Bekräftat att medlem i Filadelfia smygfilmade Frälsningsarmén

Jag skrev ett blogginlägg den 10 maj och ställde frågan om en medlem i Filadelfia var med och smygfilmande Frälsningsarmén. Eftersom programmet syftade till att svartmåla Frälsningsarmén, och använder metoder som lögner och fejkade själavårdssamtal, gjorde jag en koppling till Judas Iskariot, att förråda varandra. Även om fallet Judas Iskariot är unikt, är det samma mentalitet som gör sig gällande när kristna förråder varandra. Eftersom smygfilmandet bland annat utfördes utanför den kyrka i Stockholm där jag är pastor, Elimkyrkan på Östermalm, var jag lite extra upprörd. Något förvånande har jag fått massa kritik för att jag uppmärksammat detta och ställt vassa frågor på bloggen.

Nu kommer tidningen Dagen med en artikel tre veckor senare och bekräftar uppgifterna. Här är länken. Tydligen ligger vi bloggare tre veckor före kristna dagspressen. Tycker dock att Dagens journalist inte ställer tillräckligt vassa frågor. Nu glider den berörda medlemmen bara undan.

Det skulle vara intressant att få en kommentar av den mångårige Filadelfiamedlemmen Olof Djurfeldt om detta. Eller varför inte föreståndaren? Jag kommer att ställa frågan nästa gånger jag pratar med någon av dem.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://emanuelkarlsten.se Emanuel Karlsten

  Viktigast i det här är kanske: Varför har det tagit tre veckor att ställa frågan för Dagen? Det är såklart relevant.

 • Sandell Stefan

  Lite ”upprörd” med rätta !

 • Anonym

  Tycka vad man vill om det kvalitativt ganska dåliga Kalla Fakta programmet om Frälsis, men du Stefan läser nog Dagens intervju med Filadelfiamedlemmen slarvigt. Han säger ju där att det INTE var han som smygfilmade själavårdssamtalet. Och det är ju kring detta du dragit på med din starkaste kritik. Så istället för rubriken att du fått något bekräftat så borde det ju vara tvärtom. Om man ska vara riktigt ärlig och inte vinkla saker så hårt. Som typ Kalla Fakta gör ibland. Eller hur? 

 • Anton34

  Stefan: ”medlemmen” säger att han inte varit i kyrkan på ett halvår…. Tycker du det låter som en aktiv medlem? 

 • Sofia

  Ja herregud vi kan ju inte ha kristna som inte går i samma led allihop, hur skulle det se ut. 

 • Gunnar Johansson

  Sofia, du missbrukar här Herrens namn och bryter därmed mot ett av hans tio budord. Med tanke på att du vill kalla dig kristen borde du vara medveten om den saken.

 • Daniel Holmgren

  Håller med om att det inte ställdes tillräckligt vassa frågor i artikeln, långt ifrån. Men i artikeln framgår det vad jag kan se att det INTE var den berörda medlemmen som hade smygfilmat. Så helt bekräftat är det ju inte. Å andra sidan så kommer det ju fram att personen i fråga inte har varit i kyrkan på ett HALVÅR vilket kanske säger något om hans delaktighet. Medlem ytterst är man ju inte på pappret bara.

 • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

  Dagen spekulerar inte vilket Swärd gjorde… Det var ju inte så att Swärd hade en intervju med mannen han kallar ”judas” redan för tre veckor sedan… 
  Att intervjun tagit tid på sig kan ju mycket väl bero på¨att det tagit tid att hitta mannen och få honom att ställa upp på en intervju…Men frågan om varför det tagit tre veckor är ju helt klart relevant!

 • Anton34

  Gunnar: stämmer det överens med Guds ord att verka och propagera för Sverigedemokraterna som du gjort på andra webbsidor? 

  Sverigedemokraterna som t om vill stoppa kristna flyktingar, dvs även de muslimer som blir frälsta i Sverige och som riskerar döden om de utvisas… Jimmy Åkesson tyckte att det kunde gå enligt en intervju som aktuellt sände…. 

  Kan man som kristen stödja sådana krafter?

  (är detta fel Gunnar så ber jag om ursäkt naturligtvis). 

