Här publicerar jag en refuserad artikel

Den här artikeln har jag försökt på publicerad på DN debatt och SVD Brännpunkt denna vecka, men inte lyckats med det. Men då är det så bra att ha en blogg där man skriver vad man vill. Här är den refuserade artikeln, exklusivt för mina bloggläsare, innehållet liknar ledaren i Världen Idag:

Den senaste veckan har vi återigen blivit påminda om att kampen aldrig får upphöra för demokratin och det öppna samhället. Det politiska våldet vilar ständigt bakom hörnet. I Tyskland 1933 var det en person med Breiviks värderingar som grep makten i landet samtidigt som många svenskar uttryckte sympatier för Nazityskland och nazismen. Samma brutala våld grep makten i dåvarande Sovjetunionen och i Kina, även det med en hel del sympatier från svenskt håll. Det är samma människosyn som ligger bakom dåden på Utöya, Gulag i Sovjetunionen, Treblinka i Polen och Kinas kulturrevolution på sextiotalet.  Den extrema våldsvänstern hade också omfattande sympatier i Sverige, liksom nazismen, liksom Anders Breiviks groteska högerextrema ideal.

Samma människosyn och att använda dödandet som politisk metod präglar även de muslimska diktaturerna, listan kan göras lång, Iran, Saudiarabien, Syrien, Libyen, för att nu inte tala om Bin Laden.

En läsning av Anders Breiviks 1500-sidiga dokument visar att han är mer än en högerextrem person. Han är också terrorist och vill använda terrorn som ett medel för att nå politiska mål. Det som hände i Norge var inget vansinnesdåd, det var en ny form av högerextrem terrorism.

 Trots att dessa olika rörelser hatar varandra och är varandras motsatser, vänsterextremisterna, de totalitära muslimska diktaturerna, nazisterna och Breiviks högerextrema terrorism – så är de samma andas barn. Den finns en totalitär samhällssyn i grunden och man använder massmördandet som en politisk metod och en politisk strategi.

Breiviks terrorism kombineras också med aggressivitetshöjande droger, också en ny trend, som liknar fotbollshuliganismen.

Kampen för det demokratiska och öppna samhället kan aldrig slå sig till ro. Även i fredliga och lugna Norden visar all erfarenhet under många år att det finns en benägenhet att stödja och acceptera totalitära ideologier och i varje fall passivt stödja massmördandet. Våld och terror kan inte bemötas med mer hat och våld. Den norska reaktionen har varit sansad och föredömlig, ännu mer öppenhet och demokrati är lösningen, dock utan naivitet och okunnighet om de extrema rörelser som finns i samhällets utkanter.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Walle

  Hm, jag brukar uppskatta dina ofta väldigt insiktsfulla texter, men denna förvånar mig just därför att den innehåller så många direkta felaktigheter. ”I Tyskland var det en person med Breiviks väderingar…”, nä, Hitler var först och främst antisemit, Breivik är pro-israel. I Breiviks hjärna så är det muslimerna som står för den internationella världskonspirationen, Hitler hade goda relationer till muslimska organisationer. Att samma människosyn skulle ligga bakom Utöya, Gulag, Treblinka och kulturrevolutionen är inte heller korrekt, samma människoförakt, ja, men knappast samma syn på människan. Till den listan kan vi ju för saklighetens skull också addera Guantanamo och Abu Greihb som vår egen regerings kompis i väster är ansvarig för, vilket visar att de extema rörelserna inte bara finns i samhällets utkanter utan sitter väldigt centralt i samhällets toppskikt. 

  Jag tror det är viktigt att vi som kristna aktar oss för att falla in i någon slags pöbelmentalitet och försöker se nyktert på situationen. Breivik var en galning, med en ideologisk mognad som en fjortonåring. Han var tillräckligt kompetent för att googla fram lite bombrecept och terrortips och tillräckligt kallblodig för att genomföra det, men likväl en galning. Att kalla Breivik för högerextremist är förvisso korrekt. Han är högerextrem på samma sätt som sverigedemokraterna sägs vara det, men han är också högerextrem såtillvida att han tror stenhårt på marknadsekonomin och borgerliga, ultraliberala idéer, bland annat har han utmärkt sig som gay-aktivist. Hans tankevärld är alltså ett hopkok av alla möjliga olika ideologier. Därför kan alla hitta någonting i hans manifest som kan användas som politiskt slagträ, vilket man också gör helt ogenerat. 

  Är man multikulturalist så kan man peka på hans multikulti-kritik, är man antisemit kan man peka på hans sionism, är man ateist kan man peka på hans ”kristna” tro, är man kristen kan man peka på frimureriet och ockultismen, är man socialist så kan man peka på hans liberalism. 

  Så snälla bröder och systrar. Vår uppgift som kristna är inte att plocka upp ännu ett slagträ ur Breiviks förvirrrade manifest, vår uppgift är att finnas där för offren, att be oavbrutet för dem, och kanske svårast av allt, att be för Anders Behring Breivik, som mer än någon annan behöver helande från Herren. 

