”.

  Läs här:
  ”Enligt Katolska kyrkans kanoniska lag är formell medverkan till abort en
  svår synd. Kyrkan bestraffar detta brott mot det mänskliga livet med
  exkommunikation, d.v.s. man får inte ta emot nattvarden. Avlösningen för
  sådana synder kan bara ges av påven eller den lokale biskopen eller
  präster som har fått fullmakt av dem.” 
  http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/pages/katolska-kyrkans-syn-p-229-abort.aspx

  Har jag lurat mig själv? Är jag oförlåten?

  Allt jag vill är att bli älskad och förlåten mina synder.
  Kan någon som älskar mig ge lite hjälp?

 • Mattias Johansson

  Hej Bengt,

  Visst älskar jag dig, broder (även att vi tycker olika i vissa frågor).

  ”Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han
  förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.” (1 Joh 1:9, Svenska Folkbibeln)

  Ovan är ju endast en av många härliga Bibelverser gällande förlåtelsen. Det står ju för övrigt också, både i Gamla och Nya Testamentet, att Gud väljer att inte komma ihåg de synder vi bett om förlåtelse för – wow!

  Guds rika välsignelse,

  Mattias.

 • Mattias Johansson

  Hej Bengt,

  Visst älskar jag dig, broder (även att vi tycker olika i vissa frågor).

  ”Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han
  förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.” (1 Joh 1:9, Svenska Folkbibeln)

  Ovan är ju endast en av många härliga Bibelverser gällande förlåtelsen. Det
  står ju för övrigt också, både i Gamla och Nya Testamentet, att Gud
  väljer att inte komma ihåg de synder vi bett om förlåtelse för – wow!

  Guds rika välsignelse,

  Mattias.

 • Nils

  Tro vad du vill bakom dina solglasögon. Hindrar inte mig från att tala gott om Marcus Birro.

  Ska jag märka ord i mitt inlägg om Birro så är det ordet substans som betyder innehåll. Ska inte misstolkas som att Birros text saknar innehåll. Tvärtom finns där ett stort innehåll. Men jag försökte säga att han är lite vag eller otydlig ibland. Och lämnar fältet fritt för tolkningar, vilket jag tror är hans avsikt. Tror han vill visa en etisk kompassrikting. Däremot inte fösas in i en högerkristen fålla.

 • Nils

  Ett annat observandum för kristenheten (även de som är vana att granska enl. egna mallar), är den uppmärksamhet som artikeln får av en sekulär allmänhet.
  Kommentarer & länkade bloggar med sekulär bas är påfallande.

  Att Birro blev utnämnd som ”tydligaste kristna profilen 2011”
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=291740

  var ett bra & riktigt val… Lyckönskar honom till att bibehålla denna position även 2012.
  Ansatsen med krönikan borgar för det…

 • Ros-marie Johansson

  Frågan är ju också vad som är min väg och vad som är Guds. Min mor upplever jag det som har ett starkt kontrollbehov och jag orkar inte umgås med henne längre stunder, fast jag skulle jag vella. Jag vill ockso gärna ha min bror med som stöd. Hon havdar att jag bryter mot Guds väg ”eftersom du ska hedra din fader och moder”. 

  Hon vill också att jag ska få ett statusjobb så att hon kan visa upp oss inför släktigar jag inte bryr mig om och  fast jag känner att jag mer tillrätta i en butik som coop eller ICA. Känner att jag hinner att ta hand om ledsna vänner, hinner med min man, mig själv, Gud etc som jag inte skulle göra med statusjobb. Men jag vill ju inte bidra till att nån känner sig ledsen och besviken… Jag orkar ju inte hålla uppe sås fasad som krävs för ett statusjobb…

  Jag känner rätt vilsen i den här frågan.

 • Nils

  Att vara en tydlig kristen profil och att alltid utan undantag skriva tydliga texter i meningen konkreta är inte samma sak.

  Här ett exempel på en relativt tydlig och konkret text: http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/01/18/Ar-kristna-varderingar-bra-for-samhallet/

  Men många med olika sorters tro skulle trots det kunna skriva under på den, med små justeringar även ateister. Som jag ser det inget exempel på ”högerkristendom”.

  Här ett annat exempel på text, som även fast det handlar om hur en ateist tänker skulle kristna kunna hålla med, med små justeringar: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/vetenskap-ar-annas-religion

  Även kristna tror på vetenskap som en möjlighet att möta utmaningar och lösa problem. Även kristna tror på det hela taget att ”misstagen går inte att reparera i något liv efter detta.” ”Jag insåg att den som inte tror på någon gud har ett stort ansvar för att leva sitt liv på rätt sätt……..Det är här och nu jag måste leva sant och ärligt, mot mig och mot mina medmänniskor. Det innebär ett stort ansvar; det går inte att ”reparera” misstag i något annat liv.”

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Hej Mattias,

  Det tog mig 177 (!) kommentarer innan jag blev älskad på denna blogg! Halleluja!
  Åh, Gud vad jag har väntat på dessa ord!

  Nu kan jag krama hela världen! Jag kan älska alla mina fiender (hota dem med extremt icke-våld)!

  Tack Mattias! Du är en trons hjälte! Kärleken är störst! Jag ska aldrig glömma ditt namn!

  Gud välsigne dig!

 • kjell

  Det första en kristen borde göra är väl att hålla ord, du lovade att sätta punkt, men nu är du på väg att ta över bloggen igen.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Stefan Swärd är ordförande för CredoAkademin. Läs en riktigt bra artikel ”Biblisk kärlek” av Olof Edsinger som akademin publicerat.

  Bry dig inte om mig.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Stefan Swärd är ordförande för CredoAkademin. Läs en riktigt bra artikel ”Biblisk kärlek” av Olof Edsinger som akademin publicerat.http://www.credoakademin.nu/index.php/articles/article/bibliska_kaerlek

 • kjell

  ??? vad har den artikeln för samband med att hålla ord, jag hänsyftar till BWs egna ord den 12/1, med andra ord så är det inte jag som sagt att han skall sätta punkt; det var han själv !

 • Pingback: Ta av de ideologiska glasögonen « Josef Gustafsson()

 • Pingback: Birro vs. Rosén | Martin Edgélius – Konservativa Tankar | Nyheter24()

 • Pingback: Marcus Birro: Ingen är profet i sin hemstad. - Bengts Blogg()

 • Nicklas Eriksson

  Har du skrivit en bok? Om vad då? Vem är du?

 • Rikard Peterson

  Och sedan: Marcus Birro: ”Att i Dagen mötas av så mycket ilska gör extra ont” http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=294505

  Sorgligt.

 • Nils

  Intressant att studera vad du själv skrivit när man klickar på din ”figurlogga” – Disqus berättar en hel del… :-(

  Men det går ju att säga som svar på dina frågor likt Ingemar Stenmark:
  ”He gå int å förklare fö en som int begrip”

 • S-E Sköld

  Kristenheten av idag, är som en husmor som – från sitt förråd – endast ställer fram goda småkakor.  När så Birro – en bland få – ställer fram det grova basbrödet – som många ö.h.t inte trodde fanns – blir det (o) väsen. De ville ju ha sina sedvanliga, söta småkakor: godbitar, utan kors och plåga: utan vetekornets lag.

  Daniel Grahn konstaterar, att Birro ställt till mer ”rabalder” på 24 timmar, än vad han själv lyckats med på tio år. Orsaken till det är, att Dagen blivit tummelplats för en mängd – ur kristen synpunkt – oförargliga kåsörer; som en hönsgård som saknar tupp; utan väckande basunljud!