Nu är jag på krigsstigen – förbereder JO-anmälan m.m.

De insikter man har fått senaste veckorna om hantering av flyktingar gör mig minst sagt upprörd. Funderar över att göra en JO-anmälan mot gränspolisen för att en pastor som är flykting, behandlas som terrorist eller en grovt kriminell. Jag tycker att det är ett rimligt anständighetskrav att få veta när man ska utvisas, hur länge man ska sitta inlåst, och att den information ska vara tillgänglig för anhöriga och advokat. Jag vill få det pröva om man verkligen får göra som man gör i pastor Jeans fall. Jag vill också pröva om reglerna för inlåsning under dessa Guantanomo-liknande förhållanden.

Och gärna få kontakt med dem som kan ge fler skrämmande exempel på flyktinghantering, så att anmälan får ytterligare substans.

Jag skulle också vilja få kontakt med en riksdagsledamot som vill väcka en interpellation kring detta, jag antar att den ska riktas till justitieminister Beatrice Ask. Jag känner ju många i riksdagen men vill någon riksdagsledamot självmant ta initiativet och ta kontakt med mig i just denna fråga är man mycket välkommen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sofia

  Mp och V har nog många som vill haka på. 

  Det är i sådana här lägen din känslosamma frispråkighet är en välsignelse för världen! Underbart med JO-anmälan. Känner precis samma uppvaknande inför det svenska flyktingförfarandet.

 • Inga-Lise Furusand Albertsson

  Bra Stefan! Gör en JO-anmälan! Ingen kan göra det bättre än du. Behandlingen av Past Jean har förvånat mig verkligen. Den har varit kränkande och omänsklig! Tack för allt det du gjort och tack till advokaten.

 • http://amen.se brynte

  Gällande hantering av flyktingar är nog Jonas Lundström en bra kontakt, om inte annat så för att ge vidare kontakter. Vid blockaderna får man ofta höra om att flyktingarna drogas ner för att hålla sig lugna i transporten och på planet, samt att de handklovas, osv. För mig är det dock bara tredjehandsuppgifter så hör med Jonas.

 • Anonym

  Pastor Jean är en i mängden av oliktänkade som hotas av förföljelse i sitt hemland.
  Den kongolesiska regimens politik är odemokratisk och motbjudande.
  Men lika motbjudande är väl att Jesus Kristus också förföljer oliktänkande?
  Alla utom vi kristna förpassas till Stefan Swärds helvete.

  Vi lever tydligen i en politisk/religiös värld där alla förföljer alla:
  Gud trakasserar folk av kärlek och regimer av politiska skäl.

  Så vad är skillnaden?

  Stefan Swärd skriver: ”Pastor Jean behandlas ju som en grovt kriminell eller en terrorist. Så
  här får man inte behandla rättslösa, försvarslösa flyktingar. De
  behandlas som grovt kriminella, inlåsta vecka efter vecka.”

  Tänk om han kunde skriva med samma glöd och rättspatos, om alla de oliktänkande som inte tror på Jesus Kristus?

  Jag är kristen som hoppas och kräver att pastor Jean får stanna i Sverige.
  Jag ber att Gud slutar jaga oliktänkande och upphör med hot om helvete.

  Annars överväger jag att anmäla Jesus Kristus för olaga hot.

 • http://unajuaje.niwega.net Kamau Mweru

  Kan kanske Bengt Sjöberg ha erfarenheter som du kan använda?

  http://bengtsjoberg.blogg.se/category/asylfragor.html

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Bra initiativ Stefan. Det borde ha gjorts liknande tidigare kanske de kan ge inspiration till din anmälan.

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Ja Stefan, nu får du sluta förpassa folk till helvetet. Även om helvetet är nämnt i bibeln så tycker vi kristna inte om det. Att anmäla Jesus för olaga hot vor inte helt fel. Men vänta nu, var det inte Stefan som hotade. Ja, ja, sluta hota nu i alla fall. Förföljelse!

 • maja

  här kan alla höra: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4219802 från kaliber i P1. 

 • hanna

  spela  gitarr o tig.

