Om KD:s partiledardebatt

Marcus Birro kandiderade till partiledarposten i KD, och drog tillbaka ansökan samma dag. Det var ett intressant grepp med en känd utifrånkandidat, men jag tror nog att ska man tala om externa kandidater har Lars Adaktusson mer tyngd och politiskt kunnande. Dock har Birro värderingar som ligger i linje med vad kristdemokraterna borde driva. Synd att Sverige har så vattentäta skott mellan olika yrkesroller, varför ska man inte kunna leda ett debattprogram i TV och samtidigt vara partiledarkandidat?

Att Hägglund ifrågasätts efter så svaga val och väljarmätningar är inte konstigt. Jag förespråkade Odell redan vid förra partiledarvalet. Han har en tyngd, förhandlingsskicklighet och goda kunskaper, även om jag tycker att Göran Hägglund är duktig också. Men uteblir väljarframgångarna är man rökt som partiledare, så är spelets regler. Och 64 år, det är väl ingen ålder. Jämför Kamprad och IKEA, går det dåligt för IKEA med en åttioåring som drivande motor?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Mats Knutson är Svt:s politiske kommentator. Före honom K-G Bergström. Meningen är ju att en kommentator eller debattledare i tv inte ska vara öppet partisk eller kunna misstänkas vara det exempelvis genom att kandidera för ett visst parti. Det är väl en rimlig förklaring till varför Birros dubbla roller anses oförenliga och jag anser att den rågången har en funktion och är acceptabel. Svt har väl visserligen högre krav på saklighet och opartiskhet än reklamkanaler men ändå.

 • Sward

  Nils,
  Fast leda ett debattprogram är inte samma sak som att vara politisk kommentator.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Nils

  Nej det är skillnad på det. Men kanske finns även likheter. En partisk debattledare skulle kunna ge favörer till likasinnade i form av mer debattid, eller på annat sätt leda samtalet gynnsamt för en viss uppfattning. Men jag ser själv aldrig debattprogrammen. Blir frustrerad och får huvudvärk. Ingen får tala till punkt. Alla blir avbrutna. Ingen tid för att utveckla resonemangen. En cirkus utan dess like. Egentligen spelar det ingen som helst roll om debattledaren är partiledare, kommunist eller kristdemokrat.

 • Wildwest63

  I praktiken är det nog mycket bättre att en politisk kommentator eller en debattprogramledare har deklarerat sin politiska hemvist. Vi anar ju ändå var många av dessa politiska kommentatorer har sina sympatier. Man kan faktiskt vara kritisk ändå. Som fd moderat kommunpolitiker är t ex jag oerhört kritisk till vart den värdekonservativa falangen tog vägen. Samtidigt som jag tycker Anders Borg gör ett fantastiskt jobb. Skulle nog kunna hålla ett kritiskt anförande som gör att folk tror att jag är både vänsterpartist och sverigedemokrat.

  Å andra sidan funkar en mediaperson som partiledare knappast i Sverige. Här ska man helst vara politisk broiler, även om folk i allmänhet inte säger sig gilla dessa. Men försök få en känd actionskådespelare att bli hög politiker här (tänker på Schwarzeneggers period i Kalifornien)! Tänk Mikael Persbrandt eller Peter Stormare som finansminister!

  Jag säger så här angående KD: om man inte håller fast vid sina grundvärderingar så har man inget berättigande som parti. Och dom har man lämnat tämligen lättfotat. Skillnaderna inom moderaterna idag är mycket större än skillnaden mellan kd och moderaterna. Gör om eller lägg ned!

 • Anonym

  Fredrik Virtanen 
  på Aftonbladet skriver dessa träffande ord:

  ”Birro är mästare på att skapa rubriker kring sig och lyckas ofta
  skickligt utmåla sig själv som offret. Så även här. Men den här gången
  sprang Birros bekräftelsebehov långt före hans hjärna när han – på
  fullaste allvar – ansåg sig kompetent att leda ett svenskt
  riksdagsparti. Det är ett rätt underbart storhetsvansinne. Enligt envisa
  rykten sent i natt överväger Birro nu att kandidera till jobbet som
  påve.”

 • Nils

  så du tycker Virtanens chavottering av familjen Birro är värd att citera ?

 • Anonym

  Birro har fått precis vad han i sitt storhetsvansinne förtjänar. Bra talat av Virtanen. 