  Sedan så tror jag att Sofia menar att det är tragiskt att alla kristna ska vara likadana för att det ska var o.k enligt en del… men har jag fel så får Sofia rätta mig…

 • Sward

  Daniel,
  Det står att han var huvudfotograf och huvudredigerare, det är ytterst troligt att han stod utanför Elimkyrkan, för där stod tre personer. Hans ansvar förringas inte om han inte varit med och spelat in varje filmsekvens. Och om församlingsmedlemskap – det är bara att notera att för en frikyrka i fritt fall har församlingsmedlemskap förlorat all innebörd.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Sward

  Nils71,
  Han var huvudredigerare och huvudfilmare, så han hade ett chefsansvar i själva produktionen av programmet. I det avseendet är han lika ansvarig för smygfilmandet, även om han själv inte var bakom kameran vid varje sekvens av programmet. Jag är förundrad över niten att försvara pingstvänners engagemang i denna typ av program.
  Utanför Elimkyrkan stod tre man en hel kväll, han borde rimligtvis varit med bland de tre.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • uq

  Det kan vara på sin plats att påminna Stefan om att Judas förådde Jesus, inte fariséerna. Förutom att Stefan inte håller sig till sanningen så förutsätter han även att Filadelfia har ett fördömmande och exkluderande ledarskap som utesluter medlemmar när de påpekar brister hos sina trossyskon. Lyckligtvis har Fariséerna lämnat Filadelfia för andra samfund men deras brist på Andens frukter är lika uppenbar som när de stenade Stefanus. Paulus skämdes hela livet för sitt stöd till dessa kärlekslösa stenkastande hycklare, skäms Du inte lite grann Stefan?

 • Sward

  uq,
  Menar du att Frälsningsarmén är fariseer. Jag skulle gärna vilja höra Emanuel Karlstens kommentar på det påståendet.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Anonym

  Min erfarenhet från TV-branchen är nog att redigerare och filmare inte har särskilt stort inflytande över hur produktionen och frågeställningar utformas. Men hur Kalla Fakta jobbar i det här fallet vet jag inte. Min poäng med inlägget var att påpeka att personen i fråga faktiskt inte gjort själva handligen som du tidigare lagt mest krut på att kritisera.
  Nu tycker du att det inte är det viktiga utan att det räcker att tillhöra produktionen i sig för att vara en svikare. Jag tycker inte att det är riktigt så enkelt faktiskt.

  Ska en kristen person som jobbar inom media arbetsvägra så fort produktionen verkar dra slutsatser som man själv kanske inte håller med om? Inom alla områden i så fall? Eller bara när det gäller granskningar eller reportage om kristen tro? Och vilka slutsatser som sedan presenteras i programmen kan man leva med och vilka ska man lämna jobbet för? Kan en kristen redigerare för nyhetsprogrammen redigera inslag som presenterar kristna kyrkor i, som vi uppfattar det, dålig dager?

  För dig verkar svaret vara hur enkelt som helst. Jag är mer fundersam.

 • uq

  FA i Malawi hade i alla fall en företrädare som inte var lojal mot vår Herres bud… Varför kastar Du sten i Guds glashus, Stefan?

 • Nils

  Jag tycker denna diskussion är ett navel-skådande.

  På västkusten finns en dominerande tidningskonstellation med Göteborgsposten som huvudaktör.
  GP som är enda dagstidningsalternativet för västkustbor bedriver kontinuerligt antikristliga kampanjer.

  De förtoendekryssade KD-representanterna t.ex. får löpa gatlopp för deras klassiska kristna tro i GP, medans liberalförespråkare som nymornade KD:are hyllas – ofta har dessa dessutom ingen kristen förankring, men vill ändå vara med vid KD- köttgrytorna.

  För ett år sedan gav ledarredaktionen en uppmaning till alla Smyrnas 3000 medlemmar att ”Gå ur Smyrna” pga en enskilds homo-krav. I dagarna fann DO inte värt att ta upp anklagelserna ang. homokravet.

  Insändarspalter har inte haft kristna insändare på mannaminne, trots att västkusten är tämligen frikyrkotät.
  De kristna får hålla till godo med filosoferande kristna kolumnister & predikoturer som man själva överfinansierar.

  I toppen på denna koncern sitter en koncernchef tillhörande Smyrnas församlingsledning. Tillika utövar han maktfunktion gentemot den kristna tidningen Dagen via Swedmedia. Konsekvens är bl.a. nyligen avsatte Elisabeth Sandlund etc.

