Kolsva, klasskampen och löpning

Befinner mig i Kolsva i Västmanland ett par dagar och vi hälsar på min frus bror. Vi åker tillbaka till Stockholm söndag morgon för att hinna hem till gudstjänst i Elimkyrkan.

Besökte hembygdsgården i Kolsva i eftermiddags där man fick dricka kaffe och så mycket kakor och bullar man ville för 40 kronor, perfekt för oss stackars kaloribantare. Joggade runt Kolsva i en dryg timme inklusive omgivande landsbygd, det tog 1 minut att jogga igenom en centrum. Jag vässar formen för Stockholm halvmarathon i september, bäva månde Maria Furusand.

Kolsva är ju en gammal industriort. När jag joggade förbi herrgården blev jag påmind om gamla tiders klassamhälle. Bredvid herrgården låg de gamla fina villorna där de högre tjänstemännen på bruket bodde. De umgicks inte med arbetarna som bodde i betydligt enklare hus i en annan del av samhället.

Klassamhället lever kvar idag men tar sig nu helt andra uttryck. Överklassen idag är inte brukspatronen utan en internationell elit i den globaliserade världen. Den globala eliten består av elitentreprenörerna som tjänat miljarder på sina företag, cheferna för de globala jätteföretagen, underhållningseliten som superproffsen i idrottsvärlden, skådisarna, mediekändisarna, den nya eliten i länder som Ryssland och Kina m.m. För att nu inte tala om oljeshejkerna i mellanöstern. Politiska eliten ingår i denna överklass, dock med mycket lägre inkomster.

Eliten har en fantastisk förmåga att ta tillvara sina intressen, även om en hel del av dem utmärker sig som stora filantroper, framförallt Warren Buffet och Bill Gates.

Samtidigt tycks inte folk bry sig om elitens inkomster. Ser inga plakat utanför Hennes & Mauritz-familjen, trots att de tjänat ihop bortåt 100 miljarder på sitt företag, Ingvar Kamprad och IKEA har tjänat ihop ännu mer. Det var inga som grymtade när NHL-proffsen strejkade häromåret, deras medelinkomster ligger på över 10 miljoner per år.

Det behövs starka politiska motkrafter i världen för att främja de fattigas intressen. Men klasskonflikterna är annorlunda idag än på brukspatronens tid. Och det är svårare med en rättvis fördelningspolitik när kapitalet är globalt och inte begränsat av några nationsgränser.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Det finns en gigantisk global ekonomisk orättvisa och den MÅSTE vi som kristna kämpa emot. Det är oacceptabelt med att så rika människor behåller pengar för sig själva i en värld där en miljard människor hungrar: http://helapingsten.wordpress.com/2011/07/16/global-ekonomisk-utjamning/  

  • Anonym

    jo läser man tidningen får man reda på att Obama sitter i krismöte och att USA behöver höja sitt skuldtak för att det inte ska få allvarliga konsekvenser för världs ekonomin, Dn har blivit så pass modiga nu så man pratar om Europas sönderfall när man talar om allt mer krisande europeiska ekonomier. Problemet är väl delvis banker och storfräsare som spekulerar med pengar som inte finns och precis som du säger att eliten tar tillvara sina egna intressen som i grekland där banker lånade ut svindlande summor till den politiska eliten när det inte håller längre ska folket betala. Håller verkligen med om att det skulle behövas en ansvarsfull världs ekonomi.

    Här i sverige om man är arbetare får man konstatera att arbetstempo och vad en arbetare ska klara utbildningsmässigt har stegrats något enormt senaste 15 åren med ökade arbetsskador och utslagning. som följd på grund av konkurens med världs maknaden, men storföretagen när dom tröttnar på sverige flyttar jobben där det är billigast dvs folk har sämst rättigheter och lön. Att människors liv är beroende av ”marknaden” som eliten behärskar är inte så lyckat, hur folk får rätten över sina egna liv och kommer ur händerna på denna nya elit kan man fundera på hur det är möjligt att genomföra.och kommer krisen att sprida sig till sverige blir intressant att se.

  • bara en synpunkt.

    Allt är inte nattsvart, hörde att världsfattigdomen har halverats de sista 20 åren tack vare ökad globalisering och ökad handel mellan länder som så ökar välståndet. Ex Indien håller på och reser sig. Vad gäller ex IKEA betalar väl de en 70 % i skatt som alla andra företagare i landet, så där vet jag inte om det finns mera att fördela. Bara en synpunkt.

  • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

    Jag är född och uppvuxen i ett brukssamhälle av Kolsvas typ. Det var ett verkligt klassamhälle men det fanns en begynnande politsk kamp mot orättvisorna. Allmän rösträtt och samhällets allmänna demokratisering gjorde att den typen av klasssamhällen inte kunde överleva.

    Nu är det annorlunda. Vi vanliga välmående svenskar och andra i den rika delen av världen har inget stort intresse av att demokratiskt rösta fram storartade insatser för att utrota världsfattigdomen. I ett globalt perspektiv är ju vi världens överklass. Det är vi som måste ändra sättet att leva om det ska få rejäl och snabb effekt för de fattiga i världen. Visst kan vi förarga oss över ägarna till Hennes & Mauritz, IKEA och andra stenrika männiiskor. Men deras levnadsvanor har väl en ganska marginell effekt på världens verkliga orättvisor.

  • Anonym
  • Sward

    Det här är ganska komplicerade frågor. Demokratiseringen i västvärlden har kraftigt bidragit till att utjämna klyftorna i många länder. Demokrati leder till en politik som gynnar folkflertalet. Globaliseringen sätter dock detta delvis ur spel, och vi får en ny typ av global elit där ingen fördelningspolitik biter på. Man bör komma ihåga att en del av de fattiga länderna har rest sig ur fattigdomen. Sydkorea var utfattigt 1960 och är idag ett rikt land. Kina och Indien håller på att få en bred medelklass som lever på västvärldens nivå. Att bara föra över pengar till fattiga länder löser inte problemen, det har 50 års biståndspolitik visat. Percy Barnevik gör unika insatser för att minska fattigdomen. IKEA har berikat Kamprad men skapat jobb för många i u-länder, och gett vanligt folk möljighet att köpa billiga möbler.
    hälsn
    Stefan Swärd

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Hejsan! Världsfattigdomen har verkligen sjunkit rejält i och med de asiatiska ekonomiernas uppgång, men tyvärr så har antalet hungriga antingen legat stilla eller till och med ökat och ligger idag på ca en miljard. Både bistånd och handel behövs för att utrota hungern, läs mer på http://utrotahungern.wordpress.com/ 

    Vad gäller IKEA så har de faktiskt specialiserat sig på att betala så extremt lite skatt som möjligt, de har en komplicerad struktur som gör att de stulit miljarder från svenska staten genom åren. Uppdrag granskning gjorde en dokumentär om detta för några månader sen som går att se här: http://www.youtube.com/watch?v=TjtHmdYYc9M 

  • En fundering.

    Tänk efter, om Kamprad skulle ge sina 100 miljarder till den 1 miljard av de fattigaste, skulle de få 100 kr var. Vad händer när den hundralappen snart är slut? bättre då att en duktig företagare som Ingvar få förvalta sitt kapital satsa på nya affärsideér och genererar nya arbetstillfällen. En fundering.

  • JB

    Ser man på klasskamp i Sverige så är det invandrarna som är den stora underklassen. De flesta av oss svenskar har det ju ganska bra och med Reinfeldts jobbskatteavdrag så kan vi ju köpa en platt-TV till varje år och bli lyckliga. I världen har vi ju varit duktiga på att sätta hinder för u-ländernas möjlighet att sälja sina produkter till oss utan massa med pålagor. Vi kan bara sprida rikedomen genom handel och demokratisering. 
    Att vissa enskilda personer tjänar enorma förmögenheter är väl inte mycket att säga om, så länge de gör det på ett schysst sätt. Värre med de som plundrar sitt lands rikedom på ett eller annat sätt.

  • Bengt Wikstrom

    Bra och förnuftiga tankar om situationen i världen Stefan Swärd.

    Men vad frikyrkans kristna tycker och tänker i fattigdomsfrågor är närmast en ickefråga.

    Världen blev genast (nåja…) bättre och rättvisare tack vare upplysningens giganter som gjorde upp med religiöst förtryck och övernaturliga förklaringar på hur världen är beskaffad. De valde naturliga förklaringar före övernaturliga.

    Förnuftet är alltid överlägset karismatiska uppenbarelser i rättvisefrågor.