 • Anonym

  Vad vill du att jag tiger om: Pastor Jean eller Guds jakt på oliktänkande?

  Att hota folk med evig tortyr i fall att man inte ”ställer in sig i ledet” är inte att sprida ”det glada budskapet”. Vi har nog olika gudsbilder du och jag.

  Jag tror på Guds nåd, den ovillkorliga förlåtelsen, som inte har med rättvisa att göra.
  Jesus Kristus visar prov på den ovillkorliga kärleken (nåden) då han säger på korset:
  – Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör. (Luk 23:34)

  Skulle Jesus ha dött på korset för att skicka folk till helvete? Det är väl inget glatt budskap?

  Hanna, jag tänker inte tiga om nåden och den ovillkorliga kärleken. Världen är orättvis och brutal och kommer att så förbli eftersom vi alla är syndare.  Men jag vägrar att brutalisera evigheten på det sätt som Stefan Swärd gör.

  Helvetet är en bild, en metafor, en målande beskrivning som Jesus Kristus använder sig av. Och domedagen är den dag då den ovillkorliga kärleken återupprättas i hela skapelsen.

  Det är min tro. När jag överväger att anmäla Jesus Kristus är det inte vår frälsare jag är ute efter, det är antikrist. Punkt slut.

 • Erik

  Varför använder han sig av dem bilderna då? Skönt om han hade struntat i dem om dem inte hade någon betydelse eller spelar någon roll.

 • Anonym

  Guds son vill helt enkelt visa på syndens konsekvens redan här i vår värld. Men helvetet börjar och slutar här på jorden. Bibelns Messias pekar på allas vår ovilja att avstå från synd. Att världen ser ut som den gör beror på oss människor, inte djävulen. Det är vi som gör det onda.

  Jesus är den enda människa som har sett den fulla konsekvensen av våra synder.  Och bara han kan ta ansvar för ”återlösningen” och återställa skapelsen i sitt ursprungliga skick. Det gör han med orden som gäller alla och i alla tider:
  – Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.
   
  Här klargör Jesus, en gång för alla, att vi människor är omyndiga att styra världen och göra gott. Han omyndigförklarar människan. På samma sätt som vi i Sverige inte dömer barn till fängelse, ska ingen dömas för evigt till något helvete. Han vill han rädda oss med evangelium till evigheten inför Guds ansikte – inte tortera delar av sin skapelse.

  Han vill gott redan i denna värld när han uppmanar oss att älska vår nästa som oss själva.

  Stefan Swärd, använder sitt inflytande som en maktspelare i det religiösa och civila samhället för att hjälpa en personlig kompis. Det är bra och lovvärt. Men att han samtidigt uppviglar människor till att tro på ett evigt torterande av andra olyckliga själar, gör att han förlorar sin trovärdighet. Hans Gud är inte min Gud.

  Du och jag kan göra skillnad här på jorden. Men bara Jesus i evigheten. Amen.

 • O.P

  Så då kan någon ta livet av dig så att du blir tyst, och ändå bli förlåten, det låter för bra för att vara sant.

 • Anonym

  Visst kan ”någon” bli förlåten om han/hon dräper mig.
  Så står det skrivet…

  Men tyst blir jag aldrig. På den punkten måste jag (och Gud) att göra dig besviken.

 • Erik

  Jag håller med dig i mycket. Jag tror Guds son vill visa på syndens konsekvenser redan här och nu, och också vårt ansvar att visa på dess konsekvenser för andra människor. Men en fråga, om en icke kristen säger till mig, ”jag är väldigt nöjd med mitt liv, trivs exremt bra på jobbet, har otroligt många vänner som jag trivs med, har familj och barn och har inga andra problem”, varför ska han då bli en Jesus lärjunge här på jorden, om det inte får några konsekvenser i huvudtaget? Eller jag misstolkat dig när du skrev:
  ”Men helvetet börjar och slutar här på jorden. Bibelns Messias pekar på
  allas vår ovilja att avstå från synd. Att världen ser ut som den gör
  beror på oss människor, inte djävulen. Det är vi som gör det onda”
  Det är, tror jag, ibland betydligt roligare att leva utanför en församling en innanför en. Dock långt ifrån lika meningsfullt. Men om hur jag lever mitt liv inte får några konsekvenser, eller betyder nått Då tycker jag det är betydligt mycket trevligare att ha roligt och slippa onödig press än att va med i en församling, som fortfarande är meningsfullt, men ut individuell synpunkt oftare jobbigare och tråkigare.