  Till saken hör att nämnde koncernchef yttrade i programbladet för Jesus-manifestationen att ”dags för kyrkan att kliva fram… – koppla demonstrationen till en aktuell samhällsfråga”

  http://www.jesusmanifestationen.se/download.do?ug=Administrator&f=JM_low.pdf

  Varför inte gräva där man själv står ?

  Och varför är inte kristenheten självrannsakande mer ”mediaobservant” gentemot egna företrädare & maktutövare ?

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Stefan: Varför ställer du aldrig frågor till folk INNAN du dissar dem på din blogg? Nu Olof Djurfeldt-vore det inte klädsamt att sluta med denna din dåliga vana efter vårens dundertabbar?

 • Gunnar Johansson

  Din sammankoppling mellan mig och Sverigedemokraterna är inte bara osaklig och irrelevant i den här diskussionen. Du använder dig även av det alltför vanliga argumentationsfelet som kallas ”guilt by association”. Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Guilt_by_association) ger den här definitionen av det begreppet:

  ”Guilt by association (engelska, ’klander genom association’) är en vanlig typ av argumentationsfel, som begås då en part påpekar en likhet mellan motpartens åsikter och ett referensobjekt (som är klandervärt) och därmed antyder att motpartens åsikter är klandervärda. Det kan även vara att en person eller organisation kan associeras med något klandervärt och därför själv är klandervärd.”

  Jag kan trösta dig med att jag inte är medlem i något politiskt parti. Mina eventuella politiska sympatier är för övrigt helt ovidkommande i det här sammanhanget. Det vore bättre om du med sakliga argument ville kommentera min kritik mot Sofias inlägg.

 • Anton34

  De är till 100% relevanta då de avslöjar dig som en hycklare som ser stickan i Sofias öga men inte bjälken i ditt eget öga…. 

  Går man ut och kritiserar andra så bör man inte ha sånt ”bagage” som du har. Du är helt enkelt inte trovärdig. 

 • Gunnar Johansson

  På vilka grunder är jag en ”hycklare” i dina ögon? Är blotta misstanken om vissa partisympatier hos dina meningsmoståndare en tillräcklig orsak för dig att döma ut mig på förhand? En sådan retorik är minst sagt obehaglig och saknar trovärdighet.

  Dina anklagelser vittnar också om annat känt argumentationsfel: I brist på sakliga och relevanta sakskäl höjer meningsmotståndaren rösten och börjar med personangrepp, vilket du har bevisat här.

 • Anton34

  Du har på andra bloggar visat tydliga, mycket tydliga sympatier alltså inte enbart ”misstankar”….

  Så utifrån det är det naturligtvis rätt att förkasta dina åsikter och det gör dig till en hycklare. Omvänd dig från dina egna synder innan du påpekar andras eventuella fel…

  Din taktik består i att fly mina påståenden… Du kunde mycket lätt avfärda mig genom att säga att jag har fel, vilket du inte gjort pga att det jag skriver stämmer. 

  Mitt inlägg var ett MYCKET relevant sakskäl då du silar mygg och sväljer kameler. Att du sedan inte kan hantera detta är naturligtvis beklagligt.

  Du sa mycket mera än ”peka ut att hon brutit mot ett av Guds bud”… läs ditt eget inlägg igen.

  Jag vidhåller att om han propagerar för och röstar på ett parti som aktivt vill stoppa människor som flyr krig och elände, människor som hotas med döden för att de blir kristna och sedan blir upprörd över att folk som använder sådana uttryck som Sofia gjorde, ja då är man en hycklare. 

 • Anonym

  Sorg över Phil Poystis felnavigering (kunskap utan vishet).
  Sorg över kristna som tappat förtroendet för Guds ord.
  Sorg över alla gånger vi glömmer fråga den helige Ande om ledning.
  Tacksamhet över Guds envishet att ge oss nytt förtoende, när vi inser att vi gått på grund.

 • Bo Westin

  Stefan, vad säger du om en ny underrubrik till din blogg? Till exempel ”Kasta första stenen!”
   
  Här kastas ju så mycket stenar. (Det är menat som ett skämt, faktiskt!)

 • D.T.G

  Är inte guds namn YHVH ( ”Yaweh”)? Alltså är bara herregud en synonym?