 • Nils

  Jag tycker också som jag nämnt tidigare, att det blir en fadd bismak när kristna företrädare ser som sin uppgift att snabbt gå ut med sina hemmasnickrade analyser av en människas handlande.

 • Bernt

  Jag tycker att Stefans artikel är mycket bra på så sätt att den vidgar horisonten för hur enkilda individider i olika sammanhang och med olika bakgrund har tagit(tar sig) rätten att bestämma om andra människors rätt att leva. Breivik är här bara en i raden.

  Denna lite bredare syn och bakgrund tycker jag har saknats hittills i den nuvarande svenska debatten efter Breviks tragiska agerande.

 • Bengt Wikström

  Mycket bra och intellektuellt hederlig analys!

  Din slutsats (att finnas där för offren) sympatiserar jag med utan att jag för en sekund tror att kristna böner gör världen till en bättre plats att leva i.

  Men jag tackar dig för din äkta och kärleksfulla människosyn.

 • Anonym

  Det stör mej lite att vi ”vänligt” nog ”bara” kallar Breivik för galning. Han var styrd av djävulen, statsminister Stoltenberg sa något väldigt bra när han menade att vi i Breivik mött Ondskan. Breivik var helt i händerna på djävulen och följde hans bud om att gå runt som ett rytande lejon och slå sönder och förgöra. Se då vad som händer, ett utmärkt uppslag för vilken predikant som helst. Lika lite som det andligt sett finns något som heter tur så finns det några som kan kallas galningar.
   
  Människor styrda av djävulen finner vi lite var som helst, Stefan har visat på ett antal i historien, vi har många runt omkring oss. Samtidigt som vi ska finnas till för de sörjande och be för dessa får vi ha ögonen öppna, avslöja och uppdaga det som en världsmänniska varken ser eller märker. Även det är vår uppgift, nog så begravd under snällismens decennier i kyrkan.

 • Westinbo

  En uppblåst och grandios självbild spelar en stor roll för att vissa människor är beredda att passera alla normala etiska gränser. Hitler är ett exempel på detta och Breivik ett annat. Här kan vi se implikationer från den tidiga barnaåren och den fostran och de upplevelser som formar en människa. Vårt hopp att det finns kristna människor som överlåter sig till Guds vilja och är beredda att ge ut sig för hans sak och följa hans ledning och ödmjuka sig under hans fostran även om det skulle ta ett antal år innan de konkret frukterna av detta fördolda liv i överlåtelse blir synliga.

 • Sofia

  Men ja. Tack.

 • Mattias

  Själv tror jag att vår våldskultur har en viss påverkan på Breivik och andar liknande unga män. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=271320

 • Sward

  Din kritik mot våldskulturen håller jag med om. Och jag tror att vi kristna har släppt efter alldeles för mycket på det området. Det kristna hem jag växte upp i på femtio- och sextiotalet var det otänktbart med krigsleksaker, se på vålds- och krigsfilmer. Jag fick aldrig en leksakspistol som barn, inte ens tennsoldater.
  Stefan Swärd

 • Yngve Bergstrom

  Föga förvånande att din artikel blev refuserad när du likställer högerextremism med vänsterextremism, och som pricken över i:et blandar in nazismen och Bin Laden.
  Men du har rätt, menar jag; visst är det samma andas barn!

  Yngve Bergström
  Stenungsund

 • Haning Burseryd

  Bra skrivet, Walle! Jag tycker, att mycket av studera om Breivik, leder till att man buntar ihop olika politiska partier och ideologier onyanserat. Och det blir olyckligt, när man börjar misstänka kristna, konservativa, sverigedemokrater, borgerliga, som har gett inspiration till denna fruktansvärda dåd. Det skapar endast en otäck atomsfär, där man får bara vara socialist för att inte bli sammanbuntad med Breivik.

  Jag förstår, att vissa organisationer och partier, ska man ha ett vakande öga för. Jag bor i en kommun, där det finns ett parti på kommunfullmäktige, som öppet deklarerar, att de strävar efter diktatur och om tillfälle ges, kan man ta till vapen för att nå diktaturen. Bekymmersamt är det dock, att socialdemokraterna inte ser några bekymmer at samarbeta dessa. Då kan man fråga hur demokratiska är sossarna? Detta är en principiell fråga. Jag säger absolut ja till alla åsikter att torgföras vare sej det är höger eller vänster, men när det förekommer organisationer och partier, som öppet deklarerar att använda våld, då bör man vara vaken.

  Jag hoppas på öppenheten i den politiska debatten även i frågorna, som gäller invandringen, islam och homosex. Kjell O Lejon har get ut en utmärkt bok ”Tyckandets tyranni” som jag kan rekommendera.

  Det vore tragiskt, om en massmördare, skulle leda till at den politiska debatten blir mer och mer begränsad.