Semester och Almedalsreflektioner

Har några dagars ledighet när jag och hustrun har rest och hälsat på hennes bror i Kolsva. Är det nästa chartermål? En sen fredagskväll i Kolsva ser man inget folk alls ute på stan, ingen idé att köra Ungdomskyrkan Konnekt och pannkakskyrkan här. Det finns inget folk. Det finns dock fyra pizzerior, men jag ser inget folk i dem. Drivs de med något glesbygdsstöd eller liknande?

Sitter också och summerar Almedalen ur miljösynpunkt. Noterar att partiledarna kraftigt tonat ned miljöfrågorna i sina tal. Klimatfrågan som var så het för några år sedan, nämndes knappt. Några ord från Maud Olofsson och något från nya miljöpartispråkröret Åsa Romson. Men inte ett knyst om miljö och klimathotet från Fredrik Reinfeldt, Håkan Juholt, Jan Björklund, Göran Hägglund, Gustav Fridolin eller Jimmie Åkesson. Inte heller från Lars Ohly.

Det mest radikala miljöutspelet i Almedalen kom från näringslivet. Det var Svensk Energi som presenterade en mycket radikal vision om att göra transportsektorn fossiloberoende till år 2030.  Det var radikalare idéer än vad politikerna orkar med för närvarande, t.o.m. mer än vad man hör från miljöpartiet. Intresset för elbilar och biogasbilar, och ökad energieffektivisering börjar ta fart  – bland företagen. Och då händer det något.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Bo Westin

  Lyssna på fåglarna!

  Samtal med fågel

   

  Vårbäckar porlar stilla

  fast inte som en gång –

  – naturen håller andan

  inför er bärsärkargång

   

  Det är mänsklig hybris

  som skogarna avlövat –

  – som tog så många liv

  sjöng en fågel i mitt öra

   

  Era clowner dansar på

  ni är lurade till att tro –

  – att vi som revolterar

  njutningen er förmenar

   

  Detta är en sorglig sång

  som jag inte vill höra –

  – med en sådan jargong

  kan naturen oss förgöra!

 • Anonym

  jo topp politikerna har väl fått priotera ekonomiska frågor. Men privata företag verkar ha sett att det finns fördelar med den ny miljö tekniken inte minnst att vi kan tillverka vårt eget bränsle i sverige till fordon utan att göra oss beroende av olje diktaturerer. här i Helsingborg går redan alla stadsbussar,regionsbussar,sopbilar på biogas. Har läst att inom tjänstebils sektorn går miljöbilarna starkt framåt så svensk energi och deras vision är inte alls omöjlig tror jag. Nästa år ska en anläggning stå klar som kan tillveka flytande biogas och det är en rejält lyft om man kan använda kyld flytande biogas på fordon i stället för komprimmerad biogas.

  http://www.nsr.se/Default.aspx?ID=286