 • Sward

  Alma Mater,
  nu tycker jag att du får skärpa dig. Jag har väl inte dissat Olof Djurfeldt, jag har bara sagt att jag skulle tycka att det vore intressant att få hans kommentar i denna fråga. Jag är ingen journalist, jag kan inte ringa runt och fråga allt och alla jag kommenterar. Det folk gör och säger offentligt måste väl få kommenteras offentligt, ska det gälla alla andra utom mig, ringer du och pratar med alla du uttrycker synpunkter om – du har ju inte ringt mig?

  hälsar
  Stefan Swärd

 • WO

  TV4 hatar kristendom och även Israel, det är hur klart som helst om man tittar under en längre tid på deras nyheter och ”samhälls”-program.

   Man borde inte jobba där alls om man är seriöst kristen med mindre än att man kanske fick göra program som faktiskt kan ta upp kristna frågor utan att ha syftet att slå sönder och förstöra.

  Sen är det som sagt inte alltid lätt att dra lätterkända och tydliga  gränser för vad man kan ta del i under tex en TV-produktion, om man inte själv är chef…

 • WO

  Hmmm, ja, SD är inte de som får min röst, nu eller i framtiden!

  KD har förr (med tveksamhet) fått den men efter nyliga lördagsintervjun med Hägglund vet jag inte om medlemsskapet kan kvarstå, jo, jag vet:  det är dags gå ur som medlem.

  Vad har det med ämnet att göra?

  Jo, även det ”kristna” (vet det är fel säga så, men det är ett sätt visa på syftet med att ta upp just det partiet i resonemanget) partiet tycker ju helt öppet och offentligt att abort är 100% kvinnans beslut, dvs skall vara fri ”och säker” som det numera heter även från KD. Säker för ena personen, döden för den andra, helt ok enligt KD. Inte gör man något vettigt och verkningsfullt för att minska talen iaf…

  Ja, så kan man ju säga då att den som förfäktar vissa synpunkter i debatten på denna blogg , av den som ogillar abort kan skamstämplas om han råkar säga något som ogillas i en totalt annan fråga,  just för att ”hans parti” KD är för (vill tillåta och verkar inte emot) barnaslakt, varje år av 37000 barn.
   Och voilá, alla åsikter från den som visat sej gilla KD är automatikst felaktiga, ”guilt by association”.

 • WO

  Tack Nils! Har haft lite svårt hålla koll på GP/GT vilken som är vilken typ. Nu vet jag och detta är inte mindre än en skandal av stora mått.

  Läste bara för några dagar sen en liten mini-intervju med mannen ifråga, och inte framgick det där på minsta vis att det förhåller sej som du berättat nu.

  Är man i Smyrnaledningen borde man inte låta såna hatkampanjer komma ifrån SIN EGEN tidning, det är ju minst sagt otroligt!

  Att han ska ha inflytande i  Swedmedia/Dagen är mycket illa, och måste ändras!

 • Gunnar Johansson

  Anton, du har tydligen kört fast rejält i felargumenteringsträsket. På osakliga grunder och med irrelevanta argument försöker du avleda diskussionen genom att koppla ihop mig med Sverigedemokraterna. Den här formen av demonisering är en ett fult debattknepp som inte är värdigt en seriös debatt, särskilt inte i kristna sammanhang.

  Jag flyr inga påståenden. Däremot har jag all rätt i världen att reagera mot att bli beskylld på osakliga grunder och som inte har den minsta relevans för sakfrågan. Med samma logik skulle jag med samma rätt kunna hävda att det är du som flyr från ämnet i min ursprungliga kommentar. Bemöt den i stället!

  En närmare granskning visar att du i dina fördömande kommentarer mot mig faktiskt inte bara har gjort dig skyldig till argumentationsfelet ”guilt by association”. Du har också använt dig av det så kallade avledningsargumentet.

  Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel) beskriver det så här: ”Avledningsargument, att presentera ett irrelevant argument (även om det är sant) för att överföra argumentationen från sakfrågan. Kallas Ignoratio elenchi på latin och red herring på engelska.”

  Dessutom har du använt dig av ”genetisk argumentation (http://sv.wikipedia.org/wiki/Genetiska_argumentationsfel). Det är en typ av argumentationsfel eller felslut, där man låter trovärdigheten hos en tes avgöras av vem/vilka som argumenterar för eller mot tesen. Detta är irrelevant, och således är genetisk argumentation en typ av ignoratio elenchi.

