Fantastisk fredagskväll i Visby

Jag och fru Swärd upplevde en fantastisk fredagskväll i Visby. Vi följde guiden Gertrud Lyrung, gotländska, pensionerad lärare, Gotlandshistoriker och medlem i pingstkyrkan. Hon berättade bl.a. om Visby ringmur, största svartbygget i norra Europa, byggdes snabbt under 1200-talet i ett inbördeskrig mellan Visby och Gotlands landsbygd. Gotland fungerade som ett självständigt land före 1200-talet, svenske kungen gjorde sedan anspråk på ön, Magnus Ladulås, och sedan tog danskarna över cirka 1350 då Gotland var fattigt och härjat av digerdöden, med kraftigt reducerad befolkning. Gotland blev sedan en del av Sverige från mitten av 1600-talet, något gotlänningarna inte uppskattade.

Gertrud berättade om hur enormt mycket kyrkor det fanns i Visby på 1200-talet och på hela Gotland, och de flesta är kvar idag.

Hon avslutade sightseeingen i den nybyggda Katolska kyrkan, byggd på en gammal ruin, och där blev det en lätt förtäckt andakt, lite lagom lågmäld evangelisation för sekulariserade turister. Och alla intäkterna gick till en missionsprojekt i Benin. Kristna personligheter som Gertrud Lyrung är de främsta evangelisterna vi har i svensk kristenhet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sofia

  Hur vet du att de andra turisterna var ”sekulariserade”? Alla känner ju inte behovet att be högt i gatuhörnen. Det verkar på mig som en av de mest sekulariserade saker man kan göra är att ständigt lyfta fram tron som om den var ett undantag. Visst betyder det någonting att kalla sig kristen men det här väldiga avståndstagandet till andra människor begriper jag mig inte på. När jag var liten fick jag höra att kristna anser sig förmer. Jag försvarade alltid de kristna jag kände som gick i min klass men med åren har jag insett att mamma tyvärr hade rätt i stor utsträckning.

 • Anonym

  jag ska till Gotland eventuellt 7-14 augusti på medeltids veckan. jag har följt dessa ”event” några år och tycker det är fantastiskt att det kommer människor från hela världen och tycker det är något stort med gamla sånger från medeltiden som prisar gud och gamla kyrkor och ruiner. Tycker det visar att det finns många människor som längtar till en värld som bygger på värderingar istället för pengar och hets. gud är inte helt död i folk själen , jag är glad att du fick ut något vettigt av dom gamla ruinerna och att Gotland är intressant.

  http://www.medeltidsveckan.se/

 • Ulf Stenlund

  Detta,  att kristna anser sig förmer, är en efterhängsen villfarelse bland icke kristna. Att kristna inte svär och stjäl beror ju inte på någon egen förtjänst utan på att att vi fått ett rent hjärta av nåd. Det rena hjärtat leder i sin tur till ödmjukhet inte till högmod.

 • Sofia

  Vad kul Lars, var ska du bo? Hänger du med några vänner där? Jag har varit på medeltidsveckan många gånger.

 • Bo Westin

  Visa ord! Och det är bland annat därför, vill jag påstå, som man finner så lite ödmjukhet i världen. Den som upplevt vad Guds nåd har gjort i sitt liv börjar att se på andra med nya ögon.

 • Anonym

  Har inte så mycket semester dagar kvar men kan tänka mig att det blir helgen och måndagen 7-8:e , gotland ligger inte så våldsamt långt bort från västra skåne men ska hitta övernattningar någonstans på vägen, kör motorcyckel, håller det bra vädret i sig är en fördel . mindre kul att köra om det spöregnar . hade planerat att åka själv och kolla läget .

  Ja tycker det verkar intressant har varit på mindre marknader och tornespel runt omkring här jag bor, men medeltids veckan på Gotland verkar vara det största, är det kul kan det vara värt att pricka inn nästa års semester så det täcker medeltids veckan :) 

 • PeJ

  Kqtt på hett plåttak