 • Nils

  Jag tycker du ska ha ryggrad att säga det personligt till hans fru.

 • Anonym

  Till hans fru? Birro är väl i högsta grad en offentlig person. Sticker han i sitt högmod ut hakan och t.o.m. vill bli partiledare, så får han väl räkna med att bli offentligt kritiserad och granskad. Birro är ett ända stor skämt, och det är bara pinsamt att vissa kristna låta sig bländas av denne man som inte kan uttala en enda mening utan att dra i svordomar. Tror det var någon journalist på DAGEN som konstaterade när man intervjuade honom att han svär så det rycker om det.

 • Nils

  Här försöker de flesta uttrycka åsikter med kristen etik som bas.
  Vad i dina påståenden faller inom denna ram.
  Birro har en familjesituation där de etablerat sig med barn i Sthlm.
  Om han obetänkt eller obetänkt anmält ett intresse, så är det i högsta grad ett etiskt arbetsgivaransvar om en person sparkas ut från sitt arbete & boende med omedelbar verkan.

  Däremot uttrycker du det sämsta med anonymitetens verbala kräkning över en annan människa.

  Om Birros skulle vara ett skämt, så kan väl du anmäla ditt intresse för att åtminstone fylla den arbetsplats han går miste om.
  Ange gärna vad som inte kan anses som ett skämt med ditt eget CV, så får väl andra bedöma dina kvalifikationer.

  För egen del, så uppskattar jag Marcus Birros livsvandring från Angereds gatumiljö & de på förhand utslagnas hemvisst, till att idag tillföra svensk kristenhet en profetröst i tiden & allmänt aktad personlighet.

  Ingen begär att just du ska gilla honom, men lite uns av egen personlig självbild kan önskas, när du tror dig kunna sätta stämpel på någon annan människa som ett skämt !

  Intressant att se det stora förtroende som ändå Marcus Birro åtnjuter av tidningen Dagens läsare, som ev. ny partiledare – trots TV4:s brännmärkning.
  http://www.dagen.se/dagen/fraga/?qid=3203&action=viewAnswer

 • Torbjörn S Larsson

  Vad som helst är bättre än Hägglund.
  Och Birro är precis lika mycket eller lite seriös som någon annan partiledare.
  En partiledare ska vara en vanlig människa med sunda värderingar, helst byggda på Bibeln.
  Och det får även Birro mer och mer…

 • Westinbo

  Jag hoppas att Birros prövningar ska puffa honom i riktning mot Kristus och det livet som finns i honom. Att kalla sina vedersakare för jävla idioter och fegisar tyder på att allt kanske inte står riktigt rätt till. Men det är gott att Birro deklarerar att han är katolik och tror på Gud och utgör en motkraft i mediebruset och är en viktig röst mot avhumaniseringen och avkristnandet i vårt land.

  Jag känner i vilket fall stark sympati för Birro och för hans förtjusande hustru som drabbas hårt av  den brist på beräkning och saktmod som kännetecknar många poetsjälar. Skulle de drabbas av ekonomiska problem med risk för att bli vräkta så tycker jag att vi övriga som kallar oss kristna skulle starta en insamling till förmån för familjen Birro. Det finns kanske någon handlingskraftig människa som skulle kunna organisera detta. Och kanske skulle vi sedan få höra människor säga: Se hur de älskar varandra. Kanske är detta ett ord från Herren. Det är äkthet och kärlek som kan få kristna från olika riktningar att närma sig varandra i enhet och inte i första hand teologiska diskussioner. 

 • Anonym

  Det finns inget som är ”kristet” med Birro. Bara därför att han är abortmotståndare så gör det inte honom till en kristen. Han är en pajas, och det inser praktiskt taget alla utom vissa frikyrkomänniskor. Men i sina pajaserier där han oftast inte gör annat än svär och kastar skit på andra människor, så får han minsann också räkna med att han blir bemött med samma metoder. Men då skriker han som prinsessan på ärten. Att någon kan ta honom på allvar är bara pinsamt.