 • O.P

  Den rättfärdige faller men står åter upp// ett tvaget svin vältrar sig åter i smutsen

 • Anonym

  Drivkraften (för mig) är kärlek, inte rädsla eller hot om straff.

  Här får du min personliga definition av kärleksbudskapet:
  ”Kärlek är att älska sanningen framför lögnen”.
  (Sanningen ska symbolisera Gud och lögnen mitt ego.)

  Det är upp till var och en av oss att formulera vår egna vägval.
  Personligen tror jag att det är bättre att vara liten i sanningen än stor i lögnen.

  Den livsstil du beskriver verkar hämtad ur modern medelklasstillvaro.
  För mig är medelklass en meningslös tillvaro, man flyter omkring i olika livsstilsprojekt,
  med sig själv som mål och mening.

  Med ett utvecklat ego kommer man långt här i världen.
  Men vill man nå längre krävs en personlig relation till Gud.
  Då måste man ge upp sitt ego.

  Det måste vara drivkraften.

  Djävulen har inget med din frälsning att göra.
  Det är ditt ego som Jesus Kristus vill rädda dig ur.

 • Erik

  Jag håller med dig. Kärlek är min drivkraft, men även sanning, utan tvekan.  Sanning är en del av kärleken!! Jag vill leva i sanning! Det driver mig också att söka den, därför bli jag aldrig heller ”nöjd”. Därför har jag också svårt att vara så självklart säker på att helvetet finns, eller så självklart säker på att det INTE finns. Jag upplever väldigt ofta att många som inte tror på helvetet är så väldigt säkra på det, att dem ofta går till personangrepp mot sådana som inte är lika säkra eller helt tror på helvetet. Jag tycker ofta man får höra att människor som tror på helvetet ofta inte lyssna på andra eller har förståelser för andras tro.

  Jag tror på helvetet. Hur den är utformad och vad det innebär vet jag inte. Men jag tror på att livet här får konsekvenser efter döden. Att Gud uppmuntrar godhet och att han inte uppmuntrar onska, även efter döden.

  Japp, jag försökte beskriva en vanlig Svensk! Behöver dessa Jesus idag? Behöver dessa frälsning idag? Jag tror inte som du skriver, att de upplever att de bara lever för sitt egna ego. De känner nog ofta att det lever med ett syfte, exempelvis för sin familj eller för sina vänner eller för sina arbeten, utan att för den saken skulle veta att man gör det för sitt ego. Jag håller med, den livstilen är meningslös, om det inte är för HERREN.

  Ego är något som ständigt följer också. Som jag får jobba och kämpa med. Men drivkraften är ändå, att Jesus har befirat mig och gett mig en ny väg och mening.

  Djävulen har inget med min frälsning att göra, men han och vi människor var orsaken till att den behövdes.

 • Anonym

  I förrgår fick en kristen afghan sitt avslag. Vanligtvis brukar det medfölja ett papper där det står att man kan överklaga och info hur man överklagar, men inte i detta fall. När vi sen ringde och frågade svarade handläggaren: Jo, visst kan ni överklaga.
  Ja, jag har många ärenden där jag ser hur man behandlar folk på ett rättsosäkert och diskriminerande sätt. Några fall har jag anmält till UNHCR och andra ärenden till JO, Sökarombudsmannen m.fl
  Några av Kd:s ledamöter har under åren interpellerat och uppmärksammat frågor jag kämpat med. Emma Henriksson är talesperson i asyl- och flyktingfrågor för Kd och hon är aktiv och engagerad.
  I annat fall skulle jag rekommendera miljöpartiets talesperson eftersom jag vet att regeringen förhandlar med mp om flera viktiga asylfrågor, bland annat hur familjeåterföreningen av statslösa och somalier skall gå till.
  Lycka till!

