Sexeulla övergrepp inom frikyrkor?

Pedofili och sexuellt våld i olika former hör till de värsta synder som finns. Patrik Sjöberg har gjort en enastående insats som har trätt fram och berättat om sina erfarenheter. Sjöberg efterlyser hårdare straff. En annan person som vittnat om att bli utsatt för sexuella övergrepp i tonåren är Jonas Gardell. Enligt klassiskt kristet-bibliskt språkbruk kallas dessa gräsligheter för synd. Och det visar syndens karaktär, att förstöra människors liv. Tyvärr har mänskliga rättssystem begränsade möjligheter att komma åt denna brottslighet.

Den kristna kyrkan är ingen fredad zon mot syndens härjningar.  Alla rapporter om sexuella övergrepp inom Katolska kyrkan påminner oss om detta. Den kristna kyrkan kan dock göra mer än att bara döma, vi kan också erbjuda förlåtelse och befrielse. När det gäller sexuella störningar finns det dock ingen lättvindig lösning. Kristna kyrkan behöver uppmärksamma dessa problem och tala öppet om sexualiteten, inklusive sexuella störningar och sexuella synder. Men också peka på vägen mot förlåtelse och befrielse. Den sexuella brottslingen är oftast själv ett offer.

Hur är det inom svenska frikyrkor på detta område? Förekommer sexuella övergrepp även där?

I nästa blogginlägg kommer jag att nämna om några personliga erfarenheter.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Tea Gustavsson

  Tyvärr får jag ju säga självklart på frågan om det förekommer sexuella övergrepp i kyrkan. :-(
  Bra att du tar upp detta Stefan!

 • Anonym

  Tyvärr är svensk frikyrka fortfarande kass på att undervisa om sex och bemöta den brottning med sexuell synd som finns hos de flesta av oss i nån mån, men som hos vissa får allvarliga konsekvenser. Den sexuella synden. Den synd som NT talar mest om (?), men som vi talar minst om. 
  Av rädsla och människofruktan. 
  Det jag efterlyser är inte ett fördömande utan ett klimat där det finns nåd att vara ärlig med sin synd, och möjlighet att få hjälp. 

  Många inser inte den utmaning som kyrkan kommer få framöver. Den unga generationen har en brottning på detta område som är svårare än många förstår. Hur ska vi möta den utmaningen när vi inte ens vågar prata om det?

 • Ulf Stenlund

  Personligen är jag bekant med ett fall i frikyrkomiljö där en person som ung utsattes för övergrepp och som själv sedan gjorde övergrepp på barn under många år. Dessvärre har vi väldigt svårt att se ulvarna i fårhjorden speciellt i miljöer där vi självklart litar på varandra.

 • http://www.gunnelsplats.wordpress.com Gunnel

  Det sker övergrepp i vårt samhälle både på ande, psyke och kropp. Om det blir omodernt i våra kyrkor att tala om läkedom genom Jesu sår, så kan det aldrig bli några helanden för någon på något område.

  Om vi skall tala om skador genom övergreppen måste vi först erkänna att det finns synd mot Guds ord och att den synden måste förlåtas av Jesus i detta livet. Inga sår kan läka utan att de blir rengjorda först. Som jag ser det.

 • wildwest

  Visst förekommer sånt! Och skulle man anlägga dagens definition på sexuella övergrepp och titta på frikyrkan historiskt blir nog resultatet rätt jobbigt att ta in.
   
  Samtidigt får man inte glömma bort att sätta övergreppen inom katolska kyrkan i relation till det totala antalet präster och den halvsekellånga tidsrymd som de senaste årens affärer beskriver. Då är det bra mycket mindre än i samhället generellt. Så det har varken med celibattvånget att göra eller med nån slags utpysande sexualneuros inom kyrkan. Naturligtvis borde man inte behöva dyka på nåt liknande i kyrkan överhuvudtaget.