  På helt irrelevanta och osakliga grunder kallar du mig för ”hycklare”. Det är hårda ord från dig. Så brukar det låta när argumenten tryter. Men hur är det med flisan i ditt eget öga? Ser du själv inget hycklande i att du använder dig av flera kända argumentationsfel i dina kommentarer i uppenbart syfte att svartmåla mig?

 • Anton34

  Gunnar: du svartmålar en annan person och du tycker jag svartmålar dig…. Ser du inte felet i det?

  Over and out från mig….

 • Lund Bengt

  Anton: Tycker att du enbart ska vara tyst.
  Att dra in partipolitik i dethär är en helt annan fråga.
  Rent lölligt.

  Bengt Lund

 • Nils

  Jag försvarar inte på något sätt att människor med kristen anknytning agerar som Swärd anmärker på.
  Swärd har som vanligt ett saltkar som han häller dit det ska verka när röta uppdagas.

  I de aktuella maktbolagen för media som jag pekar på brukar det hävdas att journalistiken har en klar rågång till företagsledande funktioner.

  Det är bara nys – Har man koncernledningsansvar, så har man indirekt personalansvar & kan markera inriktning om bara ”en etisk kompass”  är rätt använd !

  I pingst har det varit en tendens att ju mer ”profillöst” det blir bland andliga ledare, desto mer är tendensen att maktstyrning överlåts till yrkesproffessionella.

  I detta fall, så är det värt att lyssna på vad VD för Skånska Dagbladet Tomas Grahl har att säga om Dagen-turbulensen med rubrik ”hela havet stormar”.

  Sedan vad det gäller sekulär media & dess policy, så är det självklart att de har en funktion av att skildra breda intressen med vitt skilda åsikter & förutsättningar.

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Vilka VI kristna kan vi inte ha som går i samma led, menar du?  ” De samlades och var ett hjärta och en själ” läser jag i min bibel. Det tyder väl på en viss gemensam riktning.

  Hur skulle det se ut, för att använda dina egen ord, om vi går var och en sin väg på den anvisade smala stig som leder till himlen. Då befarar jag att många går vilse.
  Till vår hjälp har vi bibeln som vi borde läsa och studera mer, än att tolka olika författare som tolkar den åt oss. Vi har ett eget ansvar att ta.

 • Erik Bratteborg

  Jag tycker att angreppet på Gunnar Johansson är skamligt, osakligt, ogrundat och en bedrövlig avvikelse från ämnet.

 • Sward

  Debattörer,
  Tacksam om det är hyfsat tonfall, att kalla varandra för hycklare och fariséer är inte lämpligt på denna blogg. Tycker någon att det finns skäl att kalla mig för hycklare eller fariseé får man gärna göra det, men jag föredrar om man argumenterar för ståndpunkten.
  Inte heller att föra diskussioner från andra bloggar, håll er till det ämne jag tar upp i mitt blogginlägg.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Jag riktar mig till dig här på din blogg. På min blogg förekommer ditt namn över huvud taget inte. Hade du skrivit detta som svar på något Olof Djurfeldt skrivit på hans blogg hade du varit i din fulla rätt att göra det på hans blogg. Jag förstår inte varför du måste namnge någon alls innan du tagit upp saker med dem. jag påpekade ett mönster du har som inte länder dig till heder.

  Din blogg är väl ett öppet forum för alla att prata med dig. Jag håller oftast en annan ton, det är min stil, men här har du en tuff ton-jag svarar som du skriver i vanliga fall, blev du sårad var det inte min mening du ger intryck av att vara en som gillar tuffa tonlägen. Det var en tillrättavisning i välmening, men du kanske är den enda som får gå till rätta med namngivna personer som du inte ringt, innan du drar upp deras namn i offentlighetens ljus?

 • Anton34

  Jag tycker att angreppet på Sofia är skamligt, osakligt, ogrundat och en bedrövlig avvikelse från ämnet.

 • Anton34

  Ta och läs en gång till så får du se…. Du gör dig löjlig som inte kan läsa….

  Märkligt vad det dyker upp folk som ALDRIG kommenterar annars…. vad kan det bero på…?

 • Erik Bratteborg

  Anton 34! Så om någon annan skriver felaktigt, irrelevant och korkat, anser du dig ha rätt att göra detsamma? Märklig debatteknik!

