En härlig måndag kväll

Måndagkvällen ägnade jag och fru Swärd åt att umgås på en restaurang i centrala Stockholm med pastorsparet Hernan och Roxana Clavijo-Retamales i den latinamerikanska församlingen Iglesia Ichtus, som hyr in sig i Adventskyrkan som ligger vid Norra Bantorget. De har gudstjänster där varje söndag klockan 16.00.

Församlingen är ju en dotterförsamling till Söderhöjdskyrkan som jag initierade och var pastor för under ett antal år. Idag fungerar jag som stöd och mentor för församlingen. Det är så inspirerande att höra om deras entusiasm, framtidstro, offensiva satsningar. De ser folk ständigt komma till tro, och man håller på att avknoppa flera dotterförsamlingar, genom brinnande församlingsmedlemmar som sprider budskapet till nya områden. På söndag kommer man att ha dop igen.

Känner du dig seg, håglös och ljum som kristen, vilket är totalt onormalt tillstånd, besök gärna en av denna församlings gudstjänster, som sprudlar av liv och entusiasm. De har bra översättning från spanska till svenska via hörlurar så det är lätt att hänga med. Söndag den 12 juni kommer jag att predika i församlingen.

För en lågmäld, icke-visionär, kontemplativ och tyst svensk kristendom – är detta en härlig kontrast.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Bo Westin

  Det som är onormalt för en kristen är om det fördolda
  pulserande livet i Kristus saknas. Känslor som seghet, håglöshet och ljumhet
  kommer och går – precis som känslor av liv och entusiasm – det är alls inget
  onormalt så länge vi befinner oss här på jorden och är också betingat av
  temperament och folkkynne. Du kan dessutom känna dig seg och håglös men ändå
  mitt i detta ha en trons blick på Jesus och en trons bekännelse. Och även om du
  känner dig ”down and out” utan att kunna uppbåda någon tro så är detta inte heller
  onormalt. Det liv som inplanterats i oss är nämligen av sådan ”onormal” art att
  det inte står och faller med oss, därför att det är rotat i Guds ofattbara
  kärlek och trofasthet till oss.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Bo: Jag håller med dig om att man inte ska fokusera på känslor, men å andra sidan tror jag Stefan syftar på kristna som nästan aldrig upplever levande kristendom. Ser man blinda se, döva höra, döda uppstå och fattiga få ett glädjebud, vilket sker i väckelser, får man anstränga sig för att känna sig håglös och ljum.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Bo: Jag håller med dig om att man inte ska fokusera på känslor, men å andra sidan tror jag Stefan syftar på kristna som nästan aldrig upplever levande kristendom. Ser man blinda se, döva höra, döda uppstå och fattiga få ett glädjebud, vilket sker i väckelser, får man anstränga sig för att känna sig håglös och ljum.

 • Bo Westin

  Jag tror också att jag förstår att Stefan menar så men samtidigt är jag allergisk mot starka och värdeladdade ord som kan motverka sitt syfte. Faktum är att även om jag inte räknar mig till den håglösa och ljumma kristenheten som nästan aldrig upplever levande kristendom
  så blir jag både provocerad och faktiskt arg av ord som betygsätter. Det kan låta lite arrogant, påminner lite om ordvalet hos vissa predikanter i den framgångsteologiska skolan.
  Beror min irritation på att jag känner mig träffad? Jag tror inte det.