    Bibeln är en bra källa att söka naturliga förklaringar i. Den lär att det är saligare att giva än att taga, alltså inte att en bra affär är bättre än en dålig, som frikyrkan så falskt förkunnar. Att ge är att avstå utan dolda motiv om personlig vinning eller religiös status.

    Jag är djupt troende eftersom Jesus är så tydlig på denna punkt. Han kom till de sjuka för att skapa rättvisa. Därför gick Messias till ateister och agnostiker på 1600-talet – vilka tog sitt förnuft till fånga – och skapade en lite bättre värld. Han visste att kyrkan på den tiden – liksom den frireligiösa i dag – lever i en galen fantasi.

    Nyckeln till framgången är att Apostlagärningarna. Och jag känner inte en enda ateist som inte menar att Apostlagärningarna är en bra modell och lösningen för vår hårt prövade värld.

    Det vi äger gemensamt är så oändligt mycket vackrare än våra privatförmögenheter: Sjukhus som vi äger tillsammans är vackrare än privata. Kommunala skolor är mer Apostlagärningarna än friskolor.

    Gud vill att vi ska förvalta det gemensamma och inte det privata. Att berika sig själv, och hävda att det är ett slags ”förvaltarskap”, leder rakt till helvetet. Att äga en privatförmögenhet i Jesus namn är hädelse.

    Tack och lov har den frireligiösa livsstilen sett sina bästa dagar. Jesus är trött på karismatiska ordbajsare som nått ledande positioner genom att vara slänga i käften och sälja ”billig nåd”.

    Såg i går del 1 av 3 av en brittisk serie från 2010  ”Att leva ett enkelt liv”. Hur kan man leva
    ett enkelt liv som inte bygger på arbete för att konsumera?
    Den som har
    flest saker när han dör vinner, är tyvärr en sanning för de flesta i dagens
    samhälle. Kyrkoherde Pete Owen Jones försöker bryta sig loss från myten att
    konsumtion är lösningen.
    Men vad är lösningen? Pete lever enkelt och
    utan pengar och hoppas att flera i hans by ska uppskatta idén.

    Även måndag 18/07 i SVT2 (16:45) och 20/07 i SVT2 (00:00).

    Den inger hopp och är en lovsång till Herren. Se den!

     

     

  • Ulf Stenlund

    En produkt från Kolsva som hade en strykande åtgång under kriget var smidesstäd. Smidesstäden var mycket enkla men hade den marknadsmässiga fördelen att de enkelt kunde förvandlas till kanoner och annat ”nyttigt” efter import till Nazityskland. Den enes städ den andres död. Tänk hur exportrestriktioner kan kringgås.

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Hej Bengt! Jag skriver om vikten av att förena det karismatiska med arbete för fred och rättvisa här: http://helapingsten.wordpress.com/2011/05/12/inte-bara-fred-och-rattvisa-tecken-och-under-ocksa/ 

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Att alla fattiga hade fått hundra spänn var hade gjort en enorm skillnad jämfört med IKEAs nuvarande arbete som inte alls når de en miljard fattigaste utan endast världens medelklass.

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Att föra över pengar till fattiga länder har löst mängder med problem, den ökade läskunnigheten, det minskade barnmortaliteten, den ökade livslängden mm. i SSA har starka kopplingar till det bistånd området har fått. Tillväxten har i många av dessa länder legat stilla så det har inte med handeln att göra. Biståndet är inte det enda verktyget men ett av de bästa för att hjälpa fattiga människor, jag har skrivit ett arbete om detta här: http://utrotahungern.wordpress.com/2011/06/08/bistandskritikens-misstag/ 

  • Rolf Ahlqvist

    I väntan på din bok om himmel och helvete, och din halvmaraton i september vill jag vara tydlig här med någon slags mångdubbel Twittervariant för att marknadsföra religiös tro. Detta i en sekulär tidsålder, som inte längre kan dominera ensam i mediabruset. Efter-
    som tiden och skeendet visar på, att såväl materiell som andlig värld, växer till i nuet.
    Så i skuggan av Guds framtid, kanske vi tydligare kan se och höra rumtidens 8, vibrera i 2 motsatta riktningar. Politiskt, ekonomiskt i det lagstyrande samhället, för ett jobbigt förminskande av tidens och världens Gehenna. Samt i andra riktningen den filosofiska, religiösa, med vår återfärd från bortvändhetens riken, mot Gud och paradiset. Men motsatssamverkan med ökad förståelse för det dubbla skeendet är nog nödvändig. Vilket vägval eller dom till framtid, som än känns viktigast. Och sedan mer tydligt och centralt, bland annat predika Jesu ord i Markus 1:15, ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet”.

