Breaking news – senaste nytt om pastor Jean

Här följer senaste nytt om pastor Jean, jag har varit ute vid flyktinganläggningen i Märsta idag på förmiddagen, och har haft ingående samtal med pastorn.

1. En av Sveriges största tidningar tar in min och Jonas Gardells artikel på lördag. Med ett upprop till stöd för pastorn. Genom det kan vi engagera hela Gardells nätverk med 40.000 personer på twitter och facebook. Ett viktigt steg för att kunna lyfta frågan till allmän nivå.

2. Det finns uppgifter som tyder på att situationen i Kongo är så kaotisk så det går inte ens för flygplan med flyktingar att landa. Ett flygplan från Belgien med kongolesiska flyktingar skickades tillbaka till Belgien häromdagen. Det är troligen skälet till varför polisen inte har utvisat kongoleser senaste veckan.

3. Pastor Jean är vid gott mod trots den pressande situationen. Trots svårigheterna satsar vi framåt. Vi kom överens idag om att börja gudstjänster för kongoleser i Elimkyrkan fr o m söndag den 6 november, klockan 14.00.

4. Pastor Jeans case kan byggas utifrån tre argumentationslinjer.

a. Den oroliga situationen i Kongo, som gör det mindre lämpligt för flyktingar att återvända. Migrationsverket köper inte den idén.

b. Advokaten har lagt fram bevis för att pastor Jean har haft kontakt med politiska oppositionen i Kongo. Han medverkade vid ett möte i Stockholm för en tid sedan då kongolesiske oppositionsledaren var på besök. Migrationsverket köper inte heller det argumentet, men bör vara ett skäl för asyl. Vi ska försöka få fram dokument närmaste dygnet som bättre bevisar denna tes.

c. Den tredje hotbilden mot pastor Jean handlar om att han är pastor. Det finns tecken på att pastorer har mördats och fängslats i Kongo, de uppfattas som ett hot mot regimen. Pastorer är viktiga och inflytelserika personer i Kongo, och kan vara ett hot mot en brutal regim av den anledningen. Vi ska försöka få fram mer dokument som bevisar denna tes, eftersom Migrationsverket inte tror på pastor Jeans vittnesbörd här.

Så det är tre hotbilder i detta fall, och det kombinerade effekten av alla tre hoten, borde vara grund för asyl. Men så tycker inte Migrationsverket.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Johannes Luiga

  Tack Stefan för ditt outröttliga arbete för Jean! Vi tror Gud om att rättvisa ska skipas i detta fall. Härligt med mötena i Elimkyrkan!

 • Gbajohansson

  http://www.facebook.com/groups/292689547426669/
  Tack Stefan för allt ditt arbete. Jag har startat en facebookgrupp om John. Jag har också inbjudit dig. Tänker att man enkelt kan uppdatera alla nyheter. Guds välsignelse. Vi tror och hoppas på en stor Gud.

 • Mikael Goteman

  Så om inte detta håller som grund för asyl, vad SKULLE räcka i så fall??

 • Gbajohansson

  Frid Stefan! Ber att du får ljus över något som ska bli avgörande!!! Har du möjlighet så yttra några ord på fb-sidan. Många stöttar John. /Gun-Britt

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Typ inget räcker som asylskäl när migrationsverket fått för sig något. Jag tror det kan ligga honom i fatet att han har en lite rörig familjesituation. Men jag anser det helt fel att utdöma dödsstraff för rörig familjesituation, hur många svenskar skulle då klara sig? Men så irrationellt  känslomässiga är de på Migrationsverket och de ser det som självändamål att stå på sig ju mer de överbevisas om motsatsen-men jag fortsätter att tänka på liknelsen om den orättfärdige domaren och den tjatiga änkan.

 • Westinbo

  Är det inte politikerna vi ska skylla på? Vad gör KD? Här har de chansen att satsa på sina värdefrågor och gå emot sina alliansvänner.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Fast lagar och konventioner ska tillämpas av Migrationsverket. Det är inget större fel på lagarna faktiskt, det som politikerna ansvarar för. Politiker får däremot inte lägga sig i myndighetsutövningen, dvs hur lagarna tillämpas av migrationsverket.

 • Westinbo

  Jag tror nog ändå på att lagarnas utformning kan påverka deras tillämpning.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Absolut, kan inte säga emot det förstås. men lagstiftningen är en långsam process och problemet för Jean är både akut och att Migrationsverket inte vill tro på att han har ett skyddsbehov, så ingen lag om skyddsbehov i världen kan hjälpa honom om inte migrationsverket ändrar sin åsikt.

 • Westinbo

  Absolut, kan inte säga emot det förstås.

 • Anonym

  Stefan, jag ifrågasätter din information. Det stämmer inte med den bild jag fick av situationen i DRC när jag var där för konsultuppdrag i februari och i juni. DR Kongo är ett land som i stor utsträckning är kristet, det finns ingen hotbild mot kristna där. Var snäll och citera dina källor. Visst är det livsfarligt att befinna sig i DR Kongo, för vem som helst, på grund av laglösheten, brottsligheten, trafiken, de tropiska sjukdomarna, etc. Men det är bara den normala livssituationen för alla som befinner sig i landet, och inte ett asylskäl.