  Sen blir det bara pinsamt när du Nils hänvisar till en webbfråga i DAGEN som en opinionsundersökning!!! Det finns inget som helst vetenskapligt i en webbfråga som kan jämföras med en vetenskaplig opinionsundersökning.  Det allra flesta som där klickar för Birro gör det som en kul grej, för ingen vettig människa kan på fullt allvar tro att Birro skulle kunna fungera som partiledare. Hade Zlatan kandiderat hade han säkert fått ännu högre siffror i en sådan webbfråga om vem man vill se som kd-ledare  :-) :-)  :-)

 • Nils

  PJ sammanfattar väl KD-situationen. Balanserat & utan extrema vinklingar som ofta förekommer hos flertalet andra analyser:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vem-kan-fa-kd-att-bli-relevant-och-spela-roll_6522330.svd

 • Nils

  Tyvärr kan jag inte bedöma Birros grad av kristen tro.
  Men det kan tydligen du.
  Jag tycker mig dock kunna se att hans kristna vittnesbörd altsomofta är något som tillför den stora allmänheten en kristen infallsvinkel som inte andra kristna lyckas med – t.o.m. Stefan Swärd når inte det auditorium som Birro når.

  Det finns många exempel på hur Birros röst bryter igenom det pk-korrekt sekulära, där andra kristna röster håller tyst eller vågar inte sticka ut:

  Några av de senaste exemplen:
  http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.2538091/marcus-birro-vi-skams-inte-for-att-vi-tror-pa-gud
  – tydligare kristen bekännelse än så kan man knappast begära.

  Det finns en hel del kristna frågor som Birro fört upp på agendan – där samfundsledare & pastorer inte lyckats de senaste årtiondena. t.ex. den senaste abortdebatten om människovärde & fostrets ställning som barn/mänsklig.

  Att Birro upprätthåller en krönikör-status på Expressen är nog lite bättre än att bli klassad som ”pinsam” & ”ett skämt” enl. din människokännedom.
  http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro

  Sedan kan jag bara påminna om enögdheten hur illa det blir när människor stämplas:
  Senast var det självaste Stanley Sjöberg som kletade otillbörliga invektiv på mig i ett debattsammanhang om dopet i Dagen:
  http://www.dagen.se/blogg/jaktlund/2011/09/har-pingst-andrat-dopsyn#disqus_thread

  Det märkliga är att hans misskrediteringsyttrande över mig med lögnaktiga påståenden har fått ”4 gilla” -tryckningar. En person har dock bistått med relevant reflektion.

  Bara ett ytterligare exempel på hur illa det blir när kristna tror sig kunna kleta otillbörliga invektiv på medmänniskor.
  Pastor eller västgöte är tydligen egalt //
  ”Nils the first”

 • Nils

  KD:s problem är ju numera väl kända och uppenbara. Ett parti utan ryggrad som ständigt viker ned sig. Allt för att hålla ihop Alliansen som om det endast vore detta lilla partis ansvar. Birro må vara en pajas men frågan är om inte Hägglund är en värre pajas. Någon ständigt flinande Berlusconi på ett sjunkande skepp vill väl ingen ha. Varken Birro eller Adaktusson lär bli partiledare men de hade varit bättre än någon av nuvarande kandidater. KD:s partiledare borde vara en normal person som kan förklara partiets idéer och politik, och som hellre gör rejält avtryck i media som oppostionsparti än ägnar sig åt självutplåning inom Alliansen. KD är förvisso rädda för en ny ökenvandring och försöker hellre gömma sig som ett grått oförargligt allmänborgerligt parti. Men vad man inte räknat med är hur allvarligt det är att förlora sin själ.

 • Anonym

  Nils skriver:

  ”Tyvärr kan jag inte bedöma Birros grad av kristen tro.
  Men det kan tydligen du.”

   

  Graden av Birros påstådda kristna tro redovisas här.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13727305.ab

  På samma nivå som Levengood och Gardells – dvs bibelfobi  :-(

 • Westinbo

  Vi ska inte sälja våra själar
  för att bli ett riksdagsparti,
  men överlåta våra hjärtan
  till att tjäna levande Gud

  KD kommer att vissna ner,
  otack den lön världen ger,
  men sanningen ska bestå
  när världens ledare förgå

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Ibland är det lättare att förklara något genom att peka på motsatsen. Kristdemokraterna är ett politiskt parti, med allt vad det innebär. Kyrkan, församlingen är något helt annat och den har bibeln som urkund.

 • Anna-Karin

  Hon är en vuxen människa och ska kunna ta ansvar om sig själv. Det lär hon behöva kunna om hon ska fortsätta men lille Marcus. För övrigt har inte TV4 kastat ut någon på gatan. Hade inte familjen Birro flyttat till Italien…….?