 • wildwest

  Har jag fattat saken rätt? Läs- och skrivkunnig filmare med hemvist i Pingströrelsens högborg i Skandinavien är med i ett profant program vars mål är att svartmåla en av de mest respekterade kristna rörelserna i landet. Detta inte pga något omfattande bidragsfusk utan för att man står upp för Bibelns sexualmoral avs homosexualitet. Rungande fel redan här. Nästa steg är att underminera själavårdssamtalen genom hemlig filmning. Rungande fel i kvadrat. Därefter skylla ifrån sej i Dagen-intervju på alla andra i produktionen. Samt kaxigt uttala att man minsann inte har satt sin fot i sin hemförsamling på ett halvår. Detta är alltså nuvarande nivå på medlemmar i svensk pingströrelse! Vad ska vi med ateistiska fiender till egentligen när våra ”egna” faller oss i ryggen?

 • Anton34

  ”Behandla andra som du vill bli behandlad”

  Jag är intresserad av sanningen inte debatteknik… Märkligt vad du låter lik Gunnar J. när du argumenterar föresten…. Undrar vad det kan bero på?

 • Gunnar Johansson

  Svartmålar jag? Jag har bara påpekat att en kommenterare missbrukade Herrens namn och därmed bröt mot ett av Guds bud. Hur du kan kalla ett sådant påpekande för ”svartmålande” är en gåta. På nytt kastar du ur dig anklagelser utan sakliga grunder.

 • Ja till församlingstukt!

  1John kap 2
  18 Kära barn, den sista tiden är här. Och liksom ni har hört att
  Antikrist skall komma, så har redan nu många antikrister trätt fram. Av
  detta förstår vi att den sista tiden har kommit. 19 Från oss har de
  utgått, men de hörde aldrig till oss. Om de hade hört till oss skulle de
  ha blivit kvar hos oss. Men detta skedde för att det skulle bli
  uppenbart att inte alla hör till oss. 

 • Anton34

  Alma: använd ord som ”Judas ” så går det bättre ;.)

 • Anton34

  Nej lögn. Om du bara skrivit det så vore det ingen sak… Men du skrev också: ”För övrigt undrar nog många med mig om syftet med din kommentar. Vilket led är du missnöjt med? Vill du kanske bilda ett eget led? Hur ska det i så fall se ut? Och stämmer det överens med Guds ”

  Ganska talande…. Grunden är saklig och korrekt med andra ord.

 • Anton34

  Men jag låter dig få sista ordet här.

  Till alla andra. googla ”Gunnar Johansson” och se hans kommentarer om SD osv….. Då förstår alla vad jag menar med att ta ut sin egen sticka först….

 • Gunnar Johansson

  Min gissning är att även Erik anser att du agerar fel genom din kritik mot mig på osakliga och irrelevanta grunder.

 • Gunnar Johansson

  Nu har du passerat anständighetens gräns ännu en gång. Du vantolkar min kommentar helt uppåt väggarna och vänder min argumentering till dess raka motsats. Dessutom kallar du den på helt felaktiga grunder för ”lögn”.

  Min ursprungliga kritik syftade på den här meningen i Sofias kommentar: ”Vi kan ju inte ha kristna som inte går i samma led allihop, hur skulle det se ut?”

  Jag ville att hon skulle förklara sig närmare vad hon ville med sin kommentar, bland annat hur hon själv skulle vilja utforma det kristna ”ledet”. Mina frågor till Sofia var alltså i högsta grad sakligt motiverade och välgrundade.

 • Gunnar Johansson

  Ja, du låter mig få ”sista ordet” genom att ännu en gång släppa ifrån dig en ett misstänkliggörande personangrepp. Uppenbarligen missade du Stefan Swärds tillrättavisning tidigare i dag: ”Håll er till det ämne jag tar upp i mitt blogginlägg.”

  Men ”googla” gärna på. Jag har definitivt inget att frukta.

 • http://carl-i-dagman.blogspot.com/ CID Carl Ingemar Dagman

  Stefan,
  Guds ord är klart. Det typiska för fariséerna är att de gör Guds ord om intet och sätter sitt eget i dess ställe, och de vill ändå gälla för de mest heliga och bli ärade av människor. FA sätter sina egna läror i stället för Guds vad gäller nattvarden och dopet. Det är illa.