 • Anonym

  Till Jakobsbrevet återvänder jag ofta. Där står det i kapitel 4, vers 8: ”Närma er Gud, och han skall närma sig er”. Meningen innan visar oss varför: ”Stå emot
  djävulen, och han skall fly för er.”

  Visst verkar allt enkelt och självskrivet när man läser dessa passager rakt upp och ned? Men det är det inte.

  Judas Iskariot var bevisligen nära Gud i tre år och ändå förådde han Jesus. Eller hur?

  Trots att han personligen blivit undervisad om ett brinnande helvete av Gud själv, lämnade Judas Iskariot Gud för trettio silverpenningar . Hotet om ett helvete har aldrig fått någon avstå från att synda.

  Människan äldsta problem är i stället vår fria vilja. Jesus Kristus vet att Judas Iskariot inte kan bära bördan av den fria viljan. Nu vet du det också Erik.

  Ingen människa kan hantera den fria viljan utan hjälp av Guds kärlek. Det är därför Jesus liknar oss vid barn. Människan kommer aldrig att förstå Guds ursprungliga gåva, den fria viljan, så länge vi lever. Därför förlåter Kristus oss på korset, eftersom vi inte vet vad vi gör

  Allt vi kan göra är att närma oss Gud, lägga vår fria vilja vid hans fötter, och låta vår Faders vilja ske – inte vår egen. För att närma oss sanningen måste vi ge upp vår fria vilja (som egentligen är vårt ego).

  Förmå din fria vilja att göra så mycket gott du kan här på jorden. I himlen är det för sent. Där finns tack och lov ingen fri vilja. Där har vi lämnat allt i vår Faders  händer. Amen.

 • Erik

  Jakobsbrevet gillar jag med, mycket :) Det var ett intressant inlägg och tänkvärt. Även om jag tror att jag snackar om något helt annat än det du skriver. Eller förstår jag inte?

  Jag frågar bla fråga om killen eller tjejen i mitt exempel behövde Jesus idag, och varför i sådana fall?

  Tror du att livet får några konsekvenser? Spelar det någon roll om jag lever som killen i exemplet eller om jag ger mitt liv för att berätta om Jesus eller något annat gott ?? Varför?

 • Anonym

  Fjantigt inlägg…..

 • Anonym

  Mitt svar är att det handlar om liv och död. Varken mer eller mindre.

  Men ingen ”har behov av ett evigt liv”.  Alla måste ta ansvar för sina egna livsöden och frågan om liv och död. Jag kan inte svara på om killen eller tjejen är i behov av Jesus.

  Så här ser jag på saken:
  • Gud erbjuder evigt liv. Det gör även Djävulen.
  • Gud varnar för döden. Djävulen viftar bort frågan som struntprat.

  Människan har allt att vinna men kan också förlora allt. Är du nära Gud vinner du evigt liv.
  Kommer du för nära Djävulen är allt förlorat den dag du dör.

  Gud erbjuder oss evigt liv men varnar samtidigt att vi alla riskerar att dö.
  Djävulen kontrar och påstår att att människan har allt att vinna – ingenting att förlora:
  ”Ni kommer
  visst inte att dö” förklarar han för Eva i 1 Moseboken 3:4.

  Djävulen, denna begåvade retoriker, hävdar att Guds världsbild är för trång, att det
  finns mer att se, mer att uppleva och ny kunskap att upptäcka. Livet är ett äventyr.

  Adam och Eva vågade allt och förlorade allt – de vidrörde och åt av frukten på kunskapens träd. Ungdomarna blev lurade av ormen.

  Min världsbild grundar sig på evigt liv och döden. Men accepterar man döden är allt okey. (Då kan man faktiskt skippa både Gud och Djävulen.) Fast känner man behov av mer långsiktiga värden än ett framgångsrikt liv här i världen, är Bibeln en bra investering.

  Där finner du svaret. Bekymra dig inte över människors livsval. Den saken tar Jesus Kristus hand om.

 • Erik

  Jag är tacksam för dina svar, de är mycket tänkvärda. Specielt, ”livet är ett äventyr”, bra!!

