Till kamp mot nidbilden av ”kristen höger”

Det är  nog få saker som irriterar mig så mycket som att kallas för kristen höger. De som använder detta skällsord ger också en nidbild av de personer som man kallar för kristen höger. Ett exempel på detta var häromåret när socialdemokratiska broderskapsrörelsen kallade Claphaminstitutet där jag är ordförande, för en spjutspets för kristna högern i Sverige.

Tyvärr förekommer det också i enstaka fall att ledande kristdemokrater kallar en falang inom partiet för kristna högern, samtidigt som man ger en nidbild av vad dessa personer står för.

Jag har lusläst de anonyma blogginlägg som Göran Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg har skrivit. Och där används igen nidbilden av kristen höger och att kalla vissa för kristen höger.

Förmodligen ger Ehrenbergs avslöjade skriverier en bild av hur i varje fall delar om Kristdemokraternas partiledning tänker och tycker om väljare, en viss falang i partiet, och vissa aktiva kristna riksdagsledamöter.

Den som kallar mig för kristen höger får svar på tal. Och jag kommer att ge svar på tal i en ledare i Världen Idag i morgon. Det blir ord och inga visor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ghsven

  Skriva i tdningen Världenidag kommer inte direkt motbevisa att du är kristen höger…

  Det är som att försöka motbevisa att man inte är kristen vänster genom att skriva i proletären….

  Dagens fail kanske?

 • Bo Lönegren

  En märklig argumentation. Sedan när definieras Världen idag som höger? Proletären har alltid själv sagt sig vara vänsterröst. Varken Världen idag, Dagen eller Hemmets vän har utgett sig för att vara inordnade i någon höger-vänsterskala utan som kristna språkrör. Med din argumentation måste man i så fall vända sig till någon icke religiös och icke politisk tidning. Min häst kanske?

 • Per Hallstrom

  Det som den tidigare stabschefen Henrik Ehrenberg – Ove Tove – har gjort med sin smygpropaganda är tillräckligt allvarligt i sig. Om han desssutom har sänkt sig till nivån att använda skällsordet kristen höger, ja då hoppas jag att det du skriver blir ”ord och inga visor”. Synd bara att inte samma inlaga kan gå ut i tidningen DAGEN.

  Berätta gärna också – om du vågar – hur man kan få tag i det som Ove Tove har skrivit och som du har ”lusläst”.

 • Sofia

  Det att de tidningar du nämner inte bekänt sin uppenbara politiska färg är ju en av anledningarna till att det används etiketter som ”kristen höger” istället. Om alla är öppna och tydliga med var de står så skulle det offentliga samtalet bli så mycket enklare. Jag har länge frågat varför Dagen inte erkänner att den är obundet borgerlig.

  Det ska bli intressant att läsa Stefans artikel, själv ser jag inga direkta problem med begreppet kristen höger även om det är lite trubbigt. Och så är det ju inget invektiv förstås, som ”mörkermän” som har blivit så lätt att slänga ur sig inom SvK…

 • Westinbo

  Jag hoppas att bli räknad värdig att definieras som tillhörande den kristna högern på domedagen – dvs de som Jesus ska ställa på sin högra sida och som ska aktas värdiga att ingå i härligheten – i motsats till getterna som står på Jesu vänstra sida. I Guds rike finns alltså bara en verklig kristendom – nämligen högerkristendom.

  Att få epiteten högerkristen, fundamentalist eller bokstavstroende kastade på sig får väl ofta ses som en hedersbevisning och ett sundhetstecken – precis som ordet kristen från början var ett skällsord. Därmed vill jag inte förknippas med alla företeelser som klumpas ihop  under detta begrepp, som t.ex.abortaktivister i USA eller fosterlandsälskande kristna krigsaktivister.

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Stefan! Är det inte ett slag i luften att publicera sig i Världen i dag. Där håller nog alla som läser tidningen med dig. Är Dagen månne mer ”sparsmakad” i denna typ av försvar mot ett förklenande omdömesord? Det är ju, trots allt, ingen stor fråga, eller är den det?
  http://stig-melin.blogspot.com/
   

 • Ghsven

  ViD är så höger en tidning kan bli….

  Livets ords husorgsn är ju själva definitionen av högerkristen…

  Som sagt:dagens fail av Stefan…..

 • Bo Lönegren

  Med tanke på vad vänstern står för så hellre höger. Vänstern ersätter empati och personligt engagemang med statliga aktiviteter. Vänstern ersätter frihet med politisk konformism. Individens ansvar ersätts med kollektivet osv. Själv var jag en gång aktiv inom vänstern men har sedan många år lämnat detta. Om mitt kristna engagemang nu får mig att klassas som högerkristen så tar jag gärna det.

 • Anonym

  Haha, så bryter omedelbart ut en minidebatt om vilka tidningar som är ”kristen höger” resp nånting annat.

