Vad händer i mitt liv närmaste dagarna?

De senaste två veckorna har ju den här bloggen helt präglats av kampen för att rädda pastor Jean. Den frågan kommer jag fortsätta driva tills vi är i mål, men ska självklart försöka ta upp andra frågor i bloggandet.

Idag är jag på Sveriges Kristnas Råds klimatkonferens där jag höll inledningsanförande om en kristen miljöteologi och en kristen syn på skapelse- och klimatfrågor. Vi är en grupp inspirerade entusiaster som är här.

Ikväll ska jag vara med på informationsmöte om Gemensam Framtid i Älvsjökyrkan. I morgon kommer jag att jobba med mitt konsultbolag och skriva på en rapport om EU:s skatte- och finanspolitik.

Lördag kommer jag att vara ute vid Migrationsverket i Märsta klockan 16.00 för en stillsam proklamation. Vi kommer att stå där, be böner, tända ljus och sjunga lovsånger och tänka på våra vänner, inlåsta flyktingar. Särskilt tänka på pastor Jean. Vi blir en salig blandning av kongolesiska kristna, Elimkyrkans medlemmar, flyktingaktivister och alla andra som vill vara med och stödja oss i vår kamp för en humanare flyktingpolitik. Jonas Gardell har lovat bjuda in alla sina vänner på twitter och facebook. Bjud in dina vänner, twittra, facebooka, maila, ring, utmana folk att komma dit på lördag 16.00. Det blir inget offentligt möte utan vi kommer bara att stå där, tända våra ljus, be våra böner, och sjunga våra sånger.

Kan vi skapa en ny folkrörelse?

Stockholmarna demonstrerar för att en 1000-årig ek ska få vara kvar. Media står på kö för att spegla detta. Polisen tycks inte bry sig trots att man inte har några tillstånd att demonstrera så vitt jag vet.

Är en kongolesisk pastor mer värd än en 1000-årig ek?

På söndag har vi gudstjänst i Elimkyrkan kl. 11.00 där jag ansvarar för predikan. Självklart kommer vi att uppmärksamma denna kampanj i våra böner, och jag kommer i predikan att skissa på en teologi för en radikal kristen syn på flyktingfrågor. Sedan blir det presentation av min bok, förlaget är på plats och möjlighet till signering.

Och en annan sak. På lördag kväll börjar vi en ny typ av gudstjänst i Elimkyrkan, kl. 19.00, som kallas för Transformation. Det blir en kväll med fokus på tillbedjan, undervisning, mycket tid för bön och förbön, förbön för helande, för uppfyllelse av Anden och kraft.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://pulse.yahoo.com/_5B6MFNDJ5X44GJKZYFRJNB4ACA Mattias

  ”Är en kongolesisk pastor mer värd än en 1000-årig ek?” Så bra uttryckt, Stefan! Tusen tack för allt du gör för Pastor Jean och för andra. Dessutom låter det som om många andra spännande saker är på gång. Fortsätt att springa det lopp Herren har gett dig! Med vänliga hälsningar, Mattias Johansson.

 • Steffo

  ””Är en kongolesisk pastor mer värd än en 1000-årig ek?”

  Ja.

 • Svanstrom

   Transformation. Det blir en kväll med fokus på tillbedjan, undervisning, mycket tid för bön och förbön, förbön för helande, för uppfyllelse av Anden och kraft.Vad underbart! Precis vad vi behöver mer av i våra kyrkor

 • Ola

  sent me litteraturtips, men kan rekomendera ”Mercy without borders” av Zwick… en bok om och av rdikala, coola catholic workers i Houston som ständigt öppnar sina dörrar för mskor på flykt… ses lördag!
  FRED, KÄRLEK och REVOLUTION GENOM BÖN och ARBETE!

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Vi tjatar vidare. Vilken underbar idé till manifestation. kan väl rimligtvis inte störas av polisen vi har än så länge religionsfrihet i landet och mötesfrihet-den gäller väl överallt inte bara kring gamla ekar?

 • epost

  Jag tycker inte man ska spela ut engagemang mot engagemang. Det är passiviserande. På så sätt finns det alltid något ”viktigare” att göra. Det är inte dom som är vid eken som ska utmanas (människans ohämmade träd-skövling är vidrig), utan dom som låter lönearbetet och TV:n gå före all ideell solidaritet och aktivism./Jonas L

 • epost

  Tyvärr är det inte så enkelt. Vad jag förstått (jag kan ha fel, men jag har åtminstone försökt ta reda på hur det ligger till) så är det ungefär så här: Om flera personer samlas offentligt och uttrycker en gemensam åsikt eller liknande, så är man skyldig att söka demonstrationstillstånd. Det räcker att man är två personer som håller upp en skylt i en park. Det kräver att man har en officiell arrangör (som kan ställas till svars om nödvändigt och som polisen kan kontrollera), och polisen kan dra ut på godkännandet av tillståndet och även anvisa en annan plats för demonstrationen och påbjuda andra ändringar i förutsättningarna. I princip skulle en arrangör av en icke-tillstånds-given demo kunna åtalas, och polisen kan upplösa demonstrationen och avvisa personerna från platsen, med hänvisning till exempel paragraf 13 i polislagen (störande av den allmäna ordningen), och detta kan också ske med våld. (I praktiken gör polisen detta relativt sällan, kanske för att det är för jobbigt och ser rätt dåligt ut.)

  Något sådant som mötes- och demonstrationsfrihet har vi alltså inte. Skulle vi få större demonstrationer som under den sk arabiska våren, eller i Spanien och Grekland, så kan polisen mycket väl även i Sverige angripa fredliga demonstrationer med mer omfattande våld, som i Oakland härom dagen:
  http://www.youtube.com/watch?v=bytMNoKNeRA

  Givetvis ska man trotsa det här och samlas ändå när man vill det!!
  /Jonas Lundström

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Det är konstigt då att folk får demonstrera kring eken. Prioriteringen är verkligen underlig när man jagar dem som har andakt tillsammans medan man får demonstrera fritt för träd.

 • epost

  Som sagt, ofta låter polisen demonstrationer vara relativt ostörda. Varför dom griper in ibland och ibland inte beror nog på många faktorer – insatsledare, upplevd hotbild, enskilda poliser, hur stora protesterna, hur utållig man är mm. I det här fallet med eken kan det nog spela in att det är mycket media-täckning och att det verkar vara många lite äldre och respekterade människor som är där. Det skulle bli för dålig PR med ett polisingripande åtminstone för tidigt, också i ljuset av almstriden. Är det fler yngre, mindre media, i mörkret osv så är riskerna lite större. När det gäller andakten på lördag skulle jag gissa att polisen är där, men inte gör annat än att säga åt folk att inte stå i vägen för bilar och att inte hålla på för länge och så.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Du har rätt, men jag tror Stefan, som också är engagerad i miljöfrågor, menar att det är en konstig prioritering av polisen och media.

 • bibeltroende

  Transformation härstammar ur självförgudningsläror. Mycket förädiskt.
  Bön däremot är helt fantastiskt.
  Läs mer hos Lennart Jareteg http://www.Bibelfokus.se