  • http://twitter.com/Svensson34Lenna Lennart Svensson

    Alla företag för över sina ökade kostnader till kunderna. Detta axiom gäller även för bankerna. Sålunda kommer den nu föreslagna bankskatten för EU-länderna, som ska ”rädda” bl a Grekland, ytterst att få betalas av bankkunderna inom EU.

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Jesus hade ett och annat att säga till dem som tjänade enorma förmögenheter: ”Sälj allt och ge pengarna åt de fattiga, då kommer du få en skatt i Himmelriket” (Matt 19:21).

  • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

    Det förefaller klart att större delen av den grekiska notan hamnar hos invånarna i övriga EU-länder. Och vad händer då om det blir ytterligare ett antal ”Grekland”?

  • WO

    Vi blir fattiga(re)  

    (tja, det är ju relativt…miljarders miljarder hastas nu fram till Grekland, men hur mkt får tex människorna på Afrikas horn, som är i en VERKLIGT AKUT situation, där det bokstavligen handlar om liv eller död?)

    Tips om hur man kan ge hjälp, NU:
    http://www.expressen.se/nyheter/1.2500216/sa-kan-du-hjalpa-svaltkatastrofens-offer

  • JB

    Jag tror att Jesus har en hel del och säga till oss medelsvensson angående hur vi använder pengar. Det är alltid lätt att säga hur andra ska göra, men hur gör vi själva. Vi måste ju inse att vi leder i ett stort överflöd, även om man inte är rik enligt svenska normer. Men samtidigt förbrukar vi så mycket som medelsvensson att om varje person på jorden hade levt som medelsvensson så skulle jorden kollapsa ganska fort. 

    Nu ska jag återgå till semester och väcka barnen som ligger här i sommarstugan, kanske ta bilen en mil för att komma till en strand och köpa lite glass och fundera över hur Jesus hade använt dessa pengar 😉

  • Westinbo

    Barfota ängel

     

    En ängel

    behöver inga skor

     

    Jag ger mina

    till en fattig

     

    Och blir en

    barfota ängel

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm
  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Ta och ge mycket till katastrofoffren på Afrikas horn också, det kan rädda liv: http://helapingsten.wordpress.com/2011/07/18/radda-liv-pa-afrikas-horn/

  • Thommy bergenwall

    Naken kom jag och naken går jag.. v v Thommy bergenwall

  • Sward

    Kommentatorer,
    Intressanta kommentarer. Jag kommer nog att under närmaste veckan skriva ett nytt blogginlägg kring frågan om rikedom-fattigdom, vad kan vi göra för att få bort fattigdomen. En kristen syn på ekonomi m.m. Och varför en del har så mycket och en del så litet.
    hälsn
    Stefan Swärd

  • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

    Underbart, det ser jag fram emot!

  • Staffan

    Apropos ”den extrema fattigdomen” i världen, som plågar er så svårt;  
    –  Indiens bruttonationalprodukt per capita var 1994 $270.   År 2010 var den $3.100.   11,5 ggr högre.   Tillväxten 2010 var 7,4% på årsbasis.
    –  Kinas BNP per capita var 1994 $360.  År 2010 var den $6.600.   18,3 ggr högre.  Tillväxten 2010 var 9,1% på årsbasis.  (Siffrorna från World Almanac 1995 resp 2011.)
    –  I båda fallen har man, ekonomiskt sett, övergivit sina socialistiska funderingar och principer.

  • Staffan

    ”Den islamistiska gruppen al-Shabaab kastade för två år sedan ut alla utländska grupper, även hjälporganisationer som befann sig i södra och centrala Somalia.”  (SVT)   Nu är det svält där.  
    –  Shabaab strider fortfarande med andra klaner i centrala och söder Somalia.  Kenya bygger ytterligare ett flyktingläger, som ska rymma 80,000 människor.  Det stora problemet är säkerheten:  Shabaab med flera vill använda lägren som baser, och hotar eller dödar lägeransvariga som invänder mot det.  (Strategy Page)