  Eftersom det används som ett skällsord så tycker jag absolut att man får ge svar på tal med minst samma mynt. Det är tillåtet att försvara sin heder, det gjorde t o m Paulus som vädjade för sin rätt till kejsare i Rom.

  Bortsett från det är kristen höger för mej en indikation på att jag i denna grupp åtminstone har chansen att träffa på kristna som tror på evangeliet och inte anser Bibeln vara en sagobok.

 • Nils

  Men Melin: Är detta ingen stor fråga ?
  Hela KD vilar & faller på denna problematik.
  Aftonbladet & Göteborgsposten använder sina ledarspalter & krönikörer till att odla begreppet: Två av mediaSveriges största opinionsbildare kör medvetet denna agenda som Ehrenberg representerar.
  Att KD öppnat dammluckorna till förmån för Ehrenbergfalanger är ett problem för hela svenska kristenheten & de flesta av de frågor kristna rör sig med i vardagen.

 • Per Hallstrom

  Det är en mycket stor fråga! Användningen av skällsordet kristen höger förvränger svenskarnas syn inte bara på KD utan på kristenheten över huvud taget. Själv är jag tämligen radikal i sociala frågor men har en restriktiv syn på en folkhälsofråga som alkoholen. Och jag anser att äktenskapet är till för man/kvinna. Och därmed tillhör jag solklart den kristna högern. Det är ju helt enkelt inte klokt!

  Och denna förvrängda debatt har Ove Tove, partiledarens närmaste man, blåst på under anonymitetens fega skydd.

 • Anonym

  När jag hör ordet ”högerkristen” tänker jag på Alabama, rasism och amerikansk familjediktaur, frågan är om det har något med Jesus Kristus att göra? För andra kan det finnas andra kopplingar. Som katolik ser jag mig som kristen och i Bibeln eller i Katolska Kyrkans Katekes har jag aldrig läst om höger/vänster. Kommunistskräck lider jag heller inte av. Ett kärleksbudskap har väl ingen rikting V/H, vad är problemet? Journalister skall väl inte forma religionen i splittrande riktningar?  Men genast märker jag hur några vill sluta upp bakom ett uttryck och i och med det benämner de sig själva indirekt i H el.V. De låter även osämjans frö slå rot i sin närheten av sin positionering, hur kristet är det?
  Vi skall väl inte söka skillnader och med vass penna peka på dessa? Jag går ur allt detta och läser el. kommenterar inget mer. Jag vill leva med och i Kristus och där finns ingen plats för världsliga politiseringar till för att söndra.
  Pax et Bonum
  Björn-Maria Lalander

 • kjell

   I min Bibel finns det mycket som handlar om höger vänster, bland annat står det i 
  Pred 10:2    Den vise har sitt hjärta åt höger, men dåren har sitt hjärta åt vänster.

 • Erik

  Spännande, va menas med Höger o vänster där? :)
   

 • kjell

  Kanske; att allas hjärta egentligen sitter något mer åt vänster, men att det egentligen handlar om att inte bara tänka på sig själv, den som är vis tänker på ;och ställer upp för andra. (men det här kanske var för djupt)

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Politiken lyder inte under Jesus Kristus befallning:
  ”Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra.” (Joh 15:17)

  Det som håller ihop Kristi kropp är kärleken:
  ”En är Herren, en är tron, ett är dopet, en är Gud och allas Fader,
  han som står över allting, verkar genom allt och finns i allt.” (Ef 4:5)

  Politik är statskonst och Kristi kropp är kärlek.
  Vad har politik och kärlek med varandra att göra?

  Här vill jag göra en bekännelse:
  Herren har befallt mig (i morse) att älska alla er i Kristi kropp.

  Han varnade mig samtidigt för att använda retorik i egna syften
  och krävde självbehärskning och ödmjukhet i min framtoning.
  Herren gjorde klart för mig: endast genom att vi älskar varandra kommer väckelse.
  Han befallde att min ord ska vara kärleksfulla.

  Jag hoppas att dessa korta ord ska vara ett litet bidrag till väckelse.

 • Elin

  Det är inte särskilt underligt. Du är kristen, du röstar höger
  eftersom dina kristna grundvärderingar stämmer bättre överens med
  högerpolitiken. Det kristna styr det politiska valet som blir ett
  högerval. Alltså: kristen höger. Det är dessvärre bara att hacka i sig. I samma ögonblick man lämnar församlingen och ger sig ut i samhället för att påverka på politisk väg, har man hamnat i en vänster-högerskala. Och då får man helst enkelt bara acceptera detta. Du väljer din politiska hemvist efter din kristna grundsyn. Du hamnar på högersidan. Du är kristen höger. Om du inte accepterar detta, utgår jag ifrån att du slutar tala om vänsterintellektuella också?

 • Anonym

  Världen idag är en rabiat högertidning med tydliga populistiska drag. Att vilja skriva ledare i den tycker jag tyder på lite dåligt omdöme.