  Antingen är jag dum, eller du otydlig, jag har många frågetecken kvar.

  1. ”fast känner man ett behov av mer långsiktiga värden än ett framgångsrikt liv här i världen, är bibeln en bra investering” Konsekvensen av det blir ju att det är en investering. Så fort det blir lite jobbigt, kan man lägga ner eller strunta i det. Va spelar det roll ändå? Jesus blir en konsumtionsvara. Är det så bibeln beskriver ett liv i efterföljelse tycker du?

  2. Vad menar du med död? Jag förstår inte det begreppet om du inte tror på ett helvete? Eller menar du att dem försvinner, utplånas? Hur menar du då att djävulven ger evigt liv?

  3. ”Men ingen ”har behov av ett evigt liv”.  Alla måste ta ansvar för sina egna livsöden och frågan om liv och död.” Har inte alla behov av Jesus? Menar du att det bara för att man inte vill, behöver man inte? Alltså, man måste inte, men jag tror fortfarande man behöver.
  ”,fastän han inte är långt borta från någon enda av oss. Ty i honom är det vi lever, rör oss och är till,” Apg 17:27-28

 • Anonym

  1. Naturligtvis är Jesus ingen konsumtionsvara eller fritidssysselsättning. Jag är beredd att ge mitt liv för min egen son – samma sak gäller Guds son. Och jag är prövad av Gud och har befunnits hålla måttet. Hur det är med resten av kristenheten har jag inte en aning om.

  2. Att tro på helvetet är som att säga inom idrotten: ”Det handlar inte om att vinna. Allt handlar om att förnedra förloraren efteråt! 
  Spelreglerna i Bibeln gäller liv och död. Inte något helvete. Jesus Kristus har redan triumferat och segrat på korset. Njut av segern Erik! Att predika om helvetet gör bara ditt sinne sjukt. Du blir rädd och vilsen. Så är det.

  3. I Nordkorea avgör den maktfullkomliga regimen medborgarnas behov. Trots att Gud är allsmäktig, avstår han från att tvinga på människor rättfärdighet, frid och glädje. Gud erbjuder. Han ser till våra behov och ställer upp för dom som böjer sina knän i bön. Tyvärr är det inte många tar emot erbjudandet:
  ”Gå in genom den trånga porten. Ty den
  port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är
  många som går in genom den. Men den
  port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få
  som finner den”, (Matt 7:13-14)

 • Erik

  Tack för fortsatta svar. Jag är inte klar med dessa tankar alls. Men för mig blir vissa av dina argument luddiga.

  1. Du säger att Jesus inte är konsumtionsvara och det gäller på ditt liv, mycket gott! Då är vi överens. Det jag frågar handlar inte om det gäller för ditt liv. Det jag fråga är; blir inte konsekvensen av en sådan hållning att Jesus blir en konsumtionsvara? Om Gud inte är Gud, utan en ”bra investering när man vill ha ”mer långsiktiga värden än ett framgångsrikt liv här i världen…”.

  2. Låt mig först säga vad jag tror. Jag tror att människan utan Gud är förlorad. Jag tror att det får konsekvenser. Dessa konsekvenser, kalla dem helvetet eller vad som, har jag ingen aning om vad det är. För mig spelar det mindre roll. Det viktiga för mig är att ”Jesus Kristus redan har triumferat och segrat på korset”, så jag njuter av segern samtidigt som det för mig ofta känns jobbigt att bära kärlekens skuld! Nu är inte jag pastor eller nått, långt ifrån. Så jag ställer frågan en gång till, nu när du vet hur jag ställer mig, så kanske jag får ett svar denna gången; ”Vad menar du med död? Jag förstår inte det begreppet om du inte tror på
  ett helvete? Eller menar du att dem försvinner, utplånas? Hur menar du
  då att djävulven ger evigt liv? ”

  3. Jag tyckte jag skrev ganska tydligt att man inte måste om man inte vill. Men att jag fortfarande tror att dem är förlorade utan Gud och behöver honom lika mycket ändå, även om dem inte vill. Jag har full respekt för deras vilja! Så jag frågar igen; Har inte alla behov av skaparen?