Den aktuella situationen för pastor Jean

Några ord om den aktuella situationen för pastor Jean. För min personliga del fortsätter jag att jobba idag med att få allmänna riksmedia att ta tag i denna fråga. Uppskattar mycket att både Världen Idag och Dagen ger stort utrymme åt frågan, och ViD publicerar en direkt intervju med pastor Jean idag. Dagen lyfter också fram Migrationsverkets syn på frågan i dagens artikel, de misstror ju pastor Jeans berättelse. Det är ju ofta så i flyktingärenden att ord står mot ord. Tycker dock att Migrationsverket jobbar för snävt med Kongoärenden för närvarande, det är ju folk från östra Kongo man kan bevilja asyl för, i linje med dokument som finns på Migrationsverkets hemsida. Pastor Jean uppfyller inte det villkoret att komma från ”rätt” del av Kongo. Advokat Claes Strömvall har under föregående helg fått fram ny dokumentation som visar på hotbilden, och det finns tydliga tecken som tyder på att vissa pastorer är särskilt utsatta och stämplas som regimmotståndare. Men exakta bevis är ju svåra i sådana här fall. Det är dock ett gigantiskt risktagande med människors liv att utvisa dem utifrån en viss teori om hur saker ligger till, en teori som kan visa sig inte stämma.

Förutom pastor Jeans vittnesbörd har jag blivit övertygad om allvaret i detta genom att läsa UD:s rapport om Kongo, läst på Human Rights Watchs hemsida om Kongo och talat med andra personer som har expertkunskaper om Kongo, har bott där i många år, alternativt kommer därifrån. Den totala bilden har övertygat mig i detta fall.

Ska ha samtal med advokaten idag och diskutera möjligheten att överklaga till Europadomstolen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.facebook.com/jerlerup Torbjörn Jerlerup

  Ett tips. Vill ni skapa massopinion om detta ska ni ha en sida med samlad information om Kongopastorn. Med lite mer detaljer om hans situation, juridiskt, personligt etc. Dessutom behövs olika bevis för hans situation, länkar till tal och predikningar där han uttrycker sig regimkritiskt. Länkar till rapporter och artiklar om situationen i Kongo och situationen för den etniska minoritet han tillhör.

  Med mailadresser och telefonnummer dit man kan protestera. Och bild på honom. samt givetvis länkar till dagen och Världen idag och artiklar om honom.

  Dessutom rekommenderas användning av Facebook. Skapa en grupp där och ett event i kalendariet.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Bra att ni fortsätter kämpa!

  Ja, svenska myndigheter ids sällan tänka själva eller ta reda på hur saker förhåller sig utanför deras bekväma kontor. Kongo är inte bekvämt så vad kan man vänta sig. Det gäller att sticka infot under näsan på dem, möjligen kan de ändra sig. jag tänker på änkan och den orättfärdige domaren och sätter därför mitt hopp till tjat!

 • O.P

  Om pastor Jean med familj varit i Sverige sedan 2003, då är väl barnen inte kongoleser utan svenskar, vilken ålder är det på dom?

 • http://www.facebook.com/jerlerup Torbjörn Jerlerup

  har skrivit några frågor på twitter. Efterlyser lite länkar och sånt till saker han sagt. :-)

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  De kan ha dubbelt medborgarskap och det är ett jätterproblem för oftast godkänner inte andra stater dubbelt medborgarskap. Det dubbla medborgarskapet gör till exempel Dawit Isaacs situation svår eftersom Eritrea ser honom som enbart Eritrean. Dessutom är Svreige inte USA, barn blir inte automatiskt svenska medborgare för att de föds här. Man måste ansöka om det.

 • Anna Sundberg

  5, 3 och 3 månader!

 • O.P

  Jag menade att barnen inte känner Kongo och har aldrig varit där, vad jag förstår är dom födda i Sverige.

 • Sofia

  Jag jobbar på en text som ska in nånstans senare i veckan. Lägger ut bild på Jean ikväll på min blogg, http://sofialillyjonsson.wordpress.com/blogg/

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Ja, men sådant brukar aldrig beveka Migrationsverket. Minns den familj som utvisades där barnen inte fick umgås ensamma med den psykiskt sjuka mamman i  Sverige men när föräldrarna utvisades skickades barnen till mammans hemland med mamman och den friska pappan utvisades till sitt hemland utan barnen.